InfoNu.nl > Sport > Balsport > Hockey: Champions Trophy Dames 2018, programma en livestream

Hockey: Champions Trophy Dames 2018, programma en livestream

Hockey: Champions Trophy Dames 2018, programma en livestream In november 2018 wordt de Champions Trophy voor dames gehouden. Dit hockeytoernooi vindt plaats in de stad Changzhou (China). De Champions Trophy voor vrouwen begint op zaterdag 17 november. De finale wordt gespeeld op zondag 25 november De wedstrijden van de Oranje dames zijn live op het internet te volgen via een livestream. Dit is de laatste editie die er van het toernooi om de Champions Trophy wordt gehouden.

Historie Champions Trophy

In 1978 ontstond er een nieuw toernooi in de hockeywereld: de 'Champions Trophy'. Op dit toernooi speelden de beste landenteams ter wereld tegen elkaar. Oorspronkelijk bestond er alleen een Champions Trophy voor herenteams. Vanaf 1987 werd er ook een dergelijk toernooi georganiseerd voor dames. Nederland speelde bij de komst van een Champions Trophy voor vrouwen een voortrekkersrol en de eerste editie van het damestoernooi werd dan ook in Amstelveen georganiseerd. Later keerde dit evenement nog vaak terug naar Amstelveen. In totaal werd de Champions Trophy voor dames zes keer in deze Noord-Hollandse plaats georganiseerd.

Frequentie

In de begintijd (1987-1999) werd de Champions Trophy voor de dames eens in de twee jaar georganiseerd. In de periode 1999-2012 vond dit damestoernooi ieder jaar plaats. Aangezien vervolgens de internationale hockeykalender, vooral door de komst van de Hockey World League (HWL), te druk dreigde te worden, besloot men om de Champions Trophy na 2012 voortaan weer slechts eens in de twee jaar te gaan organiseren, in plaats van jaarlijks.

2018: laatste editie Champions Trophy

De editie van 2018 is de allerlaatste editie van de Champhions Trophy. De mondiale hockeykalender wordt met ingang van 2019 drastisch hervormd. Twee landentoernooien worden afgeschaft: de Champions Trophy en de Hockey World League (HWL). Daarvoor in de plaats komt een nieuw toernooi: de Hockey Pro League. In de zomer van 2018 wordt in Breda (Nederland) al de laatste editie gehouden van het herentoernooi van de Champions Trophy. In december 2018 wordt dus in China de laatste editie gehouden van het damestoernooi.

Erelijst

Het succesvolste land uit de geschiedenis van de Champions Trophy voor dames is Argentinië. De Argentijnse vrouwen slaagden er zeven keer in om dit toernooi te winnen. Twee landen slaagden erin om de Champions Trophy voor de vrouwen zes keer te winnen. Dit zijn Australië en Nederland. Naast deze historische toplanden, zijn er nog drie landen die dit toernooi één keer konden winnen: Duitsland, China en Zuid-Korea. Het is overigens zeer opvallend dat Duitsland, dat traditioneel toch een erg goed dameshockeyland is, dit toernooi maar één keer heeft gewonnen. Ze stonden wel zes keer in de finale van het toernooi, maar vijf keer waren zij de verliezende finalist.

Locatie: Changzhou in China

Oorspronkelijk zou deze laatste editie van de Champions Trophy voor dames georganiseerd worden in Argentinië. Aangezien men daar echter veel moeite had om aan de organisatorische en financiële verplichtingen te voldoen, is er naar een andere locatie gezocht. Uiteindelijk heeft de internationale hockeybond FIH de organisatie van dit evenement toegewezen aan China. Het toernooi vindt plaats in Changzhou. Dit is een stad met circa 4,5 miljoen inwoners. In de gehele stedelijke agglomeratie (de stad plus de aangrenzende plaatsen) van Changzhou wonen zelfs ruim 10 miljoen inwoners.

Deelnemers Champions Trophy Dames 2018

In totaal doen er zes landen mee aan dit toernooi. Vier landen waren al vroeg zeker van deelname aan de Champions Trophy 2018 voor dames. China omdat zij het gastland zijn van dit evenement. Engeland omdat het Britse team Olympisch kampioen hockey bij de dames werd. Argentinië omdat zij de titelverdediger zijn bij de Champions Trophy. Nederland omdat zij de regerend wereldkampioen zijn en ook omdat Nederland de Hockey World League 2017 heeft gewonnen. Naast deze vier landen doen er nog twee extra landen mee, die een wildcard hebben gekregen van de mondiale hockeybond FIH: Australië en Japan.

Deelnemende landen:

 • China
 • Argentinië
 • Engeland
 • Nederland
 • Australië
 • Japan

Selectie Nederland

Welke speelsters zijn door bondscoach Annan geselecteerd om namens Nederland deel te nemen aan dit toernooi? De selectie van Nederland voor het damestoernooi van de Champions Trophy 2018 bestaat uit de volgende speelsters: Margot Zuidhof en Renée van Laarhoven (beiden spelen voor Kampong), Josine Koning, Margot van Geffen, Maartje Krekelaar, Pien Sanders (allen speelsters van Den Bosch), Marijn Veen, Lauren Stam, Anne Veenendaal, Eva de Goede, Maria Verschoor (allen Amsterdam), Laura Nunnink, Yibbi Jansen (HC Oranje Rood), Laurien Leurink, Ginalla Zerbo, Caia van Maasakker, Xan de Waard (allen SCHC) en Maxime Kerstholt (HC Laren).

