InfoNu.nl > Sport > Diversen > Nederlandse deelnemers Paralympics 2014

Nederlandse deelnemers Paralympics 2014

Nederlandse deelnemers Paralympics 2014 Wil je eens zien hoe een held eruit ziet? Kijk dan naar de Paralympische Winterspelen in maart 2014. Zeven Nederlandse sporters zullen deel gaan nemen. In het Alpineskiën zijn dat Kees-Jan van der Klooster, Anna Jochemsen en Bart Verbruggen. Bij het snowboarden zijn dat Bibian Mentel, Lisa Bunschoten, Merijn Koek en Chris Vos. Lees hier hun korte biografieën.

Nederlandse deelnemers paralympics 2014

In 2014 deden de volgende sporters mee aan de winterspelen:
 • Kees-Jan van der Klooster
 • Anne Jochemsen
 • Bart Verbruggen
 • Bibian Mentel
 • Lisa Bunchoten
 • Merijn Koek
 • Chris Vos

Kees-Jan van der Klooster

Kees-Jan van der Klooster (36) is een succesvolle alpineskiër en wakeboarder. In 2001 liep hij door een ongeluk bij het snowboarden een dwarslaesie op waardoor hij vanaf zijn middel verlamd raakte. Kees-Jan heeft vele gouden, zilveren en bronzen medailles gewonnen. Hij heeft daarnaast een eigen bedrijf waarmee hij werkt aan een betere beeldvorming van mensen met een handicap in onze maatschappij. Dit doet hij door samen te werken met S(Cool) on Wheels. Tijdens School on Wheels komt iemand met een beperking in de klas en vertelt over de mogelijkheden en onmogelijkheden van leven met een beperking.

Anna Jochemsen

Anna Jochemsen (28) is geboren in Zwaziland en woont tegenwoordig in Bennekom. Ze skiet op een been omdat haar andere bij de geboorte niet was volgroeid. Lopen doet ze met een bovenbeenprothese. Ze heeft leren skiën van haar vader maar toen ze het nog beter wilde leren is ze bij de DAAST (Dutch Adaptive Alpine Ski Team) terecht gekomen. Naast haar studie Voeding en Gezondheid heeft ze dankzij veel trainen de wereldtop bereikt. Ze is Gelders Gehandicapte sporter van het jaar 2011. Ze is ambassadeur voor de Esther Vergeer Foundation en onderdeel van Team ParaStars. Via Twitter kun je al het nieuws rondom haar voorbereidingen voor de paralympische spelen volgen.

Bart Verbruggen

Bart Verbruggen (25) is fitness coach bij David Lloyd. Hij werd samen met zijn twee broers op 15 mei 1988 geboren na een zwangerschap van 26 weken. Al snel bleek dat hij twee hersenbloedingen had gehad. Hierdoor heeft hij een linker hemiparese die ook wel hemiplegie of unilaterale cerebrale parese wordt genoemd. Het betekent dat hij spastisch is aan de linkerzijde. Hij doet vier maal per week aan fitness en is regelmatig op zijn wielrenfiets te vinden. Daarnaast skiet hij iedere week op de indoorskibaan in Zoetermeer. In de discipline waarop hij tijdens de spelen gaat uitkomen, afdaling, is hij negende op de wereldranglijst.

Bibian Mentel

Bibian Mentel (41) was 27 jaar oud, een professioneel snowboarder en stond op het punt om zich te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen in Salt Lake City. Toen bleek een kleine enkelblessure het signaal te zijn van botkanker waardoor haar onderbeen geamputeerd moest worden. Ze kreeg twee keer botkanker met drie keer een uitzaaiing naar haar longen. Dit weerhield haar er niet van te sporten. Vier maanden na de amputatie stond ze weer op haar snowboard en zeven maanden later was ze weer Nederlands kampioen van de valide sporters. Ze is een favoriet voor een gouden medaille tijdens de Paralympische Spelen in 2014. Ze heeft een boek geschreven: “Met mijn goede been uit bed”.

Lisa Bunschoten

Snowboarder Lisa Bunschoten (18) werd geboren zonder kuitbeen. Daarnaast had ze een spitsvoet en een instabiele knie. Na allerlei operaties is uiteindelijk op haar zestiende haar voet geamputeerd. Daarom snowboardt ze nu met een onderbeenprothese. Haar broer bracht haar op het idee om te gaan snowboarden. Als gezin gingen ze altijd skiën, maar zij kon nooit skischoenen aan. Toen hij in 2010 suggereerde dat ze wellicht snowboardschoenen aankon, is ze dat gaan proberen en het ging vrijwel direct heel goed. Nadat haar voet geamputeerd was kwam ze Bibian Mentel tegen op de Wintersport FUNdag. Vanaf dat moment ging ze meetrainen en ging het allemaal heel snel. Lisa zit op het VWO en hoopt dit jaar haar eindexamen te halen. Ze zit op een LOOT school. Dit is een school voor voortgezet onderwijs waar jonge sporttalenten een aangepast lesprogramma volgen en zo gemakkelijker sport kunnen combineren met onderwijs.

