InfoNu.nl > Sport > Balsport > Barcelona voetbalelftal 2018: Geschiedenis, records, spelers

Barcelona voetbalelftal 2018: Geschiedenis, records, spelers

Barcelona voetbalelftal 2018: Geschiedenis, records, spelers FC Barcelona (Barca) is een Spaanse voetbalclub opgericht door Johan Gamper. Het is de club van de legendarische Johan Cruijff. Hij heeft in de jaren 90 voor grote successen gezorgd bij FC Barcelona. Nadat Cruijff weg was, kende de club een mindere periode. Het was de ex-Barcelona speler Pep Guardiola die de club weer naar de top bracht. Onder zijn leiding kende de club het succesvolste jaar van hun geschiedenis en werden er maar liefst zes prijzen gewonnen. In 2018 is de Spanjaard Ernesto Valverde trainer van het voetbalelftal van Barcelona.

Geschiedenis

Het begin

Football Club Barcelona werd eind 1899 opgericht door Johan Gamper. Johan is een Zwitser die onder meer bij FC Basel heeft gespeeld. Hij merkte toen al snel op dat voetbal enorm populair begon te worden. Hierdoor besloot hij om met een aantal andere liefhebbers zijn eigen voetbalclub op te richten genaamd FC Barcelona. De allereerste clubvoorzitter was een Brit genaamd Walter Wild. Hij werd ook aanvoerder van de ploeg. In vier jaar tijd maakte hij meer dan 100 doelpunten. Hierdoor zorgde hij ervoor dat FC Barcelona enorm populair werd.

Eerbetoon oprichter

In 1908 nam Gamper de fakkel over van Walter Wild. Gamper was verantwoordelijk voor de bouw van het allereerste stadion, Les Corts. In 1925 werd hij uit het land verbannen door de toen overheersende dictator. Deze beschuldigde hem van Catalaans nationalisme. Uiteindelijk pleegde hij zelfmoord in 1930. FC Barcelona eert hem nog altijd door middel van elk jaar de Johan Gamper trofee te organiseren.

Opbouw naar succes

Na de Spaanse burgeroorlog van 1930 ging het steeds beter met het voetbalelftal van Barcelona. De club groeide stilaan naar een echte topclub en in de jaren vijftig en zestig volgde de eerste successen. In 1952 wonnen ze vijf bekers: Spaanse landstitel, Spaanse beker, Copa Latina, Copa Eva Duarte en Copa Martini Rossi. De successen bleven komen tot de jaren 60. Toen kende de club een mindere periode die tien jaar aansleepte. Toen de jaren 70 aanbraken haalde de club de eerste Nederlandse spelers: Rinus Michels, Johan Cruijff en Johan Neeskens. Deze zorgde voor een heropleving. In 1975 vertaalde zich dat in een nieuwe landstitel.

Johan Cruijff

Voor de volgende succesperiode moeten we naar 1988 gaan. Toen was de Nederlandse Johan Cruijff trainer. Onder Cruijff wist de club maar liefst vier opeenvolgende landstitels te veroveren (1991-1994). Toen hij werd ontslagen, vonden de supporters dat zeer jammer. Het bestuur was echter onverbiddelijk. Er werden te weinig prijzen gewonnen. Na het ontslag van Cruijff kwamen er toch weer prijzen binnen. Toen in 1997 Louis van Gaal coach werd, bleven de prijzen maar komen. Hij won twee keer de Spaanse competitie (La Liga), één keer de Spaanse beker en één keer de Europese supercup. In 2000 vertrok Louis van Gaal weer en nam een Spanjaard het roer over. In deze periode had Barcelona het financieel zeer moeilijk.

