InfoNu.nl > Sport > Voetbal > EK 2017 voetbal vrouwen: Nederland - Europees kampioen

EK 2017 voetbal vrouwen: Nederland - Europees kampioen

EK 2017 voetbal vrouwen: Nederland - Europees kampioen Nederland is voor het eerst Europees kampioen voetbal geworden. Het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen vond in 2017 plaats, tussen 16 juli en 6 augustus 2017. Het toernooi werd door Nederland georganiseerd en was als gastland gekwalificeerd. De Nederlandse voetbalsters zijn voor het eerst in de historie doorgedrongen tot de finale van een titeltoernooi en wonnen deze. Daarin trof het Denemarken die al eerder de tegenstander was in de poulefase. Toen won Nederland met 1-0 De finale vond op 6 augustus 2017 plaats. Nederland kwam in de finale door alle wedstrijden te winnen: Nederland-Noorwegen 1-0; Nederland-Denemarken 1-0; Nederland-België 2-1; Nederland-Zweden 2-0; Nederland-Engeland 3-0. In de finale werd Denemarken met 4-2 verslagen.

EK 2017 finale 6 augustus 2017 om 17.00 uur in Enschede (Grolsch Veste) Nederland - Denemarken 4-2


EK voetbal 2017 in Nederland

Het EK voetbal 2017 wordt door Nederland georganiseerd. Nederland doet als gastland uiteraard mee.

landen die zich hebben gekwalificeerd

Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Engeland, Noorwegen, Spanje, Zweden, IJsland, Schotland, Denemarken, Oostenrijk, Italië, Rusland, Portugal.

Groep AGroep BGroep CGroep D
Nederland
Noorwegen
Denemarken
België
Duitsland
Zweden
Italië
Rusland
Frankrijk
IJsland
Oostenrijk
Zwitserland
Engeland
Schotland
Spanje
Portugal

Er wordt in de volgende stadions gespeeld

 • Adelaarshorst (Deventer)
 • Grolsch Veste (Enschede)
 • De Vijverberg (Doetinchem)
 • De Galgenwaard (Utrecht)
 • Rat Verlegh Stadion (Breda)
 • Spartastadion Het Kasteel (Rotterdam)
 • Koning Willem II Stadion (Tilburg)

EK 2017 selectie Nederlands elftal

Doel: Angela Christ (PSV/FC Eindhoven), Loes Geurts (Paris Saint-Germain), Sari van Veenendaal (Arsenal)
Verdediging: Mandy van den Berg (Reading FC), Sheila van den Bulk (Djurgårdens IF), Kika van Es (Achilles '29), Stefanie van der Gragt (Bayern München), Dominique Janssen (Arsenal), Desiree van Lunteren (Ajax), Liza van der Most (Ajax), Kelly Zeeman (Ajax)
Middenveld: Anouk Dekker (Montpellier HSC), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Jackie Groenen (FFC Frankfurt), Jill Roord (FC Twente), Sherida Spitse (FC Twente)
Aanval: Lineth Beerensteyn (FC Twente), Sisca Folkertsma (PSV), Renate Jansen (FC Twente), Vanity Lewerissa (PSV), Lieke Martens (FC Rosengård), Vivianne Miedema (Bayern München), Shanice van de Sanden (Liverpool)

EK voetbal 2017 live bij de NOS

Bij de NOS zijn alle wedstrijden live te zien. Dat wil zeggen via livestream NOS.nl en NPO Sport. Op televisie zijn een derde van alle wedstrijden te zien, zoals de openingswedstrijd, de finale en alle wedstrijden van het Nederland elftal. "Het Nederlandse vrouwenvoetbal zit in de lift en dus is het mooi dat er nu een toernooi in eigen land komt dat wij kunnen uitzenden", licht hoofdredacteur Maarten Nooter van NOS Sport toe. "We waren erbij toen Oranje in 2013 voor het eerst aan een EK meedeed. We waren erbij toen Nederland vorig jaar debuteerde op het WK en volgend jaar zijn we er dus weer bij. De prestaties worden beter, het toernooi is in eigen land en dus is het logisch dat wij meer zullen uitzenden dan voorheen. De vrouwen dwingen dat af."

EK 2017 finale 6 augustus 2017 om 17.00 uur in Enschede (Grolsch Veste) Nederland - Denemarken 4-2

opstelling Nederlandopstelling Denemarken
Van Veenendaal
Van Lunteren (Janssen/57)
Dekker
Van de Gragt
Van Es (v.d.Berg/90+4)
Groenen
Van de Donk
Spitse
Van de Sanden (Jansen/90)
Miedema
Martens
Lykke Petersen
Nielsen
Boye Sorensen (Roddik/77)
Larsen
Sandvej
Troelsgaard
Kildemoes (Thogersen/61)
Junge Pedersen (Christiansen/82)
Veje
Nadim
Harder

scheidsrechterStaubli (Zwi)
toeschouwers28.182
geel/roodGroenen
Nadim
Dekker
v.d.Gragt
stand/scoreverloop0-1 Nadim (6/pen)
1-1 Miedema (10)
2-1 Martens (28)
2-2 Harder (33)
3-2 Spitse (51)
4-2 Miedema (89)

