InfoNu.nl > Sport > Diversen > Marathon Eindhoven 2018: afstanden en route

Marathon Eindhoven 2018: afstanden en route

Marathon Eindhoven 2018: afstanden en route De derde marathon van Nederland wordt elk jaar in oktober georganiseerd in Eindhoven. Dankzij het snelle parcours staan er altijd diverse snelle mannen en vrouwen aan de start. Maar het belangrijkst zijn natuurlijk de vele duizenden recreatieve lopers die deelnemen aan het hardloopevenement. Lopers kunnen kiezen uit verschillende afstanden, met als hoofdnummer uiteraard de hele marathon. In 2018 vindt het evenement plaats op zondag 7 oktober 2018.

Marathon Eindhoven

De Marathon van Eindhoven is officieel De Lage Landen Marathon Eindhoven geheten. De eerste editie vond reeds plaats in 1959, toen het nog de naam Lichtstad Marathon droeg. Aan de eerste edities deden slechts enkele honderden deelnemers mee. Na enkele edities verdween de marathon van de agenda. Pas in 1982 kwam de marathon terug vanwege het 750 jarig bestaan van de stad Eindhoven. De decennia die volgden groeide de marathon gestaag door tot het huidige evenement. Met circa 1500 deelnemers aan de hele marathon en 7000 aan de halve marathon is de Eindhovense marathon qua grootte de derde marathon van Nederland (na Rotterdam en Amsterdam). Ook qua tijden bekleedt de Eindhovense marathon een derde plek in Nederland na Rotterdam en Amsterdam. Het parcoursrecord is in handen van Dickson Chumba. Hij liep in 2012 een tijd van 2 uur 5 minuten en 46 seconden.

Loopafstanden en evenementen

Er zijn verschillende hardloopafstanden waaraan kan worden deelgenomen:
  • Marathon: 42,195 kilometer
  • Halve marathon: 21,1 kilometer
  • Bedrijvenloop: 21,1 kilometer
  • ED Run: 10,0 kilometer
  • Estafettemarathon: 4 x 10,5 kilometer
  • City Run: 5 kilometer
  • Mini marathon (kinderen): 1,5 kilometer

Deelnemen en inschrijven

Indien je wenst deel te nemen aan één van de loopafstanden is het mogelijk om jezelf in te schrijven via de website van de marathon Eindhoven. Aan deelname zijn kosten verbonden, de tarieven variëren per loopafstand.

Route

De Eindhovense marathon is een echte stadsmarathon. De route van de langere loopafstanden voert dwars door het stedelijke gebied van Eindhoven. Na de start in de binnenstad gaat het parcours in westelijke richting door stadsdeel Strijp. Via de Noord Brabantlaan wordt er uiteindelijk gekeerd in zuidelijke richting waarna de stadsdelen Gestel, Stratum en Tongelre worden aangedaan. Het parcours gaat hierna door het centrum waarna het grootste stadsdeel Woensel volgt. Ongeveer de helft van het parcours loopt door Woensel en met een grote boog komt uiteindelijk de finish in zicht in de binnenstad.

Bezoeken marathon

Er zijn meerdere manieren om het parcours te bereiken wanneer je een loper wilt aanmoedigen of wanneer je gewoon als toeschouwer aanwezig wilt zijn.

Openbaar vervoer

Vanwege de grote aantallen bezoekers is het in de binnenstad van Eindhoven erg druk tijdens het evenement. Vanwege deze drukte wordt er geadviseerd om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Hiervoor kunnen zowel treinstation Eindhoven Centraal als Eindhoven Beukenlaan worden gebruikt aangezien beide treinstations aan de route liggen.

Met de auto

Eindhoven is perfect bereikbaar via verschillende snelwegen (A2, A58, A67, A50 en A270). Houd tijdens het evenement echter rekening met het feit dat delen van de binnenstad moeilijk of helemaal niet bereikbaar zijn. De parkeergarages die wel goed bereikbaar zijn hebben te maken met een grote toeloop waardoor er mogelijk geen vrije plaatsen meer zijn.

Lees verder

© 2014 - 2019 Advies-eb, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Topcompetitie marathonschaatsenWat is marathonschaatsen? Voor de leek lijkt het dat de rijders gewoon zo hard mogelijk moet schaatsen om als eerste ove…
Hardloopreizen en marathonreizenHardloopreizen en marathonreizenHeb je altijd al gedroomd van een deelname aan de New York Marathon? En wat dacht je van hardlopen over de Chinese muur,…
Weekendje weg in EindhovenEindhoven is met meer dan 200.000 inwoners de grootste Nederlandse stad onder de rivieren en de op vier na grootste van…
De geschiedenis van EindhovenEindhoven is een grote stad, en een gemeente in Noord-Brabant. Nu heeft Eindhoven de 5e meeste bewoners van Nederland me…
Meedoen aan een marathonMeedoen aan een marathonHardlopen is een zeer populaire sport. Miljoenen mensen lopen omdat ze ervan genieten of in goede conditie willen zijn.…
Bronnen en referenties
  • www.marathoneindhoven.nl

Reageer op het artikel "Marathon Eindhoven 2018: afstanden en route"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

H. Kemps, 08-10-2017 10:31 #3
Vanaf airport word je bij Oirschotsedijk linksaf richting Mispelhoef gestuurd. Daarna moet je zelf maar uitzoeken hoe je in de Achtse barrier komt. Dat is dus helemaal via Best, is zo'n 10 kilometer omrijden en dat al om 9 uur. Om 10 uur start de marathon en is dan pas omstreeks 11.30 uur bij de Oirschotsedijk. Alles is veel te vroeg afgesloten: dat is belachelijk. Zeer slechte timing. Als het zo moet, kunnen ze beter op een atletiekbaan gaan lopen; dan heeft het openbaar verkeer geen last van die masochisten! Houd daar aub volgend jaar meer rekening mee!

Iris, 09-10-2016 10:06 #2
Zijn de witte en blauwe bolletjes (op de route plattegrond) met nrs erin oversteekplaatsen voor voetgangers of ook voor auto's? Ik moet er namelijk met de auto door en was benieuwd of dat gaat.

Gr iris

Betsy Klaver, 07-10-2015 22:53 #1
Waar kan ik de oversteek plaatsen vinden als ik met mijn auto over de marathon route wil doorkruisen Reactie infoteur, 09-10-2015
Beste Betsy,

Hier vind u een overzicht:
http://www.marathoneindhoven.nl/evenement/bereikbaarheid/afsluitingen-wegen/

Infoteur: Advies-eb
Laatste update: 03-09-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Special: Grote evenementen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 3
Schrijf mee!