Atletiek: de 100 meter sprint

Atletiek: de 100 meter sprint De 100 meter sprint wordt wel het koningsnummer van de atletiek genoemd. Wat is de opbouw van de 100 meter sprint? Wanneer haal je topsnelheid en wanneer vertraag je? Wat zijn de snelste tijden die er zijn gelopen en wat zijn de records? Zijn er ook succesvolle Nederlandse 100 meter lopers? En wat maakt Usain Bolt tot een van de beste sprinters die er is?

Over de 100 meter

De 100 meter sprint is de kortste sprintafstand die er bestaat. De wedstrijd wordt altijd in de open lucht gelopen. Het concept is rond de 19de eeuw ontstaan, maar de officiële afstand werd pas een stuk later 100 meter. De Engelsen - de grondleggers van deze sprintafstand - hanteren een ander meetsysteem. Mede daarom was het vroeger de 100 yard sprint. Toen de sport Europees meer aandacht genoot werd er 100 meter sprint van gemaakt.

Opbouw van de sprint

De start is een van de belangrijkste elementen van de 100 meter sprint. Je moet direct reageren op het startschot en daarom zijn de reactietijden beduidend lager bij deze afstand dan bij langere afstanden. Je acceleratievermogen moet ook heel erg hoog liggen, want je moet zo snel mogelijk op topsnelheid komen. De topsnelheid ligt bij mannen zo rond het maximum van 43 km/h. Deze topsnelheid moet je even kunnen vasthouden. Meestal is dat niet zo'n probleem, want 100 meter sprint is immers zo voorbij. Bij bijvoorbeeld de 400 meter zou het problematischer worden om constant op maximale snelheid te lopen. Dit heb je niet bij de 100 meter. Echter na ongeveer 80 meter lopen zul je als sprinter altijd een vertraging krijgen. Het is dus zaak om je topsnelheid zo lang mogelijk vast te houden, of om er toch voor te kiezen iets onder je topsnelheid te lopen en dit constant vast te houden. De meeste sprinters kiezen voor het eerste. De finish is een zeer belangrijk onderdeel van de sprint. Een sprinter brengt altijd zijn borst naar voren bij de finish van de sprint. Dit komt omdat de meting stopt wanneer je romp over de finish is. Hoofd en handen tellen dan niet mee.

Snelste tijden

Mannen

Bij de mannen ligt het wereldrecord van de 100 meter sprint op 9,58 seconden. Het is in handen van de Jamaicaan Usain Bolt. Hij liep dit record op 16 augustus 2009 in Berlijn.

Vrouwen

Bij de vrouwen is het wereldrecord al een stukje ouder. De Amerikaanse Florence Griffith-Joyner liep op 16 juli 1988 de 100 meter in 10,49 seconden. Tot op heden is dat nog steeds de snelste tijd ooit gelopen door een vrouw.

Usain Bolt

Usain Bolt is tot nu toe een van de beste 100 meter lopers aller tijden. Bolt - geboren op 21 augustus 1986 - is de enige sprinter die zowel de 100 meter als de 200 meter twee keer wist te winnen op de Olympische spelen. Daarnaast heeft Bolt ook Olympische medailles op de 4x100 meter estafette. De estafette loopt hij met vier andere landgenoten. Deze Jamaicaanse hardlopers kunnen ook zeer behoorlijk lopen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat op de Olympische Spelen van 2008 en 2012 Jamaica veelvuldig successen boekte op deze afstanden. Naast het wereldrecord op de 100 meter, heeft Bolt ook het wereldrecord op de 200 meter in zijn bezit. Hij liep dit wereldrecord op 20 augustus 2009, vier dagen nadat hij zijn wereldrecord op de 100 meter liep.

Nederlanders

Nederlanders zijn doorgaans niet erg succesvol geweest op de 100 meter sprint. Churandy Martina is een van de succesvolste Nederlandse sprinters. Hierbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat Martina pas sinds de Olympische Spelen van 2012 uitkomt voor Nederland. Daarvoor liep hij voor de Antillen. De topafstand van Martina is de 200 meter, waar hij geregeld podiumplaatsen haalt in grote wedstrijden. Op de 100 meter is Martina doorgaans goed voor een finaleplaats, maar ontbreekt hij veelal op het podium. De 9,91 die hij in Londen liep op de 100 meter is zijn persoonlijke record en is tevens een Nederlands record.
© 2012 - 2020 B-bbergkamp, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Olympische Spelen 2021: 100 meter (atletiek)Olympische Spelen 2021: 100 meter (atletiek)In de zomer van 2021 worden de Olympische Spelen gehouden in Tokyo (Japan). Op vrijdag 30 juli staan de series van de 10…
Meest succesvolle Olympiërs (1896-2018)Voor de meeste sporters is het elke vier jaar het moment om te presteren; de Olympische Spelen. Elke vier jaar zit de sp…
Olympische kampioenen op het koningsnummer: de sprintOlympische kampioenen op het koningsnummer: de sprintEr zijn weinig takken van sporten, waar zoveel explosieve kracht aan te pas komt als de honderd meter sprint. In ongevee…
Carl Lewis, atleetCarl Lewis behoort tot de meest succesvolle sporters op de Olympische Spelen. Hij blonk uit op de sprintnummers (100 met…

Sportieve SMART- afsprakenSportieve SMART- afsprakenIn het bedrijfsleven wordt het principe van SMART-afspraken al jaren toegepast, maar vreemd genoeg heeft het even wat ti…
Waarom atletiek?Waarom atletiek?Sporten in algemene zin is gezond, maar de atletieksport heeft als voordeel dat het veelzijdig is en ieder “postuur” kan…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/100_meter_(atletiek)

Reageer op het artikel "Atletiek: de 100 meter sprint"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Ruud van de Ven, 16-08-2016 11:43 #1
De meting van de sprint (of welke andere loop dan ook) stopt niet wanneer de romp over de finish is, zoals in bovenstaande tekst staat, maar wanneer de romp de finishlijn bereikt.

Infoteur: B-bbergkamp
Gepubliceerd: 12-08-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!