InfoNu.nl > Sport > Balsport > Belgian Cats: EK vrouwenbasket 2017

Belgian Cats: EK vrouwenbasket 2017

Van vrijdag 16 juni tot zondag 25 juni 2017 vond in Tsjechië het Europees Kampioenschap basketbal voor vrouwen plaats. De Belgian Cats, onder aanvoering van Ann Wauters, behaalden een onverwachte bronzen medaille. Hiermee wisten de Belgische basketvrouwen, onder leiding van coach Philip Mestdagh, zich ook voor het eerst te plaatsen voor een WK.

Geschiedenis

De Belgische dames konden zich tot 2017 nog nooit plaatsen voor een Wereldkampioenschap of voor Olympische Spelen. Wel mochten ze in 2017 voor de tiende keer deelnemen aan een EK, dat om de twee jaar wordt georganiseerd. In 1950 waren de dames er voor het eerst bij. Toen beëindigden ze het toernooi op een achtste plaats na vier overwinningen en vier nederlagen. Van 1960 tot 1985 waren ze er nog zeven keer bij, maar zonder succes. In 1960, 1962, 1970 en 1985 werden alle matchen verloren. De andere drie keer werden in totaal slechts vier wedstrijden winnend afgesloten.

Ook in 2003 en 2007 waren ze vertegenwoordigd. Toen eindigden ze respectievelijk op een zesde en een zevende plaats na drie en vier overwinningen. Veel successen werden er tot dan toe dus nog niet behaald op grote toernooien.

Voorrondes

Om zich te kwalificeren voor het EK moesten de Cats zich de beste tonen in een groep met Polen en Wit-Rusland. Ook de zes beste tweedes mochten nog aantreden in Tsjechië. De eerste wedstrijd beten de Belgen meteen in het stof. In en tegen Wit-Rusland, vierde op het EK 2015 en dus zeker niet te onderschatten, werd het 76-71. Op eigen veld werd nadien ruim de maat genomen van Polen, waardoor de thuismatch tegen de Wit-Russische dames een sleutelmatch zou zijn. Die werd door de Belgen met 67-61 gewonnen waardoor de kwalificatie zo goed als een feit was. Op de slotspeeldag kregen de Polen op eigen veld nog een bolwassing en was de eerste EK-kwalificatie sinds 2007 een feit.

Play-offs

Op dat EK werden de Belgen ingedeeld in een groep met Rusland, Letland en Montenegro. De Russen bezetten de elfde plaats op de wereldranglijst, de Letten en Montenegrijnen deelden de 27e plaats. Om een idee te geven, de Belgische vrouwen hadden voor dit EK nog geen enkel punt en stonden daarmee op de 78e plaats.

De eerste wedstrijd werd Montenegro partij gegeven. De Cats haalden de rust met een 40-31 voorsprong. Uiteindelijk werd het nog een bloedstollende wedstrijd. In de laatste minuut van de partij hielden de Belgische vrouwen nog één schamel puntje over, maar dat bleek voldoende voor een belangrijke 66-64 overwinning. Kim Mestdagh werd topschutter met 19 punten, ze pakte bovendien drie rebounds.

De tweede partij tegen de Russen werd zo mogelijk een nog grotere thriller. Na vier quarters stond een gelijke stand op het bord 68-68. Opnieuw hadden de Belgen een riante voorsprong uit handen gegeven. In het tweede kwart werd een maximale voorsprong van 19 punten bereikt en aan de rust hadden ze nog steeds veertien punten bonus. Die voorsprong werd alsnog uit handen gegeven, waardoor verlengingen de doorslag moesten geven. Uiteindelijk trokken de Cats aan het langste eind. Good old Ann Wauters, die voor twintig punten tekende, korfde het beslissende punt, 75-76, een stunt van formaat.

Ook de slotwedstrijd tegen Letland werd gewonnen met 58-62. Voor het laatste kwart stonden de Belgische basketvrouwen nog zeven punten in het krijt, maar opnieuw was het Ann Wauters die de Belgen de zege bezorgde in het slot. Zo konden de dames doorstoten naar de kwartfinale tegen Italië, 31e land in de wereld.

Tegen de Italianen begonnen de Belgen opnieuw als beste aan de wedstrijd. Italië was van bij het begin op achtervolgen aangewezen en mocht nog blij zijn met een achterstand van dertien punten aan de rust. Toch lieten de Belgian Cats hun tegenstanders opnieuw in de wedstrijd komen. In het derde kwart van de match werd de voorsprong herleid tot twee luttele punten. Gelukkig ontbond Emma Meesseman, topschutter met 27 punten, haar duivels in het slot van de wedstrijd, waardoor de match uiteindelijk nog met ruime cijfers werd gewonnen, 79-66.