Wedstrijdverslag

De Nederlandse voetbalsters hebben de Europese titel veroverd. Oranje won in een meeslepende finale in Enschede met 4-2 van Denemarken. De nummers twaalf en vijftien van de wereld maakten er een verre van saaie finale van. Al snel was het 0-1: Van Es tikte Troelsgaard aan en Nadim benutte de penalty. Oranje kwam onmiddellijk met een antwoord via Miedema, na een voorzet van de watervlugge Van de Sanden:1-1. Na een half uur scoorde Martens, nadat ze zich knap vrij had gedraaid op de rand van de zestien. Ook die voorsprong was snel weggepoetst: Harder spoot weg van de eigen helft, kapte Dekker uit en klopte Van Veenendaal in de korte hoek. Nederland, dat aan het eind van de eerste helft toch wel erg onder druk stond, begon fel en geconcentreerd aan de tweede helft. De beloning kwam snel: Spitse kon een vrije trap zomaar binnen schieten omdat keepster Petersen zich achter de muur had opgesteld. Kort daarop had Miedema de 4-2 op haar schoen, maar Petersen gooide zich dapper in de baan van de volley. Vervolgens ontsnapte Oranje weer, bij een volley van Veje en een schot van Thogersen. Het bleef op en neer golven. Een pegel
van Groenen vloog net langs de kruising en een knal van Troelsgaard miste het doel op luttele millimeters. Vlak voor tijd stelde Miedema de titel veilig.

EK 2017 halve finale 3 augustus 2017 om 20.45 uur in Enschede (Grolsch Veste) Nederland - Engeland 3-0

opstelling Nederlandopstelling Engeland
Van Veenendaal
Van Lunteren
Dekker
Van de Gragt (Zeeman/70)
Van Es
Groenen
Van de Donk (Roord/90+1)
Spitse
Van de Sanden (Jansen/89)
Miedema
Martens
Chamberlain
Bronze
Houghton
Bright
Stokes
Moore (Carney/76)
Williams (Duggan/67)
Nobbs
Kirby
White
Taylor

scheidsrechterFrappart (Fra)
toeschouwers30.000
geel/roodBright
Van Lunteren
Moore
Van de Donk
stand/scoreverloop1-0 Miedema (22)
2-0 Van de Donk (62)
3-0 Bright (90+4/ed)

Wedstrijdverslag

De Nederlandse voetbalsters zijn voor het eerst in de historie doorgedrongen tot de finale van een titeltoernooi. In Enschede werd Engeland in de halve finales van het EK met 3-0 verslagen. Oranje,dat slechts één van de eerdere negen duels met Engeland had gewonnen, kende een prima start. De ploeg zocht meteen met verzorgd spel de aanval en dat leidde na 22 minuten tot de 1-0: uitblinkster Groenen slingerde de bal voor het doel en Miedema kopte raak. Prompt voerden de Engelsen de druk op en Nederland ontsnapte bij een kopbal van Moore: met de hulp van de paal redde Spitse op de lijn. Oranje was de regie kwijt, maar haalde ongeschonden de rust. Na rust voerde Engeland de druk nog verder op en kwam Nederland er nog maar sporadisch uit. Topscorer Taylor, tot dan aan de ketting bij Van der Gragt, zag een schot gepakt door Van Veenendaal en ook White stuitte op de Oranjekeepster. Uit het niets kwam Nederland op 2-0. De ervaren Williams kopte te zacht terug op keepster Chamberlain, Van de Donk pikte de bal op en schoot raak. Kort daarop ontsnapte Oranje nogmaals toen White alleen op Van Veenendaal af kon, maar de bal naast het doel tikte. Ook in de slotfase zat het mee. Taylor schoot recht op Van Veenendaal af, weer redde Spitse op de lijn en in de extra tijd schoot Bright in eigen doel.

EK 2017 kwartfinale 29 juli 2017 om 18.00 uur in Doetinchem (Vijverberg) Nederland - Zweden 2-0

opstelling Nederlandopstelling Zweden
Van Veenendaal
Van Lunteren
Dekker
Van de Gragt (v.d.Berg/46)
Van Es
Groenen
Van de Donk
Spitse
Van de Sanden (Jansen/76)
Miedema
Martens (Beerensteyn/87)
Lindahl
Samuelsson
Fischer
Sembrant
J.Andersson (Larsson/81)
Schelin
Dahlkvist
Seger
Asllani
Blackstenius
Rolfö (Folkesson/73)

scheidsrechterSteinhaus (Dui)
toeschouwers11.106
geel/roodSamuelsson
stand/scoreverloop1-0 Martens (33)
2-0 Miedema (64)

Wedstrijdverslag

De Nederlandse vrouwen zijn ten koste van Zweden voor de tweede keer tot de halve finales van het EK doorgedrongen. Oranje, dat in 2009 door Engeland uit de finale werd gehouden,won in Doetinchem met 2-0 van de ervaren Zweedse ploeg, die vorig jaar olympisch zilver pakte. De gretig ogende Miedema zorgde voor de rust regelmatig voor dreiging. Ze was na zwak verdedigen twee keer kansrijk, maar kon niet profiteren van het mistasten van keepster Lindahl bij een hoekschop van Spitse en een mistrap van Fischer. Martens maakte de 1-0.Nadat Miedema was gevloerd door Samuelsson, vond Martens met haar vrije trap een opening in de weinig solide ogende Zweedse muur. Zweden, in 1984 de eerste Europees kampioen, gooide na rust het behoudende concept overboord en was via Rolfö en Blackstenius al snel gevaarlijk. Oranje kreeg door de veranderde Zweedse tactiek meer ruimte én kansen. Miedema kopte eerst over, maar kreeg later loon naar werken met haar eerste treffer op een groot toernooi. Daaraan vooraf ging een prachtige pass van Martens en een bekeken voorzet van Van de Sanden. Miedema was ook nog dicht bij de 3-0, maar ze schoot net naast. Zweden drong in de slotfase aan en Schelin kopte raak na weifelend optreden van keepster Van Veenendaal, maar haar treffer werd wegens buitenspel afgekeurd.EK 2017 16 juli 2017 om 18.00 uur in Utrecht (Galgenwaard) Nederland - Noorwegen 1-0

