InfoNu.nl > Sport > Diversen > De Elfstedentocht 2013, wetenschappelijke voorspellingen

De Elfstedentocht 2013, wetenschappelijke voorspellingen

De Elfstedentocht 2013, wetenschappelijke voorspellingen Iedere winter wordt er in Nederland weer druk gespeculeerd over de kans dat de Elfstedentocht in de aankomende winter door zal gaan. Ook in de winter van 2012 - 2013 zal dat niet anders zijn en wellicht nog heviger dan in voorgaande jaren. De laatste Elfstedentocht die werd verreden was in 1997 en veel Nederlanders hadden dan ook de hoop opgegeven dat er ooit nog een Elfstedentocht gehouden zou kunnen worden. In februari 2012 kreeg heel Nederland opeens weer hoop toen de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden voor het eerst sinds 1997 weer bijeen kwam. Een dooiperiode kwam echter enkele dagen te vroeg. Door de invallende dooi kon de Elfstedentocht niet meer gehouden worden in februari 2012, maar niet getreurd. Een Elfstedentocht in de winter van 2012 - 2013 zou nu alleen nog maar mooier zijn en komt dus steeds dichter bij.

Klimaatsveranderingen en de kans op een Elfstedentocht in 2013

Klimaatsveranderingen zijn anno 2012 een hot issue. In een periode van ruim 100 jaar (1900 - 2009) is de gemiddelde temperatuur 0,4 graden Celsius gestegen. Volgens vele deskundigen is de kans groot dat de gemiddelde temperatuur van de aarde de komende twintig jaar alleen maar meer zal stijgen. Een stijgende temperatuur en een Elfstedentocht lijken op het eerste gezicht niet samen te kunnen gaan, maar toch moet er niet gewanhoopt worden.

Meteorologen

Volgens meteorologen is de jaarlijkse kans op een Elfstedentocht in de 20e eeuw aanvankelijk iets toegenomen. Van 20% in 1901 naar 27% rond 1950, waarna de kans sterk afgenomen is naar 5,5% begin 21e eeuw. Indien deze percentages omgerekend worden naar jaren, dat de Elfstedentocht georganiseerd zou kunnen worden, dan blijkt uit de berekening dat de Elfstedentocht in de winter van 2012 - 2013 uitkomt op een gemiddelde van eens in de 18 jaar. De laatste Elfstedentocht werd verreden in januari 1997 en in januari 2013 is het dus precies 16 jaar geleden dat de tocht der tochten is verreden. Een precieze schatting kan nimmer worden gegeven, maar 4 januari 2015 lijkt de perfecte dag te worden om een Elfstedentocht te organiseren. Onnauwkeurigheden in de schatting zorgen er echter voor dat de kans dat er nog een Elfstedentocht voor 2015 wordt gehouden meer dan 75% is.

Klimaatonderzoekers

Klimaatonderzoekers mogen dan positief zijn over de kans dat de Elfstedentocht op korte termijn weer gehouden kan worden, maar de vooruitzichten voor Elfstedentochten in een verdere toekomst zien er zeer negatief uit. Uit wetenschappelijke onderzoeken door verschillende klimatologen en meteorologen, van ondermeer het KNMI, blijkt dat de kans op perioden met extreme koude in de toekomst steeds minder zullen worden. Op basis van deze onderzoeksresultaten is berekend dat de kans op een Elfstedentocht in het jaar 2050 zal liggen tussen de 0,056% en 0,006%. Wanneer deze percentages werkelijkheid zullen worden, dan zullen we er rekenschap mee moeten houden dat de periodes tussen twee Elfstedentocht gemiddeld langer zullen zijn dan een gemiddeld mensenleven. Uitgegaan wordt dan van één Elfstedentocht per circa 185 jaar.

Oorzaken klimaatsveranderingen

Dat het klimaat constant verandert wordt veroorzaakt door verschillende menselijke en natuurlijke oorzaken. Deze oorzaken worden in onderstaande tabel weergegeven.

Natuurlijke oorzakenMenselijke oorzaken
Vermindering van de albedo ( Het smelten van grote hoeveelheden Noord- en Zuidpoolijs heeft invloed op de hoeveelheid teruggekaatst zonlicht. Dit teruggekaatst zonlicht wordt albedo genoemd.) Versterkt broeikaseffect
De curve van Milankovitch ( Volgens Milankovitch is de baan van de aarde om de zon niet altijd gelijk. Dit zou voor klimaatschommelingen kunnen zorgen) Gat in de ozonlaag
Zonneactiviteit en Zonnevlekken
Vulkaanuitbarstingen
(Op deze startpagina kunt u meer lezen over de vulkaanuitbarstingen in 2012 en de gevolgen)
El Nino
(Op deze website kunt u meer lezen over de El Nino en zijn gevolgen voor het klimaat en het doorgaan van de Elfstedentocht)
Veranderingen in de Golfstroom

Klimaatonderzoekers verwachten dat er een Elfstedentocht gaat komen

Zowel klimaatonderzoekers als meteorologen doen jaarlijks onderzoek naar de verwachtte weersomstandigheden. Onderzoeken kunnen zeer goede en betrouwbare resultaten geven, maar geven nooit een garantie. Meer over het onderzoek van de klimaatonderzoekers met betrekking tot een kans op het doorgaan van de Elfstedentocht, kan gelezen worden in het artikel: Klimaatonderzoekers verwachten een Elfstedentocht.

