James Rodríguez: topscorer van het WK 2014

Voetballer James Rodríguez was als speler van het Colombiaanse nationaal elftal één van de sterren van het WK 2014 in Brazilië. Hij stond dan ook op de 10-man shortlist van de FIFA voor de Gouden Bal award. Op het moment dat Colombia door Brazilië in de kwartfinale werd uitgeschakeld, was James Rodríguez met zes WK goals topscorer van het WK 2014 in Brazilië en dat bleef zo: hij won de Gouden Schoen! Bovendien werd één van deze goals uiteindelijk tot de mooiste van het WK 2014 gekozen. Daarnaast gingen er al snel geruchten dat Real Madrid interesse in hem had en zo staat James Rodríguez daar vanaf 22 juli 2014 onder contract! James Rodríguez was als middenvelder met rugnummer 10 voor het Colombiaanse elftal één van sterspelers in Brazilië. Hij was al een paar keer uitgeroepen tot ‘man of the match’, belandde op de 10-man shortlist van de FIFA voor de Gouden Bal Award - die Lionel Messi uiteindelijk won - en met zes doelpunten is hij topscorer van het WK 2014, waardoor hij wél de Gouden Schoen won. Ten tijde van het WK stond hij onder contract bij AS Monaco, maar hij gebruikte het WK in Brazilië als zijn springplank naar een topclub als Real Madrid. Geruchten in deze richting deden zich al snel de ronde, maar op 22 juli 2014 werd de transfer van James Rodríguez naar Real Madrid officieel.

James Rodríguez

James David Rodríguez Rubio werd op 12 juli 1991 geboren in Cúcuta, Colombia. Zijn vader was ook een voetballer, maar verliet het gezin toen James Rodríguez drie jaar oud was, waardoor het zijn moeder was die hem in zijn voetbalcarrière bijstond. Inmiddels heeft hij ook steun van zijn vrouw, de zus van de Colombiaanse keeper David Ospina, met wie hij op 29 mei 2013 dochtertje Salomé kreeg. Na de verloren kwartfinale tegen Brazilië vond hij zonder twijfel troost bij hen, maar nog op het veld troostte ook de Braziliaanse voetballer David Luis – die ook vol lof was over zijn kwaliteiten als voetballer - hem.

Clubcarrière

De professionele voetbalcarrière van James Rodríguez begon in 2006 bij de Envigado Fútbol Club die momenteel in de hoogste divisie van het Colombiaanse voetbal speelt. Hier speelt de club sinds de invoering van promotie en degradatie in het Colombiaanse voetbalsysteem in 1991, met uitzondering van het seizoen 2006/2007. Dit betekent dat James Rodríguez in 2007 met de Envigado Fútbol Club mee promoveerde van de één na hoogste naar de hoogste divisie in zijn land.

James Rodríguez bleef echter maar twee jaar bij de Envigado Fútbol Club, want in 2008 kwam hij onder contract bij de Argentijnse Club Atlético Banfield. Hij debuteerde voor deze club op 7 februari 2009 en op 27 februari maakte hij er zijn eerste doelpunt in de competitiewedstrijd tegen Rosario. Tijdens de Copa Libertadores maakte James Rodríguez indruk op enkele Europese voetbalclubs door vijf doelpunten in zeven wedstrijden te maken.

Na zijn succesvolle optreden in de Copa Libertadores was een transfer naar Europa geen verrassing meer en zo tekende James Rodríguez op 6 juli 2010 zijn contract bij het Portugese FC Porto waar hij op 18 juli 2010 debuteerde in een vriendschappelijke wedstrijd tegen AFC Ajax. Zijn eerste Europese doelpunt maakte hij op 15 december 2010 in het UEFA Cup duel tegen CSKA Sofia dat met 3 - 1 gewonnen werd. In het seizoen 2012/2013 kreeg James Rodríguez een basisplaats en rugnummer 10, omdat hij steeds belangrijker voor FC Porto werd. James Rodríguez had na zes speeldagen in het nieuwe seizoen al drie doelpunten en vier assists op zijn naam staan. Ook in de Champions Leage bleek hij in het seizoen 2012 van grote waarde voor FC Porto. Zo scoorde hij het enige doelpunt in de thuiswedstrijd tegen het Franse Paris Saint-Germain, vlak daarna benutte hij een penalty tegen aartsrivaal Sporting CP en gaf hij de assist voor het doelpunt van Jackson Martínez in de gewonnen wedstrijd tegen Dinamo Kiev. James Rodríguez won zelf tweemaal op rij de SJPF Player of the Month award.

