Gouden Meerbeker definitief voor Ajax

Gouden Meerbeker definitief voor Ajax Na de Meuwsenbeker, die in 1914 stopte, organiseerde Ajax in 1917 opnieuw een eigen toernooi. Ajax-voorzitter Wim Egeman stelde de Gouden Meerbeker beschikbaar om er o.a. voor te zorgen dat de Amsterdammers tegen sterke tegenstanders konden spelen. Ajax won het toernooi driemaal achtereen en zodoende kwam de Gouden Meerbeker definitief in het bezit van de roodwitten.

1917

Bij de eerste editie van de Gouden Meerbeker had het organisatiecomité naast tweedeklasser Ajax de volgende clubs uitgenodigd: landskampioen Willem II, eersteklasser DFC en tweedeklasser DVS. Op Goede Vrijdag stonden de beide tweedeklassers tegenover elkaar op een zeer slecht veld in het Houten Stadion dat met drieduizend toeschouwers was bezet. Bij rust stonden de Amsterdammers met 1-0 voor door een doelpunt van Theo Brokmann. Na de theepauze kwam de club uit Rotterdam er niet meer aan te pas en breidde Ajax de score uit naar 5-0 door treffers van Rinus Lucas (2x), Jan van Dort en nogmaals Theo Brokmann.

Opstelling Ajax: Jan Smit (doelman), Frans Couton, Fons Pelser, Joop Pelser, Henk Hordijk, Frits Terwee, Jan de Natris, Jan van Dort, Theo Brokmann, Rinus Lucas en Wim Gupffert.

DFC met sterkste elftal

De twee eersteklassers Willem II en DFC speelden op Eerste Paasdag tegen elkaar en kwamen na negentig minuten voetbal niet verder dan 1-1. Na de verlenging was de stand nog steeds gelijk en won Willem II via het lot en kwam dus uit in de finale tegen Ajax. Opvallend detail was dat DFC op dezelfde dag ook voor de competitie moest uitkomen in de eerste klasse tegen koploper UVV. De Dordtenaren hadden in eerste instantie vrijaf gekregen van de NVB om deel te mogen nemen aan de Gouden Meerbeker maar kregen later te horen dat er toch een competitiewedstrijd was gepland. DFC was woedend maar besloot toch om met het sterkste elftal naar Amsterdam te komen. Met spelers uit het tweede en derde elftal speelde DFC de competitiewedstrijd tegen UVV en verloor met 8-0.

Ajax te sterk voor de tweede klasse

Op Tweede Paasdag 9 april stond Ajax in de finale tegenover de landskampioen van Nederland. Was de tweedeklasser Ajax al bij voorbaat kansloos tegen Willem II? Gezien de twee eerdere ontmoetingen in dit seizoen geheel niet. In de finale van de Zilveren Bal in Rotterdam won Willem II op 17 september ternauwernood van Ajax met 1-0 en op 4 maart wonnen de Amsterdammers nog op eigen terrein in een vriendschappelijke wedstrijd met 4-0 door o.a. twee doelpunten van Wim Gupffert. Ajax was ook in dit seizoen weer afdelingskampioen in de tweede klasse geworden en stond in de halve finale van de NVB-beker. De roodwitten waren eigenlijk te sterk geworden voor de tweede klasse maar konden door een regel van de NVB niet promoveren. En dus was Ajax er opgebrand op tegen de landskampioen te laten zien dat men in de eerste klasse thuis hoorde.

Landskampioen verslagen

Het veld was zeer glibberig geworden door de regen en sneeuw waardoor de Tilburgers in eerste instantie niet wilden spelen. Maar om het opgekomen publiek niet teleur te stellen werd er toch gevoetbald. Voor zevenduizend toeschouwers en onder leiding van arbiter Meerum Terwogt begonnen Ajax en Willem II aan de eerste finale van de Gouden Meerbeker. Na een 1-1 ruststand denderde Ajax in de tweede helft over de tricolores heen en won met 5-1. De Ajax-doelpunten werden gescoord door Wim Guppfert (2x), Theo Brokmann, Jan de Natris en een eigen doelpunt van de Tilburgers. Voor Willem II scoorde Jos van Son. Na afloop werden de prijzen bij het gemeenschappelijk diner in Krasnapolsky uitgereikt door de burgemeester van de Watersgraafsmeer, de heer De Wit.

Opstelling Ajax: Jan Smit (doelman), Frans Couton, Fons Pelser, Joop Pelser, Henk Hordijk, Frits Terwee, Jan de Natris, Jan van Dort, Theo Brokmann, Rinus Lucas en Wim Gupffert.