opstelling Nederlandopstelling Noorwegen
Van Veenendaal
Van Lunteren
Dekker
Van den Berg (v.d.Gragt/80)
Van Es
Groenen
Van de Donk (Roord/90)
Spitse
Van de Sanden (Beerensteyn/76)
Miedema
Martens
Hjelmseth
Wold
Mjelde
Berge
Thorsnes
Schjelderup (Reiten/75)
Thorisdottir
Maanum (Isaksen/58)
Hansen
Hegerberg
Minde (Haavi/66)

scheidsrechterFrappart (Fra)
toeschouwers24.000
geel/roodHegerberg
Groenen
stand/scoreverloop1-0 Van de Sanden (66)

Wedstrijdverslag

Nederland heeft in een goede wedstrijd met 1-0 van Noorwegen gewonnen. Nederland speelde sterk vanaf het begin en kreeg meteen een grote kans. Op aangeven van Shanice van de Sanden had Lieke Martens de bal voor het inschieten, maar de Noorse keepster Ingrid Hjelmseth voorkwam een doelpunt. Mertens en Van de Donk kregen ook nog kansen in de eerste helft. Noorwegen viel mondjesmaat aan, maar kreeg wel een paar kansen. In de tweede helft was Oranje duidelijk de bovenliggende partij. In korte tijd miste Vivianne Miedema drie behoorlijke kansen. Minde had voor Noorwegen een grote kans. Uit een scherpe voorzet van Martens kopte Van de Sanden knap raak in de 66ste minuut. Noorwegen probeerde wat terug te doen maar kreeg geen kansen. Miedema kreeg nog twee kansen, maar het bleef 1-0.EK 2017 20 juli 2017 om 20.45 uur in Rotterdam (Het Kasteel) Nederland - Denemarken 1-0

opstelling Nederlandopstelling Denemarken
van Veenendaal
van Lunteren
Dekker
van den Berg (van de.Gragt/54)
van Es
Groenen
van de Donk
Spitse
van de Sanden (Beerensteyn/88)
Miedema
Martens (Jansen/78)
Petersen
Nielsen
S.Sorensen
Jans
Sandvej
Troelsgaard
Jensen
Christiansen (Kildemoes/64)
Veje (Larsen/69)
Nadim
Harder

scheidsrechterHussein (Dui)
toeschouwers10.599
geel/roodTroelsgaard
Kildemoes
Boye Sorensen
stand/scoreverloop1-0 Spitse (20/pen)

Wedstrijdverslag

De Nederlandse vrouwen hebben op het EK ook hun tweede duel gewonnen. Op Het Kasteel werd Denemarken verslagen: 1-0. Omdat België Noorwegen verraste (2-0), ligt de groep nog helemaal open. Oranje nam direct het initiatief, drukte de Deensen terug en kreeg, vooral via de flanken, ook al snel kansen. De beste was voor Miedema; haar kopbal zeilde over. De 1-0 kwam er toch. Van de Donk werd licht aangetikt, waarna de bal op de stip ging en Spitse van elf meter trefzeker was. Even verslapte de concentratie, maar Van Veenendaal redde subliem bij een schot van Harder. Die ene kans was meteen ook het enige echte gevaar dat Denemarken voor de rust wist te creëren. Denemarken opende na rust furieus, maar Troelsgaard liet twee kansen op de 1-1 liggen. Van Veenendaal voorkwam door goed uit haar doel te stormen een derde mogelijkheid voor de middenveldster. De uitblinkster wierp zich ook resoluut voor de bal toen Harder voor haar doel opdook en hield opnieuw Troelsgaard bij een schot van dichtbij met een prima redding nogmaals van scoren af. De Scandinavische storm ging, toen het spel in de haast steeds slordiger werd, in de slotfase liggen. Oranje kwam iets onder de druk uit, maar beleefde nog wel een hachelijk moment toen Nadim de bal op haar hoofd kreeg. Ze kopte recht in de handen van Van Veenendaal.EK 2017 24 juli 2017 om 20.45 uur in Tilburg (Willem II stadion) Nederland - België 2-1

opstelling Nederlandopstelling België
Van Veenendaal
Van de Most
Dekker
Van de Gragt
Van Es
Groenen (Roord/80)
Van de Donk (Zeeman/75)
Spitse
Van de Sanden
Miedema (Lewerissa/87)
Martens
Odeurs
Deloose
Zeler
Jaques
Coutereels (Vanmechelen/46)
Van Gorp (Coryn/57)
Onzia (Daniels/76)
De Caigny
Philtjens
Cayman
Wullaert

scheidsrechterSteinhaus (Dui)
toeschouwers14.500
geel/roodDeloose
Dekker
Van de Donk
Miedema
Van de Gragt
stand/scoreverloop1-0 Spitse (27/pen)
1-1 Wullaert (59)
2-1 Martens (74)

