InfoNu.nl > Sport > Balsport > Informatie over Hans van Breukelen

Informatie over Hans van Breukelen

Hans van Breukelen (bijnaam: Breukie) staat in de sportwereld bekend als een van de beste keepers die Nederland heeft gekend. Hij won met PSV en het Nederlands elftal een aantal belangrijke voetbalwedstrijden, waaronder de match in 1988 tegen West-Duitsland. In dit artikel lees je meer informatie over Hans van Breukelen; over zijn loopbaan en priveleven.

Het begin

Op 4 oktober 1956 werd Hans van Breukelen in Utrecht (de Bilt) geboren. Na het afronden van de HAVO is Hans de Pedagogische Academie gaan doen en behaalde daar zijn diploma. Met het diploma op zak ging Hans van Breukelen werken op het Tuinbouwonderwijscentrum in Utrecht, waar hij vier jaren les gaf. In diezelfde tijd voetbalde Hans bij FC Utrecht. Op 25 jarige leeftijd maakte Hans van Breukelen de overstap naar Engeland, waar hij met veel plezier bij Nottingham Forrest ging spelen. PSV zag echter veel talent in van Breukelen en haalde hem terug naar Nederland. De tien jaren die daarop volgden speelde van Breukelen bij PSV.

PSV

In 1984 tekende Hans van Breukelen een contract bij PSV, welke het begin van een succesvolle voetbalcarrière voor van Breukelen zou inluiden. Met PSV won van Breukelen zes landskampioenschappen, drie KNVB-bekers en de Europacup I. Over van Breukelen werd al snel gezegd dat hij 'een engeltje op zijn schouder' had zitten wanneer hij in het doel stond. Het lukte hem meerdere malen om moeilijke ballen van tegenstanders tegen te houden. Zelf zegt Hans van Breukelen dat hij nooit onvoorbereid het veld op ging; hij liet zich van tevoren goed over zijn tegenstander informeren. In het seizoen 1987/1988 behaalde Van Breukelen met PSV de zege in de finalewedstrijd om de Europacup I. De wedstrijd werd uiteindelijk bepaald door strafschoppen. In 1988 kwam van Breukelen als keeper uit voor het Nederlands Elftal tijdens het Europees kampioenschap. Van Breukelen voetbalde o.a. samen met Marco van Basten, Ruud Gullit en Ronald Koemand in de eerste halve finale tegen het gevreesde West-Duitse team op 21 juni. In 1974 verloor Nederland een belangrijke wedstrijd van West-Duitsland; daarom was er nu veel aandacht voor de wedstrijd op 21 juni. Nederland kwam in het eerste deel van de wedstrijd op 1-0 achterstand te staan; door een strafschop tegen. In de tweede helft van de wedstrijd kreeg Duitsland een strafschop tegen en werd het 1-1. In de laatste twee minuten scoorde Marco van Basten met behulp van Jan Wouters een mooi doelpunt, welke zorgde voor de overwinning van Nederland.

Het leven na voetbal

Na tien jaren gespeeld te hebben bij PSV keerde Hans van Breukelen de voetbalwereld de rug toe. Hij had intussen honderden voetbalwedstrijden op zijn naam staan, een aantal flinke overwinningen en hij was 73 keer voor Oranje uitgekomen. Op verzoek van een vriend is van Breukelen gaan werken als adjuntdirecteur in een retailbedrijf. Hij kreeg als opdracht om van het bedrijf een 'winnend' team te maken. Dit lukte hem samen met de medewerkers. Na drie jaren ging van Breukelen terug naar zijn geboortestad Utrecht om daar technisch directeur te worden. Hoewel van Breukelen het goed had als technisch directeur, nam hij na 3 jaren ontslag. De werktijden en werkcultuur gingen van Breukelen tegenstaan; zaken die van Breukelen veel energie kostten.

Succes!

In 2000 startte Hans van Breukelen een eigen bedrijf: Hvb Management. Daarnaast werd hij mede-eigenaar van EYE-D Security Experts en directeur van de Stichting Sports and Technology. In 1994 werd van Breukelen ambassadeur van SOS-kinderdorpen. Tegenwoordig is Hans van Breukelen met name bekend om zijn rol als spreker op (werk)conferenties en bijeenkomsten. Tijdens zijn toespraak vertelt van Breukelen over zijn loopbaan en o.a. over de maakbaarheid van succes. Met zijn insteek wil hij medewerkers van bedrijven inspireren om als een team te functioneren.

Gezin

In oktober van 2009 verloor Hans van Breukelen zijn vrouw, Karen van Breukelen, aan kanker. Ze overleed op 51-jarige leeftijd. Karen liet na Hans ook hun drie kinderen: Lars, Kjeld en Svenja achter.
© 2010 - 2019 Jolene1984, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hans Parlevliet - Kunstschilder en illustratorHans Parlevliet, illustrator van de kinderboekenserie Kippenvel houdt zich tegenwoordig meer bezig met fijnschilderen da…
Odense op het eiland Funen in DenemarkenOdense op het eiland Funen in DenemarkenOdense is de derde stad van Denemarken, gesticht aan het riviertje Odense Å. Dit riviertje stroomt midden door de stad e…
Sprookjes bestaan in het H.C. Andersen museumWie kent ze niet! De sprookjes van Hans Christian Andersen. De kleine zeemeermin, het meisje met de zwavelstokjes en de…
Sprookjes van Hans Christian AndersenSprookjes van Hans Christian AndersenHans Christian Andersen is een van de bekendste sprookjesschrijver. De schrijver en dichter kwam uit Kopenhagen en schre…
Hans Anders, voor een betaalbaar montuurHans Anders is de grootste opticien van Nederland, waar u voor weinig geld een bril aan kunt schaffen. Voor een vaste pr…

Reageer op het artikel "Informatie over Hans van Breukelen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jolene1984
Gepubliceerd: 22-01-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Schrijf mee!