InfoNu.nl > Sport > Diversen > Nijmeegse Vierdaagse 2018: deelname en loopafstanden

Nijmeegse Vierdaagse 2018: deelname en loopafstanden

Nijmeegse Vierdaagse 2018: deelname en loopafstanden Het grootste en bekendste wandelevenement van Nederland is de Vierdaagse in Nijmegen. Elk jaar lopen ruim 40.000 mensen mee tijdens de tocht die door en rondom Nijmegen voert. Maar het zijn vooral de miljoenen bezoekers langs de route en in de Nijmeegse binnenstad die de Vierdaagse een evenement van wereldformaat maken. Deelnemers aan de Vierdaagse van Nijmegen kunnen kiezen tussen de loopafstanden 30, 40 en 50 kilometer. In 2018 vindt de Vierdaagse plaats van 17 tot en met 20 juli. Diverse handzame informatie over de Vierdaagse is samengevat waarmee zowel deelnemers en bezoekers hun voordeel kunnen doen.

Nijmeegse Vierdaagse

De Vierdaagse van Nijmegen heet officieel de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Jaarlijks lopen er ruim 40.000 mensen mee tijdens het evenement en staat er een veelvoud langs de route om de lopers aan te moedigen. Met ruim twee miljoen bezoekers is de Nijmeegse Vierdaagse een van de best bezochte gratis evenementen van Nederland en zelfs het grootste sportieve evenement ter wereld. Dat de Vierdaagse wereldwijde bekendheid geniet blijkt ook wel uit het feit dat er deelnemers uit een groot aantal andere landen meelopen. De Nijmeegse Vierdaagse vindt plaats van dinsdag 17 tot en met vrijdag 20 juli 2018.

Deelnemen aan Vierdaagse

Iedereen kan deelnemen aan Vierdaagse. Het inschrijfgeld bedraagt 64, terwijl KWBN-leden 5 korting krijgen.

Afstanden

Dagelijks kan er worden gekozen voor de loopafstanden 30 kilometer, 40 kilometer en 50 kilometer. Aan de hand van het geslacht en leeftijd is een minimale afstand van toepassing (reglementaire afstand). Er kan worden gekozen om de reglementaire afstand met 10 of 20 kilometer te verhogen (keuze afstand). De Vierdaagse wordt traditioneel ook door veel militairen gelopen. De afstand die militairen moeten afleggen is 50 kilometer per dag. Indien militairen lopen met 10 kilogram bepakking mogen ze 40 kilometer per dag lopen.

Verzorging

Door de grote loopafstanden krijgen veel mensen last van kleine en grotere ongemakken. Vooral bij erg warm of regenachtig weer is de kans op ongemakken groot. Voorbeelden van typische Vierdaagse-blessures zijn kramp, blaren, zonnesteek, enzovoorts. De organisatie biedt medische verzorging en massage aan.

Route

De route voert door en rondom Nijmegen. Het parcours is zeer divers en bevat bossen, steden, dorpen, rivierenlandschappen, heuvels en heide. De vier dagen hebben ieder een eigen naam en jaarlijks min of meer dezelfde route.

Dag 1: De dag van Elst

De route loopt op 17 juli 2018 door het gebied ten noorden van Nijmegen en de Waal, waarbij de Betuwe en Elst worden aangedaan. De route gaat tweemaal over de Waalbrug.

Dag 2: De dag van Wijchen

Tijdens de dag van Wijchen (18 juli) worden de plaatsen Beuningen en Wijchen doorkruist. De route loopt vooral westelijk van Nijmegen.

Dag 3: De dag van Groesbeek

De derde dag is onder andere de Zevenheuvelenweg opgenomen in het parcours. Het karakter van de route is dan ook heuvelachtig. De route is ten zuidoosten van Nijmegen gelegen (ten oosten van de Maas). De derde dag is op 19 juli 2018.

Dag 4: De dag van Cuijk

Ook op de laatste dag (20 juli) wordt het gebied ten zuiden van Nijmegen aangedaan. Ditmaal echter aan de andere zijde van de Maas (westelijk/zuidelijk). Uiteraard eindigt de route en daarmee de Vierdaagse op de Via Gladiola waar de toeschouwers de lopers groots onthalen.

Bezoeken evenement

Er wordt geadviseerd om met het openbaar vervoer naar Nijmegen te reizen. Om ervoor te zorgen dat het openbaar vervoer voldoende capaciteit heeft worden extra bussen en treinen ingezet. Er worden zelfs extra nachttreinen ingezet. Het treinstation Nijmegen Centraal is niet ver van de Via Gladiola gelegen. Door de grote toeloop van deelnemers en toeschouwers wordt afgeraden om Nijmegen met de auto te bezoeken. Nijmegen beschikt over meerdere parkeergarages, maar je moet rekening houden met diverse wegafzettingen. Op de website van de gemeente Nijmegen wordt gedurende de Vierdaagse bijgehouden welke wegen zijn afgezet en welke parkeerterreinen bereikbaar zijn.

Vierdaagsefeesten

De Vierdaagse zijn meer dan een wandelfestijn. De festiviteiten rondom de wandelmarsen zijn minstens zo bekend. Onder andere de Vierdaagsefeesten zijn enorm populair en trekken honderdduizenden bezoekers naar de stad. Tijdens de Vierdaagsefeesten treden tal van artiesten op. De Vierdaagsefeesten vinden plaats in het centrum van Nijmegen en zijn gratis toegankelijk.

Overnachten

Voor de wandelaars is een goede nachtrust essentieel. Om rusttijd te winnen kiezen vele wandelaars ervoor in of rondom Nijmegen te overnachten. Er zijn mogelijkheden om te slapen in een hotel, camping of bed and breakfast. Ook zijn er mogelijkheden om te overnachten in een gastgezin. VVV Rijk van Nijmegen heeft daarom Vierdaagsebed opgericht, een platform waar wandelaars en gastgezinnen elkaar kunnen vinden. Op de website van Vierdaagsebed zijn ook andere accommodaties te vinden zoals hotels, campings, bungalowparken, enzovoorts.

Lees verder

© 2014 - 2019 Advies-eb, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Nijmeegse VierdaagseDe Nijmeegse Vierdaagse is het wandel evenement van het jaar. Ieder jaar ontvangt Nijmegen honderdduizenden bezoekers di…
De derde dag van de Nijmeegse VierdaagseDe derde dag van de Nijmeegse Vierdaagse brengt de wandelaars in vervoering langs de heuvels en dalen van het Groesbeeks…
De Nijmeegse VierdaagseVoor veel mensen een doel, voor anderen de gewoonste zaak van de wereld. Een groot mediafestijn en het aantal aanmelding…
De tweede dag van de Nijmeegse VierdaagseOp de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse gaat het wandellegioen naar het prachtige en vrolijke dorp Wijchen. In Wijc…
De Vierdaagse van Nijmegen bestaat een eeuwIeder jaar in juli doen tienduizenden lopers mee aan de Nijmeegse Vierdaagse. In 2009 werd De Nijmeegse Vierdaagse voor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Snufkin, Pixabay
  • www.4daagse.nl
  • www.vierdaagsefeesten.nl
  • www.vierdaagsebed.nl

Reageer op het artikel "Nijmeegse Vierdaagse 2018: deelname en loopafstanden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Advies-eb
Laatste update: 17-01-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Special: Grote evenementen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!