Wedstrijdverslag

De Nederlandse vrouwen hebben op het EK de kwartfinales bereikt.Oranje won ook zijn derde groepsduel. België werd in Tilburg met 2-1 verslagen, waardoor Oranje als poulewinnaar doorgaat. Beide ploegen begonnen zenuwachtig aan het duel. Pas na een kwartier kwam er enige lijn in het spel van Oranje, dat België op eigen helft vastzette. De druk werd te veel voor Coutereels die de doorgebroken Groenen neerlegde; Spitse schoot de toegekende penalty binnen. Bondscoach Wiegman, die aanvoerder Van den Berg uit de basis had gelaten voor Van der Gragt, zag Oranje voor rust nog enkele keren gevaarlijk doorkomen, maar de stand bleef onveranderd. Ook na rust bleef Oranje gevaarlijk over de vleugels, maar keepster Odeurs werd niet aan het werk gezet. Dat werd haar Oranje-collega na een uur wel toen Wullaert de bal hoog richting het doel vuurde. Van Veenendaal tastte echter volledig mis: 1-1. Oranje wankelde na de 1-1, maar kreeg steeds meer ruimte van de aandringende Belgischen. Martens profiteerde daarvan. Ze brak door op links en schoot via een been raak. Oranje drukte niet door (kans Miedema), maar mazzelde ook dat de 2-2 uitbleef (Van Es redde op de lijn).

EK 2017 poulewedstrijden

Poule A

 • zondag 16 juli 2017: NEDERLAND - Noorwegen 1-0
 • zondag 16 juli 2017: Denemarken - België 1-0
 • donderdag 20 juli 2017: NEDERLAND - Denemarken 1-0
 • donderdag 20 juli 2017: Noorwegen - België 0-2
 • maandag 24 juli 2017: NEDERLAND - België 2-1
 • maandag 24 juli 2017: Noorwegen - Denemarken 0-1

stand
 1. NEDERLAND 3-9 (4-1)
 2. Denemarken 3-6 (2-1)
 3. België 3-3 (3-3)
 4. Noorwegen 3-0 (0-4)
Nrs.1 en 2 naar kwartfinales

Poule B

 • maandag 17 juli 2017: Duitsland - Zweden 0-0
 • maandag 17 juli 2017: Italië - Rusland 1-2
 • vrijdag 21 juli 2017: Duitsland - Italië 2-1
 • vrijdag 21 juli 2017: Zweden - Rusland 2-0
 • dinsdag 25 juli 2017: Rusland - Duitsland 0-2
 • dinsdag 25 juli 2017: Zweden - Italië 2-3

stand
 1. Duitsland 3-7 (4-1)
 2. Zweden 3-4 (4-3)
 3. Italië 3-3 (5-6)
 4. Rusland 3-3 (2-5)
Nrs.1 en 2 naar kwartfinales.

Poule C

 • dinsdag 18 juli 2017: Frankrijk - IJsland 1-0
 • dinsdag 18 juli 2017: Oostenrijk - Zwitserland 1-0
 • zaterdag 22 juli 2017: Frankrijk - Oostenrijk 1-1
 • zaterdag 22 juli 2017: IJsland - Zwitserland 1-2
 • woensdag 26 juli 2017: Zwitserland - Frankrijk 1-1
 • woensdag 26 juli 2017: IJsland - Oostenrijk 0-3

stand
 1. Oostenrijk 3-7 (5-1)
 2. Frankrijk 3-5 (3-2)
 3. Zwitserland 3-4 (3-3)
 4. IJsland 3-0 (1-6)
Nrs.1 en 2 naar kwartfinales.

Poule D

 • woensdag 19 juli 2017: Engeland - Schotland 6-0
 • woensdag 19 juli 2017: Spanje - Portugal 2-0
 • zondag 23 juli 2017: Engeland - Spanje 2-0
 • zondag 23 juli 2017: Schotland - Portugal 1-2
 • donderdag 27 juli 2017: Portugal - Engeland 1-2
 • donderdag 27 juli 2017: Schotland - Spanje 1-0

stand
 1. Engeland 3-9 (10-1)
 2. Spanje 3-3 (2-3)
 3. Portugal 3-3 (3-5)
 4. Schotland 3-3 (2-8)
Nrs.1 en 2 naar kwartfinales.

EK 2017 Kwartfinales

 • 29 juli 2017 Nederland - Zweden 2-0
 • 30 juli 2017 Duitsland - Denemarken 1-2
 • 30 juli 2017 Oostenrijk - Spanje 0-0 (Oostenrijk wint na strafschoppen)
 • 30 juli 2017 Engeland - Frankrijk 1-0

EK 2017 Halve finales

 • 3 augustus 2017 Nederland - Engeland 3-0
 • 3 augustus 2017 Denemarken - Oostenrijk 0-0 (Denemarken wint na strafschoppen)

EK 2017 Finale

 • 6 augustus 2017 Nederland - Denemarken 4-2WK 2015 Kalender

 • Groepsfase: 6 juni 2015 - 17 juni 2015 - 36 wedstrijden
 • Achtste finale: 20 juni 2015 - 23 juni 2015 - 8 wedstrijden
 • Kwartfinale: 26 juni 2015 & 27 juni 2015 - 4 wedstrijden
 • Halve finale: 30 juni 2015 & 1 juli 2015 - 2 wedstrijden
 • Kleine finale: 4 juli 2015 - 1 wedstrijd
 • Finale: 5 juli 2015 - 1 wedstrijd