James Rodríguez had bij FC Porto aanvankelijk een contract voor vijf jaar getekend, maar op 24 mei 2013 werd er een akkoord bereikt over de transfer van hem en zijn ploeggenoot João Moutinho naar AS Monaco. James Rodríguez tekende ook bij AS Monaco een contract voor vijf jaar en kreeg ook hier rugnummer 10 toebedeeld. In het seizoen 2013/2014 maakte hij negen doelpunten in vierendertig competitiewedstrijden. Hoewel zijn contract bij FC Porto nog tot in 2018 doorloopt, gingen er tijdens het WK al snel verhalen de ronde over een mogelijke transfer naar Real Madrid. Op 22 juli 2014 werden deze geruchten waarheid: vanaf het seizoen 2014/2015 speelt James Rodríguez bij Real Madrid.

Interlandcarrière

James Rodríguez startte als jeugdspeler zijn interlandcarrière door in 2007 als speler van het Colombiaanse nationale elftal onder de 17 deel te nemen aan het Zuid-Amerikaanse kampioenschap onder de 17. In 2011 werd hij door bondscoach Eduardo Lara geselecteerd voor het Colombiaanse nationaal elftal onder de 20. Op het wereldkampioenschap voetbal onder de 20 verloor hij met Colombia de kwartfinale van Mexico, dat later nummer 3 van de wereld werd voor onder de 20.

Op 29 september 2011 werd James Rodríguez voor het eerst opgeroepen voor het Colombiaanse nationaal elftal, waarvoor hij op 11 oktober 2013 zijn debuut maakt in de wedstrijd tegen Bolivia. Tijdens deze wedstrijd gaf hij in de laatste minuut de assist op het winnende doelpunt van Radamel Falcao. Mede hierdoor werd James Rodrigúez al na zijn eerste wedstrijd voor het eerste elftal van Colombia tot ‘Man of the Match’ verkozen. Op 3 juni 2012 maakte James Rodríguez zijn eerste doelpunt voor Colombia tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen Peru. In het verdere verloop van de kwalificatiereeks gaf hij onder andere twee keer een assist in de wedstrijd tegen Uruguay en tegen Chili scoorde hij vanuit een langafstandsschot van dertig meter.

WK2014

Het Colombiaanse nationaal elftal wist zich na een afwezigheid van zestien jaar eindelijk weer eens te plaatsen voor het Wereldkampioenschap voetbal, en wel dat van 2014 in Brazilië. In mei 2014 maakte bondscoach José Pekerman bekend dat James Rodríguez door hem was opgenomen in de selectie van het Colombiaanse nationaal elftal voor het WK 2014 en dat hij zou meegaan naar Brazilië.

James Rodríguez speelt met rugnummer 10 als middenvelder, maar eenmaal op het WK in Brazilië vervulde hij al vrij snel ook de rol van schaduwspits. In de eerste groepsfase wedstrijd gaf hij de assists op de eerste twee doelpunten en schoot hij Colombia zelf last minute naar de 3 - 0 overwinning op Griekenland, waarna hij door de FIFA wordt uitgeroepen tot “Man of the Match”. De tweede groepsfase wedstrijd tegen de Ivoorkust werd met 2 – 0 gewonnen nadat James Rodríguez het eerste doelpunt in de goal kopte en de assist gaf op het tweede doelpunt van Juan Fernando Quintero. Ook de derde groepsfase wedstrijd tegen Japan werd gewonnen. In de eindscore van 4 – 1 zat wederom een doelpunt van James Rodríguez. Aan het einde van de groepsfase werd James Rodríguez door de FIFA uitgeroepen als de best presterende speler in het toernooi tot zover.

Op 28 juni 2014 wint Colombia in het Maracanã stadion in Rio de Janeiro de achtste finale van Uruguay met 2 – 0 en beide keren was het James Rodríguez die scoorde. Zij eerste doelpunt tegen Uruguay is inmiddels de geschiedenisboeken ingegaan als één van de mooiste doelpunten ooit op een WK gemaakt.

