Dinamo Zagreb - Ajax een geschiedenis

Dinamo Zagreb - Ajax een geschiedenis De vierde wedstrijd van Ajax in het kader van de UEFA Euro league seizoen 2009/2010 is tegen Dinamo Zagreb op 5 november 2009. Voor Ajax is dit een oude bekende. Op 22 oktober 2009 speelde Ajax ook tegen de club uit Kroatië toen werd het 2-1 voor de Amsterdammers in de eigen Arena. In de Europese voetbalgeschiedenis speelden de twee ploegen vaker tegen elkaar. Beide ploegen hebben in hun land een enorme staat van dienst.

Ajax

Ajax is opgericht op 19 maart 1900 en komt uit op het allerhoogste voetbalniveau van Nederland, de Eredivisie. De ploeg uit Amsterdam wist maar liefst 29 maal landskampioen van Nederland te worden. In het verleden heeft Ajax grote voetbalnamen voortgebracht, maar ook uitstekende prestaties op het veld laten zien.

Dinamo Zagreb

Dinamo Zagreb is opgericht in 1945. De ploeg komt uit in de hoogste competitie van Kroatië. Dinamo wist maar liefst 11 maal landskampioen van Kroatië te worden. Daarvoor was het ook nog viermaal kampioen van Joegoslavië. Dinamo Zagreb heeft in de voetbalwereld enkele grote voetbalnamen voortgebracht.

Stadions

De thuiswedstrijden van Dinamo Zagreb worden gespeeld in het Maksimir stadion. Ook in het Europees verband speelt Dinamo hier haar thuiswedstrijden. Het stadion is opgericht in mei 1912. De afgelopen jaren is het stadion meerdere malen vernieuwd en gerenoveerd om het aan de eisen van de moderne tijd te laten voldoen. Het Maksimir stadion heeft plaats voor ongeveer 40.000 toeschouwers.

Ajax speelt haar thuiswedstrijden in de Johan Cruiff ArenA (voorheen Amsterdam ArenA). Dit stadion heeft een capaciteit van 50.000 toeschouwers. Het was het eerste stadion in Europa wat beschikte over een uitschuifbaar dak. Het stadion wordt voor voetbalwedstrijden gebruikt maar ook voor concerten. De bouw van het stadion begon in december 1993 en het werd geopend in 1996 door koningin Beatrix.

Bron: Andy03, PixabayBron: Andy03, Pixabay

Onderlinge ontmoetingen

Ajax en Dinamo hebben vaker tegen elkaar gespeeld in Europees verband. In de eerste ronde van de Uefa Cup van het voetbalseizoen 2007/2008 werd de wedstrijd Dinamo Zagreb - Ajax 0-1 voor de ploeg uit Nederland. Het Amsterdamse doelpunt werd gemaakt door Dennis Rommedahl.

In de terug wedstrijd in Amsterdam hoefde Ajax alleen een 1-0 voorsprong zien te verdedigen. Maar uiteindelijk ging het goed mis voor de Amsterdammers. In de eigen Amsterdam Arena mis het werd 3-2 voor Dinamo Zagreb. Het score verloop van deze wedstrijd was als volgt:

  • Modric 0-1 (pen)
  • Mandzukic 0-2
  • Mandzukic 0-3
  • Huntelaar 1-3
  • Huntelaar 2-3

Als gevolg van deze nederlaag werd Ajax in de eerste ronde van het UEFA Cup toernooi uitgeschakeld in het seizoen 2007/2008. Ajax stond in dit seizoen nog onder de leiding van trainer Henk ten Cate. Hiermee eindigde het Europese avontuur voor Ajax in een mineur ook al mede doordat de ploeg in de voorronde van de Champions League was uitgeschakeld door Slavia Praag.

Dinamo Zagreb wist uiteindelijk door te dringen tot de groepsfase van het UEFA Cup toernooi. In de groepsfase van de UEFA Cup werd de ploeg uit Zagreb ingedeeld bij:
  • FC Basel
  • SK Brann
  • Hamburger SV
  • Stade Rennes

Dinamo Zagreb wist zich echter niet voor de derde ronde van UEFA Cup de te plaatsen want het werd uitgeschakeld in de groepsfase omdat het niet bij de eerste twee van de poule eindigde.

Weerzien

In het voetbalseizoen 2009/2010 treffen Ajax en Dinamo Zagreb elkaar weer zoals hierboven beschreven. Voor beide teams is het noodzakelijk om te winnen om verder te komen in de UEFA Euroleague.

Uitslagen ontmoetingen tusen Ajax en Dinamo Zagreb

  • UEFA Cup 1e ronde 20-9-2007 Dinamo Zagreb - Ajax 0 - 1
  • UEFA Cup 1e ronde 4-10-2007 Ajax- Dinamo Zagreb 2 - 3
  • Europa League Groepsfase 22-10-2009 Ajax - Dinamo Zagreb 2 - 1
  • Europa League Groepsfase 5-11-2009 Dinamo Zagreb - Ajax 0 - 2
© 2009 - 2024 Marinos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Champions League 2019-20: speelschema en uitslagenChampions League 2019-20: speelschema en uitslagenOp 25 juni 2019 start een nieuw Champions League-seizoen met de voorbereidende ronde van de kwalificatie. De kwalificati…

De 'wonderschone' carriere van Dennis BergkampDennis Bergkamp is een Nederlandse voetbal legende die faam maakte tijdens zijn periode bij Ajax, Arsenal en het Nederla…
Freestyle voetbal, wat is dat?Freestyle voetbal, wat is dat?Freestyle voetbal (ook bekend als Freestyle soccer) is een creatieve sport, waarbij vooral gekeken wordt naar techniek,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Macblack, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/NK_Dinamo_Zagreb
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/AFC_Ajax
  • Afbeelding bron 1: Andy03, Pixabay
Marinos (59 artikelen)
Laatste update: 25-09-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.