InfoNu.nl > Sport > Balsport > Hockey World League 2017 heren - live op tv en livestream

Hockey World League 2017 heren - live op tv en livestream

Hockey World League 2017 heren - live op tv en livestream In december 2017 wordt de Finaleronde van de Hockey World League 2017 voor heren gehouden. Dit toernooi wordt gespeeld in de stad Bhubaneswar (India). Er doen acht landen mee aan dit eindtoernooi, waaronder Nederland. De wedstrijden van de Nederlandse mannen zijn live op tv te zien en worden daarnaast ook via een livestream op het internet uitgezonden. Hoe zien het programma en het speelschema van de Nederlandse heren eruit? Hoe is de geschiedenis van de World Hockey League (HWL) verlopen?

Opzet Hockey World League

De Hockey World League bestaat sinds 2012. Deze competitie voor landenteams wordt georganiseerd door de internationale hockeybond FIH (Féderation Internationale de Hockey). De Hockey World League is in de plaats gekomen voor de vroegere kwalificatietoernooien voor het WK en de Olympische Spelen: via goede prestaties in deze World League kwalificeert men zich automatisch voor die grote toernooien.

De Hockey World League bestaat iedere keer uit een cyclus van twee jaar. Alle landen die een officiële, bij de FIH aangesloten hockeybond hebben, mogen in principe aan de World League deelnemen. De laag geklasseerde landen spelen tegen elkaar in de eerste ronde. In die ronde speelt men vooral tegen landen in de eigen regio (mede om de reiskosten van kleine hockeybonden te beperken).

De beste teams uit de eerste ronde kwalificeren zich voor de tweede ronde, de 'interregionale ronde'. Aan die tweede ronde doen echter de toplanden (zoals Nederland) nog niet mee. De beste teams uit de tweede ronde mogen vervolgens meedoen aan de derde ronde, waar ook de toplanden aan zullen deelnemen. Die derde ronde is het kwalificatietoernooi voor het eerstvolgende mondiale toptoernooi (het WK of de Olympische Spelen). Na die derde ronde volgt er voor de beste landen uit de World Hockey League nog een vierde ronde, dit is de zogenaamde finaleronde. Daarin strijden de toplanden om de eindzege in de World Hockey League. Er bestaat een Hockey World League voor heren en ook een Hockey World League voor dames.

World League voor heren 2012/2013

In 2012 begon de eerste editie van de World Hockey League voor mannen. Hieraan deden 54 landen mee. Via dit toernooi kon men zich kwalificeren voor het WK hockey dat in 2014 in Den Haag werd georganiseerd. De eerste ronde van de World Hockey League werd gespeeld van augustus tot en met december 2012. De tweede ronde vond in het voorjaar van 2013 plaats.

Nederland deed pas mee vanaf de derde ronde (de halve finales). Die derde ronde bestond uit twee toernooien (twee halve finales), via welke men zich voor zowel het slottoernooi als voor het WK kon plaatsen. Eén van die twee toernooien vond plaats in Nederland (Rotterdam). In Rotterdam pakte België de toernooizege, door in de finale Australië te verslaan. Nederland werd derde op dit toernooi, door in de troostfinale Nieuw-Zeeland te verslaan.

De finale van de eerste editie van de World League voor mannen vond in januari 2014 plaats in New Delhi (India). Aan dit toernooi deden acht landen mee. Dit waren het gastland India en de landen die zich via de twee halve finale-toernooien hadden geplaatst. Nederland begon slecht aan dit toernooi met een 2-5 nederlaag tegen Argentinië. Daarna volgden in de poulefase een zege op Australië en een gelijkspel tegen België. Vervolgens won Nederland in de kwartfinale van Duitsland en in de halve finale van Australië. Uiteindelijk pakte Nederland de eindzege in deze eerste editie van de World Hockey League voor heren, door in de finale Nieuw-Zeeland met maar liefst 2-7 te verslaan.

World Hockey League 2014/2015

Aan de tweede editie van de Hockey World League doen 56 landen mee. De eerste ronde werd gespeeld in de periode juli tot en met december 2014. In het voorjaar van 2015 werd de tweede ronde gespeeld. Aan die twee rondes deed Nederland als topland niet mee. Nederland stroomde pas in bij de derde ronde (halve finale). Deze ronde bestond uit twee toernooien, het ene vond plaats in Argentinië en het andere in België.

Nederland moest deelnemen aan het toernooi in Argentinië. De poulefase van dit toernooi verliep voorspoedig. Het Nederlands herenteam werd eerste in zijn groep, via drie zeges en één gelijkspel. Uiteindelijk bereikten de Oranje mannen de halve finale, maar daarin werden ze uitgeschakeld door Duitsland, dat later dit toernooi ook zou winnen. In de troostfinale won het Nederland mannenhockeyteam van Canada, zodat Oranje uiteindelijk als derde eindigde in dit evenement. Via die derde plaats heeft Nederland zich geplaatst voor de finaleronde van de World Hockey League 2015.