Topscorer

Tijdens de kwartfinale tegen Brazilië maakte James Rodríguez zijn zesde WK doelpunt. Helaas werd de wedstrijd uiteindelijk met 2 – 1 verloren en ging niet Colombia maar Brazilië door naar de halve finale. Vooralsnog bleef James Rodríguez tot in de finale wél topscorer van het WK 2014. Dit bleef hij uiteindelijk ook na de WK finale, omdat hij Thomas Müller met vijf en Lionel Messi, Robin van Persie en Neymar met vier doelpunten achter zich liet. Op 13 juli 2014 won James Rodríguez dan ook de Gouden Schoen.

10-man shortlist FIFA Golden Ball award

Ook werd James Rodríguez op 11 juli 2014 genoemd op de ‘10-man shortlist voor de FIFA Golden Ball award’ voor de beste speler van het WK 2014. Andere voetballers op deze lijst waren Angel di Maria (Argentinië), Mats Hummels (Duitsland), Toni Kroos (Duitsland), Philipp Lahm (Duitsland), Javier Mascherano (Argentinië), Lionel Messi (Argentinië), Thomas Müller (Duitsland) Neymar (Brazilië) en Arjen Robben (Nederland). Uiteindelijk ging de Gouden Bal naar Lionel Messi.

15 mooiste doelpunten van het WK

In het lijstje van de vijftien mooiste doelpunten van het WK 2014 die door de FIFA zijn geselecteerd, zitten er twee van James Rodríguez: één goal uit in wedstrijd tegen Japan en één doelpunt vanuit een borstaanname in de wedstrijd tegen Uruguay. Liefhebbers kunnen stemmen welk doelpunt zij de mooiste vinden. Andere doelpuntenmakers zijn Lionel Messi (eveneens met twee goals), David Luis, Mario Götze, André Schuerrle, Gonzalo Huguaín, Xherdan Shaqiri, David Villa, Granit Xhaka, Tim Cahill, André Ayew, Claudio Marchisio en Robin van Persie. Uiteindelijk is de goal van James Rodríguez - waarbij hij de bal vanuit de draai meteen op de pantoffel legt - als mooiste doelpunt van het WK 2014 verkozen!
© 2014 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alle topscorers op het WK-voetbal (1930-2018)Alle topscorers op het WK-voetbal (1930-2018)Sinds 1930 wordt er elke vier jaar een wereldkampioenschap (WK) voetbal georganiseerd. Alleen in 1942 en 1946 kon het to…
Champions League 1992-2019 - erelijst en all time topscorersChampions League 1992-2019 - erelijst en all time topscorersDe Champions League is voor clubs wat het WK is voor landen, de hoogst haalbare voetbaltrofee. Sedert 1992 wordt het bel…
Topschutters of topscorers op het WK voetbal 2018Topschutters of topscorers op het WK voetbal 2018Het WK voetbal vindt in 2018 plaats in Rusland. Van 14 juni tot en met 15 juli 2018 strijden tweeëndertig teams van over…
La Liga (Spanje): alle kampioenen tot en met 2019-20La Liga (Spanje): alle kampioenen tot en met 2019-20In 1929 werd FC Barcelona gekroond tot eerste kampioen van de Spaanse competitie; La Liga. De grote concurrent van Barce…

Hoe neem je de perfecte penalty?Hoe neem je de perfecte penalty?Een penalty wordt vaak gezien als een loterij, met een kans van slagen die niet van tevoren te bepalen is. Echter, je ka…
Biografie: Jordy Clasie (Nederlandse profvoetballer)Biografie: Jordy Clasie (Nederlandse profvoetballer)Jordy Clasie is een Nederlandse profvoetballer die op zijn 11e werd gescout door Feyenoord. Hij begon toen in het jeugde…
Bronnen en referenties
  • Nl.wikipedia.org
  • www.voetbalkrant.com
  • Sports.ndtv.com
  • Sportmagazine.knack.be
  • www.trouw.nl
  • www.telegraaf.nl
America (66 artikelen)
Laatste update: 22-07-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.