InfoNu.nl > Sport > Voetbal > WK-kwalificatie damesvoetbal: Schotland-Nederland

WK-kwalificatie damesvoetbal: Schotland-Nederland

WK-kwalificatie damesvoetbal: Schotland-Nederland Het Nederlands vrouwenelftal ontmoet Schotland in de halve finales van de play-offs van de kwalificatie voor het WK voetbal voor vrouwen (dat in 2015 in Canada zal plaatsvinden). Op zaterdag 25 oktober 2014 speelt Oranje uit in Schotland en op donderdag 30 oktober 2014 spelen de Nederlandse voetbalvrouwen thuis op het Kasteel in Rotterdam. Hoe zien de selecties en opstellingen van beide vrouwenvoetbalteams eruit? Welk dameselftal is de favoriet om deze play-offs te winnen? Zijn deze wedstrijden Schotland-Nederland en Nederland-Schotland live op tv of op het internet te volgen?

Historie: Nederlands dameselftal

De eerste officiële interland van het Nederlands damesvoetbalteam vond plaats op 17 april 1971. Het Nederlands dameselftal speelde toen tegen Frankrijk. De wedstrijd werd met 4-0 verloren. Deze wedstrijd wordt als de eerste officiële Nederlandse interland beschouwd aangezien de wedstrijd onder auspiciën van de FIFA en de UEFA plaatsvond, maar opvallend genoeg vond deze wedstrijd niet plaats onder auspiciën van de KNVB. Pas in november 1973 werd de eerste damesinterland gespeeld die officieel goedgekeurd was door de Nederlandse voetbalbond. Dit was een uitwedstrijd tegen Engeland, die met 1-0 werd verloren.

Op 27 augustus 1977 behaalde het Nederlands damesvoetbalteam de grootste overwinning uit haar historie: de Nederlandse dames wonnen met 12-0 van de Israëlische dames. Op 26 september 1981 leden de Nederlandse vrouwen de grootste nederlaag uit hun historie: de Oranje dames verloren met 7-0 van Zweden. De bijnamen van het Nederlands damesteam zijn 'de Leeuwinnen', 'Oranje' en een combinatie van die twee bijnamen: 'de Oranje Leeuwinnen'.

Historie: Kwalificatie EK's

Het EK voetbal voor vrouwen bestaat sinds 1984. In die begintijd mochten er slechts vier landen meedoen aan het eindtoernooi van het EK. Tijdens de kwalificatietoernooien voor de EK's van 1989, 1991 en 1993 presteerde Nederland goed en haalde de laatste acht, maar vervolgens werden ze uitgeschakeld, zodat ze niet de laatste vier, het echte eindtoernooi, bereikten. Pas in 2009 (toen inmiddels het aantal landen dat meedeed aan het eindtoernooi uitgebreid was) haalde Nederland het eindtoernooi van het EK voetbal. Nederlande bereikte tijdens dat EK, dat plaatsvond in Finland, de halve finale. Dit is het grootste succes uit de geschiedenis van het Nederlandse vrouwenvoetbal. In 2013 deed Nederland wederom mee aan het EK voetbal, dat toen in Zweden werd gespeeld. Dat jaar overleefde Nederland echter niet de groepsfase van het EK.

Historie: Kwalificatie WK's

Sinds 1991 wordt er door de FIFA elke vier jaar een officieel WK voetbal voor dames georganiseerd. Het eerste WK vond plaats in China en werd gewonnen door de Verenigde Staten. Bijna had Nederland zich voor dat eerste WK damesvoetbal gekwalificeerd. De Nederlandse voetbaldames misten de kwalificatie op één doelpunt. Daarna zijn de Nederlandse voetbalvrouwen nooit meer zo dicht bij kwalificatie voor het WK geweest. Als het Nederlands vrouwenelftal zich dus zou plaatsen voor het WK damesvoetbal 2015, dan zou dat dus voor het eerst in de historie van het Nederlandse vrouwenvoetbal zijn.

Kwalificatie WK voetbal voor dames 2015

Op dinsdag 23 september 2014 vond de loting plaats voor de halve finales van de play-offs voor de kwalificatie voor het WK vrouwenvoetbal 2015. Nederland werd bij die loting aan Schotland gekoppeld. Daarnaast moeten Italië en Oekraine tegen elkaar spelen. De winnaar van de confrontaties tussen Schotland en Nederland, moet dus in de finale van de play offs tegen de winnaar van de wedstrijden tussen Italië en Oekraïne. De winnaar van de finale van de play offs gaat naar het WK voetbal voor dames 2015.

WK Vrouwenvoetbal 2015

Het WK damesvoetbal 2015 wordt in Canada gespeeld, van 6 juni tot en met 5 juli. Er mogen 24 landen deelnemen aan deze zevende editie van het WK voor dames. Meer info over dit toernooi vindt u in het aparte artikel over het WK voetbal voor vrouwen 2015.

