Het vak keepen!

Het vak keepen is voor het oog een eenzijdig en voor velen een eenvoudig vak. Velen zien maar 1 ding voor ogen en dat is het stoppen van ballen die op doel komen. Zo simpel is het natuurlijk niet, er komt veel meer bij kijken. Daarnaast zullen we duidelijk maken dat het vak keepen ook echt een vak is. Voor keepen heb je talent nodig, misschien nog wel meer dan dat een voetballer dat nodig heeft!

De taken van een doelman

Een taak van een doelman is vrij simpel, dat is ballen tegen houden. In andere woorden; de 0 houden! Maar om aan die taak te voldoen moet je eerst andere taken vervullen. Het begint met de coaching. Vanaf minuut 1 tot minuut 90+ blessuretijd moet een keeper duidelijk aanwezig zijn met de mond. Hij moet een verdediging organiseren, neerzetten en wakker houden. Daarnaast is het belangrijk dat de keeper ook verder voorwaarts coacht, dus het middenveld. Ook is het belangrijk dat je duidelijk bent. Een keeper moet schreeuwen als hij uitkomt!

Ten tweede zul je de gehele wedstrijd geconcentreerd moeten blijven. Al krijg je de gehele wedstrijd geen bal op doel en staat het 12-0 in je voordeel, als die ene bal komt moet je er staan.

Ten derde is daar de positionering van een keeper. De positie van de keeper is afhankelijk van de plaats van de bal. Een keeper moet bij elke meter die de bal verschuift een nieuwe positie innemen, want een aantal centimeter naar links of naar rechts, of naar voor of naar achter kan het verschil zijn tussen een doelpunt en geen doelpunt. Positionering is zeker weten een kwaliteit die je grotendeels in je moet hebben. je kunt hierdoor ook kansen voorkomen, of van een moeilijke bal een makkelijke bal maken.

Ten vierde is het belangrijk inzicht te hebben, dat je een wedstrijd kunt lezen. Door een wedstrijd of een speler te lezen kun jij net eerder bij een bal zijn, in en zelfs buiten de zestien. Door een goede inschatting kan een keeper een voorzet onderscheppen die anders een doelpunt geweest zou zijn. Door een keuze op basis van inzicht kan een keeper een onmogelijke bal eruit halen.

Ten vijfde kan een keeper kansen voorkomen. Door ver mee te spelen voor de goal kan een keeper door het bestrijken van de 16 en een groot gedeelte buiten de 16 kansen voorkomen door het onderscheppen met handen of voeten van een pass. Ook het onderscheppen van hoge ballen(de voorzet), waarbij positionering een zeer belangrijke rol speelt, kan een kans voorkomen en is een belangrijke kwaliteit.

Ten zesde de balvastheid. Een balvaste keeper voorkomt corners en/of rebounds en dus vele kansen. Ook balvastheid is een kwaliteit. Daarnaast is ook traptechniek een vaardigheid die een keeper extra goed maakt. Een bal van de rond waarmee hij een aanval opzet, een drop kick of volley waarmee hij een spits vrij voor de keeper zit, zijn extra kwaliteiten. het goed mee kunnen voetballen, brengt rust in de verdediging en zorgt voor balbezit. Misschien zijn hier nog niet alle taken beschreven maar grotendeels zal dit het zijn, en zeg nou eerlijk, het is niet niks!

De techniek

Om deze taken te voltooien moet je de techniek beheersen, daar waar de keeperstraining voor dient. Ten eerste de hoge bal, het plukken of onderscheppen van een voorzet. Eerste komt dan het bepalen van je positie, hetgeen voor keepers verschillend kan zijn. Vervolgens komt de timing, het inschatten van de bal. Dan komt het voetenwerk, hetgeen trainbaar is. Het snel en goede voetenwerk kan het verschil zijn tussen wel en geen doelpunt. Dan komt de afzet(trainbaar) met het juiste been, afhankelijk van de positie van de bal. Daarna dus de balvastheid en het vervolgen van het spel door middel van het wegstompen van de bal, een uittrap of uitgooi.

Dan een schot op doel. Het afsnijden van de bal, het inschatten van de bal en het verwerkenvan de bal zijn hier belangrijk. Bij een schot is het belangrijk dat je de bal niet naar jou laat komen, maar dat jij naar de bal gaat. het af- of insnijden van een bal. Wederom is de positionering belangrijk, hetgeen voor elke keeper verschillend is en natuurlijk het voetenwerk. Ook de afzet is belangrijk, en het vasthouden van de bal. Snelheid is voor een keeper een belangrijke eigenschap, en dan niet met sprinten maar door middel van reactie naar de grond, de snelheid van keuzes maken en inschatten van een bal en de snelheid naar de grond.

Dan het bestrijken van de 16, en een gebied buiten de 16. Hierbij komt inschatting en lezen van het spel kijken. Durven om ver voor de goal te spelen is hierbij belangrijk en essentieel. Het kiezen van de juiste positie kan passen onderscheppen, die eigenlijk kansen waren. Het kan zorgen voor het onderscheppen van voorzetten, en het dusdanig verkleinen van het doel dat de spits mist!

Het mentale aspect

Dan het mentale aspect. Als keeper moet je lef hebben, moet je de duels niet schuwen. Je moet een kerel zijn in de goal en dat ook uitstralen d.m.v je presentatie in de goal ,coaching en prestatie. Als keeper moet je in seconden Keuzes maken die bepalende gevolgen kunnen hebben. Je moet fouten durven maken, je moet durven uit te komen en voor je goal te spelen. Een keeper is bepalend en moet dus ook na een fout doorgaan en niet zijn koppie laten hangen. Een keeper kan een topwedstrijd keepen, en in de laatste minuut een fout maken, dan praat men alleen over die fout. Een keeper moet mentaal sterk en weerbaar zijn!

Kortom is het keepen een vak, waarover alleen keepers of mensen die met keepers werken een professioneel oordeel kunnen geven. Het is niet alleen die ballen wat op doel komen stoppen, het is veel meer dan dat!
© 2008 - 2024 Randy12345, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jan Jongbloed, keeper van Oranje op twee WK'sJan Jongbloed, keeper van Oranje op twee WK'sJan Jongbloed (25 november 1940) was keeper van het Nederlands elftal van wat wel de gouden generatie werd genoemd. Hij…
Handbal: de basisregelsHandbal: de basisregelsHandbal is een onbekende sport in Nederland. Veel mensen weten niet wat handbal precies is. In dit artikel de algemene h…
De carrière van Jasper CillessenDe carrière van Jasper CillessenJasper Cillessen is een Nederlandse voetbalkeeper die de nummer één is van AFC Ajax en het Nederlands elftal in seizoen…
De verschillen tussen minivoetbal en veldvoetbalDe verschillen tussen minivoetbal en veldvoetbalIn Vlaanderen bestaat er naast veldvoetbal en zaalvoetbal ook nog een andere sport, namelijk minivoetbal. Minivoetbal wo…

Ajax-Feyenoord: De KlassiekerAjax-Feyenoord: De KlassiekerNog voor het voetbalseizoen begint, staat een van de hoogtepunten elk jaar al vast. Elk jaar spelen Ajax en Feyenoord tw…
Feyenoord 100 jaar: van landskampioen tot Europacup!Feyenoord 100 jaar: van landskampioen tot Europacup!Feyenoord bestaat in 2008 maar liefst 100 jaar. De Rotterdamse club, in 1908 opgericht onder de naam "Wilhelmina", eert…
Randy12345 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 20-08-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.