Belgische voetballers in Europese topcompetities

Belgische voetballers in Europese topcompetities Sinds de overgang van Vincent Kompany en Marouane Fellaini naar de Engelse competitie is de toon gezet voor andere Belgische voetballers om de oversteek te maken buiten de Belgische landgrenzen. Men kan stellen dat deze beide heren de trendsetters zijn voor de huidige generatie Belgische voetballers die nu het mooie weer maken in het buitenland. Lange tijd gingen veel talenten uit de Belgische competitie naar het buitenland om daar langzamerhand weg te kwijnen op de bank bij hun club. Sedert 2008 is die trend een heel andere richting uitgeslagen. Belgische voetballers vind je in alle grote en kleine competities over de hele wereld. Steeds meer spelers vinden de weg naar grote Europese competities en spelen daar mee in het A-team van hun club. Deze ervaring en uitstraling nemen ze mee naar de nationale ploeg. Het kan duidelijk gesteld worden dat de Belgische voetballers goed in de markt liggen op de transfermarkt.
Overal ter wereld vinden we de 'kleine' Belgen terug.

Duitsland

Eén van de opvallendste transfers van de zomer 2015 was in Duitsland terug te vinden.Kevin de Bruyne vertrok naar de Engelse topclub Manchester City. Borussia Dortmund dat zonder Jurgen Klopp verder moet, wist Adnan Januzaj te strikken voor een huurperiode. Kan hij eindelijk doorbreken en een basisplaats afdwingen in een topploeg? Koen Casteels verhuisde van Hoffenheim naar Wolfsburg.
SpelersnaamClubPositie
Koen CasteelsWolfsburgKeeper
Adnan JanuzajBorussia DortmundAanvallende middenvelder/spits
Ismail AzzaouiWolfsburgAanvallende middenvelder
Thorgan HazardBorussia MönchengladbachAanvallende middenvelder
Massimo BrunoLeipzigAanvallende middenvelder

Engeland

Engeland is een grote kweekvijver van talenten. Als men in de jeugdelftallen van de eerste klasse clubs kijkt kan men hier ook een groot aantal Belgen terugvinden. Vele hiervan worden omschreven als toekomstige sterren. Een mooi voorbeeld van deze talenten zijn de broers Musonda bij Chelsea. Ondertussen heeft zowat elk topteam in de Engelse eerste klasse een Belg in eerste elftal rondlopen. Zo hebben zijn er Belgen bij: Chelsea, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Tottenham, Everton, ... Alleen Arsenal stelt het nu zonder een Belg. Kunnen Mathias Bossaerts, Charly Musonda en Andreas Pereira eindelijk doorbreken?

SpelersnaamClubPositie
Christian BentekeLiverpoolAanvaller
Eden HazardChelseaAanvallende middenvelder/Flankaanvaller
Franck MoussaCharlton AthleticAanvallende middenvelder
Jan VertonghenTottenhamCentrale- & flankverdediger
Kevin MirallasEvertonFlankaanvaller
Marouane FellainiManchester UnitedVerdedigende- & aanvallende middenvelder
Moussa DembeleTottenhamCentrale middenvelder
Andreas PereiraManchester UnitedMiddenvelder
Nacer ChadliTottemhamAanvallende middenvelder
Ritchie de LaetLeicester CityVerdediger
Romelu LukakuEvertonAanvaller
Divock OrigiLiverpoolAanvaller
Sebastien PocognoliWest Bromwich AlbionFlankverdediger
Simon MignoletLiverpoolKeeper
Thibaut CourtoisChelseaKeeper
Toby AlderweireldTottenhamFlankverdediger
Vadis OdjidjaNorwich CityCentrale middenvelder
Vincent KompanyManchester CityCentrale verdediger
Mathias BossaertsManchester CityCentrale verdediger
Kevin de BruyneManchester CityAanvallende middenvelder
Obbi OulareWatfordAanvaller

Frankrijk

Frankrijk staat al enkele jaren garant voor minstens één Belgisch toptalent dat boven water komt. Zo konden we de namen van Eden Hazard, Divock Origi en nu Yannick Ferreira Carrasco terugvinden. Het blijft in de Franse competitie voornamelijk bij AS Monaco en Paris Saint-Germain als topploegen. Lyon verliest steeds meer van zijn pluimen.

SpelersnaamClubPositie
Baptiste GuillaumeLilleAanvaller
Julien VercauterenNiceAanvallende middenvelder
Gianni BrunoEvian TGAanvaller
Nill De PauwEn Avant GuingampAanvaller
Michy BatshuayiMarseilleAanvaller

Italië

In Italië zijn er ook Rode Duivels terug te vinden. Dries Mertens maakt al van het seizoen 2013-2014 zijn acties in het team van Napoli, maar vooral Radja Nainggolan wordt steeds belangrijker voor zijn team. In Rome hopen ze dat hij zijn team eindelijk nog eens tot de Italiaanse top kan leiden.
SpelersnaamClubPositie
Dries MertensNapoliFlankaanvaller
Radja NainggolanRomaMiddenvelder
Paul José MpokuChievoAanvallende middenvelder

Nederland

In Nederland heb je enorm veel Belgische voetballers rondlopen, deze bevinden zich vooral in de tweede en derde klasse van het Nederlandse voetbal of in de jeugdelftallen van de eerste klasse ploegen. Enkel de opvallendste namen worden hieruit gehaald.
In de seizoensovergang van 2014-2015 maakte Maxime Lestienne de overstap vanuit Italië naar 'de lampenclub' PSV. Hij startte het seizoen sterk met goals in de openingsmatch van de Champions League. Met zijn snelle acties veroverde hij reeds de harten van het Nederlandse publiek.

