InfoNu.nl > Sport > Vechtsport > UFC Fight Night 2017 - in Rotterdam (Ahoy), live op tv

UFC Fight Night 2017 - in Rotterdam (Ahoy), live op tv

UFC Fight Night 2017 - in Rotterdam (Ahoy), live op tv Op zaterdag 2 september 2017 wordt er in Nederland een Fight Night georganiseerd door de UFC. Het evenement vindt plaats in Ahoy te Rotterdam. UFC is wereldwijd de leidende organisatie in de MMA (Mixed Martial Arts). Op het programma in Ahoy staat onder meer een gevecht tussen Stefan Struve en Alexander Volkov. Ook zal de ex-wereldkampioene Germaine de Randamie in Rotterdam een wedstrijd vechten. Het evenement UFC Fight Night Rotterdam wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Fight Night te bekijken via een livestream.

Historie van de UFC

De UFC is begin jaren negentig opgericht in de Verenigde Staten. UFC staat voor het 'Ultimate Fighting Championship'. Bij de UFC had men als doel om strijders uit diverse vechtsporten tegen elkaar te laten vechten. Aan de basis van de ideeën van de UFC lag oorspronkelijk de vechtsport 'vale tudo'. Bij die Braziliaanse sport is heel veel toegestaan, behalve bijvoorbeeld in de ogen krabben en bijten.

Kooivechten?

In die begintijd waren de gevechten bij de UFC erg extreem. Een partij eindigde pas als één van de twee vechters knock-out ging of het opgaf. Er was geen puntentelling en er werd nauwelijks ingegrepen door een scheidsrechter of jury. In die tijd noemde men deze sport vaak 'kooivechten' of 'menselijke hanengevechten'.

MMA

Dat imago uit de begintijd heeft de UFC nog erg lang met zich meegedragen. In werkelijkheid zijn er in de loop der jaren echter meer regels gekomen en ook veel meer toezicht van jury's, scheidsrechter en ringarts. De sport die bij de UFC wordt beoefend noemt men officieel MMA (Mixed Martial Arts).

UFC

De UFC was in de begintijd nog maar een kleine organisatie. In de loop der tijd is deze Amerikaanse bond, door grote investeringen en overnames van andere vechtsportbonden, uitgegroeid tot de leidende internationale organisatie in de Mixed Martial Arts. Een concurrerende organisatie is Bellator, die wordt beschouwd als de op één na belangrijkste bond binnen de MMA.

Nederland en UFC: Gordeau, Overeem en De Randamie

Nederlanders spelen van oudsher een aanzienlijke rol binnen vechtsporten zoals Mixed Martial Arts en kickboksen. In de oertijd van de UFC behoorde reeds een Nederlander tot de sterren van deze organisatie. De Nederlander Gerard Gordeau was in 1993 de verliezende finalist bij het eerste grote vechtsportgala van de UFC.

Een latere Nederlandse ster bij de UFC was Alistair Overeem. Hij vocht in 2016 nog titelgevecht om de wereldtitel in de gewichtsklasse 'zwaargewicht' bij de UFC. Overeem verloor deze wedstrijd echter. Een andere UFC-ster uit Nederland is Germaine de Randamie. Zij veroverde op 11 februari 2017 de wereldtitel in het 'featherweight' (vedergewicht), door de Amerikaanse Holly Holms te verslaan.

UFC Fight Night in 2016 in Nederland

In 2016 werd er door de UFC voor het eerst een groot evenement in Nederland georganiseerd. Dit was de UFC Fight Night 87. Het vond plaats in Ahoy Rotterdam, waar dus in 2017 wederom een Fight Night zal worden georganiseerd. In 2016 ging het hoofdgevecht tussen de Nederlander Alistair Overeem en de Wit-Rus Andrei Arlovski. Overeem won deze wedstrijd via een technische knock-out in de tweede ronde. Bij dat evenement kwam ook Germaine de Randamie in actie. Zij vocht tegen Anna Almose. De Randamie won de wedstrijd via een technische knock-out in de eerste ronde.

