Grotduiken: een andere manier van grotten kijken

Op zoek naar wat meer spanning tijdens het duiken? Wil je meer avontuur, wat leven in de brouwerij? Dan is grotduiken wellicht iets voor jou. Grotduiken is een van de soorten duiken met veel risico en gevaar, maar in een prachtige omgeving. Wanneer je duikers vraagt naar grotduiken, zijn er vaak maar twee reacties: 'Never!' of 'Wanneer gaan we?'

Wat is het?

Ook grotduiken is een 'specialty' in het gewone sportduiken en kan door duikers met een tweestersbrevet worden uitgevoerd. Binnen deze specialty leren de duikers alles rondom grotduiken wat van belang is voor een veilige duik. Wanneer je als duiker een grotduik gaat maken, ga je duiken in een grot die gedeeltelijk of helemaal onder water staat. Grotduiken is een van de zogenoemde penetratie duiken en wordt gezien als technisch duiken, doordat de duiker niet direct naar de vrije oppervlakte kan stijgen. Grotduiken gaat vaak samen met decompressieduiken.

Uitrusting

De uitrusting van grotduikers is wisselend. Een groot gros van grotduikers gebruikt de standaard duikuitrusting. Andere duikers maken gebruik van speciale uitrusting die hen meer mogelijkheden en bewegingsvrijheid geeft.

Voorbeeld van aangepaste uitrusting is als volgt:
  • Rebreaters;
  • Sidemount vest;
  • Wing of backplate vest;
  • Twee cilinders, gespruit

Uiteraard is het aan de duikers zelf om te bepalen welke soort uitrusting zij gebruiken tijdens een duik. Bovengenoemde voorbeelden zorgen voor meer bewegingsruimte (sidemount) of meer beschikbare lucht (twee cilinders). Grotduikers zitten altijd aan een lijn, of er is een lijnroute uitgezet die de duiker de weg wijst.

Risico's

Zoals al eens is gezegd; grotduiken is een van de gevaarlijkste duiksporten, mede doordat er doorgaans geen vrij oppervlakte boven de duiker aanwezig is. In een noodsituatie kan een duiker dus nooit direct naar de oppervlakte.

Exit-routes

Doordat grotten vaak erg groot zijn en alles op elkaar lijkt, is het belangrijk exit-routes achter de hand te hebben. Echter zijn deze exit-routes vaak op een grotere afstand als waar de duiker zich bevindt. Hierom is het belangrijk meerdere exit-routes te hebben en zeker te weten dat er voldoende lucht aanwezig is om deze exit op tijd te bereiken.

Zicht

Het zicht varieert veel in grotten. Het ene moment kan het water helder zijn en heb je goed zicht, het volgende moment is het water troebel en kun je net een halve meter vooruit kijken. Door het variabele zicht en de kans op omslag van het zicht, is het aan te raden dat je buddy en jij door een buddylijn met elkaar verbonden zijn.

Verdwalen

Onderwatergrotten zijn vaak ontstaan uit een waterval of een sifon. Dit soort grotten hebben vaak een tunnelstelsel, waar je makkelijk in kunt verdwalen. Om deze reden duiken grotduikers altijd met een lijn. Een ander risico van dit soort grotten is de mogelijkheid tot verandering van de stroming, waardoor je als duiker voor verrassingen komt te staan.

Grotduiken in Nederland

In Nederland is het niet mogelijk om een grotduik te maken, om de simpele reden dat er geen grotten zijn in Nederland. Dit heeft voornamelijk te maken met de bodemsoort: in Nederland bestaat de bodem uit klei en zand. Voor grotten heb je een bodem nodig van kalksteen. Er zijn wel duikverenigingen die een cursus grotduiken aanbieden. Echter worden deze cursussen uitgevoerd in het buitenland.

Grotduiken in het buitenland

In het buitenland zijn er veel grotten te vinden. Zelfs in België zijn er een aantal grotten beschikbaar om in te duiken en ook in Frankrijk kun je terecht. Wil je liever ver weg, dan is Mexico een echte aanrader. Hier zijn bijna 500 bekende grotten in lekker warm water en met vaak goed zicht. Ook Florida is, op het gebied van grotduiken, populair. Cursussen rondom grotduiken vinden altijd plaats in het buitenland. Hierbij is Mexico vaak de uitgekozen locatie.
© 2013 - 2024 Zihany, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
NAUI: de opleidingenNAUI: de opleidingenNAUI staat voor National Asscoiation of Underwater Instructors. Het lijkt alsof het een nationale organisatie is, maar h…
Wrakduiken; op zoek naar een schat?Een rustige ademhaling van je maatje vlak naast je, de frisse stroming van water langs je gezicht en een mooie begroeiin…
Duikbrevet behalenDuikbrevet behalenDuiken is de laatste deccenia een steeds populairdere sport geworden. Je mag echter niet zomaar spontaan gaan duiken. He…
IJsduiken; een koud avontuurDie warme landen met kraakhelder water heb je al gezien en je wilt eens iets nieuws. Het water in Nederland is je te tro…

De zwemtechniek van de borstcrawlZwemmen is één van de meest beoefende sporten van ons land. Elke dag liggen er vele in het water om hun baantjes te trek…
Afvallen met Aqua ZumbaAqua Zumba, wat is dat nou weer? Zoals de naam al doet vermoeden, is het Zumba in het water. Deze sport is ideaal wannee…
Zihany (22 artikelen)
Gepubliceerd: 17-04-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.