InfoNu.nl > Sport > Voetbal > WK vrouwenvoetbal 2019: kwalificatiewedstrijden Nederland

WK vrouwenvoetbal 2019: kwalificatiewedstrijden Nederland

WK vrouwenvoetbal 2019: kwalificatiewedstrijden Nederland In oktober 2017 begint de kwalificatiecyclus voor het WK vrouwenvoetbal 2019. Nederland zit bij dit kwalificatietoernooi in Groep 3. De tegenstanders van de Oranje Leeuwinnen in deze poule zijn Noorwegen, Ierland, Slowakije en Noord-Ierland. De eerste wedstrijd op het programma is Nederland-Noorwegen op 24 oktober 2017. De kwalificatiewedstrijden van Nederland zijn live op tv te zien.

WK vrouwenvoetbal 2019

Het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen 2019 wordt georganiseerd in Frankrijk. Aan dit WK mogen in totaal 24 landen deelnemen. Het thuisland Frankrijk is automatisch geplaatst. Daarnaast heeft Europa nog recht op acht andere plekken op dit WK damesvoetbal. In totaal hebben 46 Europese landen zich ingeschreven voor de kwalificatiecyclus voor het WK vrouwenvoetbal 2019.

Nederland: Oranje Leeuwinnen

Het Nederlandse nationale vrouwenvoetbalteam heeft geen erg rijke historie. Pas in 2009 kwalificeerde Nederland zich voor het eerst voor een groot eindtoernooi: het EK vrouwenvoetbal. Op dat toernooi haalde Nederland de halve finale. Dat succes zorgde voor een doorbraak van het vrouwenvoetbal in Nederland.

Sindsdien heeft het Nederlandse vrouwenvoetbal een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. In 2015 kwalificeerden de Oranje Leeuwinnen zich voor het eerst voor een WK vrouwenvoetbal. Het absolute hoogtepunt van het Nederlandse damesvoetbalteam was de eindwinst op het EK vrouwenvoetbal 2017.

WK-kwalificatie 2019: tegenstanders van Nederland

Noorwegen

Decennialang behoorden de Noorse dames tot de absolute wereldtop van het vrouwenvoetbal. Zij wonnen onder meer twee keer het EK vrouwenvoetbal (1987 en 1993), het Olympisch vrouwenvoetbaltoernooi (2000) en het WK vrouwenvoetbal (1995). Sedert circa 2014 gaat het echter duidelijk wat minder met het Noorse vrouwenvoetbal. De grote glorietijd lijkt voorbij te zijn. De Noorse dames presteerden ook zeer tegenvallend op het EK vrouwenvoetbal 2017. Ze werden reeds in de eerste ronde uitgeschakeld, door drie nederlagen in de poulefase.

Toch moet het Noorse team niet worden onderschat voor de kwalificatiecyclus voor het WK vrouwenvoetbal 2019. Het vrouwenvoetbal leeft al decennialang heel sterk in Noorwegen. Het zou niet verbazen als er juist na het tegenvallende EK vrouwenvoetbal 2017 een nieuwe generatie Noorse speelsters op zal staan. De Noorse dames staan anno 2017 op de 11e plek van de FIFA-ranking.

Ierland

Het Ierse nationale team heeft nooit een grote rol gespeeld binnen de wereld van het vrouwenvoetbal. De Ierse dames hebben nog nooit deelgenomen aan een groot eindtoernooi (het EK of WK voor senioren). Anno 2017 staan ze op de 33e plek van de FIFA-ranking (wereldranglijst). Ierland heeft bij de senioren dus geen serieuze successen geboekt, maar de Ierse dames waren wel succesvol op diverse jeugdtoernooien. In 2010 was Ierland bijvoorbeeld de verliezende finalist bij het EK voor dames onder de zeventien jaar.

Slowakije

Net als Ierland heeft ook Slowakije nooit deelgenomen aan een groot eindtoernooi (EK of WK) in het vrouwenvoetbal. Slowakije staat anno 2017 op de 47e plek op de FIFA-wereldranglijst. De grootste overwinning aller tijden van de Slowaakse voetbalvrouwen was 11-0 in september 1997 tegen Bosnië Herzegovina. Een dieptepunt voor het Slowaakse vrouwenvoetbalteam was een nederlaag van maar liefst 17-0 tegen Noorwegen op 19 september 1995.

Noord-Ierland

In theorie lijkt Noord-Ierland het zwakste team te zijn in deze poule. Zij staan op de 60e plek van de FIFA-ranking. Net als Slowakije en Ierland heeft ook Noord-Ierland nog nooit deelgenomen aan een groot eindtoernooi bij het vrouwenvoetbal (EK of WK).

Regels kwalificatie WK vrouwenvoetbal 2017

De winnaar van deze poule kwalificeert zich automatisch voor het WK vrouwenvoetbal 2019. De nummer twee uit de eindstand speelt play-offs tegen een nummer twee van een andere poule. De nummers drie tot en met vijf zijn uitgeschakeld.