Weersvoorspellingen winter 2012 - 2013

Paragnost Jan C. van der Heide, voorspelt jaarlijks hoe het nieuwe jaar zal verlopen. Zijn voorspellingen zijn zeer populair en worden regelmatig gepubliceerd in verschillende media. Jan C. van der Heide belicht de voorspellingen van het nieuwe jaar via diverse kanten, zoals het binnenlands nieuws, de economie, maar ook door weervoorspellingen. Jan C. van der Heide heeft zijn populariteit vooral te danken aan het feit dat hij heeft bewezen dat zijn voorspellingen vaak uit komen. In 2006 werd Jan C. van der Heide uitgeroepen tot medium van het jaar 2006.

Weersvoorspelling winter 2012 - 2013: Jan C. van der Heide
Volgens paragnost Jan C. van der Heide gaat de winter van 2012 - 2013 zeer streng worden. In zijn voorspellingen geeft Jan C. van der Heide het volgende aan: "Deze winter wordt polair koud, sneeuwbergen. Kortom een ijsbeer zou zich thuisvoelen in Nederland. Maar velen voelen zich als een pinguïn die vergeten is een extra bontjas aan te trekken. Het wordt bitterkoud met ongekend lage temperaturen." Meer over de voorspellingen van Jan C. van der Heide zijn te lezen op zijn website www.jancvanderheide.com.

Enkhuizer Almanak en de Deventer Almanak

De uit de 15e eeuw stammende Deventer Almanak en Enkhuizer Almanak voorspellen beiden een kwakkelwinter voor de winter van 2012 - 2013. Dit zou niet veel goeds voorspellen voor de Elfstedentocht van 2013, want beide Almanakken hebben een betrouwbaarheid van 75% bewezen. Alleen februari zal ons wat vorst gaan brengen. Hopelijk zal er dan alsnog geschaatst kunnen worden. Het valt echter volgens de beide Almanakken te betwijfelen of het ijs zo dik zal worden, dat er op natuur ijs geschaatst kan worden. Lees hier hoe dik het natuurijs moet zijn om te kunnen schaatsen.

Conclusie, de Elfstedentocht 2013 gaat door, maar op welke manier?

Het is zeer moeilijk om het weer te voorspellen. Dit ondanks de steeds betere technologieën. Het blijft bijna onmogelijk. Als we bovenstaande theorieën mogen geloven, is er een redelijke kans dat de Elfstedentocht van 2013 doorgaat. Maar toch blijft het erg onzeker. Althans wat betreft de Elfstedentocht op de schaats. Immers de Elfstedentocht van 2013 gaat 100% zeker door. Misschien niet op de schaats, maar de Elfstedentocht wordt ook onder andere jaarlijks als evenement georganiseerd:
 • als wandeling,
 • per fiets,
 • om te roeien,
 • per step
 • per motor
 • per boot
 • per auto.

Lees verder

© 2012 - 2018 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Weersvoorspellingen: Het weer in FebruariWeersvoorspellingen: Het weer in FebruariHet goed voorspellen van het weer is voor veel mensen een belangrijke informatie bron. Is het niet voor de uitoefening v…
Komt er een Elfstedentocht in 2018?De Elfstedentocht. Wanneer komt ie weer? Wanneer gaat het door en zeggen de Friezen: It giet oan! Wat moet de ijsdikte z…
Top tien koudste winters in Nederland, de statistiekenTop tien koudste winters in Nederland, de statistiekenDe weersvoorspellingen houden de gemiddelde Nederland veel bezig. Jaarlijks vragen we ons dan ook af of we te maken krij…
Schaatsen: NK marathon op natuurijs 2013Op vrijdag 25 januari 2013 zal op het Veluwemeer bij Elburg het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs…
Waarom de Elfstedentocht zo vaak niet doorgaatWaarom de Elfstedentocht zo vaak niet doorgaatDooi, harde wind en sneeuw zijn vaak de oorzaken waarom de Elfstedentocht niet doorgaat of op het laatste moment wordt a…
Bronnen en referenties
 • www.wikipedia.org
 • www.knmi.nl
 • www.jancvanderheide.com
 • Deventer almanak
 • Enkhuizer almanak
 • www.vvv,nl

Reageer op het artikel "De Elfstedentocht 2013, wetenschappelijke voorspellingen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Andre, 10-12-2012 11:51 #1
Beste,

De hoofdreden waarom er in februari 2012 niet gereden kon worden was menselijk van aard. Namelijk de vele "kunstwerken"langs de route, waardoor er veel kluunplaatsen waren. Waren er in 1949 nog maar een tientallen kleinere bruggetjes, in 2012 waren dit vele grote betonnen constructies.daarnaast de waterhuishouding en gemalen en grote vervuiling door warmte, licht en chemisch van het oppervlaktewater.
Had men als bestuur eerlijk besloten dat de winter en de tocht een kans moest krijgen, had men deze locaties met de hand, menselijk ook, kunnen versterken. Reactie infoteur, 15-12-2012
2012 heeft veel nieuwe inzichten gebracht en daar wordt vanaf heden rekening meegehouden. Nu maar hopen voor de schaatsliefhebbers dat er een tocht komt.

TekstSchrijverT

Infoteur: Tekstschrijvert
Gepubliceerd: 03-09-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Special: Elfstedentocht
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 1
Schrijf mee!