Merijn Koek

De 23 jarige snowboarder uit Eindhoven is geboren zonder onderarmen en mist een onderbeen. In zijn leven is hij niets tegengekomen dat hij niet kan. In het begin zijn dingen soms moeilijk maar dan probeert hij het nog een keer, net zolang totdat het lukt. Zijn ouders lieten hem alles ontdekken en behandelden hem niet anders dan zijn broer en zus. Hij ging ook sporten. Hij voetbalde bijvoorbeeld, maar aan wedstrijden mocht hij niet meedoen omdat zijn prothese te gevaarlijk was. Hij ging toen fietscrossen en ook skateboarden. Via de Stichting Gehandicapten op ski's is hij gaan skiën en later gaan snowboarden. Toen hij het snowboarden serieuzer wilde gaan aanpakken zocht hij contact met Kees-Jan van de Klooster die hem vervolgens doorverwees naar Bibian Mentel. Zij heeft hem geholpen te komen waar hij nu is. Hij hoopt op een plek bij de eerste tien. Merijn Koek zit op het Johan Cruyff college in Nijmegen.

Chris Vos

De in maart 16 jarige snowboarder Chris Vos (alias Adaptive Chris) stond al op zijn derde op skietjes. Twee jaar later kreeg hij een ongeluk waardoor zijn rechter been verlamd raakte. Op een snowboard stond hij met twee benen vast waardoor hij zo beter kon sturen. Zijn vader leerde hem de basisbeginselen door hem met een touw om zijn middel in de snowboardbeweging te trekken. Sporten heeft hem veel vrijheid gebracht. Door het sporten kan hij veel meer, ook in het dagelijks leven. De sport heeft zijn lichaam ook sterker gemaakt. Bibian Mentel is zijn trainer. Hij zit op het VMBO-t en naast het snowboarden doet hij ook graag aan wakeboarden en skateboarden. Daarnaast doet hij aan karten, diepzeeduiken, windsurfen en gamen. Ook doet hij aan parasnowboarden.

De Paralympische Spelen volgen

Toen in 2012 de zomerspelen werden gehouden was er al meer aandacht in de media voor de gehandicapte sporters. Nu zal de NOS alle wedstrijden van de paralympische spelen live gaan uitzenden. Dit heeft te maken met het grote succes van de afgelopen zomerspelen in Londen. Toen waren de spelen te volgen via live-streams op de website van de NOS en via de Twitteraccounts van de vele spelers. De uitzendingen zullen gepresenteerd worden door Mart Smeets en Herman van der Zandt. Wil je zelf naar de spelen in Sochi gaan dan kun je kaartjes kopen. De prijs varieert van 8 euro tot 35 euro.

Sponsors

De paralympische sporters zoeken natuurlijk ook naar sponsorgelden. Op hun eigen websites kun je lezen hoe je ze kunt helpen hun Olympische droom waar te maken.

Special Olympics

De Special Olympics is het internationale sport evenement voor verstandelijk gehandicapten. De nationale spelen worden in 2014 gehouden in Friesland. In september 2014 vinden de Special Olympics European Games in Antwerpen plaats.
© 2013 - 2019 Gway, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Paralympische Spelen / Paralympics 2014 in SochiDe Paralympische Spelen / Paralympics 2014 in SochiIedere vier jaar worden er Olympische Spelen georganiseerd. In het land waar de Olympische Spelen worden gehouden, worde…
Olympische Winterspelen Sochi/Sotsji 2014: logo en mascotteOlympische Winterspelen Sochi/Sotsji 2014: logo en mascotteIn het logo voor de Olympische Winterspelen in Sotsji, Rusland, is voor het eerst in de geschiedenis van de Olympiade ee…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/
 • http://www.nocnsf.nl/paralympisch
 • http://www.paralympischesport.nl
 • http://www.specialolympics.nl
 • http://www.sjeesonline.com/
 • http://skibart.nl/
 • http://www.bibianmentel.com
 • http://www.annajochemsen.nl/
 • http://www.lisabunschoten.nl
 • http://www.adaptivechris.com
 • http://deweekkrant.nl/
 • Facebook
 • Omroep brabant

Reageer op het artikel "Nederlandse deelnemers Paralympics 2014"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Gway
Laatste update: 28-03-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 13
Schrijf mee!