Voorbeschouwing: verwachtingen kwalificatie WK vrouwenvoetbal

In theorie is Nederland de grote favoriet voor de eerste plek in de eindstand van deze kwalificatiecyclus. De Oranje Leeuwinnen hebben een zeer getalenteerd team dat al enige jaren in opkomst was en dat door de winst op het EK vrouwenvoetbal 2017 een plek in de absolute top van het mondiale vrouwenvoetbal heeft verkregen. Hoewel Noorwegen minder sterk is dan in het verleden, moeten de Noorse dames toch als de belangrijkste concurrenten worden beschouwd in de strijd om de eerste plek in de eindstand van dit kwalificatietoernooi.

Programma: wedstrijden Nederland

Voor Nederland begint en eindigt de kwalificatiecyclus voor het WK vrouwenvoetbal 2019 met een wedstrijd tegen Noorwegen. In totaal moet Nederland in deze poulefase acht interlands spelen. In het onderstaande schema worden de uitslagen van de wedstrijden bijgehouden.

Speelschema Nederland - Kwalificatie WK vrouwenvoetbal 2019

 • 24 oktober 2017: Nederland-Noorwegen
 • 24 november 2017: Slowakije-Nederland
 • 28 november 2017: Nederland-Ierland
 • 6 april 2018: Nederland-Noord Ierland
 • 10 april 2018: Ierland-Nederland
 • 8 juni 2018: Noord Ierland-Nederland
 • 12 juni 2018: Nederland-Slowakije
 • 4 september 2018: Noorwegen-Nederland

Wedstrijden Nederland live op tv

Het bedrijf FOX is de officiële mediapartner van het Nederlandse nationale vrouwenvoetbalteam. In de aanloop naar het WK vrouwenvoetbal 2015 zonden zij veel interlands van de Oranje Leeuwinnen live uit op hun 'open net', de digitale zender FOX tv. In de aanloop naar het EK vrouwenvoetbal 2017 werden daarentegen de meeste wedstrijden live uitgezonden op de betaalzenders van FOX Sports.

Het is nog af te wachten op welke zender de wedstrijden in de aanloop naar het WK vrouwenvoetbal 2019 worden uitgezonden. Vanwege de grote hype die rondom de Oranje Leeuwinnen ontstond bij het EK vrouwenvoetbal 2017, is het ook goed mogelijk dat een ander mediabedrijf de uitzendrechten van FOX overkoopt en dat de wedstrijden dus op een andere zender live worden uitgezonden.

In het verleden heeft FOX al vaker gekozen voor de tactiek om uitzendrechten die zij verkregen hadden, vervolgens aan andere zenders door te verkopen. Voorbeelden hiervan waren de rechten die FOX in het mannenvoetbal had op de Johan Cruijff Schaal en de KNVB Beker Finale. Toen SBS6 hen een goed bod gaf, verkocht FOX de rechten aan hen door. Zodra er meer nieuws bekend is over de vraag 'op welke zender worden de wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen uitgezonden in de aanloop naar het WK vrouwenvoetbal 2019', dan zal die info hier worden gemeld.

Livestream

Als de wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen door FOX Sports live op tv worden uitgezonden, dan zal er ook elke keer een livestream beschikbaar zijn op de FOX Sports Go App. Deze livestreams zijn te bekijken door abonnees op deze app. Daarnaast kan men die livestreams van FOX ook bekijken middels een dagkaart. Zodra er meer definitieve informatie bekend is over de uitzendrechten van deze wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen, zal hier ook meer info worden geplaatst over de livestreams van deze vrouwenvoetbalwedstrijden.

Lees verder

© 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK Rugby 2015: Speelschema, livestreams en live-uitzendingenWK Rugby 2015: Speelschema, livestreams en live-uitzendingenHet WK rugby vindt plaats van 18 september 2015 tot en met 31 oktober 2015 in Engeland. Het WK rugby 2015 is het achtste…
WK vrouwenvoetbal 2015 live volgen via tv en internetWK vrouwenvoetbal 2015 live volgen via tv en internetDe zevende editie van het Wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen zal worden gehouden van 6 juni tot en met 5 juli 2015…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema beachvolleybalOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema beachvolleybalOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema beachvolleybal. Van 28 juli tot en met 9 augustus 2012 worden er beachvolleyb…
WK voetbal dames 2015 speelschema en programmaWK voetbal dames 2015 speelschema en programmaVan zaterdag 6 juni tot en met zondag 5 juli 2015 wordt het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen gehouden in Canada.…
EK vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Denemarken, live op tvEK vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Denemarken, live op tvOp donderdag 20 juli speelt het Nederlands vrouwenvoetbalteam zijn tweede poulewedstrijd op het Europees kampioenschap v…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2019_FIFA_Women%27s_World_Cup_qualification_%E2%80%93_UEFA_Group_3
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2019_FIFA_Women%27s_World_Cup
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2019_FIFA_Women%27s_World_Cup_qualification
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Norway_women%27s_national_football_team
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Ireland_women%27s_national_football_team

Reageer op het artikel "WK vrouwenvoetbal 2019: kwalificatiewedstrijden Nederland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 07-08-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!