InfoNu.nl > Sport > Diversen > Olympische Winterspelen 2014: tv-uitzendingen / live streams

Olympische Winterspelen 2014: tv-uitzendingen / live streams

Olympische Winterspelen 2014: tv-uitzendingen / live streams Vele sporters stellen zich ten doel om deel te nemen aan de Olympische Spelen. Iedere vier jaar zijn er Olympische Spelen. De Olympische Spelen zijn verdeeld in de Zomerspelen en de Winterspelen. De Olympische Winterspelen van 2014 worden gehouden in de Russische stad Sotsji. De stad Sotsji is gelegen aan de Zwarte Zee. Vanaf de Openingsceremonie, op 7 februari 2014 tot en met de sluitingsceremonie op 23 februari 2014, zullen alle Olympische wedstrijden live te volgen zijn op tv en internet. Zowel in Nederland als in België hebben de publieke omroepen de uitzendrechten van de Winterspelen 2014 in handen gekregen.

De Olympische Winterspelen 2014, worden gehouden in Sochi

Sportliefhebbers

Er zijn heel veel sportliefhebbers die niet naar Sotsji (ook wel geschreven als Sochi) gaan, maar thuis op de bank naar de Olympische Winterspelen willen kijken en luisteren. Met de huidige ontwikkelingen hoeft het luisteren en kijken niet alleen meer via de radio of televisie. Ook het kijken op internet, naar de sportuitzendingen van de Olympische Spelen, heeft zijn intrede gedaan.

De geschiedenis van de televisie-uitzendingen van de Olympische Spelen

Vanaf eind jaren twintig in de negentiende eeuw werden er voor het eerst televisietoestellen gemaakt. Waarna er vanaf 1935 in Duitsland, Engeland en Amerika, met regelmaat televisie uitzendingen te bewonderen waren. In Nederland duurde het tot 1951 voordat de eerst Nederlandse televisie-uitzending een feit was.

Olympische Zomerspelen 1936

Sinds de Olympische Spelen in Berlijn van 1936, worden er tv uitzendingen van de Olympische Spelen gemaakt. Tijdens de Zomerspelen van 1936 en de Zomer- en Winterspelen gehouden in 1948 en 1952 ging het in eerste instantie nog om lokale uitzending. Maar vanaf de Olympische Winterspelen van 1956 in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo werden, zowel de Olympische Zomerspelen als de Olympische Winterspelen, wereldwijd op televisie uitgezonden.

Uitzendrechten zijn een heel belangrijke inkomstenbron

De verkoop van de uitzendrechten van de Olympische Spelen vormen, voor het Internationaal Olympische Comité (IOC), de belangrijkste inkomstenbron. Voor de Olympische Winterspelen van Sotsji (2014) en de Zomerspelen van Rio de Janeiro (2016) zijn de tv-deals al gesloten. De waarde van de uitzendrechten hebben voor 2014 een waarde van 625 miljoen euro. Terwijl de uitzendrechten voor de Zomerspelen van 2016 zijn verkocht voor 920 miljoen euro. De uitzendrechten van de Olympische Winterspelen van 2014 en van de Olympische Zomerspelen van 2016 zijn voor Nederland opgekocht door de NOS.

De tv uitzending van de Olympische Spelen verdwijnen achter de decoder

De NOS mag in haar handen knijpen dat zij de uitzendrechten van de Spelen van 2014 en 2016 heeft weten te bemachtigen. Want vanaf de Olympische Winterspelen in Sotsji 2014 hanteert het IOC andere regels met betrekking tot de verdeling van de uitzendrechten. Hierdoor maken betaalzenders, zoals Sport 1 en Fox, een grotere kansen op het bemachtigen van de uitzendrechten. Het gaat hierbij om de uitzendrechten van zowel de Olympische Winterspelen als van de Olympische Zomerspelen. De publieke omroep van Zweden (SVT) is een van de eerste slachtoffers van deze nieuwe regels. De Olympische Winterspelen van 2014 zullen worden uitgezonden door de betaalzender Viasat. Het gevolg voor de inwoners van Zweden is, dat alle uitzending van de Olympische Spelen achter de decoder verdwijnen.

