InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Voetbal: Nederland - Luxemburg 9 juni 2017

Voetbal: Nederland - Luxemburg 9 juni 2017

Voetbal: Nederland - Luxemburg 9 juni 2017 Op 9 juni 2017 spelen Nederland en Luxemburg tegen elkaar in het kader van de WK kwalificatie 2018 voor het WK 2018 in Rusland. Aan het begin van de wedstrijd staat Nederland vierde in de poule. Kwalificatie voor het WK in Rusland is verder weg dan ooit. Bondscoach Danny Blind is na de nederlaag tegen Bulgarije ontslagen als bondscoach. Dick Advocaat is aangesteld als zijn opvolger. Ruud Gullit wordt de assistent van Advocaat. Nederland wint, op 13 november 2016, de uitwedstrijd tegen Luxemburg met 3-1.

9 juni 2017 om 20.45 uur Nederland - Luxemburg 5-0

opstelling Nederlandopstelling Luxemburg
Cillessen
Veltman
De Vrij
Hoedt
Blind
Wijnaldum
Sneijder (Aké 82')
Strootman
Robben (Lens 73')
Janssen
Depay (Promes 66')
Schon
Jans
Chanot (Delgado 26')
Mahmutovic
Malget
Bensi
Rodrigues (Bohnert 85')
Martins Pereira
V.Thill (Gerson 54')
S.Thill
Turpel

ScheidsrechterFrankowski (Pol)
Toeschouwers41.300
Geel/roodDe Vrij
Jans
V.Thill
Malget
Martins Pereira
Stand/scoreverloop1-0 Robben (21)
2-0 Sneijder (34)
3-0 Wijnaldum (62)
4-0 Promes (70)
5-0 Janssen (84/pen)

Voorbeschouwing

Luxemburg is een voetbaldwerg
Nederland en Luxemburg hebben 17 keer eerder tegenover elkaar gestaan. Oranje wint 14 keer, Luxemburg 2 keer en het wordt 1 keer een gelijkspel. Opvallend is dat Nederland twee keer verliest van deze voetbaldwerg. De eerste keer is een vriendschappelijke wedstrijd in Rotterdam op 31 maart 1940. Het wordt 4-5 voor Luxemburg. Doelpunten: 1-0: Lenstra '10; 1-1: Kemp '15; 1-2: Mengel '19; 2-2: Paauwe '23; 2-3: Kemp '41; 2-4: Feller '58; 3-4: Drok '68; 3-5: Everad '77; 4-5: Bergman '80. De tweede verlies partij is een EK 1964 kwalificatiewedstrijd in Rotterdam op 30 oktober 1963. Het wordt 1-2 voor de Luxemburgers. Doelpunten: 0-1: Dimmer '20; 1-1: Kruiver 35; 1-2: Dimmer '70. Zoals gezegd wint Oranje 14 keer. De grootste overwinning is 8-0. Deze wedstrijd vindt in Eindhoven op 17 november 1971 plaats. Het betreft een EK 1972 kwalificatiewedstrijd.

Oranje moet met grote cijfers winnen
Oranje moet deze wedstrijd winnen. Maar daarmee is het nog lang niet zeker van deelname aan het WK in Rusland. Voor het moreel moet Nederland deze wedstrijd met grote cijfers winnen. Mogelijk kan het daaruit inspiratie putten voor de resterende zware wedstrijden tegen Frankrijk, Zweden, Bulgarije en Wit-Rusland.

Oranje wint van Marokko
Ter voorbereiding op de wedstrijd tegen Luxemburg speelt Oranje op 31 mei tegen Marokko. Deze wedstrijd wordt met 1-2 gewonnen. Doelpunten van Nederland komen op naam van Quincy Promes en Vincent Janssen. Na een rode kaart voor Matthijs de Ligt vier minuten na de 2-0 weet Marokko via een vrije trap te scoren. Met moeite weet het tiental van Oranje de 2-1 voorsprong vast te houden. Nederland speelt zonder veel bekende gezichten: Arjen Robben, Kevin Strootman, Daley Blind, Davy Klaassen, Jeremain Lens, Stefan de Vrij en Georginio Wijnaldum melden zich pas op 1 juni bij de nationale ploeg.

Robben: het enige doel is ruim winnen van Luxemburg
Robben is vooral bezig met de toekomst. Over Dick Advocaat zegt hij: "We zijn al begonnen met een nieuwe start. Dit is toch de groep waar we grotendeels mee verder moeten. Of ik gedacht had dat hij bondscoach zou worden? Daar geef ik geen antwoord op. We moeten nu vooruit kijken. Wat zich in het verleden heeft afgespeeld, telt niet meer." "Er is maar een ding belangrijk", vertelt Robben. "En dat is dat we winnen van Luxemburg. En ik vind dat het een ruime overwinning moet worden."

