Ajax 2016-2017: Ook Peter Bosz bezorgt Ajax geen titel

Ajax 2016-2017: Ook Peter Bosz bezorgt Ajax geen titel Peter Bosz werd als trainer de opvolger van Frank de Boer en wilde met Ajax swingend voetbal gaan spelen. Na een moeilijke aanloop begon Ajax inderdaad op stoom te komen maar helaas voor de Amsterdammers was aartsrivaal Feyenoord dit seizoen net de betere ploeg. Wel kreeg Ajax gaandeweg het seizoen, mede door de prestaties in de Europa League, de handen op elkaar maar tot prijzen kwam het niet. Voor de derde achtereenvolgende maal werden de roodwitten niet tot landskampioen gekroond en dat zat de Amsterdammers en haar grote aanhang toch enigszins dwars.

Moeizaam begin

Na het mislopen van de landstitel in het seizoen 2015-2016 besloot Frank de Boer Ajax na 5,5 jaar te verlaten en werd Peter Bosz de nieuwe coach. Er moest weer spektakel komen in de Amsterdam ArenA maar in de praktijk viel dit zwaar tegen. De voorbereiding verliep moeizaam, de competitiestart was zwak te noemen en de groepsfase van de Champions League werd niet bereikt. Tevens werden sterkhouders zoals doelman Jasper Cillessen en topscorer Arek Milik verkocht aan respectievelijk Barcelona en Napoli.

Crises dreigt

Het openingsduel in de competitie tegen debutant Sparta Rotterdam werd nog wel makkelijk gewonnen met 1-3. Maar toen Ajax vervolgens in de eigen Amsterdam ArenA tegen Roda JC met 2-2 gelijkspeelde en zelfs van Willem II met 1-2 verloor dreigde er een vroege crises te ontstaan bij de roodwitten. Deze crises had nog afgewend kunnen worden door FK Rostov te verslaan en de Champions League te bereiken. Maar ook de wedstrijd in Rusland werd een debacle met een 4-1 nederlaag en bij Ajax sloeg de paniek toe. Sterspeler Hakim Ziyech van FC Twente, die eerst nog overbodig werd bevonden wegens een overschot aan middenvelders in de Amsterdamse selectie, werd een week later alsnog gekocht voor twaalf miljoen euro. Ajax moest iets doen om de kritische achterban tevreden te stellen.

Ajax komt op stoom

Op 28 augustus werd alle malaise weggespeeld tegen Go Ahead Eagles welke wedstrijd met 0-3 werd gewonnen door o.a. twee doelpunten van Davy Klaassen. Na twee zeges op Vitesse met 1-0 en Heracles Almelo met 0-2 kwam Ajax pas echt los in het thuisduel tegen PEC Zwolle (5-1 winst) door o.a. twee treffers van verdediger Davinson Sánchez en Kasper Dolberg. De traditionele moeilijke wedstrijd tegen FC Utrecht werd nu wel gewonnen al kwam de winst in slotfase wel weer moeilijk tot stand met 3-2. Voor de wedstrijd was er knalvuurwerk en een groot spandoek te zien op de tribune wegens het veertigjarig bestaan van de F-Side.

De Klassieker eindigt gelijk

Op 23 oktober stond de topper tegen Feyenoord op het programma. Met recht een topper, Feyenoord was de fiere koploper zonder puntverlies en Ajax stond tweede op vijf punten achterstand. De Rotterdammers wilden graag een klap uitdelen aan Ajax en de voorsprong vergroten naar acht punten, Ajax daarentegen wilde het gat verkleinen naar twee punten. Maar na negentig minuten voetbal was er niets veranderd aan de stand, het verschil bleef vijf punten daar de topper eindigde in een 1-1 gelijkspel. Tegen AZ leek Ajax op een nederlaag af te stevenen en mochten de Ajacieden blij zijn dat de ruststand maar 1-0 was voor de Alkmaarders. Na een ‘donderspeech’ van trainer Peter Bosz was er een geheel ander Ajax te zien na de theepauze. Door Bertrand Traoré en Davy Klaassen kwamen de Amsterdammers op een 1-2 voorsprong maar dit was niet voldoende voor de winst (2-2).

