Ajax 1987: Ajax verliest van FC Porto in Supercup-finale

Ajax 1987: Ajax verliest van FC Porto in Supercup-finale Ajax won in 1987 in Athene de Europa Cup 2 ten koste van het Oostduitse Lokomotive Leipzig met 1-0. FC Porto won de Europa Cup 1 door Bayern München met 2-1 te verslaan. Beide teams hadden daardoor het recht om in de Europese Supercup-finale uit te komen. Voor Ajax was het de derde maal in haar historie dat men in deze eindstrijd uitkwam. Na twee gewonnen finales was ditmaal echter FC Porto uit Portugal te sterk voor de jeugdige roodwitten.

Ajax kwakkelt

Ajax bereikte haar derde Europese Supercup-finale door op 13 mei 1987 de Europa Cup 2 te winnen van het Oostduitse Lokomotive Leipzig met 1-0. FC Porto won de Europa Cup 1 door Bayern München met 2-1 te verslaan door o.a. een magnifiek hakje van Rabah Madjer. Voor Ajax was het de derde kennismaking met de Portugezen in twee jaar tijd. In het seizoen 1985-1986 werd Ajax in de eerste ronde van de Europa Cup 1 uitgeschakeld door FC Porto met 2-0 en 0-0. In het Amsterdam 712-toernooi op 9 augustus 1987 hadden beide ploegen met 1-1 gelijkgespeeld.

Ajax stond in de eredivisie na de 6-4 gewonnen wedstrijd tegen PEC Zwolle op de tweede plaats met zeven verliespunten meer dan koploper PSV. Ook de in KNVB-beker liep het niet naar wens bij de Amsterdammers want al in de tweede ronde werd men door FC Den Bosch uitgeschakeld met 1-0. Daarentegen waren de roodwitten nog wel ongeslagen in de Europa Cup voor bekerwinnaars. De kwartfinale was bereikt door zeges op FC Dundalk (4-0, 0-2) en Hamburger SV (0-1, 2-0). FC Porto had enkele dagen voor de eerste finalewedstrijd met een veredeld B-team met 0-2 gewonnen voor de beker tegen Moura.

Routine wint van onervarenheid

Ondertussen waren er bij Ajax steeds meer spelers uit de selectie weggevallen. Peter Boeve en Sonny Silooy waren al verkocht, Jan Sõrensen en Frank Rijkaard zagen het niet meer zitten om te spelen onder coach Johan Cruijff en daarbij kwamen nog blessures van Ronald Spelbos en Frank Stapleton. Ajax was derhalve op zoek naar nieuwe aanwinsten. Eén van die mogelijke versterkingen was o.a. Rabah Madjer van uitgerekend de tegenstander FC Porto. Gezien de eerdere confrontatie tussen Ajax en FC Porto was al duidelijk dat de Portugezen over een ijzersterke defensie beschikten en dat was ook het geval op 24 november in het halfvolle en ijskoude Olympisch Stadion in Amsterdam. Het idealistische voetbal van Ajax-trainer Johan Cruijff verloor het van het realistische voetbal van FC Porto- (en oud Ajax-trainer) trainer Tomaslav Ivic. Het jonge Ajax-team viel aan zonder echt gevaarlijk te worden, het geroutineerde FC Porto counterde en kreeg een vijftal uitgelezen kansen waarvan er, gelukkig voor Ajax, maar één werd benut in de vijfde minuut door Rui Barros.

Finale (24 november 1987): Ajax - FC Porto 0-1 (0-1)
Scoreverloop5. Rui Barros 0-1
ScheidsrechterRobert Valentine (Schotland)
StadionOlympisch Stadion in Amsterdam (27.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxStanley Menzo, Frank Verlaat, Danny Blind, Aron Winter, Rob Witschge, John van ‘t Schip, Jan Wouters (68. Ronald de Boer), Arnold Mühren (46. Richard Witschge), Alistair Dick, Dennis Bergkamp, John Bosman. Coach: Johan Cruijff.
Opstelling FC PortoJózef Młynarczyk, João Pinto, Augusto Inácio, Geraldão, António Lima Pereira, António André, António Frasco (84. Quim), Jaime Magalhães, António Sousa, Rui Barros, Fernando Gomes. Coach: Tomislav Ivić.