In de halve finale hadden Wauters en co een mirakel nodig tegen een ijzersterke Spaanse ploeg, het nummer twee in de wereld na de ongenaakbare Amerikanen. De Belgen moesten van in het begin de wet van de sterkste ondergaan en telden al vijftien punten achterstand aan de rust. De Spaanse dames duwden nu niet meer door en controleerden de wedstrijd. De eindstand was uiteindelijk 68-52.

Op zondag 25 juni 2017 mochten de Cats voor het brons aantreden tegen Griekenland, 20e op de wereldranking, dat in de halve finale een maat te klein was voor Frankrijk. De Belgen demonstreerden van bij het begin en gingen rusten met een kloof van elf punten. In tegenstelling tot de vorige wedstrijden bleven ze ook na rust het gaspedaal induwen, waardoor de Grieken een serieuze oplawaai kregen. De sterke Belgische dames behaalden uiteindelijk een onverhoopte bronzen plak, 78-45 werd het, waarna het feest kon losbarsten. De Spanjaarden, die in de halve finales veel te sterk bleken, pakten de titel door Frankrijk met 71-55 te vernederen.

Sleutelspeelsters

Ann Wauters

De 36-jarige Ann Wauters blijft met haar ervaring van onschatbare waarde voor deze ploeg. Ze werd in haar carrière vijf keer Europees speelster van het jaar, ze won titels in Frankrijk en Rusland, won verschillende Europese bekers en speelde in de WNBA, de Amerikaanse basketcompetitie. Er lijkt maar geen sleet op deze 1 meter 95 grote speelster te komen. In dit toernooi zorgde ze voor gemiddeld 13,3 punten en 5,7 rebounds per wedstrijd.

Emma Meesseman

Emma Meesseman is een pak jonger dan Wauters. Met haar 24 lentes is zij één van de nieuwe sterren van het Europese basket. De speelster van de Russische topclub UMC Ekaterinburg heeft alles om de carrière van haar oudere ploeggenote minstens te evenaren, zoniet te verbeteren. In dit toernooi werd ze verkozen in de ploeg van het toernooi. Ze maakte gemiddeld 17,5 punten per wedstrijd, waarmee ze op de vijfde plaats strandde in de topschuttersstand. Daarnaast pakte ze 7,2 rebounds per match.

De selectie

De 12-koppige selectie die werd opgeroepen door coach Mestdagh bestond uit:
 • Marjorie Carpréaux (29 j., 1m65, PG,Waregem)
 • Antonia Delaere (22 j., 1m82, SF, Castors Braine)
 • Serena-Lynn Geldof (20 j., 1m96, C, Miami Hurricanes/USA)
 • Sofie Hendrickx (30 j., 1m86, PF, Namur)
 • Kyara Linskens (20 j., 1m90, C, Namur)
 • Emma Meesseman (23 j., 1m93, C, Ekaterinburg/Rus)
 • Hanne Mestdagh (24 j., 1m78, PF, Eisvögels Freiburg/All)
 • Kim Mestdagh (27 j., 1m80, SG, Charleville-Mézières/Fra)
 • Heleen Nauwelaers (21 j., 1m80, PF, Sint-Katelijne-Waver)
 • Jana Raman (26 j., 1m86, PF, Kangoeroes Willebroek)
 • Julie Vanloo (24 j., 1m74, PG, Virtus Ragusa/Ita)
 • Ann Wauters (36 j., 1m95, C, Bellona Agu Spor/Tur)
© 2017 - 2019 Tschrijverke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een hanging basket beplantenEen hanging basket beplantenEen uitbundig bloeiende hanging basket kan de hele tuin opvrolijken. Je kunt de basket vullen met eenjarige planten maar…
Jacob Cats: de volksdichter van NederlandJacob Cats wordt gezien als dé volksdichter van Nederland. Hij was ongekend populair in zijn tijd, met name dankzij zijn…
Meisjesnamen top 20 van 2006 tot 2017Meisjesnamen top 20 van 2006 tot 2017Je bent zwanger. een prachtige periode! Maar nu nog het bedenken van de perfecte naam. Dit kan behoorlijk lastig zijn. H…
Populaire en mooie meisjesnamen die beginnen met de letter EPopulaire en mooie meisjesnamen die beginnen met de letter EBen je op zoek naar een leuke, mooie of bijzondere naam voor je baby? Of gewoon erg benieuwd welke meisjesnamen die begi…
België op het EK vrouwenvoetbal 2017, live tv en livestreamBelgië op het EK vrouwenvoetbal 2017, live tv en livestreamHet Belgische vrouwenvoetbalteam neemt deel aan het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal 2017, dat in Nederland wordt g…

Reageer op het artikel "Belgian Cats: EK vrouwenbasket 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tschrijverke
Gepubliceerd: 28-06-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Schrijf mee!