Ajax 2001-2002: Net geen finale tussen Ajax 1 en 2

Ajax 2001-2002: Net geen finale tussen Ajax 1 en 2 In het seizoen 2001-2002 zorgde Jong Ajax voor een sensatie in het KNVB-bekertoernooi door de halve finale te halen. Tegen FC Utrecht werd uiteindelijk na strafschoppen verloren. Doordat het eerste team van Ajax wel de finale haalde werd het dus net geen Amsterdamse eindstrijd tussen twee elftallen van dezelfde vereniging. Ajax kwam in de finale zeer goed weg tegen FC Utrecht want Wamberto scoorde in de laatste minuut in duidelijk buitenspelpositie alsnog de gelijkmaker (2-2). In de noodzakelijk geworden verlenging scoorde Zlatan Ibrahimović al na drie minuten het winnende 'sudden death’-doelpunt’ voor de Amsterdammers.

‘Narrow-escape’ voor Ajax

Ajax hoefde pas in de vierde ronde voor het eerst aan te treden om de KNVB-beker en trof op 12 december eerstedivisionist RBC Roosendaal. Het was de tweede wedstrijd onder leiding van nieuwe trainer Ronald Koeman, die afkomstig was van Vitesse. Co Adriaanse was na de UEFA-Cup-uitschakeling tegen FC Kopenhagen, een serie slechte resultaten in de competitie en enkele opmerkelijke uitspraken ontslagen als trainer bij Ajax. Toch stonden de Amsterdammers op dat moment op de tweede plaats met slechts twee punten achterstand op koploper Feyenoord.

Ajax draaide niet in de bekerwedstrijd tegen RBC en stond een kwartier voor tijd zelfs met 1-3 achter maar kwam binnen vijf minuten alsnog terug tot 3-3 door o.a. een discutabele strafschop. In dit seizoen zou een ‘sudden death’-doelpunt’ of ‘golden-goal’ in de verlenging beslissend zijn en Ajax maakte er direct gebruik van. Wamberto scoorde in de 107e minuut en meteen was de spannende bekerwedstrijd afgelopen!

Vierde ronde (12 december 2001): Ajax - RBC Roosendaal 4-3 (1-1) na ‘sudden death’-doelpunt’
Scoreverloop14. Geert den Ouden 0-1, 22. Rafael van der Vaart 1-1, 54. John van Loenhout 1-2, 74. Damiën Hertog 1-3, 76. André Bergdölmo (strafschop) 2-3, 80. Andy van der Meijde 3-3, 107. Wamberto 4-3
ScheidsrechterRoelof Luinge
Gele kaartGeert den Ouden
StadionAmsterdam ArenA in Amsterdam (18.500 toeschouwers)
Opstelling AjaxFred Grim, André Bergdölmo, Cristian Chivu, Tim de Cler, Hatem Trabelsi, Tomás Galásek (60. John Heitinga), Richard Knopper (46. John O'Brien), Rafael van der Vaart, Wamberto, Andy van der Meijde, Zlatan Ibrahimović (67. Maxwell). Coach: Ronald Koeman.
Opstelling RBC RoosendaalWim de Ron, Winston Bakboord, Björn Daelemans (77. Raymond de Waard), Eric Hellemons, Sampo Koskinen, Pascal Heije, Damiën Hertog, Ramon Luijten (65. Peter Maseland), John van Loenhout, Gijs Cales, Geert den Ouden. Coach: Robert Maaskant.

Jong Ajax zorgt voor sensatie

In de kwartfinale deed zich een opvallend feit voor. Op 7 februari om 18.00 uur werd gestart met de bekerwedstrijd Jong Ajax tegen Stormvogels/Telstar, gevolgd door de bekerwedstrijd Ajax tegen FC Groningen. Ook Jong Ajax deed namelijk dit seizoen mee aan de ‘grote’ KNVB-beker en had al eerder voor enkele sensationele uitslagen gezorgd. Via de groepsfase was men doorgedrongen tot de tweede ronde waarin het HFC Haarlem met 4-0 versloeg. In de derde ronde werd De Graafschap met 2-0 verslagen en in de vierde ronde de bekerwinnaar van vorig jaar FC Twente met 2-1 na een ‘sudden death’-doelpunt.

Het team van trainer Jan Olde Riekerink won ook van Stormvogels/Telstar met 3-0 en plaatste zich verrassend voor de halve finale. En het eerste van Ajax? Dat won simpel met 4-0 van FC Groningen door o.a twee doelpunten van Nikos Machlas en zodoende stond zowel Ajax 1 als Jong Ajax in de halve finale! De loting voor de halve finale was als volgt: Jong Ajax-FC Utrecht en Ajax-PSV.

