WK-bid Nederland en België voor WK voetbal 2018

WK-bid Nederland en België voor WK voetbal 2018 Op 2 december 2010 werd door Sepp Blatter bekendgemaakt dat het WK voetbal 2018 in Rusland gehouden zou worden. Nederland en België waren ook kandidaat voor het organiseren van dit WK en stoken samen bijna 11 miljoen euro in de campagne. Echter ontstaat in 2016 steeds meer de vraag of Nederland en België wel een kans hadden om het WK 2018 binnen te slepen. Zijn de medewerkers van de FIFA niet gewoon omgekocht?

EK 2000

Het EK 2000, ook wel Euro 2000 genoemd, was het eerste EK dat in twee landen werd georganiseerd. De wedstrijden werden in vier stadions in Nederland en vier stadions in België gespeeld. België bleef steken in de groepsfase, terwijl Nederland in de halve finale door Italië werd uitgeschakeld.

De slogan van het toernooi was Football without Frontiers (Voetbal zonder Grenzen), wat wijst op de samenwerking in de organisatie van het toernooi tussen Nederland en België. Ook de mascotte van het toernooi, Benelucky refereert naar de dit samenwerkingsverband. Benelucky heeft de kop en manen van een leeuw en de staart van een duivel, wat verwijst naar de Oranje Leeuwen en de Rode Duivels. De manen hebben de kleuren van de Nederlandse en de Belgische vlag.

Kandidatuur WK 2018

Op 14 mei 2010 werd de kandidatuur voor het WK 2018 officieel ingediend bij de FIFA. De FIFA had eerder al aangegeven niet positief te zijn over duo-organisaties, mede door slechte herinneringen aan het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan, maar in november 2007 werden de plannen toch voorgelegd bij de FIFA. Blatter, de FIFA-voorzitter op dat moment, reageerde positief op de plannen. Hij noemde het positief en prachtig dat kleine landen probeerden toernooien te mogen organiseren. Benelux werd gezien als de gastheer, aangezien Luxemburg ook een rol had bij de organisatie van een FIFA-congres. Ook had de Benelux zich al bewezen bij de organisatie van het Euro 2000.

Organisatie WK-bid

Nederland maakte in 2009 bekend 4,5 miljoen euro te investeren in de kandidatuur. België legde dit zelfde bedrag in. Er werden 10 ambassadeurs aangewezen om de Benelux te vertegenwoordigen, dit waren:
    • Johan Cruijff (voetbal)
    • Paul van Himst (voetbal)
    • Enzo Scifo (voetbal)
    • Kim Gevaert (atletiek)
    • Justine Henin (tennis)
    • Ruud Gullit (voetbal)
    • Daphne Koster (voetbal)
    • Jean-Marie Pfaff (voetbal)
    • Guus Hiddink (voetbal)
    • Pieter van den Hoogenband (zwemmen)

Stadions

In 2009 eiste de FIFA dat er in ongeveer 12 stadions met een minimumcapaciteit van 40.000 toeschouwers gespeeld kon worden in de groepsfase en een minimumcapaciteit van 80.000 voor de opening en de finale. In België bleken zeven beschikbare stadions, waarvan vijf nieuw gebouwd moesten worden. In Nederland waren ook zeven beschikbare stadions, waarvan maar één nieuwbouw. Amsterdam en Rotterdam hadden beide beschikking tot twee stadions.

Kritiek op het WK-bid

In Nederland en België ontstond kritiek. Er zouden veel wegen en rijstroken moeten worden opengesteld voor spelers en gasten en vliegvelden moeten 's nachts vliegtuigen laten vliegen. Ook milieuorganisaties hadden kritiek, door de milieuvervuiling die het WK met zich mee zou brengen.

Kandidaten voor WK 2018 en WK 2022

De kandidaten voor de organisatie voor het WK 2018 en/of het WK 2022 konden zich inschrijven tot 2 februari 2009. In totaal meldden twee duo-landen, waaronder Nederland en België en negen zelfstandige landen zich aan. Landen uit Afrika en Zuid-Amerika mochten zich niet aanmelden, door het roulatiesysteem van de FIFA. Het WK 2010 en 2014 waren al in die continenten gehouden.

De FIFA maakte duidelijk aan de kandidaten dat de niet-Europese landen zich beter konden gaan richten op het WK 2022, omdat de FIFA graag minstens één op de drie wereldkampioenschappen in Europa wil spelen. Hierdoor bleven nog vier kandidaten voor het WK 2018 over.

Rusland

Rusland had nog nooit eerder een wereldkampioenschap georganiseerd. In Rusland zou beschikking zijn over veertien stadions. De kosten voor de organisatie zouden voor Rusland 3360 miljoen euro bedragen.

Portugal en Spanje

In 2009 werd door de FIFA bekendgemaakt dat grote landen die in staat waren alleen een WK te organiseren zich individueel konden aanmelden. Kleine landen moeten zich aanmelden met een ander klein land. De FIFA leek hiermee te doelen op het feit dat Spanje niet individueel het WK wilde organiseren, maar samen met Portugal. Desondanks ging deze WK-bid toch door. Spanje had in 1982 al een keer een WK georganiseerd. De bouw van stadions zou 1987 miljoen euro kosten.