1918

In 1918 werd slechts één wedstrijd met de Paasdagen gespeeld aangezien er op zondag 31 maart een competitieprogramma was gepland. Niet zomaar een competitieprogramma want Ajax kon op Eerste Paasdag voor het eerst in haar bestaan afdelingskampioen worden van de hoogste klasse. De Amsterdammers waren in de zomer van 1917 alsnog toegelaten tot de eerste klasse en konden zich meteen meten met de sterkste ploegen. Ajax moest op 31 maart spelen tegen Sparta en zou door doelpunten van Jan de Natris (2x), Wim Gupffert en Theo Brokmann met 4-1 winnen en werd afdelingskampioen. Blauw Wit, één van de concurrenten van Ajax in de titelstrijd, zou op dezelfde dag met 2-0 verliezen van HVV maar speelde op Tweede Paasdag wel de eerste wedstrijd van de Gouden Meerbeker. De blauwwitten wonnen na een 3-0 ruststand ietwat geflatteerd van de zuidelijke eersteklasser MVV met 4-0. Rond deze wedstrijd in het Houten Stadion gaf Blauw Wit-aanvoerder Van der Kluft zijn collega van Ajax, Joop Pelser, een fraaie bloemenkrans wegens het behaalde afdelingskampioenschap.

Nieuwe landskampioen wint eenvoudig

Pas op 16 juni werd de tweede wedstrijd gespeeld om de Gouden Meerbeker. Ajax kwam uit tegen de oostelijke eersteklasser Tubantia uit Hengelo. De Ajacieden waren een week eerder door een 0-3 zege op Willem II voor het eerst in hun bestaan landskampioen geworden van Nederland. Op zaterdag 15 juni werd in Artis een receptie en feestavond georganiseerd wegens de behaalde titel en de grote vraag was dan ook of de spelers de andere dag wel fit genoeg waren om te strijden tegen Tubantia. Voor de wedstrijd was er een gekostumeerde voetbalpartij te zien tussen enkele Ajax-elftallen voordat scheidsrechter Boas het fluitsignaal gaf voor de echte match. Na een 3-1 voorsprong bij de rust door doelpunten van Theo Brokmann, Frans de Haan en Jan de Natris werd het uiteindelijk een 5-1 zege voor de Amsterdammers. Nogmaals Theo Brokmann en Jan van Dort scoorden in de tweede helft. Na dit duel werd in de tuin van Artis nog een concert gegeven om de feestelijkheden rond het landskampioenschap af te sluiten.

Opstelling Ajax: Jan Smit (doelman), Frans Couton, Fons Pelser, Joop Pelser, Henk Hordijk, Frits Terwee, Jan de Natris, Jan van Dort, Theo Brokmann, Ger Kooge en Frans de Haan.

Amsterdamse finale

Twee weken later stond de finale tegen stadsgenoot Blauw Wit op het programma in het Houten Stadion dat gevuld was met vijftienduizend toeschouwers. Het was al vierde ontmoeting in dit seizoen tussen beide clubs. Op 9 september won Ajax in Rotterdam om de Zilveren Bal via het lot van Blauw Wit na een doelpuntloze remise. Voor de competitie won Ajax op 2 december thuis met 3-1 en op 10 maart werd het 0-0 in de uitwedstrijd. En ook in deze finale zouden de Zebra’s niet winnen van Ajax. Jan de Natris scoorde in de eerste helft het enige doelpunt zodat Ajax kon rusten met een 1-0 voorsprong. In de tweede helft kwam Blauw Wit terug tot 1-1 maar was het zeven minuten voor tijd Theo Brokmann, de Ajax-topscorer van dit seizoen, die de winnende treffer binnenschoot (2-1). Ajax had voor de tweede maal de Gouden Meerbeker gewonnen.

Opstelling Ajax: Jan Smit (doelman), Frans Couton, Fons Pelser, Joop Pelser, Henk Hordijk, Frits Terwee, Jan de Natris, Jan van Dort, Theo Brokmann, Wim Gupffert en Frans de Haan.

1919

Door het drukke wedstrijdschema van Ajax, dat moest spelen om de afdelingstitel en het landskampioenschap van de eerste klasse, werd er maar één duel gespeeld om de Gouden Meerbeker. Op Goede Vrijdag 18 april eindigde de wedstrijd tussen de twee eersteklassers Willem II en Quick uit Nijmegen na een 1-1 ruststand in een 3-3 gelijkspel. De achtduizend toeschouwers zagen dat de Tilburgers in de noodzakelijk geworden verlenging alsnog met 4-3 wonnen en zich plaatsten voor de finale die in 1920 (!) gespeeld zou gaan worden.

