Vechtsport, lekker tegen stress

Vechtsport, lekker tegen stress In de drukke maatschappij van tegenwoordig weet iedereen wel hoe het is om stress te hebben. Om die stress te lijf te gaan zijn verschillende mogelijkheden, de een pikt een terrasje met een vriendin om even stoom af te blazen, de ander duikt zn bed in om er vervolgens die dag niet meer uit te komen, en weer een ander vlucht de sportschool in om daar de stress van zich af te slaan..... Vechtsport is ideaal daarvoor, je krijgt een fit lichaam en een scherpe geest. Maar welke vechtsport ???

Welke soorten vechtsport zijn tegenwoordig helemaal 'in' ...

  • boksen
  • kung fu
  • karate
  • tai chi
  • schermen
  • capoeira

Boksen:

Wie kent het niet, boksen? Door de jaren heen een nog steeds bekende vechtsport. In de films zie je vaak beelden van zwetende stinkende mensen die met roestende apparaten werken. Tegenwoordig gaat het merendeel gewoon lekker naar de sportschool of een fitnesscentrum, waar alles lekker schoon en opgeruimd is. Boksen kan nog onderverdeeld worden onder boxercise, kickboksen en kickfun. Dit is vaak gecombineerd met boksen en trappen op muziek tegen een bokszak of sparringpartner. Hierin zijn groepslessen te vinden maar het kan ook met een personal trainer.

Wat houdt het allemaal in:
Boksen is een omvangrijke sport. Sparren, gewichtheffen, sprinten, joggen, buikspieroefeningen, touwtje springen, en stretchen. Een lichaam in topconditie is erg belangrijk.
Hoeveel verbruik je:
Boksen is 1 van de zwaarste sporten die er zijn, je verbruikt ongeveer 800 calorieën per uur.

Kung fu:

Hierbij gaan mensen snel denken aan films zoals Bruce Lee en Jackie Chan. Het is niet helemaal duidelijk wat deze sport precies inhoudt. Het is een verzamelnaam voor chinese martial arts. Er zijn ontelbare vormen en manieren die soms wel 5000 jaar teruggaan in de tijd. Er wordt vaak gecombineerd met bewegingen en meditatie, maar soms ook met wapens. Deze sport wordt vooral gebruikt om jezelf staande te houden, in de vorm van zelfverdediging.

Wat houdt het allemaal in:
Al je spieren worden getraind op kracht, snelheid en conditie. Je reactievermogen wordt er ook scherper van.
Hoeveel verbruik je:
Tussen de 350 en 450 calorieën per uur.

Karate:

Karate betekend letterlijk "lege hand". Deze sport valt vooral ook onder de zelfverdedigingssporten. Bij karate gaat het helemaal niet om vechten of agressie, maar om verbetering van het karakter. Een ingebeeld gevecht tegen meerdere tegenstanders dmv. een serie vechttechnieken wordt in deze vechtsport "kata" genoemd.

Wat houdt het allemaal in:
Karate is voor 50% hard en voor 50% zacht. Dus aan de ene kant trainen met een goede discipline maar aan de andere kant met een kalme geest en goede concentratie.
Hoeveel verbruik je:
Ongeveer 520 calorieën per uur.

Tai chi:

Dit is een traditionele chinese bewegingsleer, waarbij mensen een serie langzame sierlijke bewegingen uitvoeren. In deze sport werkt men ook met energiebanen, die je kunt sturen door die bewegingen en met je ademhaling. Het ontspant en versterkt lichaam en geest.

Wat houdt het allemaal in:
Eigenlijk is deze sport de afgelopen 100 jaar veranderd van een vechtsport in een gezondheidssysteem dat naar lichamelijke en geestelijke gezondheid streeft. Dit is echt de perfecte uitlaatklep voor stress en stimuleert de werking van je organen en concentratie.
Hoeveel verbruik je:
Ongeveer 250 calorieën per uur.

Schermen:

Schermsport gaat terug tot in de 12de eeuw. Hierbij gaat het vooral om duelleren met 1 van de 3 steekwapens, floret, degen of sabel. Het is een snelle en tactische sport waarbij het meer om intelligentie gaat dan om kracht. Je tegenstander raken zonder zelf te worden geraakt is de kunst, dmv. onverwachte aanvallen en schijnbewegingen.

Wat houdt het allemaal in:
Schermen is een echte oefening voor de hersenen, mensen vergelijken het wel eens met schaken, maar dan lichamelijker.
Hoeveel verbruik je:
Ongeveer 400 à 450 calorieën per uur.

Capoeira:

Deze sport is ontstaan tijdens de slavernij in Brazilië, en draait vooral om dans en ritme. Omdat het de bedoeling was dat de plantagehouders dachten dat hun slaven dansten ipv. vechtkunst eigen te maken, werd het dus gecombineerd met muziek. Later hielp het de slaven bij het herwinnen van hun vrijheid.

Wat houdt het allemaal in:
Het is een 3 dimensionale sport waarbij je heel veel beweegt op handen en voeten, in de vorm van handstanden en radslagen, zodat je een enorme kracht ontwikkeld in je hele lichaam.
Hoeveel verrbuik je:
Rond de 500 calorieën per uur.
© 2009 - 2024 Mamasan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
MMA: Waar alle vechtsporten samenkomenMMA: Waar alle vechtsporten samenkomenHet MMA is een geliefde en een omstreden sport in de wereld. Het is eigenlijk een mix van vechtsporten waar alles wordt…
Films over vechtsportenFilms over vechtsportenIn dit artikel zijn films over vechtsporten te zien. De films zijn ingedeeld per sport, zo zijn er categorieën als bokse…
Vechtsporten: KarateVechtsporten: KarateKarate is een zelfverdedigingssport uit Okinawa, een eiland in Japan. Letterlijk betekent “karate” de lege hand. De voll…
K-1, het grootste kickboks spektakel van de wereldK-1, het grootste kickboks spektakel van de wereldK-1 is op dit moment het meest populaire vechtsport evenement van de wereld. Een jaar lang vecht de crème de la crème va…

Veel beoefende gevechtsportenVandaag de dag is er een verbazingwekkend aantal vechtsporten dat door mensen wordt beoefend. Hier werpen we een snelle…
De Pushing Hands techniekDe Pushing Hands techniekWat is pushing hands of handduwen? Wat zijn de meest voorkomende fouten en misverstanden? Op welke manier moet je de tra…
Bronnen en referenties
  • Tijschrift Grazia, nummer 6-2009, afgeleid van de tekst van Michelle Holbergen
Mamasan (20 artikelen)
Laatste update: 07-04-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.