InfoNu.nl > Sport > Voetbal > WK-kwalificatie damesvoetbal: Nederland-Italië

WK-kwalificatie damesvoetbal: Nederland-Italië

WK-kwalificatie damesvoetbal: Nederland-Italië In november 2014 speelt het Nederlands vrouwenelftal twee wedstrijden tegen Italië. Dit zijn de finale-wedstrijden van de playoffs van de kwalificatie voor het WK voetbal voor vrouwen in 2015. Op welke data vinden Nederland-Italië en Italië-Nederland plaats? Hoe laat beginnen deze wedstrijden en in welke stadions worden ze gespeeld? Hoe zien de selectie en de opstelling van het Nederlands damesteam voor deze wedstrijden eruit? Door welke zender worden deze WK-kwalificatiewedstrijden live op tv uitgezonden?

WK voetbal voor dames 2015

Het WK voetbal voor vrouwen werd voor het eerst georganiseerd in 1991. Dit WK vindt sindsdien eens in de vier jaar plaats. Het WK vrouwenvoetbal van 2015 wordt gespeeld in Canada. De openingswedstrijd van dit toernooi wordt gespeeld op 6 juni 2015 en de finale vindt plaats op zondag 5 juli 2015. Er zullen 24 landen deelnemen aan dit WK vrouwenvoetbal. Meer informatie over dit toernooi vindt u in het aparte artikel over het WK damesvoetbal 2015.

Historie: Dameselftal Nederland

Op 17 april 1971 speelde het Nederland vrouwenvoetbalteam zijn eerste officiële wedstrijd. De geschiedenis van het Nederlandse damesteam begon met een 0-4 nederlaag tegen Frankrijk. Rond 1990 beleefde het Nederlands damesvoetbalelftal een zeer goede periode. Drie keer op rij (in 1989, 1991 en 1993) haalde het team de kwartfinale van het Europees kampioenschap damesvoetbal. Het grootste succes uit de geschiedenis van het Nederlandse damesvoetbal werd echter in 2009 behaald: toen haalde het team de halve finale van het EK. Het Nederlands team heeft zich nog nooit gekwalificeerd voor het WK damesvoetbal. Wel is het er in het verleden dichtbij geweest. In 1991 miste het damesteam het WK bijvoorbeeld op slechts één doelpunt. Het zou een grote gebeurtenis in de historie van het Nederlandse damesvoetbal zijn, als het team erin slaagt om zich voor het WK van 2015 te kwalificeren. De bijnaam van het Nederlandse damesvoetbalteam is 'de Oranje Leeuwinnen'. De bondscoach van het Nederlands damesteam is anno 2014 Roger Reijnders. Hieronder vindt u de voorselectie voor de wedstrijden tegen Italië. Anouk Dekker zit in deze selectie, doch is voor de eerste wedstrijd tegen Italië geschorst.

Selectie Nederland voor de playoffs:

 • Eshly Bakker (Ajax), Angela Christ (PSV/FC Eindhoven), Mandy van den Berg (Telstar), Dyanne Bito (Telstar), Anouk Dekker (FC Twente), Merel van Dongen (Alabama Crimson Tide), Maran van Erp (PSV/FC Eindhoven), Danielle van de Donk (PSV/FC Eindhoven), Loes Geurts (Göteborg FC), Stefanie van der Gragt (Telstar), Dominique Janssen (Essen), Kirsten Koopmans (Telstar),Claudia van den Heiligenberg (Ajax), Petra Hogewoning (Ajax), Anouk Hoogendijk (Ajax), Desiree van Lunteren (Ajax), Lieke Martens (Göteborg FC), Manon Melis (Göteborg FC), Tessel Middag (Ajax), Sari van Veenendaal (FC Twente), Kirsten van de Ven (Rosengard FC ), Siri Worm (FC Twente),Vivianne Miedema (Bayern München), Kim Mourmans (Standard de Liege), Jill Roord (FC Twente) en Sherida Spitse (LSK Kvinner FK).

Historie: Dameselftal Italië

Het Italiaanse dameselftal speelde op 23 februari 1968 zijn eerste officiële interland. De tegenstander was Tsjecho-Slowakije. Italië won die wedstrijd met 2-1. Twee keer slaagde Italië erin om zich voor het WK voetbal voor dames te organiseren. De eerste keer was in 1991. Toen behaalde Italië de kwartfinale van het WK vrouwenvoetbal. De tweede keer was in 1999. Dat jaar werd Italië reeds in de eerste ronde van het WK damesvoetbal uitgeschakeld.

Heel wat meer successen boekte Italië in de loop der jaren op de Europese kampioenschappen vrouwenvoetbal. In 1984 deed Italië voor het eerst mee. Dat jaar haalden ze de halve finale. In 1987 werden zij derde. Zowel in 1989 als in 1991 werd Italië vierde op het EK voetbal voor dames. Hoogtepunten waren de EK's van 1993 en 1997. Beide keren werd het Italiaanse damesteam tweede op het EK vrouwenvoetbal. In zowel 2001, 2005, 2009 als 2013 werd Italië uitgeschakeld in de kwartfinale van het EK damesvoetbal. Anno 2013 staat het Italiaanse dameselftal 12e op de FIFA-ranking.

Grootste zeges en nederlagen

De drie grootste overwinningen uit de historie van het Italiaanse damesteam zijn een zege van 0-9 in 1981 tegen Japan, een zege van 0-9 in 2011 tegen Macedonië en wederom (maar nu in een thuiswedstrijd) een zege tegen Macedonië van 9-0 in 2012. De grootste nederlaag uit de geschiedenis van het Italiaanse vrouwenvoetbalelftal was een 6-0 nederlaag tegen Denemarken in 1982.

