Nederland en het WK 2014

Nederland en het WK 2014 Nederland en het WK 2014. Veel mensen herinneren zich dit bijzondere wereldkampioenschap. Helaas is Nederland in 2014 geen wereldkampioen voetbal geworden. Het kwam wel heel dichtbij en dat terwijl de kansen voor het Nederlands voetbalteam vooraf bijzonder laag waren ingeschat. Er werd vooral gespeeld met het 5-3-2 systeem. Hoeveelste is Nederland geworden op het WK 2014 en is Nederland al eens wereldkampioen geweest?

Is Nederland wereldkampioen geweest?

Nederland is nog nooit wereldkampioen voetbal geweest en na de wedstrijd tegen Argentinië weten we dat Nederland in 2014 ook geen wereldkampioen voetbal 2014 wordt. Nederland strijdt in de troostfinale tegen Brazilië om de derde plaats.

Kansen Nederland WK 2014 vooraf

Voordat er ook maar één wedstrijd was gespeeld werden de kansen voor Nederland op een eventuele titel ‘wereldkampioen voetbal 2014’ zeer laag om niet te zeggen als onmogelijk gezien. Het was een team waarvan niemand vooraf had verwacht dat alle groepswedstrijden zouden worden gewonnen. Sterker iedereen was al blij als we de achtste finale als tweede van de groep zouden halen.

De definitieve selectie voetbalteam Nederland

De definitieve selectie spelers voor Het WK 2014 voor Nederland bestaat uit;
  • Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Tim Krul (Newcastle United), Michel Vorm (Swansea City)
  • Verdediging: Daley Blind (Ajax), Daryl Janmaat (Feyenoord), Terence Kongolo (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Joël Veltman (Ajax), Paul Verhaegh (FC Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Feyenoord)
  • Middenveld: Jordy Clasie (Feyenoord), Leroy Fer (Norwich City), Jonathan de Guzman (Swansea City), Nigel de Jong (AC Milan), Wesley Sneijder (Galatasaray), Georginio Wijnaldum (PSV)
  • Aanval: Memphis Depay (PSV), Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuyt (Fenerbahçe), Jeremain Lens (Dinamo Kiev), Robin van Persie (Manchester United) en Arjen Robben (Bayern München).

Analyse wedstrijden Nederland op het WK 2014

Dit WK had bondscoach Van Gaal gekozen voor een voor Nederland nieuw spelsysteem, het 5-3-2 systeem. In dit systeem ligt de nadruk op het zoveel mogelijk voorkomen van het maken van doelpunten door de tegenstander. Het gaf geen mooi voetbal. Er werd door vele commentatoren over geklaagd. Het was te defensief en te afwachtend. Niet aanvallend genoeg en niet aantrekkelijk om naar te kijken, maar het was wel effectief om te winnen. In de wedstrijden tegen Spanje en Australië moesten de spelers nog een beetje wennen aan dit nieuwe spelsysteem. Tegen Chili klopte het vrijwel helemaal, hoewel er in de uitvoering en het balbezit nog ruimte voor groei zit. Chili domineerde de wedstrijd, maar Oranje kreeg de kansen en benutte deze (uiteindelijk) ook. Er wordt ook wel gezegd dat deze stijl van voetballen niet bij ons land past. Maar de vraag is of we liever verloren met mooi voetbal dan winnen met het 5-3-2 systeem.
Verrassend was dat Oranje tegen Mexico na de rust ineens overschakelde van het 5-3-2 naar het 4-3-3 systeem en niet zonder resultaat. De super spannende wedstrijd werd gewonnen met 2-1.
Aan Costa Rica had Nederland een harde dobber. Een meesterzet van Van Gaal was dat hij in de laatste minuut van de verlenging keeper Jasper Cillessen ruilde met keeper Tim Krul. Uiteindelijk won Nederland met 4-3 (penalty's).
Helaas liep het in de wedstrijd tegen Argentinië anders. Daar verloren we met strafschoppen met 2-4.
In de troostfinale won Nederland met 3-0 van Brazilië.