Programma, speelschema en uitslagen

De opzet van dit toernooi is, dat in de eerste ronde alle teams één keer tegen elkaar spelen. Hierna spelen de nummers één en twee uit de stand tegen elkaar in de finale om de eindzege. De nummers drie en vier spelen de troostfinale om de derde plek. De nummer vijf en zes spelen uit de tussenstand spelen ook nog tegen elkaar, om de vijfde plek in de eindstand van dit toernooi. Verderop vindt u het programma van het Nederlands dameshockeyteam voor de Champions Trophy 2018 (bij het uitzendschema van de livestream). Tijdens het toernooi worden in dat schema hieronder ook de uitslagen bijgehouden. Op 17 november speelt Nederland haar eerste wedstrijd van dit toernooi, de tegenstander is dan Japan.

Livestream Champions Trophy 2018 - Hockey dames

Livestream Nederland

Dit toernooi is live te volgen op het internet via een livestream. Met zo'n livestream kan men de wedstrijden van het Nederlands team dus live bekijken op een smartphone, laptop, tablet of een ander type computer. De officiële livestream voor Nederland bij de Champions Trophy Hockey 2018 wordt beschikbaar gesteld door de NOS. (Dit is officieel wel een geo-restricted livestream: men mag deze stream officieel alleen in Nederland bekijken. In andere landen is deze livestream van de NOS officieel 'geo-blocked'.)

Gratis livestream

Deze livestream van de Champions Trophy is helemaal gratis. Men kan de livestream van de NOS voor deze Champions Trophy tijdens het toernooi telkens vinden op hun website. De livestream bevindt zich in de rubriek 'Sport'. Er wordt duidelijk aangegeven op de site wanneer de livestream beschikbaar is. Doorgaans begint de livestream enkele minuten voor het begin van de wedstrijd. Het is een openbare livestream. Men hoeft geen account aan te maken om deze livestream te kunnen bekijken.

Daarnaast kan men deze gratis livestream van de Champions Trophy 2018 ook bekijken via de NOS-app. De NOS zendt via hun livestream alle wedstrijden van de Nederlandse hockeydames uit. Daarnaast is ook de finale live op hun livestream te zien.(Ongeacht of Nederland wel of niet de finale haalt, de NOS zendt die wedstrijd sowieso live uit op hun livestream.) Hoe laat begint de livestream van elke wedstrijd? Hieronder vindt u het uitzendschema van de wedstrijden op de livestream van de NOS. In dit schema van de uitzendingen van de livestream ziet men ook de uitslagen van Nederland.

Uitzendschema livestream Champions Trophy bij de NOS

 • Za. 17 november: livestream om 11u00 van Nederland-Japan 3-1
 • Zo. 18 november: livestream om 11u00 van Nederland-Argentinië 3-0
 • Di. 20 november: livestream om 7u00 van Nederland- Australië 3-0
 • Do. 22 november: livestream om 11u00 van Nederland - Groot-Brittannië 4-0
 • Za. 24 november: livestream om 09.00 uur van Nederland-China 2-1
 • Zo. 25 november: livestream om 11u30 van Nederland-Australië (finale) 5-1

Live op tv?

Naast de live-uitzendingen via de livestream, zendt NOS Studio Sport ook samenvattingen uit van de wedstrijden tijdens hun reguliere sportuitzendingen (bijvoorbeeld in hun sportjournaals). Mede vanwege het grote tijdsverschil met Nederland zijn de wedstrijden in principe niet live op tv te zien bij de NOS. Wie de wedstrijden dus live wil bekijken, dient dat via de livestream op een computer of smartphone te doen.

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Max Caldas: van hockeyspeler tot Nederlandse bondscoachMax Caldas: van hockeyspeler tot Nederlandse bondscoachDe Argentijn Max Caldas is anno 2018 bondscoach van het Nederlands herenhockeyteam. Dit werd hij in het najaar van 2014,…
Hockey Pro League 2019 heren - live op tv en livestreamHockey Pro League 2019 heren - live op tv en livestreamIn 2019 wordt de Hockey Pro League gehouden. Deze landencompetitie is de opvolger van de Hockey World League (HWL). Er d…
Mannenhockey in de 20e eeuw, succesvolste jaren (1996-2000)Mannenhockey in de 20e eeuw, succesvolste jaren (1996-2000)De Nederlandse hockeymannen kunnen trots zijn op wat ze in de loop der jaren hebben gepresteerd. Bijvoorbeeld in 1973 we…
EK hockey 2019 voor heren en dames, live op tv en livestreamEK hockey 2019 voor heren en dames, live op tv en livestreamHet Europees kampioenschap hockey voor mannen en vrouwen wordt in 2019 georganiseerd in Antwerpen (België). Het EK hocke…
Hockey Pro League dames 2019 live op tv en livestreamHockey Pro League dames 2019 live op tv en livestreamIn 2019 wordt de Hockey Pro League gehouden. Deze competitie voor landenteams vervangt de Hockey World League (HWL). De…
Bronnen en referenties
 • http://www.fih.ch/events/champions-trophy/2016-womens-champions-trophy/
 • https://hockey.nl/?cpp=1
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Lee_Valley_Hockey_and_Tennis_Centre
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Hockey_Champions_Trophy

Reageer op het artikel "Hockey: Champions Trophy Dames 2018, programma en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 25-11-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!