Ajax 1995-1996: Voor de derde keer op rij landskampioen

Ajax 1995-1996: Voor de derde keer op rij landskampioen Voor de derde achtereenvolgende maal werd Ajax kampioen van Nederland. Naast deze titel pakte de ploeg van coach Louis van Gaal ook nog de Nederlandse en Europese Supercup en wereldbeker. In de Champions League bereikte Ajax wederom de finale maar moest nu het onderspit delven na het nemen van strafschoppen tegen het Italiaanse Juventus. Tevens werd in dit seizoen met weemoed afscheid genomen van het Olympisch Stadion en De Meer. De Amsterdam ArenA was klaar om als nieuwe thuisbasis te fungeren in het nieuwe seizoen 1996-1997.

Ajax gaat door met winnen

De Amsterdammers hadden een glorieus seizoen (1994-1995) achter de rug. Ongeslagen Supercup-winnaar, landskampioen en Champions League-winnaar worden was weinig clubs gegeven. De enige officiële wedstrijd die met verlies was afgesloten was op 8 maart 1995 tegen Feyenoord. In de KNVB-beker werd Ajax, na 32 officiële wedstrijden ongeslagen te zijn gebleven, in de kwartfinale uitgeschakeld in het Olympisch Stadion na een ‘sudden death’-doelpunt van Mike Obiku met 1-2. Kon dit komende seizoen voor Ajax ook zo succesvol worden na het vertrek van o.a. Clarence Seedorf (Sampdoria), Peter van Vossen en John van den Brom (beiden Istanbulspor) en de gestopte routinier Frank Rijkaard? Opvallend was dat er voor het eerst in de historie geen twee maar drie punten werden gegeven voor een overwinning en dat het de laatste jaargang was dat Ajax zijn thuiswedstrijden in De Meer en Olympisch Stadion zou gaan afwerken. Met ingang van het volgende seizoen zou Ajax gaan verhuizen naar de nieuwe Amsterdam ArenA.

Op woensdag 16 augustus werd al weer de eerste prijs van het nog prille seizoen gewonnen door voor de derde achtereenvolgende maal de Nederlandse Supercup te winnen. Feyenoord werd in de 102e minuut door een ‘sudden-death’-doelpunt met 1-2 verslagen via een benutte strafschop van Patrick Kluivert. Ook in de competitie ging het van een leien dakje. Na negen wedstrijden hadden de Amsterdammers al 27 punten behaald met een doelsaldo van 33-0! Nummer twee PSV had reeds vijf punten achterstand. Toch was er bij Ajax niet echt een jubelstemming ontstaan. Topschutter Patrick Kluivert was betrokken geweest bij een dodelijk ongeval en de jongere broer van Finidi George was in Nigeria doodgeschoten. Na enkele wedstrijden buiten de basis te zijn gelaten door coach Louis van Gaal kwam Patrick Kluivert op 24 september in Breda tegen NAC als invaller weer in het veld. Het duurde 18 minuten voordat hij de winnende treffer voor Ajax maakte (0-1).

Einde record voor doelman Edwin van der Sar

Op de tiende speeldag (22 oktober) moest Ajax aantreden in De Kuip voor de Klassieker tegen Feyenoord. De Rotterdammers stonden al op twaalf punten achterstand en dit zouden er na het duel vijftien worden. Wel zou Feyenoord de eerste club worden die er in slaagde te scoren tegen Ajax. Na 845 minuten geen doelpunt tegen te hebben gekregen werd Ajax-doelman Edwin van der Sar al na twee minuten gepasseerd door een schot van Clemens Zwijnenberg (1-0). Nauwelijks 5 minuten stond Ajax al op een 2-0 achterstand via Henryk Larsson en dreigde de eerste nederlaag voor de Amsterdammers er aan te komen. Maar een volwassen spelend Ajax stond bij de rust al weer voor met 2-3 door doelpunten van Winston Bogarde, Jari Litmanen en Marc Overmars. Deze laatste speler maakte in de 58e minuut aan alle nog eventuele Rotterdamse hoop een einde door de 2-4 binnen te schieten. Ajax leek, net als vorig seizoen, onoverwinnelijk en dat ondervonden FC Volendam (4-0) en Roda JC (6-1) ook. FC Volendam beëindigde de wedstrijd met negen man vanwege twee rode kaarten. In beide gevallen werd een strafschop aan Ajax gegeven, maar zowel Patrick Kluivert als Nwankwo Kanu misten deze mogelijkheid op een doelpunt. FC Volendam-doelman Edwin Zoetebier werd tweemaal winnaar. Het duel tegen Roda JC (6-1 winst) leverde een geweldige Ajax-show op en gezien de vele kansen hadden dubbele cijfers niet misstaan.