Noordelijke grootmacht

Op 21 maart 1920 was het Groningse Be Quick de tegenstander van Ajax in het Houten Stadion. De Amsterdammers hadden in de afgelopen jaren al kennisgemaakt met Be Quick in de kampioenswedstrijden van de eerste klasse. In het seizoen 1917-1918 won Ajax met 0-1 en 5-0 en in het seizoen 1918-1919 met 0-4 en 3-2. In het noorden van het land was Be Quick echter al jarenlang toonaangevend en nauwelijks te verslaan. Vanaf 1915 tot 1919 waren alle noordelijke afdelingstitels voor de Groningers geweest, die ook in dit seizoen, met nog twee duels te gaan, alweer kampioen waren geworden. Sterker nog, Be Quick had sinds de nederlaag op 14 oktober 1917 tegen Achilles 1894 geen enkele competitienederlaag meer geleden in de noordelijke eerste klasse.

Doelpuntrijke wedstrijd

Het was misschien dan ook wel even wennen voor de Groningers dat men tegen Ajax een nederlaag te verwerken kreeg met nog wel zes tegentreffers, al was het natuurlijk geen competitiewedstrijd. Door o.a. twee doelpunten van Wim de Bois stond Ajax in de rust met 3-1 voor en deze score werd in de tweede helft verder uitgebreid naar liefst 6-1 door tweemaal Jan van Dort en Jan de Natris uit een strafschop. Toen de roodwitten er na de 6-1 een ‘showtje’ van wilden maken greep Be Quick resoluut in. Via Jaap Bulder, die in de slotfase in vijf minuten tijd driemaal scoorde, kwam Be Quick terug tot 6-4 maar toen was de koek op. Ajax speelde bijna de gehele tweede helft met tien man daar Sjaak Hoogland uitviel met een blessure. Bij de Amsterdammers was Jan de Natris de absolute uitblinker, bij Be Quick was dat Jaap Bulder, die in de eerste helft ook al gescoord en dus op vier doelpunten uitkwam.

Opstelling Ajax: Jan Smit (doelman), Fons Pelser, Frans Couton, André de Kruijff, Henk Hordijk, Sjaak Hoogland, Jan van Dort, Jan de Natris, Theo Brokmann, Wim de Bois en Frans de Haan.

Gouden Meerbeker definitief voor Ajax

De finale werd op Tweede Pinksterdag 24 mei gespeeld tussen Ajax en Willem II. Meteen na de officieuze aftrap van burgemeester De Wit van de Watergraafsmeer scoorden de Tilburgers maar het was Theo Brokmann die voor rust nog de stand op 1-1 bracht. Onder warme weersomstandigheden gingen de Amsterdammers na de theepauze door en kwamen via André de Kruijff, Jan de Natris en Frans de Haan op een riante 4-1 voorsprong. Willem II kon nog tegenscoren via een strafschop maar Wim de Bois had het slotakkoord met nog twee doelpunten waardoor Ajax makkelijk met 6-2 won. Tienduizend toeschouwers in het Houten Stadion zagen Ajax voor de derde achtereenvolgende maal de Gouden Meerbeker winnen en daarmee was de beker definitief in bezit van de roodwitten gekomen.

Opstelling Ajax: Jan Smit (doelman), Fons Pelser, Frans Couton, André de Kruijff, Henk Hordijk, Sjaak Hoogland, Jan van Dort, Jan de Natris, Theo Brokmann, Wim de Bois en Frans de Haan.
© 2017 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 1917-1918: Afdelingskampioen in de eerste klasseAjax 1917-1918: Afdelingskampioen in de eerste klasseAjax was na drie seizoenen op het tweede niveau weer teruggekeerd in de eerste klasse en begon met een nederlaag tegen H…
Kampioenen van de KNVB-bekerKampioenen van de KNVB-bekerVoetbal is in Nederland een van de populairste sporten. De professionele clubs in Nederland zijn verenigd in de KNVB (Ko…
Ajax 1917-1918: Ajax maakt haar droom waar en wordt kampioenAjax 1917-1918: Ajax maakt haar droom waar en wordt kampioenVoor het eerst in haar bestaan mocht Ajax in 1918 meedoen om het landskampioenschap van Nederland. De afdelingstitel in…
Alle KNVB beker-winnaars (1899-2020) en uitgelichte clubsAlle KNVB beker-winnaars (1899-2020) en uitgelichte clubsSinds 1899 wordt er in het Nederlandse voetbal om de KNVB beker gespeeld. In 2018 werd de honderdste KNVB beker uitgerei…

Jupiler Pro League 2020: verdeling Europa en promotieJupiler Pro League 2020: verdeling Europa en promotieNormaal worden er play-offs afgewerkt in België. Door de uitbraak van het coronavirus besloot de Nationale Veiligheidsra…
Ajax 1926-1927: Vierde afdelingstitel voor AjaxAjax 1926-1927: Vierde afdelingstitel voor AjaxIn het seizoen 1926-1927 mocht Ajax zich weer kronen tot afdelingskampioen. Na een felle strijd met concurrent Stormvoge…
Bronnen en referenties
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, Pagina's 51, 56, 63, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1916-17
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1917-18
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1919-20
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
Blackflower (89 artikelen)
Gepubliceerd: 22-02-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.