Schoenen om op te squashen kopen, waar let je op?

Schoenen zijn, samen met je racket, het belangrijkste qua squashuitrusting op de baan. Het is lastig om de juiste schoenen te vinden. Maar wanneer je goede squashschoenen hebt gevonden zal je merken dat dit een groot verschil maakt op de baan. Je bent meteen een stuk sneller en beweegt makkelijker naar de bal toe. De verkeerde squashschoenen kunnen zorgen dat je meer blessures krijgt aan de voeten en enkels. Waar moet je op letten als je squashschoenen gaat kopen? Wat voor merken worden het meeste gedragen en waar zijn de schoenen te koop?

Squashen

Squashen is een snelle, intensieve en blessuregevoelige sport. Je speelt vaak met twee spelers naast elkaar op de baan. Beide spelers hebben een squashracket om mee te slaan. De ene speler serveert de bal via de muur in het vak van de tegenspeler. Dan begint er een rally waar de spelers om de beurt de bal, via de muur, moeten slaan. Als de bal twee keer stuitert verliest de speler die aan de beurt is het punt. Omdat je op de squashbaan veel en snel moet bewegen komen blessures erg vaak voor. Goede squashschoenen zijn dan ook van groot belang om blessures aan de enkel en voeten te voorkomen of in ieder geval te verminderen.

Waar let je op tijdens het kopen van squashschoenen?

Voor mensen die niet vaak (een keer peer maand of minder) squashen is het vaak niet nodig om hele dure speciale squashschoenen te kopen. Normale sportschoenen zijn hier prima geschikt voor. Ga je echter vaker squashen, dan is het verstandig om te investeren in wat duurdere en speciale schoenen voor bij het squashen. Let bij het kopen op de volgende punten:

De vorm van jouw voet

Begin eerst met het kijken naar je eigen voeten. Zijn deze erg breed of juist smal? Is jouw voet bij de tenen erg breed of juist andersom? Sommige schoenen zijn speciaal gemaakt voor mensen waarbij de voet aan de voorkant breder is, waar andere schoenen juist aan de voorkant een stuk smaller zijn. Let ook goed op de enkels. Heb je bijvoorbeeld hele dunne enkels? Kies dan voor een sportschoen met een minder wijde opening. Hiermee voorkom je dat de enkel teveel ruimte krijgt tijdens het squashen.

De maat

Veel aanbieders van squash- en sportschoenen raden aan om schoenen iets groter te kopen dan de maat die je voor normale schoenen hebt. Doe dit echter niet. De schoenen zullen tijdens het sporten nog iets wijder worden. Als je begint met een iets te grote schoen heb je kans dat je in de schoen snel weg gaat slippen tijdens het squashen. Iets wat je juist wilt voorkomen. Een goede squashschoen zit best strak. Er mag niet meer dan de top van de duim aan ruimte tussen de grote teen en de binnenkant van de schoen zitten.

Demping

Een schoen geschikt voor squashen beschikt over een goede demping. Voor kinderen en mensen die niet met regelmaat squashen zijn normale schoenen misschien prima, maar voor de sporter die met regelmaat speelt, is een schoen met een goede demping aan te raden. Ook voor oudere mensen en mensen die blessuregevoelig (rond de enkels en voet) zijn, zijn sportschoenen met een goede demping aan te raden.

Zooltjes

Als de schoen onvoldoende demping biedt kan er voor gekozen worden om speciale zooltjes te kopen voor de sportschoen. Deze zooltjes zitten vaak wel minder lekker dan die vanuit de fabriek worden geleverd. Laat bij regelmatige squashblessures speciale zooltjes aanbrengen door gespecialiseerde bedrijven.

De onderkant

Bij geen enkele squashbaan is het toegestaan om met donkere zolen te spelen. Deze laten strepen achter op de baan die lastig te verwijderen zijn. Koop dus alleen sportschoenen waarmee je ook daadwerkelijk op de squashbaan mag lopen.

Sportsokken

Voor extra bescherming aan de enkels en voeten kan er gekozen worden om dikkere sportsokken te dragen in de schoenen. Ze mogen echter niet te dik zijn, omdat je nog steeds het contact met de squashbaan wilt voelen. Er zijn speciale sportsokken te koop die zorgen dat je voeten droog blijven (zweet), verschuiven in de schoen voorkomen en ervoor zorgen dat er geen blaren ontstaan. Goede sportsokken helpen ook tegen vermoeide voeten en blessures aan de enkels.

Merken

De volgende merken zijn bij webwinkels en sportspeciaalzaken in Nederland en België te koop en hebben allen een speciale productlijn die ook geschikt is voor squashers:
 • Nike
 • Adidas
 • Asics
 • Ektelon
 • Harrow
 • HEAD
 • Hi-Tec
 • Karakal
 • Li-ning
 • Mizuno
 • Puma
 • Prince

Lees verder

© 2015 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kleding bij het squashenWil je beginnen met de sport squash? Ga je met school of werk squashen bij een vereniging in de buurt? In beide gevallen…
De eerste schoenen voor je kind kopenDe eerste schoenen voor je kind kopenWanneer je kind begint met lopen is het belangrijk om goede schoenen aan te schaffen die de ontwikkeling van de voeten n…
Schoenen kopen die echt goed passenSchoenen kopen die echt goed passenBij het kopen van schoenen gaat onze eerste aandacht vaak uit naar het model, de uitstraling en of de schoen past in het…
Welke maat schoen heeft mijn kindjeHet is vaak lastig om met (kleine) kinderen schoenen te kopen. Vaak hebben ze het geduld er niet voor of ze hebben er ge…

Een rackettas voor squashrackets kopen, waar let je op?Als je vaak de sport squash beoefent, in een competitie gaat squashen of ander soort wedstrijden gaat spelen, is het han…
De beste Nederlandse volleyballers ooit: Zwerver en BlangéHet Nederlands volleybalteam behoorde in de jaren 90 tot de absolute wereldtop. Het leidde tot een ongekende succesperio…
Bronnen en referenties
 • Eigen ervaring
 • http://www.wisegeek.com/what-are-cushioned-running-shoes.htm#didyouknowout
 • https://www.squashproshop.com/beginnertips.asp
 • http://www.squashwebwinkel.nl/index.php/schoen-keuze.html

Reageer op het artikel "Schoenen om op te squashen kopen, waar let je op?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Eddwin
Gepubliceerd: 27-02-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Special: Squashen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!