WK 2015 Speelsteden

 • Edmonton: Commonwealth Stadium (Capaciteit: 60.081)
 • Montreal: Olympisch stadion (Capaciteit: 66.108)
 • Vancouver: BC Place Stadium (Capaciteit: 54.500)
 • Winnipeg: Investors Group Field (Capaciteit: 33.000 (kan uitgebreid worden naar 40,000))
 • Ottawa: Frank Clair Stadium (Capaciteit: 26.559 (kan uitgebreid worden naar 45,000))
 • Moncton: Moncton Stadium (Capaciteit: 10.000 (kan uitgebreid worden naar 20.000))

WK 2015 Selectie Nederlands elftal

Mandy van den Berg (LSK Kvinner FK), Dyanne Bito (Telstar), Angela Christ (PSV/FC Eindhoven), Anouk Dekker (FC Twente), Merel van Dongen (Ajax), Daniëlle van de Donk (PSV/FC Eindhoven), Maran van Erp (PSV/FC Eindhoven), Loes Geurts (Kopparberg / Göteborg FC), Stefanie van der Gragt (Telstar), Claudia van den Heiligenberg (Ajax), Petra Hogewoning (Ajax), Anouk Hoogendijk (Ajax), Dominique Janssen (SGS Essen), Vanity Lewerissa (Standard de Liège), Desiree van Lunteren (Ajax), Lieke Martens (Kopparbergs / Göteborg FC), Manon Melis (Kopparbergs / Göteborg FC), Tessel Middag (Ajax), Vivianne Miedema (Bayern München), Jill Roord (FC Twente), Sherida Spitse (LSK Kvinner FK), Sari van Veenendaal (FC Twente), Kirsten van de Ven (FC Rosengård), Siri Worm (FC Twente).

WK 2015 Achtste finale 24 juni 2015 om 04.00 uur Japan - Nederland 2-1

opstelling Japanopstelling Nederland
Kaihori
Ariyoshi
Iwashimizu
Kumagai
Sameshima
Kawasumi (Sawa/80)
Sakaguchi
Utsugi
Miyama
Ogimi
Ohno (Iwabuchi/66)
Geurts
v.Lunteren
v.d.Gragt
v.d.Berg
v.Dongen (Middag/86)
Dekker
v.d.Donk (v.d.Ven/53)
Spitse
Melis
Miedema
Martens

scheidsrechterVenegas (Mex)
toeschouwers
geel/rood Ariyoshi
stand/scoreverloop1-0 Ariyoshi (10 min.)
2-0 Sakaguchi (78 min.)
2-1 v.d.Ven (90+2 min.)WK 2015 7 juni 2015 om 02.45 uur Nieuw-Zeeland - Nederland 0-1

opstelling Nieuw-Zeelandopstelling Nederland
Nayler
Percival
Stott
Erceg
Riley
Longo
Duncan
Bowen (Hassett/72)
Wilkinson
Hearn
Gregorius (Pereira/67)
Geurts
v.Lunteren
v.d.Gragt
v.d.Berg
Hogewoning
Spitse
v.d.Donk,
Dekker (Middag/84)
Melis
Miedema (v.d.Sanden/81)
Martens (v.d.Ven/90+2)

scheidsrechterAlvarado (Mex)
toeschouwers53.058
geel/roodVan den Donk
Martens
stand/scoreverloop0-1 Martens (33 min.)WK 2015 12 juni 2015 om 00.00 uur China - Nederland 1-0

opstelling Chinaopstelling Nederland
Wang Fei
Wu Haiyan
Zhao Rong
Li Dongna
Liu Shanshan
Wang Lisi
Tan Ruyin
Tang Jiali (Lou Jiahui/86),
Ren Guixin (Ma Jun/71)
Han Peng
Wang Shanshan (Wang Shuang/57)
v.Veenendaal
v.Lunteren
v.d.Gragt
v.d.Berg
Hogewoning (v.Dongen/59)
Middag (Dekker/70)
v.d.Donk
Spitse
Melis
Miedema
Martens

scheidsrechterMartinez (Col)
toeschouwers35.544
geel/rood
stand/scoreverloop1-0 Wang Lisi (90)WK 2015 16 juni 2015 om 01.30 uur Nederland - Canada 1-1

opstelling Nederlandopstelling Canada
Geurts
v.Lunteren (Janssen/13)
v.d.Gragt
v.d.Berg
v.Dongen
Dekker
v.d.Donk (v.d.Ven/72)
Spitse
Melis
Miedema
Martens
McLeod
Belanger
Buchanan
Moscato
Chapman
Fleming (Scott/61)
Kyle (Tancredi/61)
Lawrence
Schmidt (Wilkinson/81)
Sinclair
Leon

scheidsrechterHyan Ok (NKo)
toeschouwers45.420
geel/roodv.d.Gragt
Belanger
stand/scoreverloop0-1 Lawrence (10 min.)
1-1 v.d.Ven (87 min.)WK 2015 Poulewedstrijden

poule A

 • 6 juni 2015 Canada - China 1-0
 • 6 juni 2015 Nieuw-Zeeland - Nederland 0-1
 • 11 juni 2015 Canada - Nieuw-Zeeland 0-0
 • 11 juni 2015 China - Nederland 1-0
 • 15 juni 2015 Nederland - Canada 1-1
 • 15 juni 2015 China - Nieuw-Zeeland 2-2