Hattrick Kasper Dolberg

Ondertussen van waren er problemen ontstaan in de selectie van Ajax. Anwar El Ghazi had ruzie gekregen met coach Peter Bosz en werd voor een maand verbannen naar Jong Ajax. Nemanja Guldelj kon het mental niet meer opbrengen om op de bank te gaan zitten en werd uit de selectie verbannen. Tegen NEC scoorde de negentienjarige Kasper Dolberg een hattrick in de met 5-0 gewonnen wedstrijd. Hij werd daarmee de jongste buitenlandse Ajax-speler in de eredivisie met een hattrick achter zijn naam. De 5-0 overwinning had overigens nog veel hoger kunnen en moeten uitvallen want de Ajacieden hadden na het vijfde doelpunt nog ruim een half uur om de score uit te breiden. Door een 0-1 zege op SC Heerenveen en puntenverlies van koploper Feyenoord kwam Ajax weer gelijk te staan met de Rotterdammers. Bij Ajax maakte de zeventienjarige Matthijs de Ligt zijn competitiedebuut als invaller in de 83e minuut van Daley Sinkgraven.

Met een zuur gezicht de winterstop in

Op 11 december leek de wedstrijd in Enschede tegen FC Twente op een 0-0 gelijkspel uit te draaien tot dat Nick Viergever in blessuretijd hands maakte in het strafschopgebied en met twee geel mocht vertrekken. De toegekende strafschop werd door de thuisclub benut en daarmee kwam een einde aan een reeks van twintig officiële duels waarin de Amsterdammers ongeslagen waren gebleven. De laatste wedstrijd voor de winterstop eindigde in de Amsterdam ArenA in een 1-1 gelijkspel tegen nummer drie PSV. Uitgerekend oud-Ajacied Siem de Jong maakte als invaller negen minuten voor tijd de gelijkmaker voor de Eindhovenaren. Beide teams schoten met deze remise niets op, koploper Feyenoord was de lachende derde bij de winterstop.

Tussenstand aan de kop

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Feyenoord1713314247-12
Ajax1711423735-13
PSV179713425-8
SC Heerenveen178542932-20
AZ177732829-23

Eindelijk winst in Utrecht

Na een geslaagd trainingskamp in Portugal, met een 5-1 winst in een oefenduel tegen het sterke RB Leipzig uit Duitsland met als uitblinker Amin Younes (drie treffers), moest Ajax op 15 januari aantreden tegen PEC Zwolle. Het werd een moeizame 1-3 zege door o.a. twee doelpunten van Hakim Ziyech. Opvallend was het debuut van de zeventienjarige invaller Justin Kluivert die met enkele prachtige en gedurfde acties van zich deed spreken. Een week later stond de jaarlijkse moeilijke uitwedstrijd tegen FC Utrecht op het programma. De Utrechters waren sinds het verlies tegen Ajax op 2 oktober met 3-2 ongeslagen gebleven. In Utrecht zelf was de ongeslagen reeks tegen Ajax nog veel langer. Sinds 1 maart 2009 hadden de Amsterdammers niet meer gewonnen van FC Utrecht in de Galgenwaard. Ook nu leek het noodlot toe te slaan toen Lasse Schöne in de 61e minuut voor Ajax een strafschop miste. Maar dezelfde speler zorgde negen minuten voor tijd met een geweldig schot voor de bevrijdende winnende treffer. Ajax had eindelijk weer eens gewonnen in Utrecht.

Ajax blijft winnen

Tegen Roda JC Kerkrade scoorde Amin Younes eindelijk zijn eerste competitiedoelpunt van het seizoen in de met 0-2 gewonnen wedstrijd. Voor het duel tegen Sparta (2-0 winst) op 12 februari was er een groots eerbetoon voor de overleden Piet Keizer. Frenkie de Jong maakte in de 88e minuut zijn competitiedebuut als invaller voor Lasse Schöne. Een moeizame zege van 0-1 volgde tegen Vitesse door een doelpunt van Davy Klaassen, die tevens een strafschop miste. Tegen Heracles Almelo kwam Ajax pas na rust los en won verdiend met 4-1. De zeventienjarige invaller Matthijs de Ligt maakte zijn eerste competitiedoelpunt terwijl de Braziliaanse aankoop David Neres zijn competitiedebuut maakte bij de Amsterdammers. Ajax-doelman André Onana kreeg voor het eerst na zeven wedstrijden, incluis de Europa Leagueduels tegen Legia Warschau, weer eens een doelpunt tegen.

