InfoNu.nl > Sport > Balsport > Carrièreoverzicht LeBron James

Carrièreoverzicht LeBron James

Carrièreoverzicht LeBron James LeBron Raymone James, geboren op 30 december 1984, is een Amerikaanse professionele basketbalspeler. Hij speelt anno 2017 voor de Cleveland Cavaliers, in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie (NBA). Hij werd als eerste geselecteerd in de 2003 NBA Draft, door de Cleveland Cavaliers. Sindsdien heeft hij een indrukwekkend palmares opgebouwd, en is hij voor vele kenners uitgegroeid tot één van de beste basketbalspelers die het spelletje ooit gespeeld hebben.

Schoolcarrière

LeBron James speelde basketbal in de St. Vincent–St. Mary High School, een school in zijn geboortestad Akron, in Ohio. Al op jonge leeftijd werd hij een fenomeen, en was hij volgens kenners een veelbelovende speler. Ook de nationale media ging akkoord, en verschillende wedstrijden van de school werden uitgezonden op nationale televisie. Op 18 februari 2002 verscheen LeBron James als 17-jarige op de cover van het Amerikaans sportmagazine Sports Illustrated, met als titel ‘The Chosen One’. Het zou één van zijn vele bijnamen worden, en de cover en het artikel wakkerden de hype rond LeBron James aan tot op ongeziene hoogten. In juli 2003 kenden de meeste Amerikaanse sportfans de jonge man uit Akron maar al te goed, en wanneer hij dan ook gedraft werd door zijn thuisploeg uit Cleveland, de Cavaliers, leek hij voorbestemd te zijn om zijn stad een allereerste NBA-titel te bezorgen.

Cleveland Cavaliers (2003-2010)

In het seizoen 2006-07 raakten LeBron James en de Cavaliers voor het eerst tot in de NBA Finals. Ze namen het op tegen de San Antonio Spurs van Tim Duncan, Tony Parker en Manu Ginobili. Onder leiding van Gregg Popovich hadden de Spurs al drie NBA titels gewonnen, en de Cleveland Cavaliers hadden weinig kans. In vier kansloze nederlagen zagen ze de titel verloren gaan. Voor LeBron James was het een eerste duidelijke bevestiging dat hij nog veel beter moest worden, en dat hij meer hulp nodig had. Er volgden nog drie seizoenen waarin de Cavaliers steevast bij de top van de NBA behoorden, en LeBron James twee individuele NBA MVP-trofeeën wist te winnen, maar tot in de NBA Finals konden ze niet meer geraken.

Miami Heat (2010-2014)

In juli 2010 kondigde LeBron tijdens een live uitgezonden televisie-special op de Amerikaanse sportzender ESPN aan dat hij een contract zou tekenen bij de Miami Heat, en niet zijn contract zou verlengen bij de Cleveland Cavaliers. De special viel niet in goede aarde bij vele neutrale NBA-fans, omwille van het onnodige spektakel, maar vooral niet bij de fans van de Cleveland Cavaliers. In Cleveland werd LeBron een egoïst genoemd, en werd hem kwalijk genomen dat hij elders hulp ging zoeken in zijn zoektocht naar titels.

LeBron James speelde vier seizoenen in Miami, waar hij in samenwerking met de twee andere leden van de zogenoemde 'Big Three' (Dwyane Wade en Chris Bosh) twee NBA-titels wist te winnen. Elk van de vier seizoenen raakten de Miami Heat tot in de NBA Finals, en LeBron James won ook zijn derde en vierde MVP-trofeeën.

Cleveland Cavaliers (2014-heden)

Na die vier succesvolle jaren had leBron opnieuw een beslissing te maken omtrent zijn contract. Hij had nu wel twee titels weten winnen, maar nog steeds geen enkele in 'zijn' Cleveland. Hij zou opnieuw voor de Cavaliers gaan spelen, en proberen zijn belofte van een titel daar waar te maken. In het eerste seizoen na zijn terugkeer stootte de Cavaliers in de NBA Finals op de Golden State Warriors, die te sterk bleken. Ondanks het verlies (4-2) hadden ze in Cleveland het gevoel dat er veel meer in zat, mede door de blessures die Kyrie Irving en Kevin Love, de twee andere sterkhouders van het team, aan de kant hadden gehouden. Het seizoen erna verliep zoals verwacht, er volgde een rematch in de Finals, de Cavaliers en de Warriors kruisten opnieuw de degens. Dit keer wisten de Cavaliers te winnen, de beslissing viel in de allerlaatste minuut van de laatste wedstrijd (4-3). De prestatie van LeBron James in die Finals wordt als één van de besten ooit omschreven, en zorgde ervoor dat Cleveland zijn eerste professionele sporttitel in 52 jaar tijd won.

Palmares

  • 3× NBA kampioen (2012, 2013, 2016)
  • 3× NBA Finals MVP (2012, 2013, 2016)
  • 4× NBA Most Valuable Player (2009, 2010, 2012, 2013)
  • 13× NBA All-Star (2005–2017)
  • 2× NBA All-Star Game MVP (2006, 2008)
  • 11× All-NBA First Team (2006, 2008–2017)
  • 2× All-NBA Second Team (2005, 2007)
  • 5× NBA All-Defensive First Team (2009–2013)
  • NBA All-Defensive Second Team (2014)
  • NBA Rookie of the Year (2004)
© 2017 - 2019 Rafkepunk, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De complete erelijst NBA-kampioenen en MVP's 1947-2018De complete erelijst NBA-kampioenen en MVP's 1947-2018Het zal weinig wenkbrauwen doen fronsen dat de basketbalwieg in de Verenigde Staten staat. Het spelletje is er bedacht d…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Carrièreoverzicht LeBron James"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rafkepunk
Gepubliceerd: 26-10-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!