InfoNu.nl > Sport > Diversen > De Olympische Winterspelen 2018 live op tv en livestreams

De Olympische Winterspelen 2018 live op tv en livestreams

De Olympische Winterspelen 2018 live op tv en livestreams Vanaf de Openingsceremonie, op 9 februari 2018 tot en met de sluitingsceremonie op 25 februari 2018, zijn alle Olympische wedstrijden live te volgen zijn op tv en internet. Discovery Networks Benelux heeft de uitzendrechten van de Olympische Winterspelen 2018 in handen, zij zendt de Spelen via haar zender Eurosport uit. Eurosport gaat wel samenwerking aan met andere televisiezenders in Europa, waardoor ook de NOS een groot gedeelte van de Olympische Spelen 2018 live op tv mag uitzenden.

Olympische Winterspelen live op tv


De geschiedenis van de televisie-uitzendingen van de Olympische Spelen

Vanaf eind jaren twintig in de negentiende eeuw werden er voor het eerst televisietoestellen gemaakt. Waarna er vanaf 1935 in Duitsland, Engeland en Amerika, met regelmaat televisieuitzendingen te bewonderen waren. In Nederland duurde het tot 1951 voordat de eerst Nederlandse televisie-uitzending een feit was.

Olympische Zomerspelen 1936

Sinds de Olympische Spelen in Berlijn van 1936, worden er tv-uitzendingen van de Olympische Spelen gemaakt. Tijdens de Zomerspelen van 1936 en de Zomer- en Winterspelen gehouden in 1948 en 1952 ging het in eerste instantie nog om een lokale uitzending. Maar vanaf de Olympische Winterspelen van 1956 in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo werden, zowel de Olympische Zomerspelen als de Olympische Winterspelen, wereldwijd op televisie uitgezonden.

Uitzendrechten Olympische Spelen 2018

In juni 2015 maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) het nieuws bekend dat de uitzendrechten voor alle Olympische Spelen tussen 2018 en 2024 naar Discovery Communications zouden gaan. Voor deze uitzendrechten werd maar liefst 1,3 miljard euro betaald. Tot en met de Olympische Zomerspelen van 2016 werden de uitzendrechten van de Spelen altijd toegewezen aan de publieke omroepen, omdat het IOC in het verleden in Europa altijd de filosofie heeft uitgedragen dat de Olympische Spelen door zoveel mogelijk mensen gezien moesten kunnen worden.

Sublicentie

In 2016 werd bekend dat de NOS een contract met Discovery Communications heeft getekend, waardoor de NOS een sublicentie heeft gekregen voor de audiovisuele- en radio rechten voor de Olympische Spelen van 2018 en 2020. Hierdoor mag de NOS een groot gedeelte van de Olympische wedstrijden, waaronder het schaatsen, toch live op tv uitzenden. De NOS mag niet alle sporten live uitzenden. IJshockey, skicross en snowboardcross zijn in Nederland alleen live te zien bij Eurosport. Discovery Networks Benelux behoudt ook het recht om alle sporten van de Olympische Spelen zowel lineair (dus direct op het moment van de sportactie) als non-lineair uit te zenden op haar zenders Eurosport 1, Eurosport 2 en via de Eurosport Player.

De Olympische Winterspelen bij Eurosport

Voor de sportliefhebbers die graag op de hoogte willen blijven van de resultaten tijdens de Olympische Winterspelen maakt Eurosport een dagprogramma. Zo kan er iedere dag tijdens de Olympische Winterspelen vanaf 7 uur in de ochtend naar Eurosport gekeken worden. Het is een dagprogramma bij Eurosport waarbij door Eurosport telkens geschakeld wordt tussen de verschillende sporten. ,,Vergelijk het met Langs de Lijn, een bekend radioprogramma van de NOS, maar dan op tv'', aldus zendermanager Gijs Poortman van Eurosport. ,,Wij zenden niet urenlang het schaatsen uit, maar zijn er wel bij als de ontknoping daar is.''

Gratis kijken bij Ziggo

Het dagprogramma bij Eurosport, Winterspelen Vandaag, wordt gepresenteerd door Neal Petersen. Naast Winterspelen Vandaag op Eurosport 1 worden op Eurosport 2 live-registraties van sporten uitgezonden. Voor Ziggo-kijkers is tijdens de Olympische Winterspelen Eurosport 2, evenals Eurosport 3, 4 en 5 een gratis zender. Tijdens de Olympische Winterspelen zijn de sportzenders van Eurosport voor de Ziggo-klanten te vinden op de kanalen:
 • Eurosport 1 - kanaal 20
 • Eurosport 2 - kanaal 411
 • Eurosport 3 - kanaal 408
 • Eurosport 4 - kanaal 409
 • Eurosport 5 - kanaal 410