stand
 1. Canada 3-5 (2-1)
 2. China 3-4 (3-3)
 3. Nederland 3-4 (2-2)
 4. Nieuw-Zeeland 3-2 (2-3)

poule B

 • 7 juni 2015 Duitsland - Ivoorkust 10-0
 • 7 juni 2015 Noorwegen - Thailand 4-0
 • 11 juni 2015 Duitsland - Noorwegen 1-1
 • 11 juni 2015 Ivoorkust - Thailand 2-3
 • 15 juni 2015 Thailand - Duitsland 0-4
 • 15 juni 2015 Ivoorkust - Noorwegen 1-3

stand
 1. Duitsland 3-7 (15-1)
 2. Noorwegen 3-7 (8-2)
 3. Thailand 3-3 (3-10)
 4. Ivoorkust 3-0 (3-16)

poule C

 • 8 juni 2015 Japan - Zwitserland 1-0
 • 8 juni 2015 Kameroen - Ecuador 6-0
 • 12 juni 2015 Japan - Kameroen 2-1
 • 12 juni 2015 Zwitserland - Ecuador 10-1
 • 16 juni 2015 Ecuador - Japan 0-1
 • 16 juni 2015 Zwitserland - Kameroen 1-2

stand
 1. Japan 3-9 (4-1)
 2. Kameroen 3-6 (9-2)
 3. Zwitserland 3-3 (11-4)
 4. Ecuador 3-0 (1-17)

poule D

 • 8 juni 2015 VS - Australië 3-1
 • 8 juni 2015 Zweden - Nigeria 3-3
 • 12 juni 2015 VS - Zweden 0-0
 • 12 juni 2015 Australië - Nigeria 2-0
 • 16 juni 2015 Nigeria - VS 0-1
 • 16 juni 2015 Australië - Zweden 1-1

stand
 1. VS 3-7 (4-1)
 2. Australië 3-4 (4-4)
 3. Zweden 3-3 (4-4)
 4. Nigeria 3-1 (3-6)

poule E

 • 9 juni 2015 Brazilië - Zuid-Korea 2-0
 • 9 juni 2015 Spanje - Costa Rica 1-1
 • 13 juni 2015 Brazilië - Spanje 1-0
 • 13 juni 2015 Zuid-Korea - Costa Rica 2-2
 • 17 juni 2015 Costa Rica - Brazilië 0-1
 • 17 juni 2015 Zuid-Korea - Spanje 2-1

stand
 1. Brazilië 3-9 (4-0)
 2. Zuid-Korea 3-3 (4-5)
 3. Costa Rica 3-2 (3-4)
 4. Spanje 3-1 (2-4)

poule F

 • 9 juni 2015 Frankrijk - Engeland 1-0
 • 9 juni 2015 Colombia - Mexico 1-1
 • 13 juni 2015 Frankrijk - Colombia 0-2
 • 13 juni 2015 Engeland - Mexico 2-1
 • 17 juni 2015 Mexico - Frankrijk 0-5
 • 17 juni 2015 Engeland - Colombia 2-1

stand
 1. Frankrijk 3-6 (6-2)
 2. Engeland 3-6 (4-3)
 3. Colombia 3-4 (4-3)
 4. Mexico 3-1 (2-8)

WK 2015 achtste finales

 • Duitsland - Zweden 4-1
 • China - Kameroen 1-0
 • Brazilië - Australië 0-1
 • Frankrijk - Zuid-Korea 3-0
 • Canada - Zwitserland 1-0
 • Noorwegen - Engeland 1-2
 • Verenigde Staten - Colombia 2-0
 • Japan - Nederland 2-1

WK 2015 kwartfinale

 • China - Verenigde Staten 0-1
 • Duitsland - Frankrijk 1-1 (Duitsland wns)
 • Engeland - Canada 2-1
 • Australië - Japan 0-1

WK 2015 halve finale

 • Verenigde Staten - Duitsland 2-0
 • Japan - Engeland 2-1

WK 2015 strijd om het brons

 • Duitsland - Engeland 0-1

WK 2015 finale

 • Verenigde Staten - Japan 5-2

Hieronder volgen de wedstrijden van Oranje tijdens het EK 2013

EK 2013 11 juli 2013 Duitsland - Nederland: 0-0

Växjö Arena, Växjö

 • Geopend: september 2012
 • Capaciteit: 12.000 toeschouwers

opstelling Duitslandopstelling Nederland
Nadine Angerer (C)
Leonie Maier
Annike Krahn
Saskia Bartusiak
Jennifer Cramer
Lena Lotzen (Melanie Leupolz 73')
Nadine Kessler (Simone Laudehr 46')
Dzsenifer Marozsan
Lena Goessling
Anja Mittag
Celia Okoyino Da Mbabi
Loes Geurts
Dyanne Bito
Daphne Koster (C)
Anouk Hoogendijk
Claudia van den Heiligenberg
Kirsten van de Ven
Renée Slegers
Daniëlle van de Donk
Sherida Spitse
Lieke Martens
Manon Melis