Schotland-Nederland

Welke speelsters selecteert bondscoach Roger Reijnders voor de uitwedstrijd tegen de Schotten? Hieronder vindt u de selectie voor deze wedstrijd.

Selectie Nederlands vrouwenvoetbalteam:

 • Mandy van den Berg (Vittsjö GIK), Eshly Bakker (Ajax), Danielle van de Donk (PSV / FC Eindhoven), Loes Geurts (Kopparbergs / Göteborg ), Stefanie van der Gragt (Telstar), Claudia van den Heiligenberg (Ajax), Petra Hogewoning (Ajax), Anouk Hoogendijk (Ajax), Dominique Janssen (SGS Essen), Desiree van Lunteren (Ajax), Lieke Martens (Kopparbergs/ Göteborg ), Manon Melis (Kopparbergs / Göteborg), Sherida Spitse (LSK Kvinner FK), Tessel Middag (Ajax), Vivianne Miedema (Bayern München), Kim Mourmans (Standard de Liege), Shanice van de Sanden (FC Twente), Sari van Veenendaal (FC Twente), Kirsten van de Ven (Rosengard), Dyanne Bito (Telstar), Angela Christ (PSV / FC Eindhoven), Anouk Dekker (FC Twente), Siri Worm (FC Twente).

Opstelling Nederland:

 • 1. Loes Geurts,
 • 2. Desiree Van Lunteren
 • 3. Stephanie van der Gragt
 • 4. Mandy van der Berg (aanvoerder)
 • 5. Siri Worm
 • 6. Anouk Dekker
 • 7. Manon Melis
 • 8. Sherida Spitse
 • 10. Danielle vd Donk
 • 9. Vivianne Miedema
 • 11. Lieke Martens

(Tijdens deze wedstrijd vonden er geen Nederlandse wissels plaats.)

Scoreverloop:

 • 0-1 Lieke Martens, 10e minuut
 • 1-2 Kim Little, 49e minuut (penalty)
 • 0-2 Manon Melis, 23e minuut (penalty)

Eindstand Schotland-Nederland: 1-2

Nederland-Schotland

De thuiswedstrijd wordt gespeeld op Het Kasteel, het stadion van Sparta in Rotterdam. De wedstrijd begint om 19u00.

Opstelling Nederland:

 • 1. Loes Geurts,
 • 2. Desiree Van Lunteren
 • 3. Stephanie van der Gragt
 • 4. Mandy van der Berg (aanvoerder)
 • 5. Siri Worm
 • 6. Anouk Dekker
 • 7. Manon Melis
 • 8. Sherida Spitse
 • 10. Danielle vd Donk
 • 9. Vivianne Miedema
 • 11. Lieke Martens

Scoreverloop:

 • 1-0 Martens, 51e minuut
 • 2-0 Melis, 77e minuut

Eindstand Nederland-Schotland: 2-0

Favoriet?

Het Nederlands dameselftal heeft in de loop der jaren 14 keer tegen Schotland gespeeld. Het Nederlandse vrouwenvoetbalteam won maar liefst 10 van die wedstrijden. Toch is Nederland zeker niet de onbetwiste favoriet voor de ontmoeting in de play-offs voor de WK-kwalificatie. Het Schotse damesteam is namelijk zeer sterk in opkomst. De laatste drie wedstrijden tussen Nederland en Schotland (drie oefwedstrijden, die in 2012, 2013 en 2014 plaatsvonden op Cyprus) zijn alle drie met één doelpunt verschil gewonnen door de Schotten. Het zullen dus mogelijk twee zeer spannende duels worden in Schotland en in Rotterdam.

Live op tv? Internet?

Beide wedstrijden zijn live op tv te volgen via het open kanaal van FOX TV. Op zaterdag begint de voorbeschouwing om 18u15 en de wedstrijd om 18u30. Op donderdag begint de voorbeschouwing op FOX TV om 18u40 en de wedstrijd om 19u00.
© 2014 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep A EuropaKwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep A EuropaKwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep A Europa. De landen België, Kroatië, Macedonië, Schotland, Servië en Wal…
WK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep AWK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep AVan de 53 deelnemende Europese landen aan de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap voetbal 2014 zullen er uiteindeli…
Vrouwenvoetbal steeds populairderVrouwenvoetbal steeds populairderSinds het bestaan van voetbal wordt deze sport al door vrouwen beoefend. Toch werd deze sport jarenlang gezien als een e…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema beachvolleybalOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema beachvolleybalOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema beachvolleybal. Van 28 juli tot en met 9 augustus 2012 worden er beachvolleyb…
De KNSB Schaatsweek 2011De KNSB Schaatsweek 2011De eerste editie van de KNSB Schaatsweek word gehouden van 26 december 2011 tot en met 1 januari 2012. In deze week word…
Bronnen en referenties
 • http://www.vrouwenvoetbalnederland.nl
 • http://www.fcupdate.nl
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.fifa.com

Reageer op het artikel "WK-kwalificatie damesvoetbal: Schotland-Nederland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 31-10-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!