Nederlands elftal poetst blazoen op tegen Ivoorkust
Nederland heeft een goede generale gehad voor de wedstrijd tegen Luxemburg. Ivoorkust wordt met 5-0 verslagen. Nederland zet Ivoorkust al vroeg onder druk wat een aantal kansen oplevert. Uit een hoekschop weet Joël Veltman de 1-0 te scoren. Nadat Vincent Janssen in het strafschopgebied onderuit wordt gehaald, weet Arjen Robben via een penalty 2-0 te maken. Nog voor rust scoort Veltman opnieuw. In de tweede helft blijft Oranje goed spelen maar weet nog niet snel te scoren. Tegen het einde van de wedstrijd scoort Klaassen de 4-0 en Janssen de 5-0.

Advocaat geeft Sneijder basisplaats tegen Luxemburg
Wesley Sneijder staat in de basis tegen Luxemburg. "Ik heb Wesley het hele jaar gezien bij Galatasaray", vertelt Advocaat, die dit seizoen werkte als trainer van Fenerbahçe. "Ik vond hem de beste speler van Galatasaray, zo niet van heel Turkije. En dat is een heel moeilijke competitie." Sneijder wordt daarmee recordinternational van Oranje. Het is zijn 131ste wedstrijd.

Advocaat: moeilijke, maar geweldige uitdaging bij Oranje
Dick Advocaat ziet zijn aanstelling als bondscoach van Oranje als een moeilijke, maar wel geweldige uitdaging. Advocaat: "Het wordt een geweldige uitdaging. Heel moeilijk, maar het is zeker mogelijk. Wij gaan het op onze manier doen, ook al geloof ik niet dat ik heel anders denk dan oud-bondscoach Danny Blind. Hij heeft alleen een beetje pech gehad." Ruud Gullit voelt zich als assistent van Advocaat "zeer vereerd."

Robben slaat uit voorzorg training Oranje over
Op woensdag 7 juni heeft Arjen Robben een training overgeslagen. De aanvaller heeft last van maagklachten en is uit voorzorg binnengebleven. Hij kan wel meespelen tegen Luxemburg. Alle andere internationals trainen wel. Op donderdag 8 juni heeft Arjen Robben weer wel meegedaan met de laatste training van Oranje. Bondscoach Dick Advocaat traint met een fitte selectie op het veld van Quick Boys in Katwijk.

Advocaat houdt Oranje-spelers voor: er zijn geen excuses
Volgens Dick Advocaat zijn er geen excuses meer voor de Oranje spelers. Er moet gewonnen worden van Luxemburg. "Er is kwaliteit genoeg aanwezig nu", gaat de nieuwe bondscoach verder. "We moeten morgen winnen. Daar is geen twijfel over mogelijk. Maar wel tegen een ploeg met acht, negen man achter de bal. We zullen geduldig moeten zijn in de passing." In de defensie staat het Lazio-duo De Vrij en Hoedt. "Ik heb altijd in het centrum graag een links- en rechtspoot", zegt Advocaat. "Ik heb de wedstrijd tegen Bulgarije (de laatste interland van Danny Blind) ook gezien en toen was er heel weinig creativiteit in het elftal. Daarom zet ik Sneijder ook centraal neer." Voorin lijkt Dick Advocaat naast Robben te kiezen voor Vincent Janssen en Quincy Promes. Depay zit vermoedelijk op de bank. "Ruud (Gullit) heeft met Mephis gesproken en ik ook een paar woorden. Ik heb het gevoel dat dat wel goed gaat komen", aldus Advocaat die vindt dat Depay meer in het teambelang moet spelen.

