InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Wales, oefenwedstrijd

Vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Wales, oefenwedstrijd

Vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Wales, oefenwedstrijd Op zaterdag 8 juli 2017 speelt het Nederlandse vrouwenvoetbalteam een oefenwedstrijd tegen Wales. Deze interland vindt plaats in stadion Het Kasteel te Rotterdam. Dit is de laatste oefenwedstrijd van de Oranje Leeuwinnen in de aanloop naar het EK vrouwenvoetbal 2017. De aftrap van Nederland-Wales is om 16u00. De wedstrijd Nederland-Wales wordt live op tv uitgezonden.

EK vrouwenvoetbal 2017

Het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen wordt in 2017 georganiseerd in Nederland. Dit EK vrouwenvoetbal 2017 begint op zondag 16 juli. Als gastland speelt Nederland op die datum de openingswedstrijd van het toernooi. Dat is de poulewedstrijd Nederland-Noorwegen. Die openingswedstrijd vindt plaats in Utrecht en is live op tv te zien bij NOS Studio Sport, die alle wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen op dit toernooi live zal uitzenden.

Vervolgens speelt Nederland op 20 juli in Rotterdam haar tweede poulewedstrijd: Nederland-Denemarken. De laatste poulewedstrijd van de Oranje Leeuwinnen vindt plaats op maandag 24 juli: Nederland-België. De beste twee teams uit de eindstand van de poule kwalificeren zich voor de volgende ronde. Dat zijn de kwartfinales, die op 29 en 30 juli worden gespeeld. Vervolgens worden op 3 augustus de halve finales gespeeld. De finale van het EK vrouwenvoetbal 2017 wordt op 6 augustus in Enschede gespeeld.

Vrouwenvoetbal en Wales

Het vrouwenvoetbalelftal van Wales speelde haar eerste officiële interland op 13 mei 1973. De tegenstander was Ierland en Wales verloor met 2-3. Het vrouwenvoetbalteam van Wales heeft in de loop der jaren weinig grote successen behaald. Tot aan 1993 deed Wales zelfs niet mee aan kwalificatietoernooien voor EK's en WK's damesvoetbal. Sindsdien doen ze wel mee, maar ze zijn er nog nooit in geslaagd om zich voor een groot eindtoernooi (EK of WK) te kunnen plaatsen.

Dieptepunten

De dieptepunten in de geschiedenis van het vrouwenvoetbalteam van Wales waren twee wedstrijden die zij in maart 1994 tegen Duitsland speelden. Op 5 maart speelden ze thuis tegen de Duitsers en verloren ze met 0-12. Vervolgens speelden ze op 31 maart uit tegen het Duitse team en verloren toen met 12-0.

Hoogtepunten

Anno 2017 is Wales echter duidelijk al jaren niet meer zo'n zwak vrouwenvoetballand als het midden jaren negentig was. In 2009 haalde het team bijvoorbeeld wel de tweede ronde van het kwalificatietoernooi voor het EK. In 2010 behaalde Wales z'n grootste overwinning uit z'n historie: de voetbalvrouwen uit Wales wonnen met 15-0 van Azerbeidzjan. Het damesvoetbalteam van Wales steeg in de loop van enige jaren ook enkele tientallen plekken op de FIFA-ranking. In december 2013 stonden ze op hun hoogste plek: 36e. Anno 2017 staan ze 37e op die wereldranglijst. Het team van Wales is er echter niet in geslaagd om zich te kwalificeren voor het EK voetbal voor vrouwen 2017.

Jayne Ludlow

De bondscoach van Wales is Jayne Ludlow. Zij was jarenlang een sterspeelster van het damesteam van Arsenal en zij wordt beschouwd als de beste speelster aller tijden uit Wales. In 2012 beëindigde ze haar voetbalcarrière. In 2014 werd zij de trainer van het nationale vrouwenvoetbalteam Wales.

Records

De topscorer aller tijden van Wales is Helen Ward. Zij scoorde 39 doelpunten voor het nationale team van Wales. Recordinternational is Jessica Fishlock. Zij heeft 101 interlands gespeeld voor het vrouwenvoetbalteam van Wales.

Vrouwenvoetbal in Nederland: Oranje Leeuwinnen

Het Nederlands vrouwenvoetbalteam is een ploeg in opkomst in de wereld van het vrouwenvoetbal. In 2009 deed Nederland voor het eerst mee aan het EK voetbal voor vrouwen. De Oranje Leeuwinnen haalden toen de halve finale. In 2015 deed Nederland voor het eerst mee aan het WK vrouwenvoetbal. Daarbij haalden de Nederlandse voetbalvrouwen de achtste finale.

In de aanloop naar het Europees kampioenschap voetbal voor dames 2017 speelde Nederland diverse oefenwedstrijden, waaronder tegen Japan en Oostenrijk. De wedstrijd tegen Wales is de laatste oefenmatch in de aanloop naar het EK vrouwenvoetbal 2017. Zodra de selectie van Nederland voor de wedstrijd Nederland-Wales bekend is, wordt die hier geplaatst.