Programma UFC Fight Night 2017

Zwaargewicht: Stefan Struve-Alexander Volkov

Lange tijd waren er allerlei geruchten over mogelijke wedstrijden voor dit evenement. Eind mei 2017 werd officieel de eerste wedstrijd van het programma van deze Fight Night bekend gemaakt. Dat is een gevecht in het zwaargewicht, tussen de Nederlander Stefan Struve en de Rus Alexander Volkov. Deze Volkov is een zeer sterke tegenstander. De 28-jarige Rus was in het verleden de wereldkampioen in het zwaargewicht bij de bond Bellator.

Overige wedstrijden

De Nederlandse Afghaan Siyar Bahadurzada zal op dit gala een wedstrijd vechten tegen 'de Marokkaanse leeuw' Abu Azaitar. Dit is een wedstrijd in het weltergewicht. Een ander gevecht in deze gewichtsklasse is de wedstrijd Leon Edwards - Bryan Barberena. Op het programma van dit evenement staan twee wedstrijden in de gewichtsklasse light heavyweight (halfzwaargewicht). Het maximum gewicht in deze klasse is 102,1 kilogram. De wedstrijden die in Rotterdam in deze klasse worden gevochten zijn: Bojan Mihajlovic - Abdul Kerim Edilov en Francimar Barroso - Aleksandar Rakic. Ook staat er een wedstrijd in de gewichtsklasse leightweight (lichtgewicht) op het programma: Rustam Khabilov - Desmond Green. Waarschijnlijk komt er op het programma ook nog een wedstrijd in het featherweight (vedergewicht) van Zabit Magomedsharipov. Hij zou op dit evenement vechten tegen de Duitser Nick Hein, maar die moest wegens een blessure afzeggen. De UFC zoekt nog naar een geschikte vervanger.

Oorspronkelijk stond er overigens ook nog een ander gevecht in het 'light heavyweight' op het programma van deze Fight Night, namelijk tussen Marcos Rogério de Lima en Saparbek Safarov. Door een dopingaffaire van de ene en een blessure bij de andere atleet is deze wedstrijd echter geannuleerd.

Germaine de Randamie - Marion Reneau

Bij deze Fight Night in Roterdam staat er ook een wedstrijd op het programma van één van de beroemdste Nederlandse sporters uit de UFC: ex-wereldkampioene Germaine de Randamie. Zij zal in Rotterdam in het bantamgewicht vechten tegen Marion Reneau (USA). Er is een lang verhaal vooraf gegaan aan deze deelname van De Randamie.

Toen er in het voorjaar van 2017 voor het eerst werd aangekondigd dat dit evenement zou worden georganiseerd, was De Randamie nog wereldkampioene in het vedergewicht. In het geruchtencircuit gingen toen velen er vanuit dat Germaine de Randamie bij de Fight Night in Rotterdam deze wereldtitel zou verdedigen. Zij had namelijk al aangegeven dat ze dit het liefst in Nederland zou doen en een titelgevecht van De Randamie zou natuurlijk publicitair een zeer goede headliner zijn voor dit vechtsportgala.

Conflict UFC vs De Randamie

In de tussentijd kwam Germaine de Randamie echter in conflict met de UFC. Deze bond wilde namelijk dat De Randamie haar titel zou verdedigen in een titelgevecht met de controversiële Cris Cyborg (Cristiane Justino), op een evenement dat in de zomer van 2017 in het Amerikaanse Anaheim zou plaatsvinden. De Randamie weigerde dit echter (mede omdat Cris Cyborg in dopingaffaires verwikkeld was), waarna de UFC besloot dat De Randamie daarom haar titel in moest leveren.