Zonder Johan Cruijff

Voor de returnwedstrijd had coach Johan Cruijff op 4 januari 1988 zijn ontslag aangeboden aan het Ajax-bestuur. Barry Hulshoff, Spitz Kohn en Bob Haarms namen de honneurs voor de rest van het lopende seizoen waar. Voor de tweede wedstrijd in Porto was Ajax al een week eerder neergestreken in Portugal. Op 7 januari werd geoefend tegen Portimonense en met 1-2 gewonnen door doelpunten van Jan Wouters uit een strafschop en Dennis Bergkamp. Maar de geest van de vertrokken Johan Cruijff bleef boven Ajax hangen. Een lichtpuntje was dat de Amsterdammers werden gekozen tot Sportploeg van het jaar 1987. Het driemanschap Barry Hulshoff, Spitz Kohn en Bob Haarms liet Ajax op 13 januari tegen FC Porto meer realistischer voetballen maar het resultaat was hetzelfde, wederom een 1-0 nederlaag. Het sluw afwachtende FC Porto sloeg in de zeventigste minuut toe door een doelpunt van Antonio Sousa en daarmee wonnen de Portugezen verdiend de Europese Supercup, na eerder de Europa Cup 1 en wereldbeker te hebben gewonnen.

Return (13 januari 1988): FC Porto - Ajax 1-0 (0-0)
Scoreverloop70. António Sousa 1-0
ScheidsrechterAron Schmidhuber (West-Duitsland)
Gele kaartenJan Wouters (Ajax), Fernando Bandeiranha (FC Porto)
StadionEstádio das Antas in Porto (50.000 toeschouwers)
Opstelling FC PortoJózef Młynarczyk, João Pinto, Augusto Inácio, Geraldão, António Lima Pereira, António André, Fernando Bandeiranha (83. José Semedo), Jaime Magalhães, António Sousa, Rui Barros, Fernando Gomes (89. Jorge Plácido). Coach: Tomislav Ivić.
Opstelling AjaxStanley Menzo, Peter Larsson, Danny Blind, Danny Hesp, John van ‘t Schip, Aron Winter, Jan Wouters, Arnold Mühren, Rob Witschge (64. Bryan Roy), Dennis Bergkamp (81. Hennie Meijer), John Bosman. Coach: Barry Hulshoff.

Selectie

Speler Wedstrijden
Dennis Bergkamp2
Danny Blind2
John Bosman2
Stanley Menzo2
Arnold Mühren2
John van 't Schip2
Aron Winter2
Rob Witschge2
Jan Wouters2
Ronald de Boer1
Danny Hesp1
Alistair Dick1
Peter Larsson1
Hennie Meijer1
Bryan Roy1
Frank Verlaat1
Richard Witschge1
© 2016 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Frank Rijkaard, de voetballerFranklin Edmundo Rijkaard, geboren 30 september 1962 te Amsterdam, heeft een grootse voetbalcarrière achter de rug. Gesp…
Johan Cruijff de voetballer en trainer, een overzichtJohan Cruijff de voetballer en trainer, een overzichtJohan Cruijff (1947-2016) was een legendarische voetballer en heeft over de hele wereld bij verschillende clubs gespeeld…
Ajax 1972: Ajax wint de eerste Europese SupercupAjax 1972: Ajax wint de eerste Europese SupercupIn 1972 stond voor het eerst de finale om de Europese Supercup op het programma tussen de winnaars van de Europa Cup 1 e…
Marco van Basten, voetballerEen voetballer van net 17 jaar vervangt in de wedstrijd Ajax - NEC op 3 april 1982 zijn grote voorbeeld Johan Cruijff. V…

Ajax 1995: Strafschoppen brengen Ajax de wereldbekerAjax 1995: Strafschoppen brengen Ajax de wereldbekerOp dinsdag 28 november 1995 stond de finale om de wereldbeker voor clubteams op het programma. Ajax, de winnaar van Cham…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/UEFA_Super_Cup_1987
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, pagina 293, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1987-88
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
Blackflower (89 artikelen)
Laatste update: 22-11-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.