Hockey: Champions Trophy heren 2018, live tv en livestream

Hockey: Champions Trophy heren 2018, live tv en livestream In 2018 wordt de 37e editie georganiseerd van de Champions Trophy Hockey voor mannen. Dit evenement vindt plaats in Breda (Nederland). Het toernooi begint op zaterdag 23 juni 2018. De finale wordt gespeeld op zondag 1 juli 2018. In diezelfde week spelen de Nederlandse vrouwen eveneens een toernooi in Breda: de 4-Nations Trophy Women 2018. Welke landen zijn de deelnemers aan deze twee toernooien? Hoe ziet het programma van Nederland eruit bij de Champions Trophy voor heren en de 4-Nations Trophy voor dames? Door wie wordt de Champions Trophy 2018 live op tv en online per livestream uitgezonden?

Historie en erelijst

Het idee om jaarlijks een toernooi te spelen tussen 's werelds beste hockeylanden, kwam eind jaren zeventig van Nur Khan, een luchtmaarschalk uit Pakistan. De eerste editie van dit toernooi vond dan ook in 1978 plaats in Pakistan (in de stad Lahore).Het thuisland won die eerste Champions Trophy. De trofee waar de landen op dit toernooi om strijden is overigens een zilveren bokaal van bijna vijf kilo. In die eerste jaren bestond er alleen een Champions Trophy voor heren, pas sinds 1987 bestaat er ook een Champions Trophy voor dames.

Nederland won in 1981 voor het eerst de Champions Trophy voor heren. Het jaar daarop werd het toernooi voor het eerst in Nederland georganiseerd (in Amstelveen) en ook dat jaar pakten de Nederlanders de eindzege. Daarna zou het tot 1996 duren voordat Nederland het toernooi weer won. Vervolgens won Oranje ook in 1998, 2000, 2002, 2003 en in 2006 dit toernooi.

Nog maar eens per twee jaar

Tot 2012 was de Champions Trophy voor mannen een jaarlijks toernooi. Als gevolg van de komst van de World Hockey League en de daardoor drukkere wedstrijdkalender in de hockeywereld, heeft men besloten om het toernooi voortaan eens in de twee jaar te laten plaatsvinden. Duitsland won het toernooi in 2014. Australië won het in 2016.

Het einde van de Champions Trophy

Uiteindelijk heeft de mondiale hockeybond besloten dat er in 2018 een einde komt aan de Champions Trophy. Er komt een grote hervorming van de de internationale hockeykalender. De doelen daarbij zijn, om het minder druk te maken voor de topspelers, maar daarnaast ook om het duidelijker te maken voor het grote publiek. Hierdoor blijven niet naast elkaar de twee landencompetities Champions Trophy en de Hockey World League bestaan. Net als de Champions Trophy wordt ook de Hockey World League opgeheven.

Beide toernooien worden vervangen door één nieuwe landencompetitie: de Pro Hockey League. Deze hervorming wordt ingevoerd in het kalenderjaar 2019. De Champions Trophy 2018 is daarom de allerlaatste editie van dit toernooi. Het herentoernooi van de laatste Champions Trophy wordt dus in juni in Nederland georganiseerd, de laatste editie van de Champions Trophy voor dames wordt in november 2018 in China gehouden.

Deelnemers Champions Trophy Hockey 2018 (heren)

Zes landen doen mee aan deze laatste editie van de Champions Trophy. Nederland doet mee als gastland. Argentinië kwalificeerde zich voor dit toernooi omdat het Olympisch kampioen is. Australië kwalificeerde zich maar liefst om drie redenen automatisch voor deelname aan dit toernooi: ze zijn wereldkampioen, winnaar van de Hockey World League en de regerende titelhouder van de Champions Trophy.

Naast Nederland, Argentinië en Australië mogen er ook drie landen deelnemen die een wildcard hebben gekregen van de hockeybond FIH. Dat zijn: België, India en Pakistan. Van dit drietal heeft Pakistan vooral om sporthistorische redenen een wildcard gekregen. Pakistan was immers ooit het land dat het initiatief nam om de eerste editie van de Champions Trophy te organiseren. Daarom krijgen zij ook de eer om bij de laatste editie aanwezig te zijn. Een opvallende afwezige in dit deelnemersveld is Duitsland.