Bondscoach: Antonio Calbrini

Anno 2014 is Antonio Calbrini de bondscoach van het Italiaanse vrouwenelftal. Hij is een ex-voetballer van onder meer Juventus en Bologna. Cabrini was een buitengewoon goede linksback hij speelde 73 interlands. Het hoogtepunt van zijn voetbalcarrière was het behalen van de wereldtitel in 1982. Zijn bijnaam was Bell'Antonio. Na zijn actieve voetbalcarrière was Calibrin in eerste instantie actief als trainer in het herenvoetbal. Hij trainde onder meer Pisa en het nationale elftal van Syrië. Sinds 14 mei 2012 is Cabrini de coach van het Italiaanse damesvoetbalteam.

Programma finales playoffs kwalificatie WK 2015

 • 22 november: Nederland-Italië om 18u30 (uitzending begint om 18u00 op FOX)
 • 27 november: Italië-Nederland om 20u30 (uitzending begint om 20u00 op FOX TV)

Nederland-Italië

Op zaterdag 22 november 2014 speelt Nederland de eerste wedstrijd in de finale van de playoffs van de WK-kwalificatie. Nederland-Italië begint om 18u30 en wordt gespeeld in het stadion van ADO Den Haag. De uitslag was: 1-1.

Opstelling Nederland

 • 1. Loes Geurts
 • 2. Desiree van Lunteren
 • 3. Stefanie van der Gragt
 • 4. Mandy van de Berg (C)
 • 5. Siri Worm
 • 6. Tessel Middag
 • 7. Manon Melis - in de 55e minuut vervangen door: Kirsten van de Ven
 • 8. Sherida Spitse
 • 9. Vivianne Miedema
 • 10. Danielle van de Donk
 • 11. Lieke Martens

Opstelling Italië

 • 1. Laura Giuliani
 • 2. Raffaella Manieri - 78e minuut vervangen door: Elise Camporese
 • 3. Roberta D’Adda
 • 5. Valentina Cernoia - 58e min vervangen door: Alessia Tuttino
 • 6. Daniela Stracchi
 • 8. Melania Gabbiadini
 • 9. Patrizia Panico (C)
 • 10. Martina Rosucci
 • 11. Christiana Girelli - 65e minuut vervangen door: Sandy Ianella
 • 13. Sara Gama
 • 14. Cecilla Salvai

Scoreverloop

 • Italië: 19e minuut - Melania Gabbiadini 0 - 1
 • Nederland: 54e minuut - Vivianne Miedema 1 - 1

Italië-Nederland

Op donderdag 27 november 2014 wordt de tweede en beslissende wedstrijd van de playoffs voor de WK-kwalificatie gespeeld in Italië. De wedstrijd wordt gespeeld in het Stadio Marc'Antonio Bentegodi, te Verona. De match begint om 20u30. De voorbeschouwing begint op tv (FOX) om 20u00.

Opstelling Nederland:

 • Nederland: Geurts, Van Lunteren, Van der Gragt, Van den Berg (aanvoerder), Worm, Spitse, Dekker, Van de Donk, Melis, Miedema (90e minuut vervangen door Van der Ven), Martens.

Scoreverloop:

 • 8e minuut Miedema 0-1, 43e minuut Miedema 0-2, 53e minuut Van der Gragt (eigen doelpunt) 1-2.

Kaarten:

 • Geel: 40e minuut Manieri, 64e minuut Van Lunteren, 70e minuut Cernoia en 78e minuut Panico.

Live op tv

De beide wedstrijden, Nederland-Italië en Italië-Nederland, worden live op tv uitgezonden op de zender FOX TV (het open net van FOX in Nederland). De uitzending van de eerste wedstrijd (Nederland-Italië) begint op zaterdag 22 november om 18u00 op FOX. De tweede wedstrijd is op donderdag 27 november en de uitzending begint dan om 20u00 op FOX. (De aftrap is dan om 20u30.)

Lees verder

© 2014 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenvoetbal steeds populairderVrouwenvoetbal steeds populairderSinds het bestaan van voetbal wordt deze sport al door vrouwen beoefend. Toch werd deze sport jarenlang gezien als een e…
WK-kwalificatie damesvoetbal: Schotland-NederlandWK-kwalificatie damesvoetbal: Schotland-NederlandHet Nederlands vrouwenelftal ontmoet Schotland in de halve finales van de play-offs van de kwalificatie voor het WK voet…
Loting en poule indeling WK damesvoetbal 2015Loting en poule indeling WK damesvoetbal 2015Veel sportliefhebbers genieten van voetbal. Jarenlang was er alleen het mannenvoetbal. De laatste jaren neemt in de spor…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema beachvolleybalOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema beachvolleybalOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema beachvolleybal. Van 28 juli tot en met 9 augustus 2012 worden er beachvolleyb…
De KNSB Schaatsweek 2011De KNSB Schaatsweek 2011De eerste editie van de KNSB Schaatsweek word gehouden van 26 december 2011 tot en met 1 januari 2012. In deze week word…
Bronnen en referenties
 • http://www.vrouwenvoetbalnederland.nl
 • http://www.fcupdate.nl
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.fifa.com
 • http://www.foxtv.nl

Reageer op het artikel "WK-kwalificatie damesvoetbal: Nederland-Italië"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 28-11-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!