Kür op muziek dressuur

Een kür op muziek is een leuke afwisseling voor het rijden van dressuurproeven. Daarnaast is het rijden van een kür leuk voor het publiek om naar te kijken. Echter hoe zit het nu precies met een kür op muziek, wat zijn de eisen en hoe stel ik een goede proef samen? Dit artikel gaat in op het rijden van een kür op muziek en de belangrijkste elementen daarvan.

Kür op muziek

Een kür op muziek is een dressuurproef die wordt gereden op muziek. Een kür op muziek kan gereden worden vanaf L niveau dressuur t/m Grand Prix. Een kür op muziek bestaat in tegenstelling tot een reguliere dressuurproef niet uit onderdelen die in een vaste volgorde getoond dienen te worden, maar uit losse verplichte onderdelen die ergens tijdens een kur op muziek getoond dienen te worden. De volgorde van de gevraagde onderdelen mag dus vrij bepaald worden. De totale tijd van een kür op muziek ligt tussen de 4.30 en 5 minuten en wordt altijd uit het hoofd gereden. Deelnemende combinaties aan de kür op muziek mogen enkel deelnemen in de klasse waar zij reglementair ook in starten tijdens reguliere dressuurwedstrijden. De moeilijkheidsgraad van de kür mag het niveau van de kür niet overtreffen, ofwel in een L kür, mogen enkel L dressuuroefeningen getoond worden.

Samenstelling proef

De samenstelling van de proef mag vrij bepaald worden, mits wordt voldaan aan het niveau en het tonen van de verplichte onderdelen. Om een succesvolle kür samen te stellen is het belangrijk om de sterke punten van het paard en / of de combinatie goed naar voren te laten komen. Een algemene regel hierbij is dat sterke onderdelen van de combinatie richting de jury worden gereden en mindere onderdelen van de jury af worden gereden. Indien de proef definitief is samengesteld wordt deze gefilmd en gebruikt als input voor de samenstelling van de muziek passende bij de kür.

Beoordeling

De beoordeling van een kür wordt gedaan via het geven van punten op een schaal van 1 tot 10 (idem als tijdens een reguliere dressuurproef). Echter naast de beoordeling van de verplichte onderdelen wordt ook specifieke onderdelen behorend bij een kür op muziek beoordeeld, zoals de choreografie, de inhoud van het programma en de moeilijkheidsgraad en de muziekkeuze.

Samengevat vindt de beoordeling plaats op twee hoofdpunten, Technische presentatie (uitvoering van de onderdelen) en Artistieke presentatie (algemene impressie behorende bij de uitvoering van de kür). Beide hoofdpunten wegen even zwaar in de eindbeoordeling.

In de reguliere dressuursport telt het rijden van een kür op muziek niet mee in de winst- of verliesregeling van de KNHS.

Muziekkeuze

De muziekkeuze is essentieel voor het rijden van een goede kür op muziek. Vanuit de reglementen is het niet toegestaan een kür op muziek te rijden die door een orkest of andere levende muziek wordt uitgevoerd (zoals veel vocale ondersteuning). Een goede muziek past bij het ritme van het paard. Iedere gang kent zijn eigen ritme en daarom worden er vaak per gang diverse muzieksoorten gebruikt. Om rust en harmonie te creëren in de kür wordt vaak aangeraden om eenzelfde muziekstijl te kiezen.

Het samenstellen van een goede kür met de juiste muziek wordt als zeer lastig ervaren. Soms is men alleen al uren bezig met het zoeken van de juiste muziek en dit uit te proberen in combinatie met het paard. Ook sterke en mindere onderdelen kunnen worden benadrukt of verdoezelt worden door de juiste muziek. indien een paard bijvoorbeeld niet 100% zuiver stapt is dit te verdoezelen door muziek te gebruiken zonder beat. De beat kan er namelijk voor zorgen dat het niet zuiver stappen opvalt, de jury kan immers aan de hand van de beat bepalen of het paard juist stapt.

Liever niet zelf aan de gang? Op internet zijn diverse professionele muziekmakers / componisten gespecialiseerd in het samenstellen van een kür op muziek. De prijzen hiervoor lopen zeer uiteen.

Aandachtspunt: Bij het kiezen van de muziek is het belangrijk om rekening te houden met de muziekrechten. Niet iedere muziek mag zomaar gebruikt worden.

Lees verder

© 2012 - 2020 Jukito, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Muziek en de hersenenMuziek en de hersenenMuziek is leuk en ontspannend om naar te luisteren. Maar uit onderzoek blijkt dat het ook helpt bij leren en concentrere…
Invloed van muziek op de mensMuziek lijkt in het eerste opzicht slechts vermaak voor de mens die er in talloze vormen en stijlen is. Denk aan klassie…
Muziek en invloed op stemmingMuziekklanken hebben grote invloed op de stemming van de mens. Bij de tandarts klinkt watergekletter om zenuwen te verdr…
Online gratis bladmuziek voor de pianoWie goed zoekt op het internet, vindt veel websites die gratis bladmuziek aanbieden voor de piano. Omdat er zo veel site…

Een zeeslag met droge voetenEen zeeslag met droge voetenBij een echte zeeslag vechten oorlogsschepen op zee een gevecht uit. Er wordt met scherp geschut op elkaar geschoten, ne…
Teamers.com: weten wat er speelt in jouw team!Teamers.com: weten wat er speelt in jouw team!Teamers is een website, opgericht in 2007, voor alle soorten (sport)teams. Je kunt er trainingen bijhouden, wedstrijden,…
Bronnen en referenties
  • www.knhs.nl

Reageer op het artikel "Kür op muziek dressuur"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jukito
Gepubliceerd: 24-12-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!