Deelnemende landen:

 • Australië
 • Argentinië
 • Nederland
 • India
 • België
 • Pakistan

Speelschema en programma Champions Trophy 2018

Hieronder vindt u het speelschema van de Nederlandse heren. Bij deze Champions Trophy spelen in de eerste ronde alle teams één keer tegen elkaar. Op basis daarvan wordt er een stand opgemaakt. Uiteindelijk spelen de twee beste teams uit die stand op zondag 1 juli de finale. Ook de overige teams spelen nog één wedstrijd in de slotronde, om te bepalen wat hun eindklassering in het toernooi is. De nummers drie en vier van de stand (na vijf wedstrijden) spelen tegen elkaar de troostfinale (om de derde plek in de eindstand) en de nummers vijf en zes spelen dus ook nog één slotwedstrijd. In het onderstaande schema worden de uitslagen van Nederland op de Champions Trophy 2018 bijgehouden. Nederland stond na vijf wedstrijden op de derde plek van de stand. De Nederlanders plaatsten zich daardoor niet voor de finale, maar wel voor de troostfinale (strijd om de derde en vierde plek). De finale ging tussen Australië en India. Deze wedstrijd eindigde in 1-1. Uiteindelijk won Australië deze laatste editie van de Champions Trophy via shoot-outs.

Programma Nederland - Champions Trophy heren 2018

 • Za. 23 juni 16u00: Nederland-Argentinië 1-2
 • Zo. 24 juni 14u00: Nederland-België 6-1
 • Di. 26 juni 20u00: Nederland-Pakistan 4-0
 • Do. 28 juni 19u30: Nederland-Australië 1-3
 • Za. 30 juni 16u00: Nederland-India 1-1
 • Zo. 1 juli 13u45: slotronde (troostfinale), Nederland-Argentinië 2-0

Selectie Nederland voor de Champions Trophy 2018

De volgende spelers zijn door bondscoach Max Caldas geselecteerd voor de Champions Trophy Hockey 2018 in Breda: Jorrit Croon (HGC), Jonas de Geus (Almere), Roel Bovendeert (Bloemendaal), Sam van der Ven (HGC), Thijs van Dam (HC Rotterdam), Seve van Ass (HC Rotterdam), Jeroen Hertzberger (HC Rotterdam), Valentin Verga (HC Amsterdam), Mirco Pruyser (HC Amsterdam), Lars Balk (Kampong), Robbert Kemperman (Kampong), Bob de Voogd (Oranje Rood), Pirmin Blaak (Oranje Rood), Joep de Mol (Oranje Rood), Sander Baart (Braxgata HC), Thierry Brinkman (Bloemendaal), Floris Wortelboer (Bloemendaal) en Glenn Schuurman (Bloemendaal). Oorspronkelijk zat ook Terrance Pieters (Almere) in de selectie, maar wegens blessureleed kan hij niet deelnemen aan dit toernooi. Hij werd vervangen door Bovendeert.

Damestoernooi in Breda: 4-Nations Hockey Trophy Women 2018

In dezelfde week speelt het Nederlands vrouwenteam een oefentoernooi dat eveneens in Breda plaatsvindt. Dit toernooi draagt de naam 4-Nations Hockey Trophy Women 2018. Hieraan doen vier landen mee: Nederland, Japan, China en Spanje. Nederland doet met de volgende selectie mee aan dit landentoernooi: Anne Veenendaal (Amsterdamsche H & BC), Josine Koning (HC ís-Hertogenbosch), Ireen van den Assem (HC ís-Hertogenbosch), Carlien Dirkse van den Heuvel (SCHC), Margot van Geffen (HC ís-Hertogenbosch), Kitty van Male (Amsterdamsche H & BC), Lauren Stam (Amsterdamsche H & BC) Eva de Goede (Amsterdamsche H & BC) Kelly Jonker (Amsterdamsche H & BC), Maria Verschoor (Amsterdamsche H & BC), Marloes Keetels (HC ís-Hertogenbosch), Sanne Koolen (HC ís-Hertogenbosch), Caia van Maasakker (SCHC), Laurien Leurink (Larensche MHC), Frédérique Matla (HC ís-Hertogenbosch), Malou Pheninckx (SV Kampong), Lidewij Welten (HC ís-Hertogenbosch), Pien Sanders (HC ís-Hertogenbosch), Margot Zuidhof (HC Hurley) en Xan de Waard (SCHC). Hieronder vindt u het speelschema van het Nederlands vrouwenteam bij dit '4-nations'-toernooi.