Die derde ronde (halve finale) van de World Hockey League gold ook als kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen 2016 (Rio). Via de World Hockey League plaatsten zich de volgende teams voor Rio: Duitsland, Australië, België, Groot-Brittannië, Canada en Spanje. Reeds voorafgaand aan deze derde ronde hadden de volgende teams zich voor Rio gekwalificeerd, omdat zij continentaal kampioen waren: Nederland, Argentinië en India.

Slotronde (Final) HWL 2015
De finaleronde van de HWL 2015 werd gewonnen door Australië. In de finale versloegen zij België met 2-1. De derde derde plek op dit evenement ging naar India. De 'troostfinale' tussen de herenteams van India en Nederland eindigde eerst in 5-5. Vervolgens won India dankzij de shoot-outs.

Halve Finaleronde HWL 2017

Tijdens de derde ronde (halve finaleronde) van de Hockey World League 2017 werden in de zomer toernooien gespeeld op twee locaties: in Johannesburg (Zuid-Afrika) en in Londen (Engeland). Aan beide toernooien doen tien landen mee (in totaal dus twintig landen). Het Nederlandse herenteam speelde zijn wedstrijden in Londen. Nederland won dit toernooi. In de finale werd China met 6-1 verslagen. Hiermee plaatste het Nederlandse mannenteam zich voor de Finaleronde van de HWL die in december plaatsvindt.

Selectie Nederland voor de HWL 2017

Hoe ziet de selectie van Nederland eruit voor de Hockey World League van 2017? Door bondscoach Max Caldas zijn de volgende spelers geselecteerd: Sander Baart (Braxgata Hockey Club), Billy Bakker (HC Amsterdam), Tristan Algera (HGC), Seve van Ass (Rotterdam), Floris Wortelboer (HC Bloemendaal), Pirmin Blaak (Oranje-Rood), Thierry Brinkman (HC Bloemendaal), Thijs van Dam (Rotterdam), Martijn Havenga (Kampong), Robbert Kemperman (Kampong), Bjorn Kellerman (Kampong), Joep de Mol (Oranje-Rood), Lars Balk (Kampong), Mirco Pruyser (HC Amsterdam), Sam van der Ven (HGC), Valentin Verga (HC Amsterdam), Mink van der Weerden (Oranje-Rood) en Glenn Schuurman (HC Bloemendaal).

World Hockey League 2017 voor heren - programma en speelschema

Bij de eerste ronde van dit toernooi zijn de acht deelnemende landen ingedeeld in twee groepen van vier teams. Hieronder vindt u de indeling van de twee poules. De tweede ronde van de HWL voor heren 2017 is de knockoutfase. Die begint met de kwartfinales die op 6 en 7 december worden gespeeld. Op 8 en 9 december vinden de halve finales plaats. De finale van de Hockey World League 2017 wordt gespeeld op zondag 10 december.
Poule APoule B
Argentinië
België
Spanje
Nederland
Australië
Engeland
Duitsland
India

Programma Nederland

Hieronder vindt u het programma van het Nederlandse mannenteam op de Finaleronde van Hockey World League 2017. Tijdens dit evenement wordt het speelschema van het Nederlandse team geüpdatet en aangevuld. Ook worden in dit schema de uitslagen van het Nederlandse mannenteam ingevuld.

Wedstrijden Nederland op de HWL 2017

 • Za. 2 december: Nederland-Spanje (14u00 plaatselijke tijd, 9u30 Nederlandse tijd) 2-3
 • Zo. 3 december: Nederland-Argentinië (19u30 plaatselijke tijd, 15u00 Nederlandse tijd) 3-3
 • Di. 5 december: Nederland-België (19u30 plaatselijke tijd, 15u00 Nederlandse tijd) 0-3
 • Do. 7 december: Kwartfinale Nederland-Duitsland (15u00 Nederlandse tijd) 3-3, Duitsland wint na shootouts (3-4)
 • Vr. 8 december: wedstrijd om 7e/8e plek, Nederland-Engeland (niet live op tv) 1-0

Uitslagen eindronde HWL 2017

 • Halve finale: India-Argentinië 0-1
 • Halve finale: Australië-Duitsland 3-0
 • Finale: Argentinië-Australië 1-2

Live op tv in Nederland: Ziggo Sport

In Nederland worden de wedstrijden van het Nederlandse herenteam live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. De meeste wedstrijden worden live uitgezonden op hun 'open net' Ziggo Sport (kanaal 14, dat gratis beschikbaar is voor alle klanten van digitale tv bij Ziggo). Daarnaast worden echter ook wedstrijden live uitgezonden op betaalzenders van Ziggo Sport Totaal, waarvoor men een extra abonnement dient te hebben. Dat geldt bijvoorbeeld voor de derde poulewedstrijd: Nederland-België, op 5 december. Die wordt uitgezonden op de abonneezender Ziggo Sport Extra 1, aangezien men op dat moment op het 'open net' (Ziggo Sport, kanaal 14) het WK handbal voor vrouwen live uitzendt.

