NBA 2020: Playoffs en Finals, live op tv en livestream

NBA 2020: Playoffs en Finals, live op tv en livestream Op maandag 17 augustus 2020 beginnen de playoffs van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Na de playoffs staan de NBA Finals op het programma. Door welke zenders worden in Nederland en België de playoffs en de finals live op tv uitgezonden? Waar kan men een livestream van deze basketbalwedstrijden vinden? Hoe is de geschiedenis van de NBA verlopen? Hoe zit het systeem van de NBA playoffs in elkaar?

Geschiedenis van de NBA

Ontstaan

NBA is een afkorting van National Basketball Association. Deze Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie bestaat sinds 1949. De NBA is ontstaan uit een fusie tussen twee Amerikaanse profbasketbalcompetities: de 'Basketball Association of America' (die sinds 1946 bestond) en de National Basketball League (die sinds 1937 bestond).

Erelijst

Welk team is anno 2020 de nummer één in de ranglijst van succesvolste teams uit de NBA-geschiedenis? Het succesvolste team uit de geschiedenis van deze basketbalcompetitie is de Boston Celtics. Zij wonnen 17 keer de NBA-titel. Op de tweede plek staan de Los Angeles Lakers. Zij wonnen 16 keer de NBA-titel, waarbij echter wel moet worden aangemerkt, dat zij de eerste 5 titels wonnen toen ze nog Minneapolis als thuisbasis hadden en dus de Minneapolis Lakers heetten. De Chicago Bulls staan derde in de ranglijst van teams met de meeste titels. Zij wonnen 6 keer de NBA Finals.

Elson

De enige Nederlandse speler die ooit de NBA-titel won, was Francisco Elson (geboren op 28 februari 1976 in Rotterdam). Hij speelde in het seizoen 2006/2007 voor de San Antonio Spurs. Dat team won in juni 2007 de NBA-titel, door in de Finals de Cleveland Cavaliers met maar liefst 4-0 te verslaan.

NBA Playoffs - het systeem

Opzet van de reguliere competitie

Er doen 30 teams mee aan de NBA (29 ploegen uit de Verenigde Staten en één team uit Canada, namelijk de Toronto Raptors). De competitie is verdeeld in een 'Eastern Conference' en een 'Western Conference'. Die twee 'conferences' zijn vervolgens weer allebei verdeeld in drie 'divisions'. In totaal bestaat de NBA dus eigenlijk uit zes competitietjes van vijf teams. De ploegen spelen tijdens het reguliere seizoen doorgaans in totaal 82 wedstrijden. Ze spelen 4 wedstrijden tegen teams uit hun eigen 'division', daarnaast nog 3 of 4 wedstrijden tegen de andere teams uit hun eigen Conference en verder spelen ze nog 2 wedstrijden tegen teams uit de andere Conference.

Wie plaatsen zich voor de playoffs?

Per Conference kwalificeren zich acht teams voor de playoffs. (In totaal dus zestien teams.) Dit zijn: de drie winnaars van de divisions en de vijf beste andere teams per conference. Deze acht teams per Conference spelen tijdens de playoffs via een knock-out systeem om het kampioenschap van hun Conference. Tijdens deze knock-outfase gaat het in elke ronde om 'best of seven'-series. (Het team dat het eerst vier zeges heeft geboekt, gaat door naar de volgende ronde.) De playoffs beginnen in april.
De winnaars van de Eastern Conference en de Western Conference spelen uiteindelijk tegen elkaar in de NBA Finals om de algehele NBA-titel. Deze finalewedstrijden worden in mei en juni gespeeld. Ook in de 'Finals' gaat het om een 'best of seven'-serie.

Speelschema en programma NBA Playoffs 2020

De playoffs van de NBA begonnen in het seizoen 2020 op maandag 17 augustus. Hieronder vindt u het speelschema en het programma. Dit schema wordt regelmatig geüpdatet.

Speelschema: eerste ronde Eastern Conference

 • Milwaukee-Orlando 4-1
 • Indiana-Miami 0-4
 • Boston-Philadelphia 4-0
 • Toronto-Brooklyn 4-0

Speelschema: eerste ronde Western Conference

 • LA Lakers-Portland 4-1
 • Houston-Oklahoma City 4-3
 • Denver-Utah 4-3
 • LA Clippers-Dallas 4-2

Halve finale Eastern Conference

 • Milwaukee-Miami 1-4
 • Boston-Toronto 4-3

Halve finale Western Conference

 • LA Lakers-Houston 4-1
 • LA Clippers-Denver 3-4

Finales Conferences:

 • Eastern: Boston-Miami
 • Western: LA Lakers-Denver

Protest: Playoffs werd enige tijd stilgelegd

Op woensdag 26 augustus werd de NBA voorlopig stilgelegd, uit protest tegen het politiegeweld in de Verenigde Staten. De competitie werd op zaterdag 29 augustus hervat.