Let op: damestoernooi deels live bij Ziggo Sport Totaal

Dit 'vierlandentoernooi' van de dames is deels live op tv en per livestream te volgen bij Ziggo Sport Totaal. Dit is opvallend aangezien het herentoernooi live wordt uitgezonden door de NOS (zie verderop). Ziggo Sport Totaal zendt overigens slechts een zeer beperkt deel van het damestoernooi live uit. Op vrijdag 29 maart is vanaf 19u25 de wedstrijd Nederland-Japan live te zien op tv (op de zenders Ziggo Sport -kanaal 14- en Ziggo Sport Select) en per livestream (op de Ziggo Sport Totaal Go App). Op zaterdag is de finale van dit vierlandentoernooi live te zien vanaf 17u55 op diezelfde tv-zenders en daarnaast ook weer via de livestream. De zender Ziggo Sport (kanaal 14) is gratis te bekijken door iedereen die digitale tv heeft bij Ziggo. De zender Ziggo Sport Select en de livestream van de Ziggo Sport Totaal Go App zijn daarentegen alleen door abonnees van die diensten te bekijken.

Programma Nederland, 4-Nations (dames):

 • Di. 26 juni 16u00: Nederland-Spanje 2-0
 • Wo. 27 juni 19u30: Nederland-China 7-0
 • Vr. 29 juni 19u30: Nederland-Japan (live bij Ziggo Sport) 4-1
 • Za. 30 juni om 18u00: slotronde damestoernooi Nederland-Japan (live op Ziggo Sport) 8-2

Live op tv: Champions Trophy 2018 voor heren

Nederland: NOS Studio Sport

In Nederland zijn de uitzendrechten van het herentoernooi in handen van NOS Studio Sport. Zij zenden diverse wedstrijden van het Nederlands herenteam op deze Champions Trophy live uit. Aangezien de NOS in deze periode op de zender Nederland 1 (NPO1) het WK voetbal live uitzendt, vinden de live tv-uitzendingen de Hockey Champions Trophy doorgaans plaats op de zender Nederland 2 (NPO2). De eerste live tv-uitzending van de NOS bij dit toernooi is op zaterdag 23 juni om 16u00 op Nederland 2 de wedstrijd Nederland-Argentinië. De tweede live tv-uitzending begint op zondag 24 juni om 14u00 op Nederland 2 de match: Nederland-België. De wedstrijden van dinsdag en donderdag zijn niet live op tv te zien, mede doordat dit een periode is waarin op het WK voetbal twee wedstrijden tegelijk per avond worden gespeeld, zodat er in de tv-programmering van de NOS te weinig plek overbleef. Wel worden die wedstrijden online per livestream uitgezonden (voor uitzendtijden en info over de livestreams: zie verderop). Ook zijn er bij de NOS samenvattingen van die wedstrijden op tv te zien. Hieronder vindt u het voorlopige uitzendschema van de tv-uitzendingen van deze Champions Trophy. Indien er nog wijzigingen plaatsvinden, dan wordt dit uitzendschema van de Champions Trophy 2018 geüpdatet.

Uitzendschema: Champions Trophy 2018 (heren) op tv bij NOS Studio Sport

 • Za. 23 juni, live tv: Nederland-Argentinië op Nederland 2 om ca. 16u00
 • Zo. 24 juni, live tv: Nederland-België op Nederland 2 om ca. 14u00
 • Di. 26 juni, op tv in samenvatting: Nederland-Pakistan (internet: wel livestream om 20u00)
 • Do. 28 juni, op tv in samenvatting Nederland-Australië (internet: wel livestream om 19u30)
 • Za. 30 juni, live tv Nederland-India op Nederland 2 om ca. 16u00
 • Zo. 1 juli live op tv: finale Australië-India om 16u00 op Nederland 2

België: Telenet Play Sports

De uitzendrechten van de Champions Trophy 2018 voor heren zijn voor België in handen van Telenet Play Sports. Zij zenden alle wedstrijden van het Belgische team live uit. Men dient een abonnement op Play Sports te hebben om hun zenders te kunnen ontvangen. Hieronder vindt u het uitzendschema van Telenet Play Sports voor de Champions Trophy 2018.

Uitzendschema CT Hockey live bij Play Sports (België)
 • Za. 23 juni 17u50: Australië-België op Playsports 2 en livestream
 • Zo. 24 juni 13u50: Nederland-België op Playsports 1 en livestream
 • Di. 26 juni 17u50: Argentinië-België op Playsports 1 en livestream
 • Do. 28 juni 16u50: India-België op Playsports 1 en livestream
 • Vr. 29 juni 14u50: België-Pakistan op Playsports 1 en livestream
 • Zo. 1 juli: finaleronde, België-Pakistan op Playsports en livestream (wedstrijd om de vijfde plek)

Uitzendrechten overige landen

De Champions Trophy voor heren is in 2018 ook live op tv te zien bij de zender Start Sports. Zij zenden het toernooi uit in onder meer India, Nepal, Afghanistan, Bangladesh en Sri Lanka. De zender Ten Sports zendt het toernooi uit in Pakistan. In Australië is het toernooi live te zien bij FOX Sports; helaas zijn deze live tv-uitzendingen niet bij FOX Sports in andere landen te zien, dit is exclusief te zien op FOX Sports Australia. In Groot Brittannië en Ierland is de Champions Trophy live te bekijken bij BT Sport.

