Laagdrempelige sporten in de buitenlucht

Laagdrempelige sporten in de buitenlucht Naar de sportschool gaan is niet altijd even makkelijk, hoewel het met het voornemen om te gaan sporten vaak wel goed zit, komt het er toch lang niet altijd van. Daarom is het goed om te weten dat sporten in de buitenlucht veel gezonder is dan in de sportschool en dat dit vaak nog makkelijker is dan je denkt. Je moet alleen even weten op wat voor manier je makkelijk buiten kunt sporten, voor tussendoor of voor echt ingeplande momenten. Hieronder volgen enkele laagdrempelige sporten om makkelijk in de gezonde buitenlucht in conditie te komen. Hieronder vind je vier sportmanieren voor thuis of even tussendoor. Het is aan te raden om de open lucht op te zoeken gedurende de dag. Onderzoeken geven aan dat een lichte blootstelling aan zonlicht het humeur verbetert en zorgt voor een betere verwerking van vitamine D. Sporten in de buitenlucht zorgt ervoor dat het lichaam op een natuurlijke manier gaat zweten waardoor afvalstoffen via de huid het lichaam verlaten, dit werkt verfrissend voor lichaam en geest.

Fietsen

Op de fiets naar het werk gaan. In Nederland doen we dit al jaren, maar nu deze trend ook opkomt in andere landen ontwikkelt de technologie zich snel. Tegenwoordig heb je speciale programma’s om op een smartphone bij te houden, hoe ver je hebt gefietst, hoe lang, hoe hard en hoeveel calorieën je verbrand hebt. Hierdoor krijg je een goed overzicht van jouw prestaties, bovendien kom je zo voldaan en verfrist op het werk aan.

Outdoor training in groepen

Hier gaat het om wandelen of fietsen in groepen. Dit kan niet alleen heel gezellig zijn, maar als je een serieuze groep hebt trek je je aan elkaar op. Er hoeft maar één iemand harder dan jij te gaan waardoor je al snel een effectieve work-out ontwikkelt door het hogere tempo.

Je ziet steeds meer dat er onder leiding van een trainer verschillende oefeningen gedaan moeten worden in de buitenlucht. Je werkt dan individueel een fitnessstation af en rouleert met de rest van de groep. De oefeningen zijn per individu afgestemd dus je hoeft niet bang te zijn dat alles te makkelijk voor jou is. Afhankelijk van of jouw doel is het verbeteren van het uithoudingsvermogen, kracht of afvallen worden deze oefeningen op jou aangepast.

Outdoor activiteiten

Personal trainers voegen in hun programma’s specifieke oefeningen en trainingen toe die in de buitenlucht gedaan moeten worden. Hiken, kajakken, kanoën, nordic walking en mountainbiken zijn hier voorbeelden van. Deze oefeningen zijn niet alleen uitdagend, maar zijn vaak ook nog eens leuk. Zo train je zonder dat je het echt doorhebt wel snel je uithoudingsvermogen, kracht,en concentratie.
Een echte fitnesstrend is dus kort gezegd sporten in het bos of in het park.

Buitenfitness

Buitenfitness is een fitnesssoort waarbij met alleen nog maar buiten traint. Het is een goede mix van plezier en resultaat. Veelal gebeurt deze vorm van fitness onder begeleiding van een coach waarbij je in kleine groepen onder begeleiding resultaat gericht sport. Eigenlijk is het hetzelfde als fitness maar dan in de buitenlucht dit maakt deze manier van sporten een stuk gezonder. Je stelt van tevoren een doelstelling vast en met jouw personal coach ga je bekijken hoe hier te komen. Met jouw groepje werk je veelal naar hetzelfde einddoel toe.

Sportschool

In de sportscholen heb je twee traditionele keuzes, ga je aan krachttraining doen of cardio. Deze keuze heb je ook bij buitenfitness. Het grote verschil zit in de manier van trainen. Bij buitensport train je overwegend zonder apparaten, maar maak je gewoon gebruik van jouw eigen lichaamsgewicht, dit is een stuk natuurlijker. Deze manier van trainen staat bekend onder de naam “functionele training” dit is een opkomende sportmanier omdat het goede resultaten geeft. Je maakt gebruik van natuurlijk hindernissen zoals trapjes, heuveltjes, muurtjes en dergelijke. Met deze hulpstukken kun je tientallen oefeningen uitvoeren variërend in zwaarte en duur. Het is aan te raden om voordat je begint met buitenfitness een goed fitnessschema vast te stellen al dan niet met professionele hulp.
© 2014 - 2020 Weeswijzer, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Start to Bike: Begin met fietsenStart to Bike: Begin met fietsenDat Nederlanders en Vlamingen een fietsvolk zijn is algemeen bekend. Fietsen zit ons in het bloed. Zou jij ook graag je…
Haal het maximale uit je training met een hartslagmeterHaal het maximale uit je training met een hartslagmeterIedere keer dat je hart een pompbeweging maakt, wordt dit de hartslag genoemd. Gemiddeld heeft een volwassen persoon een…
Astma en sportenAstma en sportenSporten is voor mensen met astma heel goed mogelijk. Wanneer de astma met medicijnen goed onder controle is te houden ho…
Waarom is buiten sporten beter voor je?Waarom is buiten sporten beter voor je?De natuur is goed voor ons - dat is iets wat je misschien al vermoedde, maar het is ook bewezen dat wanneer je buiten sp…

Hoe vind je een sportschool die bij je past?Hoe vind je een sportschool die bij je past?Wanneer je naar de sportschool besluit te gaan, kan het nog best lastig zijn om er eentje te kiezen die bij je past. Let…
5 fitnesssoorten, voor thuis of in de sportschool5 fitnesssoorten, voor thuis of in de sportschoolVeel mensen zijn op zoek naar de juiste manier om fijn te kunnen sporten, voor iedereen kan dit iets anders zijn. Afhank…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • http://www.lifefitness.nl/commercial/commercial-news/buitenfitness
  • http://www.fitlifecoach.nl/buitenfitness/

Reageer op het artikel "Laagdrempelige sporten in de buitenlucht"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Weeswijzer
Laatste update: 13-08-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!