De soorten ballen die bij squash worden gebruikt

Bij de sport squashen is het type squashbal erg belangrijk voor de verloop van een training of wedstrijd. Beginners die met een officiële wedstrijdbal met twee gele stippen gaan spelen, zijn vaak niet op tijd bij de bal en kunnen hier niet goed mee oefenen. Mensen die met enige regelmaat de sport squashen beoefenen die met een zwarte bal met een blauwe stip gaan spelen, ervaren dit als squashen met een stuiterbal. Wat voor soort squashballen zijn er te koop? Welke bal is geschikt voor jou? Wat betekenen de stippen op de bal?

Squashen

Squash is een sport dat met een racket wordt beoefend. Het spel speel je over het algemeen met twee personen, maar er zijn ook spelvarianten voor vier personen bekend. Oefeningen en trainingen kunnen alleen, of met meerdere personen worden gedaan. Squashen doe je in een gesloten ruimte. De spelers staan naast elkaar en slaan de squashbal om de beurt tegen de muur aan. Als de bal twee keer heeft gestuiterd wint de andere speler het punt. Daarnaast heb je te maken met tientallen regels m.b.t. de puntentelling, de service, de andere speler in de weg lopen en het spel in het algemeen. Squashen is een zeer intensieve zware sport en is dan ook erg blessuregevoelig. Daarom is het verstandig om op hogere leeftijd eerst naar de arts te gaan om te bepalen of deze sport wel geschikt is voor jou.

Soorten ballen

Squashballen kunnen worden gekocht in meerdere soorten en maten. Het soort squashbal wordt aangegeven door een kleur stip op de bal. De volgende ballen komen het meest voor in de sport:

Zwarte bal met 2 gele stippen

Deze squashbal wordt het meest gebruikt in de sport en is dan ook de officiële wedstrijdbal van meerdere squashbonden. De bal wordt ook gebruikt bij de belangrijkste internationale wedstrijden. De bal is niet snel en stuitert nauwelijks nadat deze van de muur is afgekomen.

Zwarte bal met 1 gele stip

Qua afmetingen en materiaal (rubber) is er weinig verschil vergeleken met de twee gele stippen. Deze squashbal is wel zo gemaakt dat deze tot 10% meer zal stuiteren. Dit maakt het geschikter voor mensen die niet zo lang squashen.

Zwarte bal zonder stip of met een rode stip

Ballen die met een rode stip worden verkocht zijn 6% groter dan de bovenstaande ballen. Deze bal stuitert ook meer en is dus makkelijker te pakken voor de tweede stuit, waarna je een punt verliest. Vergeleken met de officiële bal stuitert deze tot 20% meer.

Blauwe bal zonder stip of zwarte bal met blauwe stip

Deze bal wordt het meest gebruikt door mensen die net beginnen met squashen. De bal is 12% groter dan de eerstgenoemde squashbal en stuitert tot 40% meer. Als de bal voor beginners van de muur afkomt heb je dus meer tijd om deze te slaan voordat hij twee keer heeft gestuiterd. Omdat de bal een stuk groter is heb je ook meer kan om de bal te raken met het racket.

Naast de bovenstaande ballen bestaan er ook speciale wedstrijdballen voor als er op een grote hoogte wordt gespeelt. Deze ballen warmen minder snel op als de lucht ijler.

De bal inslaan en de bal vervangen

Het is gebruikelijk om de bal voor het spelen van een wedstrijd even in te slaan. De squashbal is aan het begin namelijk koud en zal nauwelijks stuiteren als deze van de muur afkomt. Pas nadat beide spelers vinden dat de bal warm genoeg is, kan het spel worden begonnen. Omdat een squashbal veel te verduren heeft, moet deze op tijd worden vervangen. Als je bijvoorbeeld twee keer in de week 45 minuten per keer, intensief aan het squashen bent, gebruik je gemiddeld wel 2 tot 3 ballen per maand.

Welke squashbal is geschikt voor mij?

Spelen met de verkeerde bal is een veelgemaakte fout bij beginners. Zij willen vaak te snel spelen met een officiële wedstrijdbal gaan spelen. Hierdoor zijn de rally’s te kort en zullen zij minder snel alle aspecten van het spel leren. Begin daarom ook altijd met een bal met een blauwe of rode stip. Pas als je hiermee lange rally’s hebt en voldoende oefening hebt gehad, kun je een bal met een gele stip proberen. Werkt dit niet goed? Ga dan terug naar de squashballen voor beginners.

Lees verder

© 2015 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Squash, de sportSquashen, is dat niet dat tennissen tegen een muur aan waar geen conditie voor vereist is? Nou, een deel klopt wel van d…
Squash: de slagen lob, volley, boast, drive en dropshotTijdens een rally bij de sport squashen kun je kiezen uit meerdere slagen. De belangrijkste slagen zijn de lob, volley,…
Squashen: oefeningen voor beginnersDe sport squashen beoefen je over het algemeen met twee personen op de squashbaan. Je kunt als beginner starten door in…
Corporate image: Het STIP-model door Vos & SchoemakerCorporate image: Het STIP-model door Vos & SchoemakerHet STIP-model is een model ontwikkeld door Vos & Schoemaker in 2006. Het model geeft vier randvoorwaarden die gelden vo…

Kleding bij het squashenWil je beginnen met de sport squash? Ga je met school of werk squashen bij een vereniging in de buurt? In beide gevallen…
De beste Nederlandse volleyballers ooit: Zwerver en BlangéHet Nederlands volleybalteam behoorde in de jaren 90 tot de absolute wereldtop. Het leidde tot een ongekende succesperio…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring
  • http://www.squash-rackets.nl/wat-voor-soort-squashballen-zijn-er/
  • http://www.squashwebwinkel.nl/index.php/dunlop-squash-bal-3x.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Squash#Ballen

Reageer op het artikel "De soorten ballen die bij squash worden gebruikt"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Eddwin
Gepubliceerd: 27-02-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Special: Squashen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!