België en Nederland

De totale bouwkosten zouden in Nederland en België 2390 miljoen euro bedragen. Deze landen hadden nog nooit eerder een wereldkampioenschap voetbal georganiseerd.

Engeland

In 1966 was ook al een wereldkampioenschap in Engeland georganiseerd. Voor het WK 2018 zouden de bouwkosten voor 17 stadions 2555,3 miljoen euro bedragen. In Engeland zouden 17 stadions beschikbaar zijn.

Stemmen voor het WK 2018

De stemming voor het 2018 ligt helemaal los van de stemming voor het 2022, ook al vonden deze stemrondes op dezelfde dag plaats. Voor de eerste stemronde van het WK 2018 was een meerderheid van de stemmen nodig om te winnen. 24 leden van de FIFA mochten hun stem uitbrengen. Rusland kreeg 9 stemmen, Portugal en Spanje 7 stemmen, Nederland en België 4 stemmen en Engeland 2 stemmen. Dit betekende dat niemand een meerderheid had, waardoor een nieuwe stemronde moest worden gehouden. Engeland werd hiervan uitgesloten, omdat Engeland de minste stemmen had ontvangen. In de tweede stemronde kreeg Rusland 13 stemmen, Portugal en Spanje 7 stemmen en Nederland en België 2 stemmen. Dit betekende dat het WK 2018 in Rusland georganiseerd zou worden.

Corruptie en boycot WK

Twee weken voor de stemming werden Reynald Temarii en Amos Adamu, twee leden van de FIFA geschorst. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie, door geld te ontvangen in ruil voor hun stem. Na de crash van MH17 werd over de hele wereld geprotesteerd tegen het WK in Rusland en werd gevraagd om een boycot. Politici in Engeland en Duitsland lieten weten het er mee eens te zijn dat over Rusland als organisator van het WK getwijfeld moet worden.

Sepp Blatter

Blatter liet na zijn aftreden weten dat Nederland en België kansloos waren om het WK binnen te halen. Volgens hem wilden Nederland, België, Portugal en Spanje alleen maar stoer doen door zich kandidaat te stellen, na 2002 was immers besloten om geen wereldkampioenschappen meer in meerdere landen te houden. Toen Nederland en België zich aanmeldden zei Blatter echter een dubbele kandidatuur met kleine landen alleen maar mooi te vinden.

KNVB-voorzitter Michael van Praag voelt zich bedrogen door de FIFA. Ook de minister van sport, Edith Schippers en de Tweede Kamer lieten weten maatregelen te nemen. Als het waar is wat Blatter heeft gezegd gaan Nederland en België maatregelen nemen en de miljoenen euro's die in het bid zijn gestoken terugvragen. De nieuwe voorzitter van de FIFA, Gianni Infantino meldde voor de toewijzing aan Rusland nog dat een dubbele kandidatuur evenveel kans zou hebben. Ook meldde Blatter in 2015 dat voor de stemming al bepaald was wie het WK 2018 en 2022 mochten organiseren. Nederland en België hebben een advocatenkantoor ingeschakeld om dit te onderzoeken.
© 2016 - 2024 Vlasje24, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal in Rusland: corruptie en omkoping bij toewijzing?WK voetbal in Rusland: corruptie en omkoping bij toewijzing?Het wereldkampioenschap voetbal 2018 (WK voetbal 2018 of 2018 FIFA World Cup) vindt plaats in Rusland van 14 juni tot 15…
FIFA, de geschiedenis van de wereldvoetbalbondFIFA, de geschiedenis van de wereldvoetbalbondDe FIFA is bekend van het organiseren van één van de grootste sportevenementen ter wereld: het WK voetbal. Haar invloed…
De VAR of Video Assistant Referee op het WK voetbal 2018De VAR of Video Assistant Referee op het WK voetbal 2018Het WK voetbal vindt plaats in Rusland van 14 juni tot 15 juli 2018. Op het wereldkampioenschap zijn er VAR’s of Video A…

Helden uit het voetbal: PeléHelden uit het voetbal: PeléPelé of Edson Arantes do Nascimento was een bijzonder getalenteerde voetballer, groeide op in de sloppenwijken van Brazi…
Hoeveel verdient een zaakwaarnemer in het voetbal?Hoeveel verdient een zaakwaarnemer in het voetbal?Nagenoeg elke profvoetballer wordt bijgestaan door een zaakwaarnemer. Deze regelt diverse financiële en commerciële zake…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/algemeen/4240960/knvb-wil-geld-terug-van-fifa-mislukt-wk-bid-nederland-en-belgie.html
  • http://www.nu.nl/sport/4240306/blatter-stelt-nederland-en-belgie-kansloos-waren-wk-2018.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgisch-Nederlandse_kandidatuur_voor_het_wereldkampioenschap_voetbal_2018
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_voetbal_2000
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_2018
Vlasje24 (7 artikelen)
Laatste update: 21-01-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.