Frank Rijkaard en Pep Guardiola

Het was opnieuw een Nederlander die Barcelona uit het dal hielp. Zijn naam was Frank Rijkaard. Hij haalde op twee seizoenen de champions league, Spaanse supercup en twee landstitels binnen. In 2008 moest hij echter vertrekken. Barcelona besloot om ex-speler Pep Guardiola aan te stellen. Guardiola won in zijn eerste jaar meteen de Spaanse titel, beker, Champions League, Supercopa, UEFA Supercup en de wereldbeker voor clubteams. Barcelona is de eerste club die er in slaagde om zes trofeeën in één jaar te winnen. In 2013 kwam er na het vertrek van Guardiola een nieuwe trainer: Vilanova. Vilanova wist in 2013 de landstitel te winnen, maar besloot echter om te stoppen met de baan wegens gezondheidsredenen. Er was namelijk al voor de derde keer kanker vastgesteld. Op 25 april 2014 overleed Vilanova. Martino nam het roer over. Deze bleek echter niet geschikt voor de baan. Hij voelde dit zelf aan en nam in 2014 ontslag bij de club. De Spanjaard Luis Enriquez besloot het roer over te nemen tot mei 2017. Momenteel is het de beurt aan Ernesto Valverde. Hij is tot op heden (2018) nog steeds trainer.

Supporters

Culés

De supporters van FC Barcelona hebben als bijnaam culés. Dat betekent 'konten' in het Spaans. Hun bijnaam hebben de supporters gekregen toen ze in hun allereerste stadion speelde, genaamd l'Escopidora (1909-1922). Het veld was omringd met muren. De kaartjes waren voor sommige supporters zeer duur. Hierdoor konden de meest vurige supporters niet naar de wedstrijd van hun favoriete ploeg gaan kijken. De supporters waren echter vindingrijk en kropen op de muren die rond het stadion stonden. Dit was voor hen de enige kans om de wedstrijd van hun favoriete ploeg te zien. De mensen die buiten het stadion liepen zagen vooral het achterwerk van de supporters die op de muren zaten. Vandaar de bijnaam culés.

Boixos Nois

Eén van de meest fanatieke supportersgroeperingen van FC Barcelona is de Boixos Nois. Ze staan bekend om hun gewelddadige ondernemingen, ze worden dan ook hooligans genoemd. De Boixois Nois vechten veel en graag met andere fanatieke supporters. Hierbij wordt er vooral uitgekeken naar de matchen tegen Real Madrid en RCD Espanyol. De supporters van deze ploegen worden door de Boixois Nois beschouwd als vijanden.

In 2000 waren de Boixos Nois zeer machtig in Barcelona en ze hadden veel rechten. Zo kregen ze gratis tickets voor de matchen van FC Barcelona. De reden hiervoor was dat de clubpresident Joan Gaspart niet durfde in te grijpen. In 2003 werd er een nieuwe president verkozen, Joan Laporta. Hij ging tegen de Boixos Nois in. Eén van zijn maatregelen was dat hij de gratis tickets van de groep afschafte. De Boixos Nois waren razend op LaPorta. Ze stuurden zelfs verschillende doodsbedreigingen naar hem, maar hij liet zich niet intimideren. Uiteindelijk hadden de maatregelen van Laporta toch succes.

Clublogo

Het clublogo van Barcelona heet Escudo. Het logo van vandaag de dag heeft er niet altijd zo uitgezien. Toen de club pas was opgericht stond er het wapen van de stad Barcelona en een vleermuis op. De vleermuis stond symbool voor de historische veldslag van Jaume I de Veroveraar tegen de Moren (13de eeuw). Tijdens deze veldslag zou er een vleermuis op de helm van Jaume zijn gaan zitten. De vleermuis zou Jaume verschillende keren van de dood hebben gered. Om die reden geloofden de mensen dat een vleermuis symbool stond voor bescherming en oplettendheid.