In diverse Latijns-Amerikaanse landen is het toernooi te zien bij ESPN Sur. Via de zender DAZN kan men live naar dit toernooi kijken in diverse Duitstalige landen. In Nieuw-Zeeland wordt het evenement live uitgezonden op Sky Tv. In Maleisië is het te zien op de zender Astro. In diverse landen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika kan men dit toernooi volgen via de zender OSN.

Livestream Champions Trophy 2018 (heren)

Livestream Nederland

In Nederland zijn de online uitzendrechten (oftewel de rechten voor de livestream) ook in handen van de NOS. Zij bieden een livestream aan van elke wedstrijd van het Nederlands herenteam. De livestream de de NOS is gratis en openbaar, maar ook geo-restricted. Hieronder vindt u het uitzendschema van de livestreams van de NOS.

Livestream NOS Studio Sport, Champions Trophy heren 2018

 • Za. 23 juni: Nederland-Argentinië livestream om 16u00 op NOS.nl
 • Zo. 24 juni: Nederland-België livestream om 14u00 op NOS.nl
 • Di. 26 juni: Nederland-Pakistan livestream om 20u00 op NOS.nl
 • Do. 28 juni: Nederland-Australië livestream om 19u30 op NOS.nl
 • Za. 30 juni: Nederland-India livestream om 16u00 op NOS.nl
 • Zo. 1 juli: livestream finale om 16u00 op NOS.nl

Livestream België

In België zijn de uitzendrechten voor de livestream in handen van Telenet Play Sports. Zij zenden de wedstrijden van het Belgische nationale team uit via die livestream. Hun livestream bevindt zich elke wedstrijd op hun website. Om een livestream van Telenet Play Sports te kunnen bekijken, dient men een abonnement op deze dienst te hebben.

Spanje: Eurosport Player Spain

In Spanje kan men de wedstrijden van de Champions Trophy live online bekijken via een livestream op de Eurosport Player App. Men dient wel een abonnement op die dienst te hebben, om die livestream te kunnen bekijken. Waarschijnlijk is deze livestream alleen in Spanje op de Eurosport Player te bekijken en niet in andere landen. (Mocht daar toch verandering in komen, dat wordt dat hier gemeld.)

FIH livestream (Youtube)

Er bestaat echter ook een gratis livestream voor de Champions Trophy. Deze livestream is echter 'geo-restricted', wat inhoudt dat men deze stream slechts in een beperkt aantal landen officieel mag worden bekeken. Voor andere landen is deze livestream geblokkeerd (geo-blocked). Deze livestream wordt beschikbaar gesteld door de internationale hockeyfederatie FIH. De livestream bevindt zich ook op het Youtube-Channel van de FIH. Tot de landen waar men deze gratis livestream mag bekijken behoren onder meer Frankrijk, Italië, Denemarken, Zweden, Finland, Portugal, Hongarije, Canada, Rusland, Noorwegen, Indonesië, Griekenland, Mexico en Japan.

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hockey Pro League 2020 heren - live op tv en livestreamHockey Pro League 2020 heren - live op tv en livestreamIn 2020 wordt de Hockey Pro League gehouden. Er doen negen landen mee aan deze competitie, waaronder Nederland en België…
EK hockey 2021 voor heren en dames, live op tv en livestreamEK hockey 2021 voor heren en dames, live op tv en livestreamHet Europees kampioenschap hockey voor mannen en vrouwen wordt in 2021 georganiseerd in Amsterdam (Nederland). Het EK ho…
Hockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamHockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamIn 2020 wordt de Hockey Pro League gehouden. Dit is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en Belg…
Max Caldas: van hockeyspeler tot Nederlandse bondscoachMax Caldas: van hockeyspeler tot Nederlandse bondscoachDe Argentijn Max Caldas is anno 2018 bondscoach van het Nederlands herenhockeyteam. Dit werd hij in het najaar van 2014,…

Golfen, een sport voor iedereen!Golfen, een sport voor iedereen!Vroeger was het spelen van golf alleen weggelegd voor de elite onder de bevolking, die tijd is gelukkig al lang voorbij.…
Hoofdregels van het spel PétanquePétanque of jue de boules is een enorm populaire sport in het zuiden van Frankrijk. Maar ook in de Benelux is het een ba…
Bronnen en referenties
 • http://www.fih.com
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://en.wikipedia.org
 • http://www.knhb.nl

Reageer op het artikel "Hockey: Champions Trophy heren 2018, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 01-07-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!