Eerste puntenverlies voor Ajax

Ajax was klaar voor de topper tegen PSV op zondag 5 november. De Eindhovenaren waren met vijf punten achterstand nog de enige ploeg die Ajax een beetje kon bijbenen. Nummer drie SC Heerenveen stond inmiddels al op veertien punten van de koploper van de Eredivisie. Maar PSV kon voor 42.000 toeschouwers in het Olympisch Stadion meer dan alleen maar bijbenen en was zelfs de betere ploeg in het eerste half uur. Via Ronaldo kwam men dan ook terecht in de 32e minuut op een 0-1 voorsprong en Ajax mocht blij zijn dat eerdere kansen door de Eindhovenaren niet waren benut. Tegen de verhouding in was het echter twee minuten later al weer gelijk door een kopbal van Nwankwo Kanu (1-1). Het zou tevens de eindstand worden in deze kwalitatief hoogstaande wedstrijd met PSV als morele winnaar. De ploeg van trainer Dick Advocaat bezorgde Ajax haar eerste puntenverlies van deze competitie maar was niet dichterbij gekomen. De laatste maal dat de roodwitten uit Amsterdam niet hadden gewonnen was op 2 april 1995 geweest tegen SC Heerenveen (3-3) waarna een zegetocht van negentien wedstrijden volgde.

Diverse zware blessures

Na de 4-1 zege op FC Groningen op 19 november speelde Ajax een maand lang geen competitievoetbal voordat het vervolgens op 17 december probleemloos met 0-3 won in de Galgenwaard tegen FC Utrecht. Tussen deze twee competitiewedstrijden door was de ploeg van trainer Louis van Gaal ongeslagen winnaar geworden van groep D in de Champions League door overwinningen op Real Madrid (0-2) en Ferencvaros (4-0). Maar nog mooier was de winst van de wereldbeker op dinsdag 6 december in Tokio door het Braziliaanse Grêmio na strafschoppen te verslaan. Ajax was wereldkampioen geworden! De laatste twee competitiewedstrijden voor de winterstop zouden voor twee spelers in malheur eindigen. In de wedstrijd tegen De Graafschap (1-0 winst) scheurde Marc Overmars zijn linker kruisband af waarna uitgerekend zijn vervanger Martijn Reuser in het duel tegen NEC (3-1 winst) zijn scheen- en kuitbeen brak … De stand bij de winterstop zag er als volgt uit:

Tussenstand aan kop

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax1817105262-6
PSV1814224461-11
SC Heerenveen198833232-29
Feyenoord189453138-26
Willem II187832938-22

Voorsprong van acht naar drie punten geslonken

Ajax leek op weg naar de volgende landstitel maar in voetbal kunnen dingen snel veranderen. Na 52 competitiewedstrijden achtereen ongeslagen te zijn gebleven leden de Amsterdammers op 14 januari hun eerste nederlaag tegen Willem II door een doelpunt in de 56e minuut van Henry van der Vegt (1-0). Opvallend was het dat Willem II ook verantwoordelijk was voor de laatste nederlaag van de roodwitten. Op 8 mei 1994 verloor kampioen Ajax op de laatste speeldag in Tilburg met 2-1 van Willem II. Ajax had de onnodige nederlaag helemaal aan zichzelf te wijten. De echte topvorm ontbrak weliswaar bij de Amsterdammers maar er waren genoeg kansen om de wedstrijd alsnog te beslissen. Ballen gingen tegen de paal en lat en de hoekschoppenverhouding was 11-0 in het voordeel van Ajax, maar de bal wilde niet in het Tilburgse doel verdwijnen. Een week later leed Ajax wederom puntenverlies door in Rotterdam met 3-3 gelijk te spelen tegen Sparta waardoor de voorsprong op PSV binnen een week van acht tot drie punten was geslonken!

