Profvoetballer: Nemanja Gudelj

Profvoetballer: Nemanja Gudelj Nemanja Gudelj (1991) is een Servische voetballer die zijn carrière als profvoetballer in Nederland is begonnen. In 2015 is hij is overgestapt naar Ajax, waar hij is uitgegroeid tot één van de sterkhouders van het elftal. Vanwege zijn fysieke kracht en zijn uithoudingsvermogen is hij een moeilijk te bespelen middenvelder. Wie is Nemanja Gudelj en hoe is zijn carrière verlopen?

Gudelj als jeugdspeler

Gudelj is geboren in Belgrado (Servie), maar al vroeg na zijn geboorte verhuist hij naar Nederland. Hij begint met voetballen bij de amateurvereniging BSV Boeimeer in Breda. Zijn vader voetbalt op dat moment bij NAC Breda, waardoor Nemanja op tienjarige leeftijd ook naar NAC Breda verhuist. Negen jaar lang doorloopt hij alle jeugdelftallen. Gudelj werd gezien als een van de grootste talenten die de club in huis had.

Het debuut

In 2009 wordt Gudelj bij de eerste selectie gehaald, maar de eerste maanden blijft het vooral bij meetrainen. In augustus wordt zijn vader, die gestopt is als professioneel voetballer, trainer van NAC Breda. In zijn eerste wedstrijd als trainer laat hij zijn zoon meteen debuteren tegen ADO den Haag. Een succes wordt het niet. De wedstrijd wordt kansloos verloren en Gudelj weet die wedstrijd niet beslissend te zijn. Na zijn debuut speelt Gudelj echter vrijwel alle wedstrijden en hij sluit het seizoen 2010/2011 af met 29 gespeelde competitiewedstrijden. Na een tegenvallend tweede seizoen laat hij in het derde seizoen zien één van de beste, zo niet de beste voetballer van NAC te zijn. Het duurt dan ook niet lang voordat andere clubs in Nederland hem in het vizier krijgen.

De overstap naar AZ

In 2013 wordt de overstap van Gudelj van NAC naar AZ bekendgemaakt. Hij tekent een contract tot medio 2017. In de eerste twee seizoenen speelt Gudelj vrijwel alle wedstrijden. Naast dat hij een fysiek zeer sterke middenvelder met een uitstekende conditie is, laat hij ook zien steeds doelgerichter te worden. In 65 competitiewedstrijden scoort hij 17 keer, vaak met mooie afstandsschoten. Door de goede klassering van AZ speelt hij ook verschillende wedstrijden in de Europa League. Zijn goede prestatie bij AZ wordt in 2015 beloond met de uitreiking van de Zilveren Schoen, waardoor hij als de op één na beste voetballer van de Eredivisie wordt gezien. Alleen Georgino Wijnaldum, destijds speler bij PSV, wordt hoger ingeschat dan Gudelj.

Van AZ naar Ajax

Door zijn goede spel valt Gudelj op bij topclubs in Nederland en buitenland. Uiteindelijk benadert Ajax al snel AZ om de onderhandelingen op te starten. In mei 2015 wordt bekendgemaakt dat Gudelj, samen met zijn vader (die scout wordt bij Ajax) en zijn broertje (die in de jeugd van Ajax gaat spelen) de overstap naar Ajax maakt. Hij tekent een contract voor 5 seizoenen. In de eerste competitiewedstrijd staat hij meteen in de basis wanneer Ajax op bezoek gaat bij AZ. Ajax wint het duel makkelijk met 3-0, mede door een goal van Gudelj. In het seizoen 2015-2016 is hij de veldspeler met het meestal aantal gespeelde minuten voor Ajax.

Problemen bij Ajax in 2016

Waar Gudelj in 2015/2016 de speler met de meeste minuten is, verandert zijn status in het seizoen 2016/2017 snel. Door supporters wordt hij mede verantwoordelijk gezien voor het trage spel van Ajax in het afgelopen seizoen en door de komst van Hakim Ziyech en de goede prestaties van Lasse Schöne, waardoor Ajax weer frisser en aanvallender gaat voetballen, moet Gudelj een stap terug doen. De nieuwe Ajax-trainer Peter Bosz stelt Gudelj steeds minder op. In oktober 2016 geeft Gudelj aan dat hij zich niet langer kan motiveren op de training. Bosz besluit Gudelj uit de selectie van Ajax te zetten en zijn toekomst bij deze club ziet er niet meer rooskleurig uit.

De overstap naar China

Gudelj komt niet meer aan spelen toe bij Ajax en maakt eind 2016 de overstap naar het Chinese Tienjin Teda. De competitie in China is in opkomst en er worden flinke bedragen geboden voor Europese spelers.

Interlandcarrière

De interlandcarrière van Gudelj is beperkt gebleven tot 11 interlands (stand mei 2016). In 2014 maakt hij zijn debuut in een vriendschappelijk wedstrijd tegen Ierland. In totaal speelt hij acht vriendschappelijke duels en drie kwalificatiewedstrijden voor het EK 2016, waarin hij eenmaal scoort. In 2016 besluit hij vanwege onenigheid met de bondscoach Curcic zijn interlandcarrière te beëindigen. Hij geeft aan niet voor Servië in actie te komen zolang Curcic de bondscoach is. Eind april 2016 stopt Curcic als bondscoach, waardoor Gudelj weer uitkomt voor het nationaal elftal.

Privé

Over het privéleven van Gudelj is niet veel bekend. In augustus 2015 geeft hij in een interview aan dat hij bewust vrijgezel is, omdat hij zich volledig op zijn profcarrière wil richten.
© 2016 - 2024 Frank1982, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 2012 & 2013: Eindelijk weer winst voor AjaxAjax 2012 & 2013: Eindelijk weer winst voor AjaxAjax stond in 2012 voor de derde achtereenvolgende maal in de eindstrijd van de Johan Cruijff Schaal. Na tweemaal verlie…
Ajax 2015-2016: Anti-climax voor Ajax op de laatste speeldagAjax 2015-2016: Anti-climax voor Ajax op de laatste speeldagNa de winst van 0-2 tegen mede-titelkandidaat PSV op 20 maart leek Ajax rechtstreeks op het kampioenschap af te stevenen…
Ajax 2016-2017: Ook Peter Bosz bezorgt Ajax geen titelAjax 2016-2017: Ook Peter Bosz bezorgt Ajax geen titelPeter Bosz werd als trainer de opvolger van Frank de Boer en wilde met Ajax swingend voetbal gaan spelen. Na een moeilij…

Verstrekking en intrekking licentie KNVB: eisen en gevolgenVerstrekking en intrekking licentie KNVB: eisen en gevolgenOm als betaald voetbalclub actief te kunnen zijn in de Eredivisie of Jupiler League is een licentie nodig. Deze wordt ve…
Leicester City: Premier League-kampioen 2015/2016Leicester City: Premier League-kampioen 2015/2016De grootste verrassing van het voetbalseizoen 2015/2016 is het behaalde kampioenschap van het kleine Leicester City in d…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nemanja_Gudelj
  • http://www.voetbalzone.nl/speler.asp?uid=86404
Frank1982 (89 artikelen)
Laatste update: 07-02-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.