Locatie: het Kasteel, Rotterdam

De wedstrijd Nederland-Wales wordt gespeeld in Het Kasteel. Dit stadion in de Rotterdamse wijk Spangen is de thuishaven van de club Sparta Rotterdam. De oorspronkelijke versie van dit stadion werd in 1916 gebouwd. Eind jaren negentig is Het Kasteel op grondige wijze gerenoveerd en sindsdien heeft dit Spartastadion een capaciteit van circa 10.000 toeschouwers. Het Kasteel is een stadion dat zeer regelmatig wordt gebruikt als thuisbasis door de Oranje Leeuwinnen.

Historie: Nederland-Wales

De vrouwenvoetbalteams van Nederland en Wales hebben in de loop der jaren onderling vier interlands gespeeld. Alle vier wedstrijden werden gewonnen door Nederland. De eerste ontmoeting was in 1979, toen Nederland met 0-2 won. In augustus 2007 won Nederland met 2-1. In februari 2008 won Nederland met 0-1. De vierde interland tussen deze twee teams was in november 2012. Nederland won toen met 2-0.

Voorbeschouwing: Nederland-Wales

Nederland is in theorie duidelijk de grote favoriet voor de zege in deze oefeninterland. Nederland staat immers hoger op de wereldranglijst, het Nederlandse team heeft in de loop der jaren veel meer op het internationale podium gepresteerd dan Wales en bovendien heeft Nederland alle vier de voorgaande ontmoetingen tegen Wales gewonnen. Nederland zal hopen om deze wedstrijd op een mooie manier te winnen en zo met een goed gevoel naar het EK vrouwenvoetbal 2017 te gaan.

Nederland-Wales: statistieken en opstellingen

De aftrap van deze wedstrijd is al 's middags om 16u00. Zodra de opstellingen voor deze oefenwedstrijd bekend zijn, worden ze hier geplaatst. Na afloop van de wedstrijd Nederland-Wales worden hier ook de overige statistieken geplaatst, zoals de wissels, doelpuntenmakers, kaarten, enzovoort.

Live op tv

Doorgaans worden oefenwedstrijden van het Nederlandse vrouwenvoetbalteam live op tv uitgezonden door FOX. Enige jaren zond FOX deze wedstrijden meestal uit op hun open net (FOX tv), maar later verhuisden die wedstrijden naar de betaalzenders van FOX Sports. Het is nog onbekend op welke zender deze oefenwedstrijd Nederland-Wales wordt uitgezonden. Gezien de mediahype die rondom het EK vrouwenvoetbal 2017 zal losbarsten, bestaat er een serieuze kans dat deze wedstrijd wel op het 'open net' van FOX wordt uitgezonden.

Er bestaat zelfs een kleine kans dat de NOS besluit om deze wedstrijd uit te zenden, in de aanloop richting het EK vrouwenvoetbal 2017. In het verleden heeft FOX al vaker uitzendrechten die zij voor bepaalde voetbalwedstrijden hadden, op een later moment aan andere, grotere zenders verkocht. Zodra bekend is op welke zender de uitzending van de oefenwedstrijd Nederland-Wales plaatsvindt en hoe laat die begint, dan wordt die info hier geplaatst.

Livestream Nederland-Wales

Als deze wedstrijd live op tv te zien is bij FOX Sports, dan zal er ook een livestream beschikbaar zijn op de FOX Sports Go App. Die livestream zal dan echter alleen beschikbaar zijn voor abonnees van FOX Sports. Indien de wedstrijd live wordt uitgezonden door NOS Studio Sport, dan zal er wel een openbare livestream beschikbaar zijn. Zodra er meer bekend is over de livestreams voor de wedstrijd Nederland-Wales dan wordt die informatie hier gemeld.

Lees verder

© 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Oefenwedstrijd: Nederland - Wales, 13 november 2015Oefenwedstrijd: Nederland - Wales, 13 november 2015Op 13 november 2015 belegde Nederland een oefenwedstrijd tegen het geplaatste Wales. Wales plaatste zich voor het eerst…
EK vrouwenvoetbal 2017: Nederland-België, live op tvEK vrouwenvoetbal 2017: Nederland-België, live op tvOp maandag 24 juli speelt Nederland haar derde en laatste poulewedstrijd tijdens het Europees kampioenschap vrouwenvoetb…
EK vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Denemarken, live op tvEK vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Denemarken, live op tvOp donderdag 20 juli speelt het Nederlands vrouwenvoetbalteam zijn tweede poulewedstrijd op het Europees kampioenschap v…
Voetbal live op tv in het seizoen 2016-2017Voetbal live op tv in het seizoen 2016-2017De Champions League verhuist van SBS6 naar Veronica. Dat is voor het voetbalseizoen 2016-2017 de belangrijkste wijziging…
WK Rugby 2015: Speelschema, livestreams en live-uitzendingenWK Rugby 2015: Speelschema, livestreams en live-uitzendingenHet WK rugby vindt plaats van 18 september 2015 tot en met 31 oktober 2015 in Engeland. Het WK rugby 2015 is het achtste…
Bronnen en referenties
  • http://www.ed.nl/nederlands-voetbal/voetbalvrouwen-sluiten-oefencampagne-af-tegen-wales~a8e9f53e/
  • http://www.onsoranje.nl/teams/207834/programma/wedstrijd/29917
  • http://www.vrouwenvoetbalnieuws.nl/oranje-sluit-ek-voorbereiding-af-wales/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Wales_women%27s_national_football_team
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_voetbal_vrouwen_2017

Reageer op het artikel "Vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Wales, oefenwedstrijd"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 08-06-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Special: EK vrouwenvoetbal
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!