voorbeschouwing

Naar verwachting zal het Nederlands vrouwenelftal niet veel in de melk te brokkelen hebben tegen grootmacht Duitsland die al 7 keer eerder Europees kampioen is geweest. In Duitsland wordt het vrouwenvoetbal veel meer gewaardeerd dan in Nederland. Op de Duitse televisie zijn vaak live-uitzendingen te zien wanneer de Duitse vrouwen spelen. De voetbal tribunes zitten dan vol. In Nederland is het vrouwenvoetbal wel in opmars, maar de media besteedt er nog te weinig aandacht aan. Op 25 september 1982 speelde het Nederlands elftal haar eerste officiële wedstrijd tegen de Belgen. Nederland heeft 17 keer tegen Duitsland gespeeld. De Duitse vrouwen wonen 11 wedstrijden; het werd 4 keer gelijk; en Nederland wist 2 maal te winnen. Die winstpartijen waren een vriendschappelijke wedstrijd (1-0 in 2007) en een WK kwalificatie duel (3-0 in 2001). De laatste twee ontmoetingen in 2009 (6-0) en 2011 (5-0) waren zware nederlagen.

scheidsrechtertoeschouwersgeel/roodstand/scoreverloop
 • Silvia Spinelli (Ita)
 • 8.000
 • Leonie Maier (geel, 15')
 • Nadine Kessler (geel, 36')
 • Jennifer Cramer (geel, 73')
 • Dyanne Bito (geel, 87')

stand groep B

 1. Noorwegen 1-1 (1-1)
 2. IJsland 1-1 (1-1)
 3. Duitsland 1-1 (0-0)
 4. Nederland 1-1 (0-0)

EK 2013 14 juli 2013 Noorwegen - Nederland: 1-0

Kalmar Arena, Kalmar

 • Geopend: 15 maart 2011
 • Capaciteit: 14.000

opstelling Noorwegenopstelling Nederland
Ingrid Hjelmseth
Maren Mjelde
Trine Rønning
Marit Fiane Christensen
Toril Hetland Akerhaugen
Solveig Gulbrandsen (Cathrine Dekkerhus 72')
Ingvild Isaksen
Ingvild Stensland (C)
Caroline Graham Hansen (Elise Thorsnes 79')
Ada Stolsmo Hegerberg (Melissa Bjånesøy 72')
Kristine Wigdahl Hegland
Loes Geurts
Dyanne Bito
Daphne Koster (C)
Anouk Hoogendijk
Claudia van den Heiligenberg (Siri Worm 60')
Kirsten van de Ven
Sherida Spitse (Anouk Dekker 86')
Daniëlle van de Donk (Mandy Versteegt 77')
Renée Slegers
Lieke Martens
Manon Melis

voorbeschouwing

Ook Noorwegen is een hele zware tegenstander voor Oranje. Beide ploegen hebben 17 keer tegen elkaar gespeeld. Hiervan wist Noorwegen er 9 te winnen; er werd 6 keer gelijkgespeeld; en er werd slechts 2 keer gewonnen. De 2 gewonnen wedstrijden (1989 en 1995) waren allebei vriendschappelijk. Het werd twee keer 1-0. Maar na het gelijkspel tegen Duitsland gloort er ook hoop tegen Noorwegen.

scheidsrechtertoeschouwersgeel/roodstand/scoreverloop
 • Teodora Albon (Roe)
? 1-0 Solveig Gulbrandsen 55'

stand groep B

 1. Duitsland 2-4 (3-0)
 2. Noorwegen 2-4 (2-1)
 3. Nederland 2-1 (0-1)
 4. IJsland 2-1 (1-4)

EK 2013 17 juli 2013 Nederland - IJsland: 0-1

Växjö Arena, Växjö

 • Geopend: september 2012
 • Capaciteit: 12.000 toeschouwers

opstelling Nederlandopstelling IJsland
Loes Geurts
Dyanne Bito
Daphne Koster (C)
Anouk Hoogendijk
Claudia van den Heiligenberg
Sherida Spitse
Daniëlle van de Donk
Renée Slegers (Anouk Dekker 46')
Kirsten van de Ven (Sylvia Smit 77')
Manon Melis
Lieke Martens
Gudbjörg Gunnarsdottir
Dora Maria Larusdottir
Katrin Jónsdóttir (C)
Sif Atladottir
Hallbera Gudny Gisladottir
Fanndis Fridriksdottir (Olina Gudbjörg Vidarsdottir 86')
Dagny Brynjarsdottir
Sara Björk Gunnarsdottir
Holmfridur Magnusdottir
Rakel Hönnudottir
Margret Lara Vidarsdottir (Harpa Thorsteinsdottir 62')

voorbeschouwing

Tegen de IJslanders hebben de Nederlandse vrouwen ook niet al te veel in te brengen. Beide ploegen speelden 6 keer tegen elkaar. Hiervan wist IJsland er 4 te winnen; er werd 1 keer gelijk gespeeld; 1 keer wist Nederland de winst naar zich toe te trekken. De laatste was een vriendschappelijk wedstrijd in 2006 in Zwolle (2-1). Na het gelijkspel tegen Duitsland en het verlies tegen Noorwegen kan Nederland alleen nog maar hopen. In ieder geval moet de wedstrijd gewonnen worden en hopen dat Duitsland en Noorwegen niet gelijkspelen. Ook zou Nederland nog een kans hebben als het bij de beste 2 nummers 3 hoort.