Live op tv: NBA playoffs en Finals in 2020

Live op tv in Amerika

In de Verenigde Staten worden de playoffs live op tv uitgezonden door ESPN, ABC, NBA TV en door TNT. De finale van de Eastern Conference wordt uitgezonden door TNT. ABC en ESPN zenden de Western Conference Finals uit. De NBA Finals worden live op tv uitgezonden door ABC.

Live op tv in Nederland

In Nederland zijn de uitzendrechten van de NBA in handen van Ziggo Sport Totaal. Zij zenden tijdens de playoffs een groot aantal wedstrijden live op tv uit. Deels zenden ze die wedstrijden uit op hun open kanaal (digitaal kanaal 14, 'gratis' voor alle abonnees van digitale tv bij Ziggo). Voor een groter deel vinden hun live-uitzendingen echter plaats op hun abonneezenders, die alleen te bekijken zijn door abonnees van het complete pakket van Ziggo Sport Totaal.

Eerste live-uitzending van Ziggo: maandag 17 augustusl

Op maandag 17 augustus begint om 22u00 de eerste live-uitzending van de playoffs bij het Nederlandse Ziggo Sport Totaal. Hun live-uitzending vindt plaats op Ziggo Sport 14, Select en hun livestream.

Programma: live-uitzendingen tv en livestream NBA bij Ziggo

 • Ma. 17 augustus om 22:00 live: Toronto Raptors - Brooklyn Nets (kanaal 14 en livestream)
 • Do. 20 augustus om 20u30 live: Indiana Pacers-Miami Heat op kanaal 14 en livestream
 • Za. 22 augustus om 21u30 live: Indiana-Miami op kanaal Extra en livestream, vanaf 22u45 ook op kanaal 14
 • Ma. 24 augustus om 22u00 live: Houston Rockets-Oklahoma City op kanaal 14 en livestream
 • Wo. 26 augustus om 22u00 live: Milwaukee Bucks-Orlando Magic op kanaal 14 en livestream
 • Za. 29 augustus om 21u30 live: Milwaukee Bucks- Orlando Magic op kanaal 14 en livestream
 • Zo. 30 augustus om 21u30 live: Dallas Mavericks - LA Clippers op Ziggo Sport Extra en livestream
 • Ma. 31 augustus om 0u30: NBA live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Do. 3 september om 0u30: NBA live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Vr. 4 september om 1u50: Miami-Milwaukee live op kanaal 14 en livestream
 • Za. 5 september om 3u00: LA Clippers-Denver Nuggets live op kanaal 14 en livestream
 • Di. 8 september om 3u00: Houston Rockets-LA Lakers live op kanaal 14 en livestream
 • Do. 10 september om 3u00: Houst Rockets-LA Lakers live op kanaal 14 en livestream
 • Ma. 14 september om 3u00 NBA live op kanaal 14 en livestream
 • Di. 15 september om 0u30 NBA live op kanaal 14 en livestream
 • Do. 17 september om 2u30 NBA live op kanaal 14 en livestream
 • Vr. 18 september om 3u00 NBA live op kanaal 14 en livestream

Protest: Playoffs tijdelijk stilgelegd

Op woensdag 26 augustus is de NBA voorlopig stilgelegd, uit protest tegen het politiegeweld in de Verenigde Staten. Op zaterdag 29 augustus wordt de competitie hervat.

NBA live op tv in België

In België zijn de uitzendrechten van de NBA in handen van de abonneezender Eleven Sports. Deze sportomroep heeft echter een deal met Telenet Play Sports, waardoor hun uitzendingen ook te zien zijn voor abonnees van Play Sports op tv (en livestream). Het uitzendschema van deze omroepen qua NBA-wedstrijden uit de playoffs is doorgaans hetzelfde als dat van Ziggo Sport Totaal.

