Sumoworstelen: jaarlijkse toernooien

Sumoworstelen is een gevechtsport die wordt beoefent door meestal zware mensen, geen wonder, want in deze gevechtsport draait het dan ook vooral om gewicht.

Korte geschiedenis

Sumoworstelen bestaat al heel erg lang. De sport is van koreaanse oorsprong. De sport werd namelijk geïntroduceerd aan het Japanse hof vroeger door een Koreaanse prins. Sumoworstelen stamt af van de eeuwenoude vechtsport Ssireum. Sumoworstelen in Nederland is niet zo bekend, je ziet wel eens iets in de krant over sumoworstelen, maar dan is dit niet meer dan de uitslag van een groot gevecht dat pas heeft plaatsgevonden. Toch wordt sumoworstelen ook in Europa steeds bekender.

Ssireum

Ssireum is een traditionele Koreaanse worstelsport. Ssirreum is Korea's oudste vechtsport. Ssireum wedstrijden vinden plaats in een cirkel waarbij de vloer bedekt is met een dikke laag zand. De worstelaars staan tegenover mekaar, terwijl ze elkaars band vast hebben. Deze band is om de middel van de atleten gebonden. Een ronde wordt gewonnen door te zorgen dat de tegenstander de grond raakt met elk lichaamsdeel dat zich boven de knie bevindt. Deze vorm van worstelen is erg goed voor je zelfvertrouwen, en het is zeer goed voor je stabiliteit te bepalen en je kracht.

Toernooien

Elk jaar weer worden er in Japan 6 grote sumotoernooien gehouden. Elk toernooi duurt 15 dagen en begint telkens op de tweede zondag van iedere oneven maand. Sumo worstelen is de favoriete gevechtsport in Japan en nagelt telkens weer miljoenen Japanners voor de televisie.

Sumogevechten duren zelden langer dan een paar minuten. Maar deze paar minuten zijn alles behalve rustig. Het gaat er heel hard aan toe, er wordt getrokken, gesleurd, geduwd. Ook slaan op het gezicht en de keel is toegestaan. Het gaat erom de tegenstander zo sne mogelijk op de grond te krijgen, of buiten de lijnen te duwen. Waarna de verliezende worstelaar meestal dan ook nog met een flinke klap op de grond terechtkomt, omdat de sumoring dikwijls ook nog is op een verhoogd stukl grond wordt gebouwd. Het is dan ook niet ongewoon dat er regelmatig een sumoworstelaar met een ambulance wordt afgevoerd naar het ziekenhuis, of per rolstoel wordt weggebracht.

Na een gevecht

Na een gevecht wordt er van de winnende partij verwacht geen enkel teken van trots te vertonen, ook mag hij geen teken van moeheid laten zien. Dit geldt zeker voor de hogere rangen, zoals de yokozuna. De verliezer buigt zijn hoofd en verlaat de ring. De winnaar maakt een soort ritueel gebaars als teken van zijn overwinning en neemt vervolgens zijn prijzengeld in ontvanging. Dan verlaat hij waardig de ring.

Soms wordt er ook een twijfel geworpen over wie het gevecht nou gewonnen heeft. bv: als beide partijen uit de ring vallen, hierbij wordt de match stopgezet en wordt de jury geraadpleegd. En de videobeelden worden vergeleken. Soms kan het minder dan een seconde schelen.

Sumoworstelaars van buitenlandse afkomst

Er zijn de laatste tijd een heleboel sumoworstelaars, een groot deel van buitenlandse afkomst (dus niet van Japan). Dit zorgt er ook voor dat veel hoge rangen worden ingenomen door sumoworstelaars van buitenlandse afkomst. De laatste jaren zijn er een heleboel sumoworstelaars van Mongolië gestegen in rang. In protest van Japanse fans, omdat hun menen dat sumoworstelaars een Japanse vechtsport is, en dat er dus ook Japanse sumokampioenen horen te zijn.
© 2009 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aikido: de weg naar harmonieOndanks dat het wel vaak zo genoemd wordt is aikido veel meer dan een gevechtssport alleen. Een kennismaking met deze bi…
MMA: Waar alle vechtsporten samenkomenMMA: Waar alle vechtsporten samenkomenHet MMA is een geliefde en een omstreden sport in de wereld. Het is eigenlijk een mix van vechtsporten waar alles wordt…
Veel beoefende gevechtsportenVandaag de dag is er een verbazingwekkend aantal vechtsporten dat door mensen wordt beoefend. Hier werpen we een snelle…
Aiki-Ninpo, Japanse verdedigingssportAiki-Ninpo, Japanse verdedigingssportAiki Ninpo is een vrij jonge Japanse Krijgskunst opgericht door sensei I. Kokyu. Sensei I. Kokyu was een directe leerlin…

Beroemde worstelaars in de 80'sBeroemde worstelaars in de 80'sNaast competitieworstelen wordt worstelen ook gebruikt als vermaak. Hierbij worden bizarre worstelwedstrijden samengeste…
Vechtsport, lekker tegen stressVechtsport, lekker tegen stressIn de drukke maatschappij van tegenwoordig weet iedereen wel hoe het is om stress te hebben. Om die stress te lijf te ga…
Bronnen en referenties
  • http://www.koreanculture.org/06about_korea/symbols/24ssireum.ht http://www.sumobond.nl/sumoworstelen http://nl.wikipedia.org/wiki/Sumo http://nl.wikipedia.org/wiki/Worstelen
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 22-01-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.