scheidsrechtertoeschouwersgeel/roodstand/scoreverloop
 • Cristina Dorcioman (Roe)
 • 3500
 • Daphne Koster 16' (geel)
 • Renée Slegers 28' (geel)
 • Holmfridur Magnusdottir 90+2' (geel)
 • 0-1 Dagny Brynjarsdottir 29'

stand groep B

 1. Noorwegen 3-7 (3-1)
 2. Duitsland 3-4 (3-1)
 3. IJsland 3-4 (2-4)
 4. Nederland 3-1 (0-2)

EK 2013 Selectie Nederland

Dyanne Bito (sc Telstar), Angela Christ (PSV/FC Eindhoven), Anouk Dekker (FC Twente), Merel van Dongen (Alabama Crimson Tide), Daniëlle van de Donk (PSV/FC Eindhoven), Loes Geurts (Vittsjö GIK), Claudia van den Heiligenberg (sc Telstar), Anouk Hoogendijk (Ajax), Daphne Koster (Ajax), Desiree van Lunteren (Ajax), Lieke Martens (FCR 2001 Duisburg), Manon Melis (LdB Malmö FC), Marlous Pieëte (FC Twente), Chantal de Ridder (Ajax), Mirte Roelvink (FSV Gütersloh), Renée Slegers (Linköpings FC), Sylvia Smit (PEC Zwolle), Sherida Spitse (FC Twente), Leonne Stentler (Ajax), Sari van Veenendaal (FC Twente), Kirsten van de Ven (Tyresö FF), Mandy Versteegt (Ajax), Siri Worm (FC Twente).

EK 2013 Poule wedstrijden

Groep A

 • 10 juli 2013 Zweden - Denemarken: 1-1
 • 10 juli 2013 Italië - Finland: 0-0
 • 13 juli 2013 Finland - Zweden: 0-5
 • 13 juli 2013 Italië - Denemarken: 2-1
 • 16 juli 2013 Denemarken - Finland: 1-1
 • 16 juli 2013: Zweden - Italië: 3-1

stand
 1. Zweden 3-7 (9-2)
 2. Italië 3-4 (3-4)
 3. Denemarken 3-2 (3-4)
 4. Finland 3-2 (1-6)

Groep B

 • 11 juli 2013 Duitsland - Nederland 0-0
 • 11 juli 2013 Noorwegen - IJsland 1-1
 • 14 juli 2013 IJsland - Duitsland: 0-3
 • 14 juli 2013 Noorwegen - Nederland: 1-0
 • 17 juli 2013 Nederland - IJsland: 0-1
 • 17 juli 2013 Duitsland - Noorwegen: 0-1

stand
 1. Noorwegen 3-7 (3-1)
 2. Duitsland 3-4 (3-1)
 3. IJsland 3-4 (2-4)
 4. Nederland 3-1 (0-2)

Groep C

 • 12 juli 2013 Frankrijk - Rusland: 3-1
 • 12 juli 2013 Engeland - Spanje: 2-3
 • 15 juli 2013 Spanje - Frankrijk: 0-1
 • 15 juli 2013 Engeland - Rusland: 1-1
 • 18 juli 2013 Rusland - Spanje: 1-1
 • 18 juli 2013 Frankrijk - Engeland: 3-0

stand
 1. Frankrijk 3-9 (7-1)
 2. Spanje 3-4 (4-4)
 3. Rusland 3-2 (3-5)
 4. Engeland 3-1 (3-7)

EK 2013 Kwartfinale

 • 21 juli 2013 Zweden - IJsland: 4-0
 • 21 juli 2013 Italië - Duitsland: 0-1
 • 22 juli 2013 Noorwegen - Spanje: 3-1
 • 22 juli 2013 Frankrijk - Denemarken: 1-1 (Denemarken wint na penalties 4-2)

EK 2013 Halve Finale

 • 24 juli 2013 Zweden - Duitsland: 0-1
 • 25 juli 2013 Noorwegen - Denemarken: 1-1 (Noorwegen wint na penalties 4-2)

EK 2013 Finale

 • 28 juli 2013 Duitsland - Noorwegen: 1-0
© 2013 - 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Play-offs Eredivisie 2016-17 voor Europees voetbalPlay-offs Eredivisie 2016-17 voor Europees voetbalOp zondag 14 mei 2017 was het bekend welke teams mee gaan doen aan de play-offs voor Europees voetbal. Er doen in totaal…
EK voetbal 2016: Kwalificatie Groep CGroep C van de kwalificatie voor het EK voetbal 2016 bestaat uit: Spanje, Oekraïne, Slowakije, Wit-Rusland, Macedonië en…
Geschiedenis Nederlandse voetbalclub: F.C. GroningenGeschiedenis Nederlandse voetbalclub: F.C. GroningenF.C. groningen is een club die op Europees niveau niet echt bekend is, maar het toch erg goed doet in de eredivisie. Dit…
De belangrijkste coaches EK voetbal 2012De belangrijkste coaches EK voetbal 2012De belangrijkste mascottes van het Europees kampioenschap voetbal 2012 zijn ongetwijfeld de voetballende broers Slavek e…
Stand Eredivisie 2016-2017 en overzicht play-offsStand Eredivisie 2016-2017 en overzicht play-offsZondag 14 mei worden de laatste wedstrijden van de reguliere competitie van de Eredivisie-seizoen 2016/2017 gespeeld en…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
 • Soccerway
 • Uefa
 • NOS Studio Sport
 • http://nos.nl/artikel/2117522-ek-vrouwenvoetbal-2017-live-bij-de-nos.html

Reageer op het artikel "EK 2017 voetbal vrouwen: Nederland - Europees kampioen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Laatste update: 06-08-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!