Ajax in mineur

Op 5 maart verloor koploper Feyenoord verrassend de stadsderby tegen Sparta met 1-0 en kreeg Ajax de mogelijkheid om de achterstand op de Rotterdammers te verkleinen naar twee punten. Maar tot teleurstelling van de Ajax-supporters kwam het team van trainer Peter Bosz tegen FC Groningen niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Het was het eerste puntenverlies van Ajax in 2017. Nog meer mineur kregen de Amsterdammers te verwerken na de simpele 3-0 zege op FC Twente. Tegen het laagstaande Excelsior werd met 1-1 gelijkgespeeld ondanks het eerste competitiedoelpunt van Justin Kluivert. De achterstand op Feyenoord werd daardoor liefst zes punten met de Klassieker in het vooruitzicht. Ook voelde Ajax de hete adem in de nek van PSV voor de tweede plaats wat plaatsing voor de voorronde van de Champions League zou opleveren aan het einde van het seizoen.

Tussenstand aan de kop

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Feyenoord2722326968-17
Ajax2719626356-17
PSV2718726152-18
FC Utrecht2712874441-33
AZ27101164147-40

Ajax mild voor Feyenoord

Duidelijk was op 2 april dat Ajax in eigen huis moest winnen van aartsrivaal Feyenoord om nog enigszins uitzicht te houden op de landstitel. En dat gebeurde in de uitverkochte Amsterdam ArenA met zeer goed voetbal. De Rotterdammers werden vanaf het begin vastgezet en overlopen door de Ajacieden die dan ook terecht met een 2-0 voorsprong de rust ingingen. De tweede helft was van minder niveau maar ook nu mocht Feyenoord blij zijn dat de meest mooie kansen niet besteed waren aan de Amsterdammers. In blessuretijd scoorde invaller Michiel Kramer nog de eretreffer voor de koploper (2-1). De achterstand was verkleind tot drie punten en nu moest Ajax hopen op nog een misstap van Feyenoord.

Nog slechts één punt achterstand

Na het midweekse programma waarin Feyenoord met liefst 8-0 won van Go Ahead Eagles en Ajax thuis AZ met 4-1 versloeg kwam inderdaad de misstap van de Rotterdammers, al was het een halve. Ajax won zelf een dag eerder zeer gemakkelijk door o.a. twee treffers van Bertrand Traoré met 1-5 van NEC. Feyenoord verspeelde twee punten tegen PEC Zwolle door een 2-2 gelijkspel waardoor Ajax de koploper had genaderd tot slechts één punt. Tegen SC Heerenveen won Ajax eveneens met 5-1 al moest men wel terugkomen van een 0-1 achterstand. Bij de roodwitten maakte de negentienjarige Deyovaisio Zeefuik als invaller zijn officiële debuut.

Europa League eist zijn tol

Op 23 april won Feyenoord de uitwedstrijd bij Vitesse met 0-2 en dus wist Ajax dat het geen punten mocht verspelen in Eindhoven tegen PSV. De ploeg uit de Lichtstad kon geen kampioen meer worden maar nog wel Ajax naderen in de strijd om de tweede plaats. Via een prachtige vrije schop van Jürgen Locadia kwam PSV in de 25e minuut op voorsprong. Ajax probeerde de bakens nog wel te verzetten maar leek uitgeblust na de slijtageslag van drie dagen eerder tegen Schalke ’04. Na verlenging hadden de Amsterdammers weliswaar met 3-2 maar plaatsten zich wel voor de halve finale van de Europa League. Met deze eerste competitienederlaag in het jaar 2017 verloor Ajax tevens het zicht op de eerste plaats want de Rotterdammers stonden nu vier punten voor.