Kwartfinale (7 februari 2002): Ajax - FC Groningen 4-0 (2-0)
Scoreverloop18. Rafael van der Vaart 1-0, 42. Wamberto 2-0, 50. Nikos Machlas 3-0, 53. Nikos Machlas 4-0
ScheidsrechterJan Wegereef
Gele kaartJoost Broerse (FC Groningen)
StadionAmsterdam ArenA in Amsterdam (36.500 toeschouwers)
Opstelling AjaxFred Grim, André Bergdölmo, Cristian Chivu, Tim de Cler, Ferdi Vierklau, Tomás Galásek (46. Jan van Halst), John O'Brien, Rafael van der Vaart, Wamberto (67. Pius Ikedia), Andy van der Meijde, Zlatan Ibrahimović (46. Niklos Machlas). Coach: Ronald Koeman.
Opstelling FC GroningenRoy Beukenkamp, Mo Allach, Mathias Florén, Melchior Schoenmakers (67. Arnold Kruiswijk), Joost Broerse, Jordi Hoogstrate, Hugo (63. Sander van Gessel), Mile Krstev (73. Dejan Curovic), Paul Matthijs, Arjen Robben, Ali Boussaboun. Coach: Dwight Lodeweges.

Het sprookje is uit

Op 29 maart stond Jong Ajax voor twintigduizend toeschouwers in de Amsterdam Arena na een uur spelen met 0-2 achter maar de Utrechtse voorsprong was nauwelijks verdiend te noemen. Invaller Nando Rafael schoot Jong Ajax echter in de slotfase met twee doelpunten alsnog naast een verbouwereerd FC Utrecht. In de verlenging werd niet meer gescoord en dus moesten strafschoppen de beslissing brengen. Uiteindelijk won FC Utrecht deze serie met 6-7 en was het Jong Ajax-sprookje uit. Met opgeheven hoofd werd met een ereronde waardig afscheid genomen van het bekertoernooi.

Cijfers spreken in het nadeel van Ajax

Op 10 april stond er een echte topper op het programma in de andere halve finale. Ajax en PSV streden ook om de landstitel en één van beide ploegen kon dus een gevoelig tikje uitdelen. De statistieken van de laatste jaren wezen uit dat PSV huizenhoog favoriet was. Vanaf de eerste officiële wedstrijd op 18 augustus 1996, toen PSV met 3-0 won van Ajax om de Johan Cruijff Schaal, hadden de Eindhovenaren niet verloren in de Amsterdam ArenA. De laatste Ajax-zege op PSV was op 22 januari 1995 geweest met 1-0 en vanaf die tijd was PSV al veertien wedstrijden in competitieverband ongeslagen tegen de Amsterdammers. De enige maal dat Ajax wist te winnen van PSV was op 17 mei 1998 in de bekerfinale in Rotterdam met 5-0.

Eindelijk winst op PSV in de Amsterdam ArenA

Maar nu was alles anders. Een imponerend Ajax versloeg ‘angstgegner’ PSV kansloos met 3-0. Nadat André Bergdölmo in de laatste minuut voor rust Ajax via een strafschop op een 1-0 voorsprong had gebracht, duurde het nog lang voordat de definitieve knock-out kwam voor de Eindhovenaren. In de slotfase waren het Tomás Galásek (82e minuut) en Andy van der Meijde (84e minuut) die de verdiende zege nog extra glans gaven (3-0). Ajax had eindelijk in de Amsterdam ArenA gewonnen van PSV en plaatste zich voor de negentiende keer voor de bekerfinale. De gedroomde finale tussen Ajax 1 en Jong Ajax was helaas niet doorgegaan maar ook de wedstrijd tegen FC Utrecht was een mooi affiche.

Halve finale (10 april 2002): Ajax - PSV 3-0 (1-0)
Scoreverloop45. André Bergdölmo (strafschop) 1-0, 82. Tomás Galásek 2-0, 84. Andy van der Meijde 3-0
ScheidsrechterRoelof Luinge
Gele kaartKevin Hofland (PSV)
StadionAmsterdam ArenA in Amsterdam (37.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxFred Grim, André Bergdölmo, Cristian Chivu, Maxwell, Hatem Trabelsi, Tomás Galásek, John O'Brien, Steven Pienaar (69. Abubakari Yakubu), Jan van Halst, Nikos Machlas (73. Andy van der Meijde), Mido. Coach: Ronald Koeman.
Opstelling PSVRonald Waterreus, Wilfred Bouma, Kasper Bögelund, Kevin Hofland (73. Ernest Faber), André Ooijer, Arnold Bruggink (64. Jan Vennegoor of Hesselink), Adil Ramzi, Mark van Bommel, Johann Vogel (75. John de Jong), Mateja Kezman, Dennis Rommedahl. Coach: Eric Gerets.