De Olympische Winterspelen 2014 op tv in Nederland

De Nederlandse sportliefhebbers kunnen de Olympische Winterspelen van 2014 in zijn geheel volgen via de NOS. De NOS heeft voor de Spelen van Sotsji alle denkbare rechten voor televisie, radio, internet en mobiel (live én on-demand) in handen. Doordat veel Olympische wedstrijden tegelijkertijd worden gehouden, is het voor de NOS onhaalbaar om alle wedstrijden live uit te zenden. De NOS zal zich in eerste instantie dan ook richten op de verrichtingen van de Nederlandse atleten. Wie alle wedstrijden live wil volgen kan terecht op www.nos.nl, waar vele livestreams van de Olympische Winterspelen 2014 te vinden zullen zijn.

Avondprogramma Olympische Winterspelen 2014 NOS

De NOS zal zoals gebruikelijk is tijdens grote sportevenementen ook tijdens de Olympische Winterspelen van Sochi een avondprogramma verzorgen. Dit maal zal het geen late-night show worden, maar een talkshow om prime-time half negen.
Het is voor het eerst dat het avondprogramma van de NOS tijdens een groot sportevenement om half negen wordt uitgezonden. Dit heeft te maken met het tijdsverschil met Rusland. ( lees hier meer over het tijdsverschil met Sochi). Het avondprogramma van de Olympische Spelen zal gepresenteerd worden door presentator Henry Schut en co-host Erben Wennemars. Iedere avond zullen er bekende gasten en sporters bij hen aan tafel aanschuiven.

De Olympische Winterspelen op tv in België

De uitzendrechten van de Olympische Winterspelen 2014 zijn voor wat België betreft, gegaan naar de VRT. De verrichtingen van de Olympische Winterspelen zullen in België op de sportzender Sporza te volgen zijn.

Lees verder

© 2013 - 2017 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Olympische Spelen 2014: IJshockey toernooi mannenOlympische Spelen 2014: IJshockey toernooi mannenSportwedstrijden hebben een brede publieke belangstelling. Ook de Olympische Winterspelen krijgt altijd veel publiciteit…
De Olympische SpelenDe Olympische SpelenDe Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen zijn zeer populair en er worden grote prestat…
Belgische deelnemers en prestaties, Olympische Spelen 2014Belgische deelnemers en prestaties, Olympische Spelen 2014In 2014 worden de Olympische spelen georganiseerd. Veel sporters bereiden zich intensief voor op hun deelname. Ook Belgi…
De 500 m schaatsen vrouwen Olympische Winterspelen 2014De 500 m schaatsen vrouwen Olympische Winterspelen 2014Voor sporters is de deelname aan de Olympische Spelen het hoogst haalbare wat een sporter kan bereiken. De sporters stre…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema triathlonOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema triathlonOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema triathlon. Op 4 en 7 augustus 2012 wordt de triathlon gehouden op de Olympisc…
Bronnen en referenties
  • www.nos.nl www.vrt.nl www.wikipedia.org www.luistercijfers.nl

Reageer op het artikel "Olympische Winterspelen 2014: tv-uitzendingen / live streams"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Ingrid, 08-03-2014 13:42 #2
Goedemiddag, wat ik erg vervelend vind is dat er 's middags 30 minuten uitzending is van de Paralympics. Wat denk je wat, na 20 of 21 minuten stopt men en komt er verder reclame. SCHANDALIG! Reactie infoteur, 09-03-2014
Hallo Ingrid,

Misschien biedt België een uitkomst.

België
Vlaamse Radio en Televisieomroep
http://www.vrt.be/
http://www.vrt.be/

Radio-Télévision Belge de la Communauté Française
http://www.rtbf.be/
http://www.rtbf.be/

TekstSchrijverT

Harry Jansen, 14-01-2014 15:59 #1
Zijn de internet uitzendingen ook in Zagreb, Kroatie op de PC te bekijken?

Vriendelijk dank voor het antwoord,

groet, Harry Reactie infoteur, 15-01-2014
Beste Harry,

Het voordeel van internet is dat er veel in het buitenland te zien is, dus ook sportuitzendingen.

Succes,

TekstSchrijverT

Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 29-10-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Special: Olympische Winterspelen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Schrijf mee!