Livestream NBA Playoffs 2020 in Nederland en België

Livestream Ziggo Sport

De officiële Nederlandse livestream van de NBA playoffs wordt verzorgd door Ziggo Sport Totaal. Alle wedstrijden die bij hen live op tv te zien zijn, worden door hen ook via de livestream uitgezonden. Men kan via die livestream de NBA-wedstrijden dus op een smartphone of computer bekijken. Hun livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Go App. De livestream begint telkens tegelijk met de wedstrijd. Elke livestream is automatisch beschikbaar voor betalende abonnees van deze app. Wie geen vast abonnement op deze app heeft, kan via PPV (Pay Per View) een livestream kopen van een wedstrijd.

Livestream Go App

Ook via een livestream op de reguliere Go App (online tv) zijn wedstrijden van de playoffs te bekijken. Dit geldt sowieso voor de wedstrijden die op het 'open kanaal' (digitaal kanaal 14 bij Ziggo) worden uitgezonden. Om een livestream op die app te gebruiken, hoeft men als abonnee van de reguliere digitale tv bij Ziggo niets bij te betalen. Voor hen is dit in de praktijk dus een soort 'gratis livestream'. Zonder aanvullend abonnement zijn via die app echter alleen per livestream de wedstrijden van kanaal 14 te bekijken. Voor abonnees die een aanvullend tv-pakket hebben op alle zenders van Ziggo Sport Totaal, zijn via die Go App echter ook de overige wedstrijden (die live op de andere kanalen uitgezonden worden) per livestream te bekijken. Elke livestream van zo'n basketbalwedstrijd op die app is in de hele EU te bekijken.

Livestream Eleven Sports

De playoffs zijn ook via een livestream van Eleven Sports te bekijken. Deze ambitieuze internationale sportomroep heeft de uitzendrechten (live tv en livestream) in diverse landen, waaronder België. Om een livestream van de playoffs bij hen te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement bij hen te hebben. Wie geen compleet abonnement bij hen wil hebben maar toch hun basketbaluitzendingen per livestream wil bekijken, kan een specifieke pass bij hen aanschaffen die alleen voor de uitzendingen van deze sport geldt.

Livestream Play Sports

De NBA playoffs zijn ook via een livestream van het Belgische Play Sports te bekijken. Elke livestream van hen is voor abonnees van hun tv-diensten te bekijken op hun website. Daarnaast is het ook mogelijk om alleen maar een digitaal abonnement bij hen te hebben, via de Play Sports Go App. Het is bij Play Sports niet mogelijk om via PPV één livestream te kopen van een wedstrijd. Het is bij hen echter wel mogelijk om een dagpas of weekendpas te kopen, waarmee men een etmaal of een heel weekend elke livestream op de Play Sports Go App kan bekijken. De NBA-livestream bevindt zich op de Play Sports App in de kanalen van Eleven SPorts. Verder is de livestream van de Playoffs ook te bekijken via de livestream bij Eleven Sports (voor hen die rechtstreeks een abonnement bij die dienst hebben).

Lees verder

© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tennis: ATP Finals 2020 (Masters), live op tv en livestreamTennis: ATP Finals 2020 (Masters), live op tv en livestreamVan zondag 15 november tot en met zondag 22 november worden de ATP Finals 2020 gehouden. Dit is de 51e editie van dit of…
Slottoernooi Europa League 2020, live op tv en livestreamSlottoernooi Europa League 2020, live op tv en livestreamHet slottoernooi van de UEFA Europa League 2020 wordt gespeeld in augustus. Het vindt plaats in Duitsland. De duels van…
Darts Players Championship Finals 2020 live tv en livestreamDarts Players Championship Finals 2020 live tv en livestreamVan vrijdag 27 november tot en met zondag 29 november 2020 worden de PDC Players Championship Finals gehouden. Dit toern…
Enfusion Live: Wuppertal op 17 oktober 2020Enfusion Live: Wuppertal op 17 oktober 2020Op zaterdag 17 oktober 2020 staat er een groot kickboksgala gepland van Enfsusion Live in Wuppertal (Duitsland). Op het…

KLM Open 2019: de 100e editieKLM Open 2019: de 100e editieVan 12-15 september 2019 is de jubileumeditie van het KLM Open gespeeld op The International in Amsterdam. De 100e editi…
Beachvolleybal: het spelBeachvolleybal: het spelHet beachvolleybal is een variant van het gewone volleybal, dat is ontstaan op de stranden van Santa Monica, Californië,…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/National_Basketball_Association
 • http://en.wikipedia.org/wiki/2014%E2%80%9315_NBA_season
 • http://www.sport1.nl
 • http://www.nba.com/

Reageer op het artikel "NBA 2020: Playoffs en Finals, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 17-09-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!