Door diverse afgelastingen wegens de sneeuw en vorst speelde Ajax pas een maand later weer voor de competitie tegen SC Heerenveen. Tussendoor was er een beschamende bekernederlaag geleden tegen eerstedivisionist Cambuur Leeuwarden met 2-0. De opluchting bij Ajax was dan ook hoorbaar toen men op 5 februari met een 6-2 zege van het veld stapte na de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen. Het zelfvertrouwen groeide nog meer bij de Amsterdammers na de winst tegen het Spaanse Real Zaragoza (4-0) wat Ajax, na het 1-1 gelijke spel in de heenwedstrijd, de Europese Supercup opleverde. Maar Vitesse liet vier dagen later zien hoe je Ajax pijn kon doen. Met vechtvoetbal kreeg Ajax haar tweede competitienederlaag (2-1) van het seizoen te verwerken in een veel te harde wedstrijd waarin zeven gele kaarten werden gegeven. Niet alleen verloor Ajax drie punten maar ook de koppositie aan PSV, dat nu één punt meer bezat dan de Amsterdammers maar wel een wedstrijd meer had gespeeld.

Rentree Marcio Santos in de Klassieker

Na zeven punten uit drie duels te hebben behaald stond op 24 maart de wedstrijd tegen nummer drie Feyenoord op het programma. De Rotterdammers hadden al negentien punten achterstand op Ajax en speelden alleen nog voor ‘de klassieke’ eer. Op Europees niveau (Europa Cup-2) presteerde Feyenoord een stuk beter en had net als Ajax (Champions League) de halve finale bereikt. En ook in deze laatste editie van Ajax-Feyenoord in het Olympisch Stadion speelden de Rotterdammers goed voetbal en hadden lange tijd het initiatief maar het leverde geen doelpunten op. Ajax scoorde daarentegen wel in de 25e minuut door de individuele klasse van Jari Litmanen. Feyenoord leek vlak voor rust toch de verdiende gelijkmaker te maken maar het doelpunt van Orlando Trustfull werd ten onrechte afgekeurd. In de tweede helft pakte Ajax de zaken energieker aan en won tenslotte met 2-0 door nog een doelpunt van Patrick Kluivert in de 54e minuut. Voor Marcio Santos was het in de 77e minuut, als invaller voor Patrick Kluivert, een emotionele rentree. De in de zomer van Fiorentina overgenomen Braziliaan debuteerde op 10 september als invaller in de competitiewedstrijd tegen Sparta (4-0 winst) maar raakte op 11 oktober al na 20 seconden (!) in de interland Brazilië-Uruguay zwaar geblesseerd. Hij scheurde zijn achillespees en was maandenlang met zijn herstel bezig geweest. Door de 1-0 nederlaag van PSV tegen FC Groningen stond Ajax nu vijf punten voor op de Eindhovenaren.

Ajax-coach gokte verkeerd

Na het inhaalduel tegen Go Ahead Eagles (2-1 winst) verloor Ajax terecht in Kerkrade met 2-0 van een agressiever spelend Roda JC. Trainer Louis van Gaal had met het oog op de komende halve finalewedstrijd voor de Champions League tegen Panathinaikos o.a. Ronald de Boer, Jari Litmanen en Edgar Davids tegen Roda JC buiten het basisteam gelaten. De Ajax-coach gokte daarmee dus verkeerd. Het Paasweekeinde kon wel eens beslissend worden voor het kampioenschap. Ajax had een nare week achter de rug want ook het Griekse Panathinaikos versloeg het elftal van Louis van Gaal met 0-1 in de laatste officiële wedstrijd in het Olympisch Stadion. Er moest op Paaszaterdag 6 april gewonnen worden van NAC want op maandag 8 april stond de topper tegen PSV op het programma. Ajax deed wat het moest doen en won via doelpunten van Ronald de Boer en Nwankwo Kanu met 2-0 van de ploeg uit Breda. De stand met nog vijf wedstrijden te gaan was nu:

Tussenstand aan kop

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax2923337286-19
PSV2921446789-20
Feyenoord2914875054-34
FC Twente30146104844-46
NAC29121074651-32

Moeizaam

PSV moest dus op Tweede Paasdag winnen wilde het nog aanspraak kunnen maken op de landstitel maar legde zich na afloop van deze topper neer bij het feit dat koers gelopen was. In een niet grootse maar wel spannende wedstrijd in het uitverkochte Philips-stadion (30.000 toeschouwers) werd het door doelpunten van Luc Nilis (40e minuut) en ex-PSV-er Peter Hoekstra (54e minuut) een terecht 1-1 gelijkspel. Met nog vier duels te gaan bleef Ajax vijf punten voorsprong houden op de Eindhovenaren. Een vermoeid ogend Ajax won vervolgens ternauwernood met 1-0 van RKC door een doelpunt van Michael Reiziger en FC Groningen (3-4). In dit laatste doelpuntrijke duel scoorde invaller Nordin Wooter de winnende treffer in de laatste minuut.