In 1913 besloot FC Barcelona om een ander ontwerp te maken voor hun logo. Ze creëerden een olla (Spaans voor eetpot). De eetpot verwijst naar de lunchtijd bij de bouwvakkers. Plezier en gezelligheid is voor bouwvakkers zeer belangrijk tijdens de lunch. De uitstekende punten aan de buitenkant van het logo hebben ook een betekenis. De punten links en rechts stellen de handvatten voor, het onderste punt staat symbool voor het vuur waarmee je een pot verwarmt en de bovenste golven symboliseren de kokende inhoud van de pot. Naast de vorm valt het ook op dat het logo verdeeld is in drie vlakken. Het clublogo omvat de olla met daarin drie vlakken en een middenbaan. In het vlak linksboven zie je een witte achtergrond met een rood kruis. Dat is het teken van Sant Jordi, de beschermheilige van Barcelona. In het vlak rechtsboven zie je een rode en gele strepen. Het stelt de vroegere vlag van het oude koninkrijk Aragón en het oude graafschap Barcelona voor. Helemaal onderaan zie je donkerblauw en granaatrood. Dit zijn de clubkleuren van FC Barcelona. Op deze clubkleuren staat een voetbal. Deze voetbal staat symbool voor de sport die de club speelt. Tot slot heb je nog de letters FCB. Deze letters zijn een afkorting voor FC Barcelona.

Huidig voetbalelftal Barcelona

Gegevens tot en met juli 2018
NaamPositieNationaliteit
Jasper CillessenDoelmanNederlands
Marc-André ter StegenDoelmanDuits
MarlonCentrale verdedigerBraziliaans
Lucas DigneLinkervleugelverdedigerSpaans
LengletCentrale verdedigerFrans
Yerry MinaCentrale verdedigerColombiaans
Nélson SemedoRechtervleugelverdedigerPortugees
Piqué Centrale verdedigerSpaans
Samuel UmtitiCentrale verdedigerFrans
Thomas VermaelenCentrale verdedigerBelg
Jordi Alba LinkervleugelverdedigerSpaans
DouglasRechtervleugelverdedigerBraziliaans
Sergio BusquetsDefensieve middenvelderSpaans
Ivan RakiticCentrale middenvelderKroaat
Denis SuárezCentrale middenvelderSpaans
ArthurAanvallende middenvelderBraziliaans
CoutinhoAanvallende middenvelderBraziliaans
Sergi RobertoRechtermiddenvelderSpaans
André GomesCentrale middenvelderSpaans
Arturo VidalCentrale middenvelderChileen
AleñáCentrale middenvelderSpaans
RafinhaCentrale middenvelderBraziliaans
SamperDefensieve middenvelderSpaans
Lionel MessiRechtsbuitenArgentijn
DembéléRechtsbuitenFrans
Luis SuárezCentrumspitsUruguayaan
MunirCentrumspitsSpaans
Paco AlcácerCentrumspitsSpaans
MalcomLinksbuitenBraziliaans


Nederlandse voetballers

Gegevens tot en met juni 2018
 1. Johan Cruijff (1973-1978)
 2. Johan Neeskens (1974-1979)
 3. Richard Witschge (1991-1993)
 4. Ronald Koeman (1989-1995)
 5. Jordi Cruijff (1988-1996)
 6. Winston Bogarde (1997-2000)
 7. Ruud Hesp (1997-2000)
 8. Ronald de Boer (1999-2000)
 9. Boudewijn Zenden (1998-2001)
 10. Frank de Boer (1999-2003)
 11. Michael Reiziger (1997-2004)
 12. Phillip Cocu (1998-2004)
 13. Patrick Kluivert (1998-2004)
 14. Marc Overmars (2000-2004)
 15. Edgar Davids (2004)
 16. Mark van Bommel (2005-2006)
 17. Giovanni van Bronckhorst (2003-2007)
 18. Ibrahim Afellay (2011-2014)
 19. Jasper Cillessen (2016-heden)