Toch nog hoop

Maar op de voorlaatste speeldag was de situatie ineens weer helemaal anders. Terwijl Ajax zelf een regelmatige 4-0 overwinning behaalde op Go Ahead Eagles, dat daarmee officieel degradeerde naar de Jupiler League, liet Feyenoord het helemaal liggen tegen stadsgenoot Excelsior (3-0). De Amsterdam Arena kon het nauwelijks geloven maar Ajax was Feyenoord op één punt genaderd en had weer stille hoop op de landstitel gekregen.

Dirk Kuyt schiet Feyenoord alsnog naar de landstitel

Maar die laatste hoop verdween een week later al na veertig seconden toen Dirk Kuyt Feyenoord naar een 1-0 voorsprong schoot. Uiteindelijk zouden de Rotterdammers met 3-0 winnen van Heracles Almelo door nog twee doelpunten van Dirk Kuyt die enkele dagen later zijn afscheid aankondigde. Feyenoord won haar eerste landstitel sinds 1999 en dat zorgde voor een gigantisch feest in de Maasstad. Een terecht kampioenschap want de Rotterdammers hadden vanaf de eerste speeldag de ranglijst aangevoerd. Ajax sloot de competitie af met een 1-3 zege op Willem II en kon zich gaan voorbereiden op de finale van de Europa League tegen Manchester United. Het Europese succes bracht Ajax veel lof maar had de Amsterdammers ook veel punten gekost in de competitie. Desondanks werd de ploeg van trainer Peter Bosz tweede in de eindstand en dat leverde een plek op in de voorronde van de Champions League.

Uitslagen

Datum Wedstrijd Uitslag Ajax-doelpuntmakers
07-08-2016Sparta Rotterdam – Ajax1-3Klaassen, Sinkgraven, Cassierra
13-08-2016Ajax – Roda JC Kerkrade2-2Dolberg (2x)
20-08-2016Ajax – Willem II1-2Klaassen
28-08-2016Go Ahead Eagles - Ajax0-3Klaassen (2x), Gudelj
11-09-2016Ajax - Vitesse1-0Viergever
18-09-2016Heracles Almelo - Ajax0-2Klaassen, Gudelj
24-09-2016Ajax – PEC Zwolle5-1Sánchez (2x), Dolberg (2x), Traoré
02-10-2016Ajax – FC Utrecht3-2Schöne, Ziyech, Eigen doelpunt
16-10-2016ADO Den Haag - Ajax0-2Klaassen, Traoré
23-10-2016Feyenoord - Ajax1-1Dolberg
29-10-2016Ajax - Excelsior1-0Ziyech
06-11-2016AZ - Ajax2-2Traoré, Klaassen
20-11-2016Ajax - NEC5-0Dolberg (3x), Traoré, Schöne
27-11-2016SC Heerenveen - Ajax0-1Klaassen
04-12-2016Ajax – FC Groningen2-0Sánchez, Ziyech
11-12-2016FC Twente - Ajax1-0-
18-12-2016Ajax - PSV1-1Klaassen
15-01-2017PEC Zwolle - Ajax1-3Ziyech (2x), Schöne
22-01-2017FC Utrecht - Ajax0-1Schöne
29-01-2017Ajax – ADO Den Haag3-0Ziyech, Schöne, Dolberg
05-02-2017Roda JC Kerkrade - Ajax0-2Klaassen, Younes
12-02-2017Ajax – Sparta Rotterdam2-0Traoré, Dolberg
19-02-2017Vitesse - Ajax0-1Klaassen
26-02-2017Ajax – Heracles Almelo4-1Dolberg, De Ligt, Sánchez, Traoré
05-03-2017FC Groningen - Ajax1-1Klaassen
12-03-2017Ajax – FC Twente3-0Dolberg (2x), Younes
19-03-2017Excelsior - Ajax1-1Kluivert
02-04-2017Ajax - Feyenoord2-1Schöne, Neres
05-04-2017Ajax - AZ4-1Traoré, Sánchez, Schöne, Younes
08-04-2017NEC - Ajax1-5Traoré (2x), Neres, Ziyech, Eigen doelpunt
16-04-2017Ajax – SC Heerenveen5-1Viergever, De Ligt, Klaassen, Dolberg, Neres
23-04-2017PSV - Ajax1-0-
07-05-2017Ajax – Go Ahead Eagles4-0Kluivert, Dolberg, De Jong, Cassierra
14-05-2017Willem II - Ajax1-3Dolberg, Sánchez, Klaassen