Wedstrijdverslag

Dankzij 5-0 winst op Luxemburg is Oranje in WK-kwalificatiegroep A een plaats gestegen en staat nu derde. Bulgarije heeft verloren van Wit-Rusland (2-1) en is gezakt naar de vierde plaats. Zweden wint van Frankrijk (2-1) en staat nu eerste. Nederland speelt op een enkele korte fase na een puike eerste helft. Oranje zet druk en krijgt via Robben en Janssen al vroeg kansen. Wanneer de druk iets minder wordt voor Luxemburg scoort Nederland toch via Robben op aangeven van Hoedt. Sneijder maakt via een assist van Depay de 2-0 in zijn 131ste interland (een record) en op zijn verjaardag. Oranje kan na rust de draad van de eerste helft niet helemaal oppakken. Het tempo ligt lager en Luxemburg dringt zich vaker op op de Nederlandse helft. Het krachtsverschil blijft echter groot en de kansen voor Oranje blijven komen via Sneijder en Robben met een mooie slalom. Het is echter Wijnaldum die scoort uit de rebound vanaf de rand van het strafschopgebied. Promes maakt er 4-0 van na een mooie voorzet van De Vrij. Janssen benut nog een penalty en zorgt voor een 5-0 eindstand.

Selecties

Selectie OranjeSelectie Luxemburg
Doel: Cillessen (Barcelona), Zoet (PSV), Padt (FC Groningen)
Verdediging: Blind (Man United), Hoedt, De Vrij (Lazio), De Ligt, Tete, Veltman (Ajax), Aké (Chelsea), Martins Indi (Stoke)
Middenveld: Klaassen (Ajax), Sneijder (Galatasaray), Strootman (AS Roma), Toornstra, Vilhena (Feyenoord), Wijnaldum (Liverpool)
Aanval: Janssen (Tottenham), Dost (Sporting), Promes (Spartak Moskou), Lens (Fenerbahçe), Depay (Olympique Lyon), Robben (Bayern München)
Doel: Ralph Schon, Valentin Roulez, Emanuel Cabral
Verdediging: Mario Mutsch, Chris Philipps, Maxime Chanot, Kevin Malget, Ricardo Delgado, Enes Mahmutovic, Tim Hall, Aldin Skenderovic
Middenveld: Lars Gerson, Mathias Jänisch, Laurent Jans, Christopher Martins, Sébastien Thill, Vincent Thill, Gerson Rodrigues, Eric Veiga, Jan Ostrowski
Aanval: Stefano Bensi, Maurice Deville, David Turpel, Florian Bohnert13 november 2016 om 18.00 uur Luxemburg - Nederland 1-3

Opstelling LuxemburgOpstelling Nederland
Schon
Jans (Jänisch/26)
Malget
Chanot
Mahmutovic
Da Mota (Kerger/75)
Bohnert
Bensi (V.Thill/82)
Philipps
Mutsch
Turpel
Stekelenburg
Brenet
Bruma
v.Dijk
Blind
Ramselaar (De Roon/88)
Wijnaldum
Klaassen
Robben (Berghuis/46)
Dost
Sneijder (Depay/46)

ScheidsrechterTaylor (Eng)
Toeschouwers8000
Geel/roodBrenet
Bensi
Blind
Stand/scoreverloop0-1 Robben (36)
1-1 Chanot (44/pen)
1-2 Depay (58)
1-3 Depay (84)

Voorbeschouwing

Marten de Roon en Leroy Fer opgenomen in de selectie
Na de oefenwedstrijd tegen België (1-1) wacht de belangrijke wedstrijd tegen Luxemburg voor de WK kwalificatie. De wedstrijd tegen de Belgen heeft er echter voor gezorgd dat Oranje veel blessureleed heeft. Tijdens de wedstrijd vielen Stijn Schaars, Vincent Janssen en Jeremain Lens met blessures uit. Blind: "Lens is kansloos voor Luxemburg en Janssen, die twintig minuten niet meer kan herinneren, waarschijnlijk ook. Schaars gaan we donderdag nog even bekijken." Als vervangers heeft Blind Marten de Roon en Leroy Fer opgenomen in de selectie voor het WK-kwalificatieduel met Luxemburg.

Knollenveld
De grasmat in het stadion van Luxemburg (Stade Josy Barthel) ligt er belabberd bij. De week ervoor spelen Luxemburg en Zweden er nog een rugbywedstrijd op. Nu is het een knollenveld geworden. Dat is niet best voor de spelers van Oranje in verband met blessures. "Ik weet niet of je het überhaupt nog een veld kunt noemen", vraagt Sneijder zich af. "Ik zag weinig grassprietjes. Maar ook al ziet de grasmat er niet uit, we moeten zorgen dat we de wedstrijd winnen. De manier waarop maakt niet uit." Aanvoerder Robben zegt: "Ik heb net de foto gezien, dat is een lekker vooruitzicht. Het doet een beetje denken aan de trapveldjes van vroeger. We gaan er morgen op trainen en misschien herstelt het nog wonderbaarlijk." Bondscoach Danny Blind denkt niet dat het knollenveld een onoverkomelijk probleem zal zijn voor Oranje om te winnen. "Het is een factor waar we mee om moeten gaan. De omstandigheden zijn anders, daar moet je je op instellen", aldus Blind over het Luxemburgse knollenveld. "Maar het hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn."