Door deze conflictueuze situatie leek het zelfs tot een definitieve breuk tussen De Randamie en de UFC te komen. In juli 2017 groeiden echter de geruchten dat De Randamie en de UFC mogelijk toch in onderhandeling zouden zijn voor een wedstrijd op de Fight Night in Ahoy. De Randamie heeft ervoor gekozen om voortaan in een lichtere gewichtsklasse te vechten (het bantamgewicht in plaats van het vedergewicht). Haar grote doel is om in de toekomst in het bantamgewicht bij de UFC de wereldtitel te behalen.

Overeem

Verder waren er er ook geruchten over een mogelijke wedstrijd van Alistair Overeem op dit evenement. Hoewel het gezien de toekomstplannen van Overeem in eerste instantie niet erg logisch leek dat hij op dit evenement actief zou zijn, gaf hij zelf medio juli aan dat hij eventueel wel open zou staan voor een wedstrijd bij deze Fight Night in Rotterdam. Uiteindelijk zal hij toch geen wedstrijd vechten op deze Fight Night. Waarschijnlijk zal hij echter wel aanwezig zijn om PR-werk voor de UFC te doen.

Gokhan Saki

Er ging lange tijd het sterke gerucht dat Gökhan Saki actief zou zijn bij dit vechtsportgala. Gökhan Saki maakte jarenlang furore als kickbokser. In 2017 stapte hij over naar de MMA. Saki heeft een contract bij de UFC, maar heeft nog geen officiële wedstrijd bij deze bond gevochten. Gokhan Saki zal in september inderdaad zijn debuut maken bij de UFC, hij doet dat echter niet in Ahoy, maar bij een gala van de UFC in Japan.

Er werd ook gespeculeerd over een mogelijk gevecht van Gegard Mousasi op deze Fight Night, maar dat zal niet gebeuren aangezien hij in de zomer van 2017 overstapte van de bond UFC naar de concurrerende bond Bellator.

Indeling van het programma van de UFC Fight Night Rotterdam 2017

In totaal staan er elf wedstrijden op het programma van dit evenement. De 'preliminary card' (het voorprogramma) bestaat uit zeven wedstrijden. Deze reeks gevechten begint om 17u30. De wedstrijden van dat voorprogramma zijn via een livestream te bekijken op UFC tv. Het hoofdprogramma (the main card) bestaat uit vier wedstrijden. Hieronder vindt u die vier wedstrijden. Dit hoofdprogramma begint om 21u00 en is live op tv te bekijken bij FOX Sports.

Hoofdprogramma (main card) UFC Fight Night Rotterdam:

  • Bryan Barberena - Leon Edwards
  • Siyar Bahadurzada - Rob Wilkinson
  • Germaine de Randamie - Marion Reneau
  • Stefan Struve - Alexander Volkov

Locatie: Ahoy Rotterdam

Sinds 1950 bestond er al een evenementenhal in Rotterdam die de naam Ahoy droeg. Deze hal werd echter midden jaren zestig afgebroken. De bouw van het nieuwe Ahoy Rotterdam begon in 1968. In 1971 werd dit complex geopend. Oorspronkelijk was dit vooral bedoeld als een sportpaleis, waarbij het baanwielrennen een hoofdrol speelde. Er lag in die tijd ook een vaste wielerbaan in de hal.

Op den duur ging men deze hal meer voor andere evenementen gebruiken, zoals concerten, tentoonstellingen en beurzen. Tegelijkertijd daalde de populariteit van het baanwielrennen. Men besloot daarom de vaste wielerbaan uit het complex te slopen. Later is het baanwielrennen nog wel teruggekeerd in deze hal, maar men doet dat sindsdien op een demonteerbare baan die er slechts enkele weken per jaar ligt en daarna weer verwijderd wordt.

Grote jaarlijkse sportevenementen in Ahoy zijn onder meer de Premier League Darts, het ABN Amro Tennistoernooi en de Zesdaagse van Rotterdam. Ook wordt Ahoy Rotterdam gebruikt voor grote vechtsportevenementen. In december 2017 wordt er bijvoorbeeld het grote Kickboksgala Glory 49 gehouden. De hoofdwedstrijd op het programma van dat evenement is het titelgevecht Rico Verhoeven-Jamal Ben Saddik.

