Federico Macheda: voormalig talent van Manchester United

Federico Macheda: voormalig talent van Manchester United Federico Macheda is een Italiaanse voetballer die op jonge leeftijd als groot talent door Manchester United werd gecontracteerd. Hem werd een grootse toekomst toegedicht als de nieuwe Cristiano Ronaldo. Zijn tijd bij de Engelse topclub bracht hem echter niet wat hij ervan gehoopt had. In diverse verhuurperiodes kon hij het niet laten zien. Op zijn 25ste speelt hij op het tweede niveau in zijn thuisland, waarschijnlijk een illusie armer.

Federico Macheda


Jeugd: van Italië naar Engeland

Federico Macheda werd op 22 augustus 1991 geboren in Rome. Zijn eerste profclub was Lazio Roma, die hem al snel spotte bij het plaatselijke Atletico Prenestino. Omdat volgens de Italiaanse wetgeving een speler van onder de 18 jaar geen profcontract mocht tekenen, heeft hij echter nooit officieel voor Lazio bij de senioren gespeeld. Kort na zijn 16e verjaardag werd hij door Manchester United weggekaapt. In Engeland gold in die tijd een soortgelijke wetgeving, maar dan vanaf 16 jaar. Engelse clubs hebben al vaker van dit voordeel kunnen profiteren bij de aanschaf van jong talent. Macheda verhuisde met zijn familie naar Engeland en begon in september 2007 aan een driejarige opleiding bij de Manchester Academy. In een interview met de Mirror vertelde Macheda's vader Pasquale hoe Manchester United de familie redde van de armoede waarin zij in Italië leefden. Het aanbod van een jeugdcontract van £73,000 per jaar kon de familie dan ook niet zomaar laten schieten.

Vanwege zijn grote talent ging Macheda direct door naar het Manchester United Under-18 team. Hier wist hij direct indruk te maken door bij zijn debuut tegen Barnsley het enige doelpunt te maken. In zijn eerste seizoen werd hij topscorer van zijn -18 team met 12 goals uit 21 wedstrijden, en tussendoor maakte hij ook nog zijn debuut bij het tweede van Manchester United in februari 2008, waar hij mocht invallen voor Gerard Piqué in een met 2–0 verloren wedstrijd tegen Jong Liverpool. Op 12 mei 2008, mocht Macheda de medaille van bekerwinnaar ophalen toen hij op de bank zat tijdens de met 2–0 gewonnen finale tegen Bolton Wanderers.

Van de jeugd naar het eerste van Manchester United

Macheda tekende zijn eerste profcontract bij Manchester United op zijn 17e verjaardag in august 2008. In het seizoen 2008–09, bleef hij spelen voor het -18 team, maar hij werd ook meermaals gebruikt bij het tweede. Tegen het einde van het seizoen speelde hij hier steeds vaker. Hij wist zelfs acht goals uit acht wedstrijden te maken, waaronder een hattrick tegen Newcastle United op 30 maart 2009. De grote beloning kwam toen hij werd geselecteerd voor zijn eerste competitiewedstrijd met het eerste tegen Aston Villa op 5 april 2009. Toen Manchester United met 2–1 achterstond, bracht manager Alex Ferguson Macheda in voor Nani met nog een half uur te spelen. Nadat Cristiano Ronaldo in de 80ste minuut de gelijkmaker had gemaakt, zorgde Macheda voor een gigantische verassing door de wedstrijd te beslissen in de derde minuut van de blessuretijd. Met een prachtig krullend schot van de rand van het strafschopgebied bezorgde hij United de drie punten.

Macheda mocht de daarop volgende twee wedstrijden wederom plaatsnemen op de bank, eerst tegen Porto in de kwartfinale van de Champions League, en vervolgens voor de nationale beker tegen Sunderland. In deze laatste wedstrijd maakte hij voor de tweede maal zijn opwachting. Slechts 46 seconde nadat hij voor Dimitar Berbatov in het veld gekomen was, had Macheda de bal al weer in het net liggen. Door een schot van Michael Carrick handig van richting te veranderen, liet hij doelman Craig Gordon kansloos. Op 1 december 2009 verlengde hij zijn contact bij Manchester United tot juni 2014.

Diverse uitleenbeurten

Na zijn debuut in het eerste speelde Macheda verspreid over drie seizoenen nog in 14 wedstrijden, allen als invaller. Hierna volgden uitleenbeurten bij Sampdoria, QPR, VfB Stuttgart, Doncaster Rovers en Birmingham City. Het is in Engeland gebruikelijk dat jonge spelers het tijdens verhuurperiodes bij lager geklasseerde clubs moeten laten zien. Eigenlijk liet Macheda het alleen zien bij Birmingham City in de Championship, waar hij tien keer wist te score in achttien wedstrijden. Dit was in 2014 onvoldoende voor een contractverlenging bij Manchester United, maar leverde hem wel een overgang op naar Cardiff City waar hij een contract tekende voor twee seizoenen. Van de Premier League naar de Championship dus.

Belofte niet vervuld

Een stap terug voor een speler die jong naar de Premier League is gehaald is niet ongewoon. Velen hebben zich eerst op een kleiner podium moeten bewijzen. Macheda verging het echter niet geweldig in Wales. In zijn eerste twee seizoenen speelde hij 27 wedstrijden en scoorde daarin zes keer. In een verhuurperiode bij Nottingham Forest kwam hij niet verder dan drie doelpuntloze optredens. Tijdens het seizoen 2016-2017 - Macheda is dan inmiddels 25 jaar - wordt hij verkocht aan Novara, een middenmoter op het tweede niveau in zijn thuisland Italië, waar hij een contract tekende voor anderhalf jaar. Na het uitdienen van zijn contract tekende Macheda in 2018 een nieuwe verbintenis bij het Griekse Panathinaikos.
© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biologische Wijn in Ronda (Zuid-Spanje)Op het domein van Frederico Schatz worden druiven met respect behandeld. Deze wijnboer produceert biodynamische wijn en…
Bezienswaardigheden van CardiffCardiff is een en al verrassing. Niet alleen omwille van de bezienswaardigheden en de leuke sfeer, maar ook omdat er zov…
WK voetbal 1934In 1934 werd voor de 2e maal het Wereld Kampioenschap Voetbal gehouden. Dit jaar was Italië het gastland, nadat andere l…
Paul Pogba, stervoetballer van FrankrijkPaul Pogba, stervoetballer van FrankrijkPaul Pogba staat in 2016 bekend als een van de beste voetballers ter wereld. De middenvelder van Juventus en de Franse n…

Vrouwenvoetbal 2020: Nederland-Kosovo, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2020: Nederland-Kosovo, live tv en livestreamOp dinsdag 1 december 2020 speelt het vrouwenvoetbalteam van Nederland een interland spelen tegen Kosovo. Het duel Neder…
Keepen met een lange keepersbroekKeepen met een lange keepersbroekAls je keeper bent dan heb je de keuze tussen het dragen van een korte en een lange keepersbroek. Waar de lange broek in…
Bronnen en referenties
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 27-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.