Ajax-Feyenoord: De Klassieker

Ajax-Feyenoord: De Klassieker Nog voor het voetbalseizoen begint, staat een van de hoogtepunten elk jaar al vast. Elk jaar spelen Ajax en Feyenoord twee keer tegen elkaar in de Nederlandse voetbalcompetitie. De aartsrivalen hebben een roemruchte nationale en internationale historie, en de onderlinge wedstrijden zijn zo bijzonder dat er zelfs een aparte naam voor de wedstrijd is: De Klassieker. Een glorieuzere wedstrijd bestaat er niet op de Nederlandse voetbalvelden. De dagen waarop De Klassieker wordt gespeeld staat dan ook rood omcirkeld in de agenda van menig voetballiefhebber, en zeker in die van Ajaxsupporters en Feyenoordfans.

De Klassieker als titanenstrijd

Hoewel PSV de afgelopen jaren een steeds dominantere positie heeft ingenomen in de top van de Nederlandse competitie, zijn Feyenoord en Ajax traditioneel de clubs die in binnen- en buitenland nog steeds het meest tot de verbeelding spreken. Ajax heeft een zekere status als club uit de hoofdstad en mag zich qua prijzen de meest succesvolle Nederlandse club ooit noemen. Feyenoord is dan intussen wel achterhaald door PSV wat betreft het totaal aantal kampioenschappen en bekers, maar heeft toch een indrukwekkende prijzenkast met onder meer 15 landskampioenschappen, 13 KNVB-bekers en 2 UEFA Cups. Bovendien kan Feyenoord zich beroepen op Het Legioen, een enorme groep bloedfanatieke fans die de grootste en trouwste supportersschare van Nederland heet te zijn.

Hoe het ook zij, beide clubs zijn grootmachten in het Nederlandse voetbal en wanneer ze tegen elkaar aantreden, staan er dan ook niet alleen 3 punten op het spel, maar ook een ongekende hoeveelheid prestige. Bovendien is Ajax-Feyenoord een clash tussen twee (voetbal)stijlen, en - voor wie die lijn doortrekt - een botsing tussen twee levenswijzen of culturen, zou je bijna kunnen zeggen.

Ajax-Feyenoord als cultuurclash

Aan de ene kant is daar de club uit de hoofdstad, met een zekere elitaire status en een karakter dat al vlug als arrogant en hooghartig overkomt. De club Ajax kent een cultuur waar ‘goed’ nooit goed genoeg is, waar veel wordt bereikt op basis van Mokumse branie en waar ‘Wij zijn Ajax, wij zijn de beste’ een gevleugelde lijfspreuk is. Het is een cultuur die naadloos past in de stad van de PC Hooftstraat, de stad met de meeste internationale allure, de stad waar het geld uitgegeven wordt.

Daar tegenover staat Feyenoord, de club uit de stad die op de tweede plaats komt, de stad die net niet de grootste, net niet de belangrijkste is. Ook de clubcultuur van Feyenoord valt voor een groot gedeelte samen met de Rotterdamse cultuur. Bij Feyenoord blijft men met beide benen op de grond, en heersen motto’s als ‘niet lullen maar poetsen’, ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, en opvattingen van die strekking. Ook dit past prima in de stad van aanpakken en noeste arbeid. Met name in de Rotterdamse havengebieden heerst een wat grauwe cultuur van simpelweg hard werken en niet zeuren, en Rotterdam heet dan ook de stad te zijn 'waar het geld verdiend wordt'. Feyenoord-Ajax is zo gezien ook een wedstrijd van de wat hooghartige witte boorden tegen de nuchtere hardwerkende ketelpakjes.

De ‘gezonde’ rivaliteit die van oudsher tussen de twee grootmachten bestond, heeft in de loop van de jaren ‘90, wellicht hand in hand met het hooliganisme, de Amsterdamse (inter)nationale successen en de verhardende maatschappij, een onwenselijke wending genomen. De rivaliteit kreeg een steeds hatelijker karakter en de sfeer rondom de wedstrijden was dan ook veel vaker negatief geladen, met als dieptepunt de gruwelijke veldslag bij Beverwijk in 1997.