Tickets

De tickets voor deze UFC Fight Night op 2 september 2017 in Ahoy Rotterdam zullen in de voorverkoop onder meer online te bestellen zijn via de UFC en de Fight Club. Ook vindt er kaartverkoop plaats via Ticketmaster.

Live op tv

De evenementen van UFC worden in Nederland live op tv uitgezonden door de betaalzender FOX Sports. Dat geldt ook voor deze UFC Fight Night. Waarschijnlijk begint de uitzending om 21u00. Zodra definitief bekend is hoe laat de tv-uitzending begint en op welke zender deze plaatsvindt, dan wordt het hier gemeld.

Livestream

De vechtsportgala's van de UFC zijn voor abonnees van FOX Sports ook live op het internet te volgen via een stream op de FOX Sports Go App. Deze livestream is te bekijken door abonnees van FOX Sports. Voor mensen zonder abonnement op die sportbetaalzender is het echter ook mogelijk om een dagpas te kopen, waarmee men 24 uur lang alle livestreams van FOX Sports kan bekijken, inclusief dus de livestream van de UFC Fight Night Rotterdam.

Daarnaast is er ook een livestream van dit evenement te vinden bij UFC tv, maar vanwege de contracten met FOX Sports is deze stream bij het hoofdprogramma van dit evenement 'geo-restricted', waardoor de vier wedstrijden van de 'main card' dus in Nederland niet via die UFC-livestream bekijken zijn. Hoogstwaarschijnlijk zijn de overige zeven wedstrijden van de 'preliminary card' (het voorprogramma) vanaf 17u30 wel live te bekijken via die stream voor mensen die in het bezit zijn van een UFC Fight Card (abonnement).

Lees verder

© 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
UFC 2017: Germaine de Randamie - Holly Holms, live op tvUFC 2017: Germaine de Randamie - Holly Holms, live op tvOp zaterdag 11 februari 2017 wordt in Brooklyn (New York) gestreden om de wereldtitel MMA (Mixed Martial Arts) bij de da…
MMA: UFC 213 met Alistair Overeem, live op tvMMA: UFC 213 met Alistair Overeem, live op tvOp zaterdag 8 juli 2017 wordt het vechtsportgala 'UFC 213' gehouden. Dit evenement vindt plaats in de T-Mobile Arena te…
Kickboksen: Glory 40 in Kopenhagen, live op tvKickboksen: Glory 40 in Kopenhagen, live op tvOp zaterdag 29 april 2017 wordt in Kopenhagen (Denemarken) het kickboksgala 'Glory 40' gehouden. Dit evenement vindt pla…
WK Shorttrack 2017: Programma en live op tvWK Shorttrack 2017: Programma en live op tvIn het weekend van vrijdag 10 tot en met zondag 12 maart 2017 wordt in Ahoy Rotterdam het WK Shorttrack verreden. Na twi…
WK BMX 2014 Ahoy Rotterdam: Deelnemers, datum, tickets, infoWK BMX 2014 Ahoy Rotterdam: Deelnemers, datum, tickets, infoHet WK BMX 2014 vindt plaats in Ahoy Rotterdam. De startdatum van het WK BMX 2014 is 23 juli 2014 en de einddatum is 27…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/sport-overig/4545855/ufc-keert-in-september-terug-rotterdam.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/UFC_Fight_Night:_Overeem_vs._Arlovski
  • http://uk.ufc.com/news/UFC-Announces-Three-Further-European-Events-for-2017
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Ultimate_Fighting_Championship
  • http://www.mmaplanet.nl/mmanieuws/gokhan-saki-tekent-bij-ufc/
  • http://www.dailystar.co.uk/sport/ufc/617262/Gokan-Saki-signs-with-UFC-UFC-Rotterdam

Reageer op het artikel "UFC Fight Night 2017 - in Rotterdam (Ahoy), live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 22-08-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Special: MMA
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!