De landstitel bij het afscheid van De Meer

Zondag 28 april werd een historische en memorabele dag in de geschiedenis van Ajax. De roodwitten konden voor 26e keer landskampioen worden maar tevens was er het afscheid van stadion De Meer. Na 62 jaar trouwe dienst speelde Ajax zijn laatste officiële wedstrijd op de haar zo vertrouwde grond. Het werd het een geweldige show tegen Willem II die Ajax uiteindelijk met 5-1 won met Finidi George in de hoofdrol (drie doelpunten). In de 62e minuut kregen de naar AC Milan vertrekkende Edgar Davids en Michael Reiziger een publiekswissel en onder groot applaus verliet men voor de laatste keer het veld in De Meer. Het laatste officiële doelpunt dat ooit in het stadion werd gescoord kwam op naam van Jack de Gier, die in de 82e minuut de 5-1 namens de Tilburgers op het scorebord schoot. Ajax was voor de derde achtereenvolgende maal landskampioen geworden en dat werd groots gevierd in Amsterdam.

Toch een succesvol seizoen

Op de laatste speeldag werd met 0-0 gelijk gespeeld tegen De Graafschap dat daarmee het Eredivisieschap prolongeerde. Voor Ajax was het zaak blessurevrij door deze wedstrijd heen te komen in verband met de finale van de Champions League tegen Juventus. Deze eindstrijd zou helaas voor Ajax in mineur eindigen aangezien de Italianen in Rome na strafschoppen wonnen. Toch was het wederom een zeer succesvol Ajax-seizoen geweest: de landstitel, de Nederlandse Supercup, de wereldbeker en de Europese Supercup werden gewonnen!

Uitslagen

Datum Wedstrijden Uitslag Ajax-doelpuntmakers
20-08-1995Ajax – FC Utrecht4-0Davids, Kluivert, Blind, Reuser
25-08-1995NEC - Ajax0-6George (2x), Overmars (2x), Davids, Reuser
10-09-1995Ajax - Sparta4-0Kanu (2x), Overmars, Reuser
17-09-1995Go Ahead Eagles - Ajax0-4Kanu (2x), Davids, Eigen doelpunt
20-09-1995Ajax – Fortuna Sittard4-0F. de Boer, Kanu, R. de Boer, Overmars
24-09-1995NAC - Ajax0-1Kluivert
01-10-1995SC Heerenveen - Ajax0-4Davids, Litmanen, Kluivert, Eigen doelpunt
04-10-1995Ajax - Vitesse3-0Kluivert, Davids, R. de Boer
15-10-1995FC Twente - Ajax0-3Overmars (2x), Litmanen
22-10-1995Feyenoord - Ajax2-4Overmars (2x), Bogarde, Litmanen
25-10-1995Ajax – FC Volendam4-0R. de Boer (2x), F. de Boer, Wooter
28-10-1995Ajax – Roda JC6-1Kluivert (2x), Litmanen, Blind, Davids, Kanu
05-11-1995Ajax - PSV1-1Kanu
08-11-1995RKC - Ajax0-3Kluivert (2x), Litmanen
19-11-1995Ajax – FC Groningen4-1KLuivert, Litmanen, Kanu, Overmars
17-12-1995FC Utrecht - Ajax0-3Litmanen (2x), Overmars
20-12-1995Ajax – De Graafschap1-0Litmanen
24-12-1995Ajax - NEC3-1Litmanen, George, R. de Boer
14-01-1996Willem II - Ajax1-0-
21-01-1996Sparta - Ajax3-3Bogarde, Scholten, Hoekstra
25-02-1996Ajax – SC Heerenveen6-2Kluivert (2x), R. de Boer, Hoekstra, Kanu, Blind
03-03-1996Vitesse - Ajax2-1Kluivert
10-03-1996Ajax – FC Twente6-1F. de Boer, Davids, Kluivert, Musampa, Hoekstra, Eigen doelpunt
13-03-1996Fortuna Sittard - Ajax1-2Kanu, Kluivert
17-03-1996FC Volendam - Ajax0-0-
24-03-1996Ajax - Feyenoord2-0Litmanen, Kluivert
27-03-1996Ajax – Go Ahead Eagles2-1Hoekstra, Kanu
30-03-1996Roda JC - Ajax2-0-
06-04-1996Ajax - NAC2-0R. de Boer, Kanu
08-04-1996PSV - Ajax1-1Hoekstra
13-04-1996Ajax - RKC1-0Reiziger
21-04-1996FC Groningen - Ajax3-4Litmanen (2x), Kanu, Wooter
28-04-1996Ajax – Willem II5-1George (3x), Litmanen, Eigen doelpunt
05-05-1996De Graafschap - Ajax0-0-