Nederland geen wereldkampioen voetbal 2014

In de poulewedstrijden had Nederland maar liefst tien keer gescoord en dat was veelbelovend. De laatste keren dat een land dit deed, haalde het ook de finale, maar dit keer dus niet.
  • Duitsland (1990, wereldkampioen)
  • Duitsland (2002)
  • Brazilië (2002, wereldkampioen)
Van Gaal zei zegt ‘als Nederland ook beter in balbezit wordt, dan kan dit team wereldkampioen worden’. En Oranje werd met de wedstrijd beter in balbezit. Helaas was Argentinië beter in het nemen van penalty's.

WK prestaties Nederland

De WK prestaties van Nederland in het verleden.
JaarHoe ver kwamen we?
1934Poulefase
1938Poulefase
1974Tweede
1978Tweede
1990Laatste 16
1994Kwartfinale
1998Vierde (halve finale)
2006Laatste 16
2010Tweede
2014Derde

Scores Nederland op het WK 2014

DatumTegenstanderGoals NederlandGoals tegenstanderEindresultaat voor Nederland
13 juni 2014Spanje51gewonnen
18 juni 2014Austalië32gewonnen
23 juni 2014Chili20gewonnen
29 juni 2014Mexico21gewonnen
5 juli 2014Costa Rica43gewonnen
9 juli 2014Argentinië24verloren
12 juli 2014Brazilië30gewonnen

Kansen Nederland op 12 juli 2014 tegen Brazilië

Tot nu toe heeft Oranje voornamelijk het verschil gemaakt in de tweede helft van de wedstrijd. Opvallend daarbij is dat invallers daarin een belangrijke rol speelde. Ook heeft Oranje laten zien dat zij makkelijk kan switchen van spelsysteem. Dit team speelt net zo makkelijk het 5-3-2 systeem als het 4-3-3 systeem. De grote vraag is nu wat zijn de kansen voor Nederland in de kwartfinale op zaterdag 5 juli tegen Costa Rica. Nu Nigel de Jong is uitgevallen door een spierscheuring in zijn lies (opgelopen in de wedstrijd tegen Mexico) is het spannend of en hoe dit verlies wordt opgevangen. Van alle spelers van het Nederlands elftal pakte hij het vaakst de bal af (22 keer) en hij won ook 80% van zijn persoonlijke duels (25 aangegaan en daarvan 20 keer gewonnen). Over of Oranje zonder Nigel kan zijn de meningen verdeeld. Sommigen vinden dat Nigel zo verschrikkelijk belangrijk was voor Oranje dat dit verlies niet is op te vangen. Anderen denken dat Nederland ook zonder Nigel zeker een kans maakt. Zij zien alleen Arjen Robben als onmisbaar.
In de super spannende wedstrijd tegen Costa Rica had Nederland het zwaar. Misschien wel dankzij de eerder genoemde meesterzet van Van Gaal (wissel keeper Jasper Cillessen met keeper Tim Krul) heeft Nederland uiteindelijk gewonnen door het beter was in het nemen en tegenhouden van de strafschoppen dan Costa Rica (4-3).
De wedstrijd tegen Argentinië was niet echt boeiend. Er werd voornamelijk verdedigd en na verlenging werden er penalty's genomen waarbij Nederland het aflegde tegen Argentinië (2-4). De dag ervoor had Brazilië zwaar verloren van Duitsland (1-7). De vraag is of dit team nu juist supergemotiveerd is om te laten zien dat ze wel goed kunnen spelen of nog helemaal aan het herstellen is van de nederlaag tegen Duitsland. De vraag is ook hoe gemotiveerd Nederland is om er helemaal voor de derde plaats te gaan. We gaan het 12 juli zien.

Nederland heeft gewonnen met 3-0 van Brazilië en is dus derde geworden op het WK voetbal 2014.