In recentere jaren zijn de banden weer wat aangetrokken, maar het is veilig te stellen dat er tussen Ajax en Feyenoord altijd iets zal blijven bestaan dat meer neerkomt op haat en nijd dan gezonde rivaliteit. De botsing is zo groot en historisch dat het gezaghebbende voetbaltijdschrift World Soccer het duel een vijfde plaats toebedeelde op de ranglijst van de vijftig grootste derbys in het voetbal. Volgens World Soccer is de rivaliteit minder groot dan tussen onder andere Barcelona en Real Madrid, en Rangers en Celtic in Schotland. Maar probeer dat maar eens aan de gepassioneerde Ajacieden en Feyenoorders te verkopen!

Successen van Ajax en Feyenoord

Ajax en Feyenoord zijn de meest succesvolle clubs in het Nederlandse voetbal. Zij komen vanaf de invoering van het betaald voetbal (in 1954) steeds voor in de hoogste regionen van de ranglijst, en veroverden veruit de meeste prijzen. Gezamenlijk zijn de clubs tot augustus 2018 goed voor het duizelingwekkende aantal van 99 grote (inter)nationale prijzen. Het is slechts een kwestie van tijd voor een van de twee veelvraten de honderdste grote prijs gaat pakken.

Palmares Ajax
Landskampioen33 keer (waarvan 8 keer vóór de invoering van het betaald voetbal)
KNVB-beker18 keer (waarvan 2 keer vóór de invoering van het betaald voetbal)
Johan Cruijff-schaal8 keer
Europacup I / Champions League4 keer
Europacup II / UEFA Cup2 keer
Wereldbeker2 keer
Palmares Feyenoord
Landskampioen15 keer (waarvan 5 keer vóór de invoering van het betaald voetbal)
KNVB-beker13 keer (waarvan 2 keer vóór de invoering van het betaald voetbal)
Johan Cruijff-schaal3 keer
Europacup I / Champions League1 keer
Europacup II / UEFA Cup2 keer
Wereldbeker1 keer

De Klassieker: de resultaten tussen Ajax en Feyenoord onderling

Sinds de invoering van het betaald voetbal (1954) speelden Ajax en Feyenoord 124 keer in competitieverband tegen elkaar. In totaal werden tijdens deze Klassiekers maarliefst 441 doelpunten gescoord.

Feyenoord - Ajax
Winst FeyenoordGelijkspelWinst AjaxDoelpunten FeyenoordDoelpunten Ajax
182222114117
Ajax - Feyenoord
Winst AjaxGelijkspelWinst FeyenoordDoelpunten AjaxDoelpunten Feyenoord
35161114268

Bij aanvang van het seizoen 2018/2019 was het alweer 6 jaar geleden dat Feyenoord van Ajax had gewonnen: Feyenoord won de Klassieker die in 2012 in Rotterdam werd gespeeld onder meer dankzij een hattrick van John Guidetti. In uitwedstrijden zien de resultaten in de Klassieker er nog beroerder uit voor Feyenoord. Bij aanvang van het seizoen 2018/2019 was het alweer 13 jaar geleden dat Feyenoord een bezoek aan Ajax met winst wist af te sluiten. Mocht het ook op 28 oktober 2018 uitmonden in een winst voor Ajax, dan hoeven de Rotterdammers niet lang te wachten een kans voor revanche: op 27 januari 2019 is het alweer Feyenoord-Ajax.
© 2008 - 2024 Salo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal: Ajax-Feyenoord, live op tv en livestreamVoetbal: Ajax-Feyenoord, live op tv en livestreamDe wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax is de ultieme 'Klassieker' in de Nederlandse eredivisie. Deze topwedstrijd is vanz…
Feijenoord hooligansFeyenoord is een voetbalclub uit Rotterdam met een grote en fanatieke aanhang. Zo zijn ze berucht na de ware veldslag in…
Feyenoord seizoen 2020-21: speeldata en speelschemaFeyenoord seizoen 2020-21: speeldata en speelschemaOndanks de stroeve start in het seizoen 2019-20 behaalde Feyenoord de derde plek in de competitie. Met Dick Advocaat aan…
Ajax 1995 & 1996: Supercup wordt Johan Cruijff SchaalAjax 1995 & 1996: Supercup wordt Johan Cruijff SchaalLandskampioen Ajax stond in 1995 wederom tegenover bekerwinnaar Feyenoord in de finale van de Nederlandse Supercup. Ditm…
Het vak keepen!Het vak keepen is voor het oog een eenzijdig en voor velen een eenvoudig vak. Velen zien maar 1 ding voor ogen en dat is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AnnRos, Pixabay
  • Worldsoccer.com
Salo (28 artikelen)
Laatste update: 24-09-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.