Veel afzeggingen
Wesley Sneijder is niet blij met al die afzeggingen bij Oranje door blessures. Er zitten dertien internationals in de lappenmand. "Het is niet niks, er komen steeds weer nieuwe gezichten bij. Zo kun je niet bouwen aan iets", zegt de 32-jarige Sneijder. "Ik heb er ook geen oplossing voor. Misschien wordt het allemaal wat zwaarder en spelen we te veel wedstrijden in een korte periode. We maken dit nu iedere interlandperiode mee en dat is vervelend."

4-4-3
Nederland gaat weer 4-3-3 spelen. Blind verwacht een verdedigend Luxemburg en een aanvallend Nederland. "Ik heb mijn formatie daarop aangepast. De middenvelders zullen aanvallend ingesteld zijn."

Analyse van Pierre van Hooijdonk
Hoe kijkt NOS voetbalanalist Pierre van Hooijdonk naar de wedstrijd tegen Luxemburg? Volgens hem ligt de tijd dat we makkelijk van Luxemburg kunnen winnen al weer ver achter ons. "Alleen Nederlanders die in het verleden zijn blijven hangen, nemen de wedstrijd tegen Luxemburg niet serieus." Nederland kan zich geen misstap meer permitteren. Zelf debuteerde Van Hooijdonk tegen Luxemburg en won de wedstrijd met 5-0. Maar dat waren andere tijden. Hij zegt dat Arjen Robben het verschil moet gaan maken. Maar hij zegt niet dat alle ballen op Robben gespeeld moeten worden. "Nee, dat niet. Ik ben er juist voor om de lange bal op de spits, vermoedelijk Bas Dost, te spelen. Want als de focus op het centrum ligt, wordt het minder druk aan de zijkanten en dan geef je Robben meer ruimte om zijn acties te maken." Oranje moet opportunistisch gaan spelen vanwege de slechte toestand van het veld. "Dan is het niet mogelijk om de tegenstander kapot te spelen met combinatiespel. Dus Oranje moet niet de fout maken dat wel te proberen. Dat mag Nederland wat mij betreft best even doen, maar als het niet werkt moet je niet eindeloos blijven combineren. Na een kwartier moet je al kunnen inschatten wat er wel en niet mogelijk is en dan snel kunnen schakelen naar een opportunistische stijl. Dat betekent: een lange bal op de spits en zorgen dat je de tweede bal net buiten het strafschopgebied opvangt. Dat is veel moeilijker te verdedigen dan traag positiespel." Oranje heeft twee tegenstanders: Luxemburg en de grasmat. De bal kan zomaar de andere kant op stuiteren. Nederland zal de juiste speelstijl moeten hanteren.

Wedstrijdverslag

Dankzij Memphis Depay wint Oranje van Luxemburg. Het duurt lang voordat Nederland op voorsprong komt. Arjen Robben is de gevaarlijkste man bij Oranje. Hij komt al snel met een waarschuwingsschot na een combinatie met Bart Ramselaar. Het baltempo ligt laag maar toch komen er kansen voor Nederland. Davy Klaassen kopt over een leeg doel. Na een half uur schiet Arjen Robben alsnog op voorsprong. Vlak voor rust komt Luxemburg toch weer op gelijke hoogte. Brenet maakt een fout bij de verdediging van Daniel Da Mota. Maxime Chanot benut de penalty. In de rust worden Robben en Sneijder gewisseld. Robben is geblesseerd geraakt en Sneijder speelt niet al te best. Depay en Berghuis komen in het veld. Depay blijkt al snel succesvol. Met een kopbal treft hij doel na een uitstekende voorzet van Blind. Daarna komen er niet veel meer kansen voor beide partijen. Dankzij een vrije trap van Depay wordt het toch nog 3-1 voor Oranje. Met deze overwinning klimt Oranje naar de tweede plek in de poule.