WK ervaring Nederlandse spelers

Van de acht landen die over waren in de kwartfinales van het WK had alleen het Nederlandse team spelers die WK-finale ervaring hadden. Brazilië en Frankrijk hadden namelijk inmiddels andere spelers in hun voetbalteam. De ervaren spelers (Nigel de Jong, Dirk Kuyt, Wesley Snijders, Arjen Robben en Robin van Persie) wisten niet alleen hoe het is om de WK-finale te halen, maar ook wat het betekent om zo'n wedstrijd te spelen en wat daaraan vooraf gaat. Ze wisten hoe om te gaan met achterstand in een wedstrijd of hoe je je af moet sluiten voor alle meningen over hun voetbalspel door de rest van de wereld. Ze wisten ook hoe alles ineens anders kan lopen. Helaas is dit ook gebeurd.

Interlandgoals Van Persie, Robben en Sneijder

Het trio Van Persie, Robben en Sneijder hebben in hun hele carrière samen 104 doelpunten op hun naam staan.
NaamAantal interlandsAantal doelpunten
Robin van Persie9148
Arjen Robben8228
Wesley Sneijder10628

Lees verder

© 2014 - 2024 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erelijst WK voetbal 1930-2018Erelijst WK voetbal 1930-2018In 2022 wordt in Qatar het 22ste Wereldkampioenschap voetbal georganiseerd. Brazilië is met 5 wereldtitels recordhouder…
Geschiedenis van het wereldkampioenschap voetbalGeschiedenis van het wereldkampioenschap voetbalIn dit artikel wordt beschreven hoe het toernooi om het wereldkampioenschap voetbal is ontstaan en hoe het spelschema zi…
Spellen voor op het strandBij lekker weer kiezen veel mensen ervoor om een bezoek aan het strand te brengen. Op het strand is er veel ruimte en du…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…

Het Nederlands voetbalelftal op de grote toernooienHet Nederlands voetbalelftal op de grote toernooienHet Nederlands voetbalelftal maakte in 1974 furore met een voetbal, dat de hele wereld overging. Nog steeds, na zovele j…
Luis Suárez - de bijtende voetballerLuis Suárez - de bijtende voetballerLuis Suárez is een van de beste spelers van de wereld, maar hij heeft een probleempje: hij kan, als het spannend wordt,…
Bronnen en referenties
  • ‘Op finalekoers…’ (Algemeen Dagblad, 24 juni 2014)
  • ‘Oranje gaat niet voor de stijlprijs. Het wil de titel’ door Sjoerd Mossou (Algemeen Dagblad, 24 juni 2014)
  • ‘Geen tegenstander wil op dit WK nog tegen Oranje spelen’ door Maarten Wijffels (Algemeen Dagblad, 24 juni 2014)
  • ‘Volgende tegenstander: Mexico (Algemeen Dagblad, 24 juni 2014)
  • 'In dit team bestaat jaloezie niet' door Wessel Penning' (Algemeen Dagblad, 30 juni 2014)
  • 'Van Gaal moet megaverlies repareren' door Mikos Gouka (Algemeen Dagblad, 2 juli 2014)
  • 'WK-prestaties Oranje (Algemeen Dagblad, 30 juni 2014)
  • www.voetbalonline.nl
  • 'Grieken langszij in slotminuut' door Ard Schouten (Algemeen Dagblad, 30 juni 2014)
  • 'Hartstocht Oranje vergoedt alles' door Sjoerd Mossou (Algemeen Dagblad, 30 juni 2014)
  • ‘Ik ben blij maar niet met ons spel’ door Willem van Hanegem (Algemeen Dagblad, 24 juni 2014)
  • ‘Oranje opgepast!’ door Dennis Janssen (Algemeen dagblad, 24 juni 2014)
  • 'Speel mee met het supertrio van Oranje' door Maarten Wijffels (Algemeen Dagblad, 2 juli 2014)
  • Oranje weet wat nodig is voor de finale' door Sjoerd Mossou en Maarten Wijffels (Algemeen Dagblad, 3 juli 2014)
Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 10-05-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.