Eindstand

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax3426538397-24
PSV3424557797-25
Feyenoord3418976366-36
Roda JC34151275751-35
Vitesse34158115348-44
Sparta34141195353-53
SC Heerenveen34141195366-68
NAC341410105258-44
FC Groningen34121394948-45
FC Twente34146144846-55
RKC341111124444-44
Willem II34912133953-59
Fortuna Sittard34613153127-54
De Graafschap34611172937-66
FC Utrecht34610182827-59
FC Volendam3469192729-65
NEC3467212533-73
Go Ahead Eagles3457222240-71

Topscorers

Speler Doelpunten
Patrick Kluivert15
Jari Litmanen14
Nwankwo Kanu13
Marc Overmars10
Edgar Davids7
Ronald de Boer7
Finidi George6
Peter Hoekstra5
Danny Blind3
Frank de Boer3
Martijn Reuser3
Winston Bogarde2
Nordin Wooter2
Kiki Musampa1
Michael Reiziger1
Arnold Scholten1
Tegenstanders4

Selectie

Speler Wedstrijden
Winston Bogarde33
Edwin van der Sar33
Frank de Boer32
Danny Blind31
Nwankwo Kanu30
Ronald de Boer30
Finidi George29
Edgar Davids28
Patrick Kluivert28
Jari Litmanen26
Michael Reiziger26
Nordin Wooter26
Martijn Reuser18
Peter Hoekstra16
Kiki Musampa16
Arnold Scholten16
Marc Overmars15
Sonny Silooy11
Marcio Santos7
Andrei Demtchenko2
Dave van den Bergh1
Fred Grim1
Denny Landzaat1
Dennis Schulp1
© 2016 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 1995 & 1996: Supercup wordt Johan Cruijff SchaalAjax 1995 & 1996: Supercup wordt Johan Cruijff SchaalLandskampioen Ajax stond in 1995 wederom tegenover bekerwinnaar Feyenoord in de finale van de Nederlandse Supercup. Ditm…
Landskampioen Eredivisie (vanaf 1956)Vanaf 1954 bestaat het betaalde voetbal in Nederland. Vanaf het seizoen 1956-1957 bestaat in het Nederlands betaalde man…
Frank Rijkaard, de voetballerFranklin Edmundo Rijkaard, geboren 30 september 1962 te Amsterdam, heeft een grootse voetbalcarrière achter de rug. Gesp…
Ajax 1995: Winst in Supercup-finale tegen Real ZaragozaAjax 1995: Winst in Supercup-finale tegen Real ZaragozaAjax stond in 1995 voor de vierde keer in haar historie in de finale van de Europese Supercup na de Champions League-win…

Ajax 2010-2011: Eindelijk de 'derde ster'Ajax 2010-2011: Eindelijk de 'derde ster'Na zeven jaar zonder landstitel werd Ajax dit seizoen weer eens kampioen. Het was de dertigste titel voor de Amsterdamme…
Ajax 1994-1995: Ongeslagen de beste van NederlandAjax 1994-1995: Ongeslagen de beste van NederlandTegen het Ajax van coach Louis van Gaal was in dit seizoen niemand in Nederland en Europa opgewassen. De Amsterdammers b…
Bronnen en referenties
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, pagina 326, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
  • Het officiële Ajax jaarboek 1995-1996, David Endt, ISBN 90-245-2554-3
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1995-96
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
Blackflower (89 artikelen)
Laatste update: 24-10-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.