Eindstand

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Feyenoord3426448286-25
Ajax3425638179-23
PSV34221027668-23
FC Utrecht3418886254-38
Vitesse34156135151-40
AZ34121394956-52
FC Twente34129134548-50
FC Groningen341013114355-51
SC Heerenveen34127154354-53
Heracles Almelo34127154353-55
ADO Den Haag34115183837-59
Excelsior34910153743-60
Willem II3499163629-44
PEC Zwolle3498173539-67
Sparta Rotterdam3497183442-61
NEC3497183432-59
Roda JC Kerkrade34712153326-51
Go Ahead Eagles3465232332-73

Topscorers

Speler Doelpunten
Kasper Dolberg16
Davy Klaassen14
Bertrand Traoré9
Hakim Ziyech7
Lasse Schöne7
Davinson Sánchez6
Amin Younes3
David Neres3
Nemanja Guldelj2
Mateo Cassierra2
Nick Viergever2
Matthijs de Ligt2
Justin Kluivert2
Daley Sinkgraven1
Frenkie de Jong1
Tegenstanders2

Selectie

Speler Wedstrijden
Davy Klaassen33
Davinson Sánchez32
André Onana32
Joël Veltman30
Nick Viergever29
Amin Younes29
Kasper Dolberg29
Hakim Ziyech28
Lasse Schöne27
Daley Sinkgraven24
Bertrand Traoré24
Donny van de Beek19
Mateo Cassierra17
Jaïro Riedewald16
Justin Kluivert14
Mitchell Dijks12
Anwar El Ghazi12
Matthijs de Ligt11
Abdelhak Nouri9
David Neres8
Nemanja Gudelj6
Riechedly Bazoer5
Vaclav Cerny5
Kenny Tete5
Heiko Westermann4
Frenkie de Jong4
Jasper Cillessen2
Pelle Clement1
Deyovaiso Zeefuik1
© 2017 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Profvoetballer: Nemanja GudeljProfvoetballer: Nemanja GudeljNemanja Gudelj (1991) is een Servische voetballer die zijn carrière als profvoetballer in Nederland is begonnen. In 2015…
Resultaat jeugdopleiding Ajax: selectie A1 lichting 2010/11Resultaat jeugdopleiding Ajax: selectie A1 lichting 2010/11Voetballertjes melden zich graag aan bij Ajax omdat bij Ajax de beste mogelijkheden zijn om profvoetballer te worden. Do…
Winnaars van de Rinus Michels Award (2004-2020)Winnaars van de Rinus Michels Award (2004-2020)Rinus Michels, de trainer die in 1988 Europees Kampioen werd met Nederland, heeft een eigen prijs, die uitgereikt wordt…

Ajax 1930-1931: Na twaalf jaar weer landskampioenAjax 1930-1931: Na twaalf jaar weer landskampioenNa de zevende afdelingstitel in de eerste klasse mocht Ajax in 1930-1931 wederom een gooi doen naar het landskampioensch…
Ajax 2016-2017: Amsterdammers verrassen in Europa LeagueAjax 2016-2017: Amsterdammers verrassen in Europa LeagueNadat Ajax werd uitgeschakeld in de play-offs van de Champions League moest men verder in de Europa League. In een poule…
Bronnen en referenties
  • Het officiële Ajax jaarboek 2016-2017, Ronald Jonges en Raymond Bouwman, ISBN 90-488-2005-7, Uitgeverij Carrera
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/2016-17
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/AFC_Ajax_in_het_seizoen_2016/17
  • Het officiële Ajax jaarboek 2016-2017, Ronald Jonges, Matty Verkamman, Evert Vermeer, Monique Janse, Gerben Oostdam, ISBN 9789491555152, Kick Uitgevers
Blackflower (89 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.