Gezondheid: wat beweegt de mens?!

Tegenwoordig heeft iedereen wel iets met sport te maken. Je verkeert in een uitzonderingspositie als je niet bij sport betrokken bent. In Nederland doen zo’n zeven miljoen mensen aan sport. Dan moet je ook nog eens denken aan al die vrijwilligers. En wat dacht je van alle sportprogramma’s op televisie, er zijn zelf zenders die de hele dag alleen maar sport uitzenden. Maar waarom doen al deze mensen aan sport? Tegenwoordig heeft iedereen het toch zo druk! Maar toch wordt er tijd vrij gemaakt voor sport door ruim zeven miljoen mensen in Nederland. Sporten moet dus wel heel veel voordelen hebben.

Economisch voordeel

Om te beginnen heeft sporten een hele groot economisch voordeel. Mannen tussen de 18 en 35 jaar zijn de hoogste risicogroep qua sportblessures. Regelmatig sporten beschermd echter tegen chronische ziekten, zoals diabetes mellitus type II , hypertensie en een hoog cholesterolgehalte. Als alle niet-sporters gaan sporten bespaard dat 418 miljoen gulden aan medische behandeling. De totale besparing is bijna 1,6 miljard gulden. Door de sporten kan er dus flink uitgespaard worden op de medische kosten.

Maatschappelijk voordeel

Maar er zit niet alleen een economisch voordeel aan sporten. De maatschappelijke betekenis van sport wordt ook steeds belangrijker. Eerst werd er alleen maar gekeken naar de overwinningen in de sportwereld, deze mensen werden als helden gezien. Tegenwoordig krijgen deze ‘helden’ nog veel aandacht en moeten zij een voorbeeldrol vervullen die ze veel verantwoordelijkheid geeft. Maar naast deze collectieve overwinningen krijgt de wereld waarin sporten plezier betekend steeds meer aandacht. Als je met elkaar sport leer je mensen kennen en bouw je een vriendenkring op, ook leer je samen te werken met deze mensen en het belangrijkste van alles, je verbeterd je gezondheid.

In het overheidsbeleid wordt ook al rekening gehouden met de maatschappelijke betekenis van sport. Mensen moeten gestimuleerd worden om te gaan sporten, ze moeten er plezier aan beleven en tevens betekend het socialisatie, werkgelegenheid, integratie, emancipatie, identificatie, normbesef, zelfwaardering en competitiviteit.

Rust

Van sporten word je ook rustiger. Een goed voorbeeld hiervan zijn de sporturen in de gevangenissen. De gevangenen kunnen hun agressie afreageren in een uurtje sporten. Als zij een keer niet mogen sporten wordt dit door hun ervaren als een zware straf.

Fitness

Een vorm van sport die steeds populairder wordt is fitness. Fitnessen is tegenwoordig overal. Kom je op je werk, kun je fitnessen, kom je in een kledingwinkel, zie je fitnesskleding en zo kunnen we nog wel even door gaan. Maar waarom zou jij nou juist gaan fitnessen als er ook zoveel andere sporten zijn? Fitness is er in veel vormen. Er is voor ieder wat wils iets. Zo kun je al samen met je kinderen gaan fitnessen bij de ‘fit kids’ terwijl jij bij de ‘body basics’ bezig bent. Wil je afvallen, wil je een betere conditie, wil je je spieren meer ontwikkelen, wil je je lichaam combineren met je geest, het kan tegenwoordig allemaal met fitness. En door te fitnessen wordt je minder snel ziek. Bedrijven met fitnessprogramma’s hebben minder zieken dan bedrijven waar geen fitness aangeboden wordt. Gemiddeld is het ziekteverzuim anderhalve dag op jaarbasis gedaald. Bedrijven die fitness aanbieden ondervinden ook economische voordelen, zo kunnen ze kortingen krijgen op premies van verzekeringen tegen ziektekosten.

Ontspanning

Sommige mensen gaan niet sporten omdat ze na een lange werkdag geen zin hebben om zich ook nog een in het zweet te werken tijdens een potje voetbal. Maar sporten zorgt juist voor ontspanning, zo is gebleken. Zelf als je je bij sport in moet spannen zorgt het nog voor ontspanning omdat je dat gewoon even met iets anders bezig bent en dat je even niet aan al je verantwoordelijkheden hoeft te denken. En als het goed is beleef je er ook nog plezier aan.

Sporten heeft veel voordelen

En ja hoor, zoals je ziet heeft sporten wel degelijk heel veel voordelen. Met sporten verdien je dus eigenlijk geld, je leert andere mensen kennen en met ze omgaan, je leert je aan bepaalde regels houden, je hebt er plezier aan, het ontspant je en natuurlijk het belangrijkste, het verbeterd je gezondheid, zo heb je bijvoorbeeld minder kans op hart- en vaatziekten. Dus eigenlijk is het helemaal niet zo gek dat er ruim zeven miljoen mensen in Nederland aan sport doen. Het is tegenwoordig in om te sporten. De mens is steeds meer bezig met gezond leven. Als je een gezonde levenstijl combineert met sporten zal dit je gezondheid doen verbeteren. Het geeft je leven wat meer kleur, je bent even weg uit de sleur van alledag. Dus als je voortaan weer eens voor de televisie naar een of ander sportprogramma ligt te kijken, moet je eens even nadenken. Zou het niet verstandiger zijn om zelf te gaan bewegen in plaats van naar bewegende mensen te kijken. Je kunt ook gewoon voor de televisie blijven hangen, je moet het natuurlijk zelf weten…

Lees verder

© 2008 - 2020 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Een goede manier tegen stress is sporten en bewegen. Iedereen die regelmatig met te veel stress in zijn leven te maken k…
Voordelen van SportenVeel voordelen van sporten zijn heel bekend: een betere gezondheid, hulp bij afvallen. Maar sporten levert je ook extra…
Sporten: gezond of ongezond?Sporten: gezond of ongezond?Het is in het algemeen bekend: een halfuur bewegen per dag is gezond. Maar wat als je nu net in dat halve uur een botbre…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…

Vliegvissen lerenVliegvissen wordt als de sportiefste manier van vissen beschouwd. Insekten of visjes die het voedsel zijn van 'edele' vi…
Non-competitieve sportNon-competitieve sportSporten zijn meestal prestatiegericht. In veel gevallen leidt prestatiedrang tot competitie. Kan het ook anders?

Reageer op het artikel "Gezondheid: wat beweegt de mens?!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wieschrijft
Laatste update: Juli 2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!