Hieronder vindt u het schema van de live tv-uitzendingen van de Hockey World League Finaleronde voor heren. In de loop van dit toernooi wordt dit uitzendschema geüpdatet en uitgebreid. Behalve de live-uitzendingen zijn er ook voor- en nabeschouwingen van de wedstrijden te zien bij Ziggo Sport Totaal. Op zondag 3 december is er bijvoorbeeld voorafgaand aan de wedstrijd van de hockeyheren het programma Ziggo Sport Live om 14u45, waarin men voorbeschouwt op de wedstrijd Nederland-Argentinië en waarin men ook aandacht besteedt aan het WK handbal voor dames 2017.

Uitzendschema HWL live op tv bij Ziggo Sport Totaal

 • Za. 2 december om 9u25: Nederland-Spanje op Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Extra 1
 • Zo. 3 december, om 14u55: Nederland-Argentinië op Ziggo Sport (kanaal 14) (voorbeschouwing vanaf 14u45)
 • Di. 5 december, om 14u55: Nederland-België op Ziggo Sport Extra 1 (abonneezender)
 • Do. 7 december, om 14u50: kwartfinale Nederland-Duitsland op Ziggo Sport (kanaal 14)
 • Vr. 8 december: niet live op tv de wedstrijd Nederland-Engeland (om de 7e en 8e plaats)
 • Vr. 8 december om 14u50: halve finale Argentinië-India op Ziggo Sport (kanaal 14)
 • Za. 9 december om 14u50: halve finale Duitsland-Australië op Ziggo Sport Extra 1
 • Zo. 10 december om 12u35: wedstrijd om de derde plek (troostfinale) op Ziggo Sport Extra 1
 • Zo. 10 december om 14u50: finale op Ziggo Sport Extra 1

Live op tv in België

De Hockey World League 2017 voor mannen wordt ook in België live op tv uitgezonden. De wedstrijden van het Belgische team zijn live te zien op de betaalzenders van Telenet Play Sports. De live tv-uitzending van hun eerste wedstrijd (België-Argentinië) begint op zaterdag 2 december 's ochtends om 8u00 op de zender Play Sports 1.

Livestream Hockey World League Heren 2017 voor Nederland

De wedstrijden van de Nederlandse heren zijn ook live op het internet te volgen via een stream op de Ziggo Sport Totaal App. Deze livestream is te bekijken door abonnees en via 'pay per view'. De tijdstippen waarop de livestream van de HWL op de Ziggo Sport Totaal App beschikbaar is, komen overeen met de begintijden in het uitzendschema van de live-uitzendingen op de tv, die hierboven vermeld staan. Bij de editie van 2015 was dit evenement via een livestream te zien op de website van de NOS. Aangezien de uitzendrechten in 2017 in handen zijn van Ziggo, is er bij de editie van 2017 dus niet meer een livestream bij de NOS te vinden, doch wel bij Ziggo Sport Totaal.

Livestream HWL (heren) voor België

Voor Belgische kijkers zijn de wedstrijden van het Belgische mannenteam ook live online te bekijken via een stream. Van hun wedstrijden is een livestream beschikbaar op de website van Play Sports. Men dient wel een abonnement op Telenet Play Sports te hebben om die livestreams te kunnen bekijken. Anders dan bij Ziggo Sport Totaal, bestaat bij Play Sports niet de mogelijkheid om een livestream via Pay Per View (PPV) te verkrijgen.

Lees verder

© 2015 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hockey World League 2014 (Mannen) - speelschema, programmaVan vrijdag 10 januari tot en met zaterdag 18 januari 2014 wordt in New Delhi (India) de vierde ronde (finale) gespeeld…
Hockey World League dames 2017 live op tv en livestreamHockey World League dames 2017 live op tv en livestreamIn november 2017 wordt de Finaleronde gespeeld van de Hockey World League (HWL). Dit evenement vindt plaats in Auckland…
WK hockey 2018 dames: speelschema en uitslagenWK hockey 2018 dames: speelschema en uitslagenDe veertiende editie van het wereldkampioenschap hockey wordt gehouden van 21 juli 2018 tot en met 5 augustus 2018. Het…
Hockey: Champions Trophy Dames 2018 liveHockey: Champions Trophy Dames 2018 liveIn november 2018 wordt de Champions Trophy voor dames gehouden. Dit hockeytoernooi vindt plaats in de stad Changzhou (Ch…
Hockey Champions Trophy 2016: uitslagen en speelschemaDe Champions Trophy is een internationaal hockeytoernooi voor landenteams. Sinds 2012 wordt het niet meer jaarlijks, maa…
Bronnen en referenties
 • http://www.fih.ch/events/hockey-world-league/hockey-world-league-final-raipur-2015-m/pools-matches/matches/
 • http://nl.afstand.org/Raipur
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2014%E2%80%9315_Men%27s_FIH_Hockey_World_League
 • http://www.ziggosporttotaal.nl/nieuws/127093-oranje-vs-india-pakistan-canada-schotten.html

Reageer op het artikel "Hockey World League 2017 heren - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 12-12-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!