Online livestreams bij Eurosport

In 48 Europese landen heeft Eurosport de exclusieve multimediarechten van de Olympische Winterspelen 2018 in handen. Eurosport heeft de ambitie om meer kijkers (sportliefhebbers) een ultieme Olympische beleving te geven. Eurosport zendt in totaal ruim 100 sportwedstrijden op tv live en on demand uit. Via meer schermen wil Eurosport de liefhebbers van sport meer kijkmogelijkheden bieden. Daarnaast is er voor de sportkijker ook nog de Eurosport Player. De Eurosport Player geeft de kijker de mogelijkheid om via mobiel en tablet alle Olympische prestaties te bekijken. In totaal biedt de Eurosport Player tijdens de Olympische Winterspelen aan de sportkijker ruim 4.000 uur Olympische kijkplezier.

Ontbijtprogramma op Facebook

Eurosport zendt tijdens de Spelen in Pyeongchang, dagelijks om 8:00 uur een ontbijtprogramma uit op Facebook. In het programma OS Daily, is in circa 20 minuten te zien wat er 's nachts allemaal gebeurd is op de Olympische Winterspelen. De eerste uitzending van dit ontbijtprogramma vindt plaats op zaterdag 10 februari.

De Olympische Winterspelen 2018 op tv bij de NOS

De NOS zend tijdens de Olympische Winterspelen 2018 op tv maar liefst 230 uur Olympische Winterspelen uit, waarvan 150 uur live sport in Pyeongchang. De uitzenduren op tv zijn verdeeld over drie programma's:
 • 03.00-07.00 uur - NOS Pyeongchang Live
 • 07.00-08.30 uur - NOS Pyeongchang Vandaag
 • 08.30-15.50 uur - NOS Pyeongchang Live
 • 18.00-18.55 uur - NOS Pyeongchang Vandaag
 • 20.30-21.15 uur - NOS Studio Sportwinter

NOS Studio Sportwinter

NOS Studio Sportwinter begint op donderdag 8 februari. Deze eerste uitzending begint om 21:30 uur. Het programma wordt gepresenteerd door Henry Schut en Erben Wennemars.

Lees verder

© 2013 - 2019 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
IJshockey mannen Olympische Spelen 2018IJshockey mannen Olympische Spelen 2018De Olympische Winterspelen van 2018 worden van vrijdag 9 tot en met zondag 25 februari 2018 gehouden in Zuid-Korea. Eén…
Schaatsen op de Olympische Winterspelen: 5000 meter mannenSchaatsen op de Olympische Winterspelen: 5000 meter mannenDe 5000 meter oftewel de 5 kilometer schaatsen voor mannen wordt sinds de allereerste Olympische Winterspelen verreden.…
De Olympische SpelenDe Olympische SpelenDe Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen zijn zeer populair en er worden grote prestat…
Schaatsen op de Olympische Winterspelen: 1500 meter mannenSchaatsen op de Olympische Winterspelen: 1500 meter mannenDe 1500 meter, ook wel de schaatsmijl genoemd, is een officiële schaatsafstand bij het langebaanschaatsen en staat sinds…
Vlaggendragers Nederland tijdens de Olympische WinterspelenVlaggendragers Nederland tijdens de Olympische WinterspelenOp vrijdag 9 februari 2018 vindt in Pyeongchang de openingsceremonie van de 23e Olympische Winterspelen plaats. Het is e…
Bronnen en referenties
 • www.nos.nl www.vrt.nl www.wikipedia.org www.luistercijfers.nl

Reageer op het artikel "De Olympische Winterspelen 2018 live op tv en livestreams"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ingrid, 08-03-2014 13:42 #2
Goedemiddag, wat ik erg vervelend vind is dat er 's middags 30 minuten uitzending is van de Paralympics. Wat denk je wat, na 20 of 21 minuten stopt men en komt er verder reclame. SCHANDALIG! Reactie infoteur, 09-03-2014
Hallo Ingrid,

Misschien biedt België een uitkomst.

België
Vlaamse Radio en Televisieomroep
http://www.vrt.be/
http://www.vrt.be/

Radio-Télévision Belge de la Communauté Française
http://www.rtbf.be/
http://www.rtbf.be/

TekstSchrijverT

Harry Jansen, 14-01-2014 15:59 #1
Zijn de internet uitzendingen ook in Zagreb, Kroatie op de PC te bekijken?

Vriendelijk dank voor het antwoord,

groet, Harry Reactie infoteur, 15-01-2014
Beste Harry,

Het voordeel van internet is dat er veel in het buitenland te zien is, dus ook sportuitzendingen.

Succes,

TekstSchrijverT

Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 01-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Special: Olympische Winterspelen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Schrijf mee!