Records voetballers

Gegevens tot en met juni 2018
 1. Joan Gamper: Meeste aantal doelpunten in één wedstrijd (9).
 2. Josep Samitier: Meeste aantal doelpunten in de Spaanse beker (65).
 3. Antoni Ramallets: Meeste aantal keer, samen met Valdés, de Zamora Trophy gewonnen (5).
 4. Luis Suárez (Spanjaard): Eerste speler van Barcelona die de Ballon d'or won (1960).
 5. Romário: Eerste speler van Barcelona die de FIFA World Player of the Year trofee won (1994).
 6. Xavi: De meeste wedstrijden gespeeld voor Barcelona inclusief vriendschappelijke wedstrijden (705), meeste wedstrijden gespeeld voor Barcelona in de officiële competities (606), meeste wedstrijden in de Spaanse competitie voor Barcelona (407) en meeste wedstrijden in internationale competities voor Barcelona (143).
 7. Carles Puyol: Eerste kapitein die Barcelona naar zes trofeeën in één seizoen leidde.
 8. Víctor Valdés: Meeste aantal keer, samen met Antoni Ramallets, de Zamora Trophy gewonnen (5).
 9. Andrés Iniesta: Samen met Messi de meeste titels met Barcelona gewonnen: 8x La Liga, 5x Copa Del Rey, 4x Champions League, 7x Supercopa, 3x UEFA Supercup, 3x FIFA Club World Club (30 titels)
 10. Lionel Messi: Meeste aantal doelpunten in alle competities inclusief vriendschappelijke wedstrijden voor Barcelona (539), meeste aantal doelpunten in alle competities voor Barcelona (509), meeste aantal doelpunten in La Liga voor Barcelona (349), meeste aantal doelpunten in alle competities in één seizoen voor Barcelona (73), meeste aantal doelpunten in La Liga in één seizoen voor Barcelona (50),
 11. Pedro: Snelste hat-trick voor Barcelona (9 minuten)
 12. Neymar: Hoogste transfersom ontvangen voor een speler (222 miljoen euro).
 13. Philippe Coutinho: Hoogste transfersom betaald door Barcelona (160 miljoen euro).
© 2017 - 2019 Matsieboy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tiqui-taca-voetbal: Barcelona ('06-'11) en Spanje ('08-'12)In de loop der jaren zijn er heel wat teams die tot de verbeelding hebben gesproken. Het Spaans voetbalelftal uit het be…
FIFA 15 (FUT): Beste spelers uit de Liga BBVA, SpanjeFIFA 15 (FUT): Beste spelers uit de Liga BBVA, SpanjeDe Liga BBVA of de Primera División is de hoogste voetbalcompetitie in Spanje en ook een van de meest populaire divisie…
Klassieker Real Madrid - FC Barcelona (17 februari 1974)Klassieker Real Madrid - FC Barcelona (17 februari 1974)Op 17 februari 1974 moest FC Barcelona spelen tegen Real Madrid, en wel in het hol van de leeuw: Estadio Santiago Bernab…
'Camp Nou', voetbalbolwerk en trekpleister voor toeristen'Camp Nou', voetbalbolwerk en trekpleister voor toeristenIedere voetballiefhebber kent wel het mythische 'Camp Nou', stadion, waar één van de grootste clubs van Europa speelt, F…
Helden uit het voetbal: Johan CruijffHelden uit het voetbal: Johan CruijffJohan Cruijff groeide op vlakbij het Ajax-stadion en was een beloftevolle jeugdspeler bij deze club. In zijn professione…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: RonnyK, Pixabay
 • AdiBenAmi. (2017). adibenami. Opgehaald van www.ranker.com: http://www.ranker.com/list/best-f-c-barcelona-players/adibenami
 • Fc-barcelona/geschiedenis. (2017). Opgehaald van www.barcelonatips.nl: https://www.barcelonatips.nl/fc-barcelona/geschiedenis/
 • Wikipedia. (2017, Augustus 28). FC_Barcelona. Opgehaald van nl.wikipedia.org: https://nl.wikipedia.org/wiki/FC_Barcelona
 • Wikipedia. (2017, Mei 12). Lijst_van_spelers_van_FC_Barcelona#Overige_Europeanen_2. Opgehaald van nl.wikipedia.org: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_spelers_van_FC_Barcelona#Overige_Europeanen_2

Reageer op het artikel "Barcelona voetbalelftal 2018: Geschiedenis, records, spelers"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Matsieboy
Laatste update: 06-08-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!