FC Utrecht bestolen

Op 12 mei kon de ploeg van trainer Ronald Koeman voor de zevende keer de in de historie de dubbel halen want de Amsterdammers waren een week eerder landkampioen geworden door bij NEC met 0-2 te winnen. Na een minuut stilte ter nagedachtenis aan de vermoorde politicus Pim Fortuyn kon de bekerstrijd beginnen met kansen over en weer. In de 21e minuut kopte Mido een voorzet van Hatem Trabelsi knap in en leidde Ajax met 1-0. FC Utrecht, dat creativiteit miste, paste een dubbele wissel toe in de rust en dat zorgde voor meer ‘schwung’ in de aanval. Na de gelijkmaker van Igor Gluscević in de 56e minuut kwamen de Utrechters een kwartier voor tijd op zelfs een 2-1 voorsprong door dezelfde speler uit een strafschop. Ajax gooide er nog een aanvaller (Zlatan Ibrahimović) bij om het tij te keren maar verder dan een schot tegen de onderkant van de lat kwam het niet. FC Utrecht leek met nog enkele seconden te gaan de beker binnen te hebben maar ineens ging Wamberto op FC Utrecht-doelman Harald Wapenaar af en scoorde alsnog de 2-2. De vreugde onder de Ajax-supporters was groot. FC Utrecht en haar fans waren daarentegen verbijstert en woedend want deze late gelijkmaker was duidelijk in buitenspelpositie gescoord! Waarschijnlijk waren de Utrechters nog in shock want na nauwelijks drie minuten in de ‘sudden death’–verlenging was het Zlatan Ibrahimović die Ajax de vijftiende bekerwinst in haar historie bezorgde en FC Utrecht wanhopig en bestolen achterliet. Men kon vandaag terecht spreken over ‘Lucky Ajax’.

Finale (12 mei 2002): Ajax - FC Utrechtl 3-2 (1-0) na ‘sudden death’-doelpunt’
Scoreverloop21. Mido 1-0, 56. Igor Gluscević 1-1, 76. Igor Gluscević (strafschop) 1-2, 90. Wamberto 2-2, 93. Zlatan Ibrahimović 3-2
ScheidsrechterRené Temmink
Gele kaartenStijn Vreven, Jean-Paul de Jong, Igor Gluscević, Karim Touzani (FC Utrecht)
StadionDe Kuip in Rotterdam (37.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxFred Grim, André Bergdölmo, Cristian Chivu, Hatem Trabelsi, Maxwell, Jan van Halst (73. Steven Pienaar), Tomás Galásek, John O’Brien (79. Zlatan Ibrahimović), Andy van der Meijde, Nikos Machlas (55. Wamberto), Mido. Coach: Ronald Koeman.
Opstelling FC UtrechtHarald Wapenaar, Stijn Vreven, Robert Roest (46. Paulus Roiha), Patrick Zwaanswijk, Pascal Bosschaart, Jean-Paul de Jong, Stefaan Tanghe, Tom van Mol, Arco Jochemsen, Igor Gluscević (79. Alje Schut), Dave van den Bergh (46. Karim Touzani). Coach: Frans Adelaar.

Topscorers

Speler Doelpunten
Wamberto3
Rafael van der Vaart2
Andy van der Meijde2
Nikos Machlas2
André Bergdölmo2
Mido1
Tomás Galásek1
Zlatan Ibrahimovic1

Selectie

Speler Wedstrijden
Fred Grim4
Cristian Chivu4
John O'Brien4
Andy van der Meijde4
André Bergdölmo4
Tomás Galásek4
Zlatan Ibrahimovic3
Hatem Trabelsi3
Wamberto3
Maxwell3
Jan van Halst3
Nikos Machlas3
Tim de Cler2
Rafael van der Vaart2
Steven Pienaar2
Mido2
John Heitinga1
Richard Knopper1
Ferdi Vierklau1
Pius Ikedia1
Abubakari Yakubu1
© 2016 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 2002 & 2004: FC Utrecht neemt revanche op AjaxAjax 2002 & 2004: FC Utrecht neemt revanche op AjaxVoor het eerst won Ajax in 2002 van PSV in een finale om de Johan Cruijff Schaal. Na twee eerdere nederlagen wonnen de A…
Ajax seizoen 2020-21: speeldata en speelschemaAjax seizoen 2020-21: speeldata en speelschemaAjax doet in het seizoen 2020-21 mee aan de Champions League, de KNVB beker en natuurlijk de Eredivisie. Door de uitbraa…
Alle KNVB beker-winnaars (1899-2020) en uitgelichte clubsAlle KNVB beker-winnaars (1899-2020) en uitgelichte clubsSinds 1899 wordt er in het Nederlandse voetbal om de KNVB beker gespeeld. In 2018 werd de honderdste KNVB beker uitgerei…

Ajax 1992-1993: Veel doelpunten en de KNVB-beker voor AjaxAjax 1992-1993: Veel doelpunten en de KNVB-beker voor AjaxNa een zeer doelpuntrijke bekercampagne won Ajax in 1993 na zes jaar weer eens de KNVB-beker. In vijf wedstrijden kwamen…
Ajax 2005-2006: Klaas-Jan Huntelaar bezorgt Ajax de bekerAjax 2005-2006: Klaas-Jan Huntelaar bezorgt Ajax de bekerAjax speelde een teleurstellend seizoen in de competitie en werd slechts vierde met liefst 24 punten achterstand op land…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/KNVB_beker_2001/02
  • http://www.transfermarkt.nl/ajax/spielplan/verein/610/saison_id/2001
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/2001-02
  • Het officiële Ajax jaarboek 2001-2002, Dave Endt, Evert Vermeer, ISBN 9789076268378, Windroos
Blackflower (89 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.