Selecties

Selectie OranjeSelectie Luxemburg
Doel: Maarten Stekelenburg (Everton), Michel Vorm (Tottenham Hotspur), Japser Cillessen (FC Barcelona),
Verdediging: Jeffrey Bruma (VfL Wolfsburg), Virgil van Dijk (Southampton), Joshua Brenet (PSV), Bruno Martins Indi (Stoke City), Daley Blind (Manchester United), Joël Veltman (Ajax), Marvin Zeegelaar (Sporting Portugal)
Middenveld: Jordy Clasie (Southampton), Davy Klaassen (Ajax), Bart Ramselaar (PSV), Wesley Sneijder (Galatasaray), Georgino Wijnaldum (Liverpool), Tonny Vilhena (Feyenoord), Marten de Roon (Middlesbrough)
Aanval: Bas Dost (Sporting Portugal), Luuk de Jong (PSV), Memphis Depay (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München), Steven Berghuis (Feyenoord), Leroy Fer (Swansea City)
Ricardo Aleixo Delgado, Daniel Alves Da Mota, Stefano Bensi, Florian Bohnert, Maxime Chanot, Youn Czekanowicz, Tim Hall, Dwayn Holter, Mathias Jänisch, Laurent Jans, Aurélien Joachim, Kevin Kerker, Enes Mahmutovic, Kevin Malget, Christopher Martins Pereira, Mario Mutsch, Chris Philipps, Valentin Roulez, Ralph Schon, Aldin Skenderovic, Sébastien Thill, Vincent Thill, David Turpel
© 2017 Etsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK-kwalificatie 2018 Nederland: wedstrijden en speeldataWK-kwalificatie 2018 Nederland: wedstrijden en speeldataVoordat Nederland zich in de groepsfase van het WK van 2018 in Rusland mag voegen, zal Nederland eerst de kwalificatiero…
Wedstrijdschema kwalificatie WK 2018 Europa, lotingWedstrijdschema kwalificatie WK 2018 Europa, lotingVoordat het WK voetbal 2018 in Rusland plaatsvindt is er eerst een kwalificatie per continent. Naast Rusland, dat automa…
Betaaldata zorgtoeslag 2017 en 2018Betaaldata zorgtoeslag 2017 en 2018Wat zijn de betaaldata voor de zorgtoeslag 2017 en 2018, hoe werkt de zorgtoeslag? De zorgtoeslag 2017 en zorgtoeslag 20…
WK voetbal 2018 Rusland: speelschema, kwalificatie en poulesWK voetbal 2018 Rusland: speelschema, kwalificatie en poulesWK voetbal 2018 Rusland. Wedstrijdschema WK 2018. Het WK voetbal 2018 wordt gehouden in Rusland. Dat heeft de internatio…
Nederlands elftal (mannen-vrouwen): tv-uitzendingen/internetNederlands elftal (mannen-vrouwen): tv-uitzendingen/internetDe NOS zendt de WK kwalificatie wedstrijden van Oranje voor het WK 2018 rechtstreeks uit. Nederland speelt de volgende w…
Bronnen en referenties
 • http://nos.nl/artikel/2142966-depay-helpt-nederland-aan-zege-in-luxemburg.html
 • http://nos.nl/artikel/2142840-van-hooijdonk-pleit-voor-lange-bal-op-dost.html
 • http://nos.nl/artikel/2142783-blind-luxemburgs-knollenveld-geen-onoverkomelijk-probleem.html
 • http://nos.nl/artikel/2142536-oranje-wacht-in-luxemburg-een-knollenveld.html
 • http://nos.nl/artikel/2142591-robben-eist-ruime-zege-we-moeten-ze-niet-op-adem-laten-komen.html
 • http://nos.nl/artikel/2142579-sneijder-ziet-bijna-geen-gras-robben-verheugt-zich-op-trapveldje.html
 • http://nos.nl/artikel/2142386-blind-roept-de-roon-en-fer-op-als-vervangers-bij-oranje.html
 • http://nos.nl/artikel/2142409-dertien-internationals-in-lappenmand-dit-zijn-hun-blessures.html
 • http://nos.nl/artikel/2176324-robben-het-enige-doel-is-ruim-winnen-van-luxemburg.html
 • http://nos.nl/artikel/2176854-advocaat-geeft-sneijder-basisplaats-tegen-luxemburg.html
 • http://nos.nl/artikel/2176846-advocaat-moeilijke-maar-geweldige-uitdaging-bij-oranje.html
 • http://nos.nl/artikel/2176990-robben-slaat-uit-voorzorg-training-oranje-over.html
 • http://nos.nl/artikel/2177143-robben-terug-op-het-trainingsveld-bij-oranje.html
 • http://nos.nl/artikel/2177177-advocaat-houdt-oranje-spelers-voor-er-zijn-geen-excuses.html

Reageer op het artikel "Voetbal: Nederland - Luxemburg 9 juni 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Etsel
Laatste update: 22-06-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 14
Schrijf mee!