SpelersnaamClubPositie
Bram CastroHeracles AlmeloKeeper
Dries WuytensWillem IIVerdediger
Funso OjoWillem IIVerdedigende middenvelder
Jan WuytensAZCentrale verdediger
Maxime LestiennePSVFlankaanvaller
Kevin BegoisPEC ZwolleKeeper
Bart BiemansRoda JCVerdediger
Bart BuysseNECVerdediger
Robby HaemhoutsWillem IIMiddenvelder
Martijn MonteyneRoda JCVerdediger
Nathan KabaseleDe GraafschapAanvaller
Tom MuytersSBV ExcelsiorKeeper
Anthony LimbombeNECFlankaanvaller
Karim TarfiDe GraafschapMiddenvelder
Nayib LagouirehRoda JCAanvaller
Leroy LabylleMVV MaastrichtLinkerflankverdediger
Marvin PeersmanCambuurVerdediger
Stafano MarzoHeerenveenVerdediger
Stijn WuytensWillem IIMiddenvelder
Timothy DerijckAdo Den HaagVerdediger

Rusland

In Rusland is voornamelijk het team van Zenit St. Petersburg vertegenwoordigd door een Belgische delegatie. Axel Witsel en Nicolas Lombaerts zijn beide een vaste waarde in de basisopstelling van hun club. Jaarlijks strijden zij om de nationale prijzen in Rusland.

SpelersnaamClubPositie
Axel WitselZenit St. PetersburgMiddenvelder
Jeroen SimaeysKrylja SovjetovCentrale verdediger
Nicolas LombaertsZenit St. PetersburgCentrale- & flankverdediger

Schotland

Dedryck Boyata speelt bij Celtic, maar wordt uitgeleend door zijn moederclub Manchester City. Hij is een jonge centrale verdediger. Hij geldt al verschillende jaren als jonge belofte, maar nooit lukte het hem om een vaste basisstek in een ploeg te veroveren. Kan een ploeg als Celtic hem eindelijk het nodige vertrouwen geven?

SpelersnaamClubPositie
Dedryck BoyataCelticCentrale verdediger
Logan BaillyCelticKeeper

Spanje

Barcelona haalde Thomas Vermaelen bezig als secure en stevige verdediger in het team. Vermaelen kwam als geblesseerde speler aan en had veel moeite om in het team te geraken. Ondanks zijn blessuregevoeligheid heeft Vermaelen toch zijn plaats in de kern van Barcelona als hij speelklaar is. Zakaria Bakkali maakte in 2015 de overstap van PSV naar Valencia. Ondanks zijn stempel als 'enfant terrible' maakt hij het mooie weer bij zijn nieuwe club. Zijn snelheid, techniek en vista zorgen ervoor dat de eerste vergelijkingen met Messi en Ronaldo niet uitblijven.

SpelersnaamClubPositie
Yannick Ferreira CarrascoAtlético MadridAanvaller
Thomas VermaelenBarcelonaCentrale- & flankverdediger
Zakaria BakkaliValenciaAanvallende middenvelder
Théo BongondaCelta De VigoAanvaller

Turkije

De Turkse competitie wordt beschouwd als een competitie die elk jaar beter en beter wordt. Hier spelen clubs met rijke voorzitters of sponsors, onder andere: Fenerbahce, Galatasaray, Besiktas, ... Verwacht wordt dat de competitie steeds meer aanzien zal krijgen.
De meest opvallende belg is Jason Denayer, hij speelde in 2014-2015 een beresterk seizoen met Celtic. Zijn prestaties zag hij beloond met een selectie voor de Rode Duivels. Even was er sprake van een plaats in de kern van Manchester City, maar de club leende hem op het laatste moment nog een seizoen uit, ditmaal aan Galatasaray.

SpelersnaamClubPositie
Björn VleminckxGoztepeAanvaller
Ruud BoffinEskisehirsporKeeper
Luis Pedro CavandaTrabzonsporFlankverdediger
Jason DenayerGalatasaryCentrale verdediger
© 2014 - 2024 Maikske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
België (Rode Duivels) op het WK voetbal 2018: overzichtBelgië (Rode Duivels) op het WK voetbal 2018: overzichtHet WK voetbal 2018 wordt gespeeld in Rusland en vindt plaats van 14 juni 2018 tot en met 15 juli 2018. Tweeëndertig tea…
EK voetbal 2021: België-Finland, live op tv en livestreamEK voetbal 2021: België-Finland, live op tv en livestreamOp 21 juni 2021 speelt België zijn derde wedstrijd in de poulefase van het EK voetbal. De tegenstander is Finland. Dit d…
België op het WK 2018 in Rusland: verhaal van een mijlpaalBelgië op het WK 2018 in Rusland: verhaal van een mijlpaalHet WK voetbal 2018 in Rusland werd voor België het succesvolste wereldkampioenschap uit de geschiedenis. De Rode Duivel…

Vrouwenvoetbal 2021: Nederland-België live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2021: Nederland-België live tv en livestreamOp donderdag 18 februari 2021 wordt de vrouwenvoetbalwedstrijd België-Nederland gespeeld. De Oranje Leeuwinnen zouden oo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • http://sporza.be/cm/sporza/voetbal/buitenland/Belgen_in_het_buitenland
Maikske (18 artikelen)
Laatste update: 18-10-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.