Wielrennen: wie is Roy Curvers?

Wielrennen: wie is Roy Curvers? Roy Curvers werd pas op latere leeftijd professioneel wielrenner, maar begon al op jonge leeftijd door de straten te racen. Hij leerde de dingen in het leven beter te relativeren door de tragische dood van zijn toenmalige vriendin. De wegkapitein van het team zorgt voor het juist positioneren van de kopman tijdens de etappes en koersen maar ook vlak voor het aantrekken van een sprint.

Roy Curvers

Roy is geboren op 27 december 1979 in Haelen, hij is de zoon van Lei Curvers en kleinzoon van Harie Curvers. Hij begon met vrienden door de straten van zijn woonplaats te racen op de fiets, maar zijn ouders vonden dit geen goed idee. Roy en zijn vrienden meldden zich daarom aan bij de wielerclub. Hij dacht tot zijn 27ste dat hij geen professionele wielrenner kon worden maar zijn resultaten werden steeds beter en beter.

Noodlot

In 2004 overleed de toenmalige vriendin van de wielrenner, ze bleek een cyste in haar hersenvocht te hebben wat haar fataal werd. Hij stortte zich volledig op het wielrennen, zijn planning werd iedere zondag een koers en heel veel trainen. Hij kon zijn agressie, frustratie en onrechtvaardigheidsgevoel kwijt in deze lichamelijke inspanningen. Het team heeft hem in dit rouwproces geholpen door afleiding te verschaffen, zij stuurden hem op trainingskamp en selecteerden hem voor wedstrijden.

Begin carrière

In 2008 begon Roy op achtentwintigjarige leeftijd met rijden voor team Skil Shimano, dit was de belangrijkste beslissing in zijn wielercarrière. Voor zijn team is hij een goede teamplayer en beschikt over goed tactisch inzicht. Roy heeft in koersen regelmatig in de top twintig gereden, in het Circuit Franco Belge eindigde hij zelfs in de top tien. In 2011 won hij zijn eerste professionele koers in Halle Ingooigem, hij deed dit in stijl want hij reed solo over de meet. In Parijs Tours 2011 eindigde hij op de negende plaats. Wielrennen heeft Roy geleerd dat iedere renner verantwoordelijk is voor zijn eigen succes en zelf moet investeren met de hulp van trainers en experts. Zijn specialiteit is de rol van wegkapitein, deze spelen een grote rol in het bereiken van de doelen van het team in een koers maar ook in seizoensresultaten. Paris Tours is zijn favoriete koers, hij vindt dat deze koers heel goed bij hem past.

Overnachtingen

Tijdens grote rondes slapen de wielrenners in het land en in de buurt van de etappefinish of start. De kwaliteit van de plaats van de overnachting wil nogal eens tegenvallen. De vriendin van Roy vertelde in een interview dat Roy geen klager is, hij slaapt overal wanneer hij een dag gekoerst heeft en altijd tot het uiterste gaat in zijn fietsen.

Eerste grote ronde

Zijn eerste grote Ronde werd de Ronde van Spanje (La Vuelta) 2011, hij eindigde als 156ste. Van 2012 tot 2015 rijdt hij de Tour de France om kopmannen als sprinter John Degenkolb en Marcel Kittel aan overwinningen te helpen.

Marcel Kittel wint in de Tour de France 2012-2013 vier etappes, Roy rijdt in deze ronde voor sprinter Marcel, samen met de rest van het team helpt hij Marcel de etappes veilig door te komen. Roy levert een grote bijdrage en weet Marcel goed te beschermen en te plaatsen in het peloton vlak voor de sprint wordt aangetrokken. In de Tour de France 2015 weet het team helaas geen etappe-overwinning te behalen met John Degenkolb, die dan de kopman is waar het team voor rijdt.

Valpartij

Tijdens de Tour de France 2014 kwam Roy samen met Albert Timmer en Koen de Kort ten val in de stromende regen die de rit van Maubourguet naar Bergerac teisterde. Doordat Roy een duw kreeg, reed hij de sloot in en kon daar een redelijk zachte landing maken en zonder kleerscheuren van de valpartij afkomen.

Privé

Roy heeft een relatie met Paula Kuipers, zij is behandelaar Jeugdzorg. In 2012 is het stel voor de eerste keer ouders geworden van dochtertje Noek. Op zaterdag 20 september 2014 is dochtertje Lot, zusje van Noek, geboren. Roy en zijn gezin wonen in Roggel, een kerkdorp in de gemeente Leudal in Midden-Limburg in Nederland. Het stel leerde elkaar in 2008 kennen, hetzelfde jaar waarin hij professioneel wielrenner werd, hierdoor hebben ze samen het wielerleven zich eigen kunnen maken. Paula ging vroeger in Haelen stappen in de Stevel, hier kwamen vrienden van Roy ook stappen, Roy zelf kwam daar niet. Paula werd uitgenodigd op een feestje van een vriend van Roy, beiden moeten naar de wc en Roy laat Paula voorgaan omdat ze zo nodig moet. Dit zorgde ervoor dat ze in gesprek raakten in de keuken nadat Roy van de wc terugkwam. Drie dagen later vond ze een ouderwetse ansichtkaart met de vraag hoe het met haar ging en of ze een keer een kopje koffie wilde drinken. Ze heeft zijn telefoonnummer in het telefoonboek opgezocht en maakte een afspraak voor de volgende zaterdagmiddag in de Stevel te Haelen.

Hij deelt alles over het wielrennen met haar, ze heeft via Roy de ins en outs van de wielersport geleerd. Wanneer Roy niet traint of een grote ronde rijdt, is hij een huisvader die zijn handen uit de mouw steekt. Naarmate de kinderen groter worden, vindt hij het moeilijker om van huis te gaan.

Teams

 • 2003 Van Hemert Groep Cycling
 • 2004 Van Hemert Eurogifts
 • 2005 Eurogifts.com
 • 2006 ProComm Van Hemert
 • 2007 Time Van Hemert
 • 2008-2011 Skil Shimani
 • 2012-2013 Argos Shimano
 • 2014-2015 Giant Shimano

Zeges

JaarZege
2003 GP de Dourges
2004 Dorpenomloop Rucphen
2005 1e etappe Ronde van Midden-Brabant
2006 1e etappe Ronde van Midden-Brabant
2007 8e etappe Olympia's Tour
Eindklassement Ronde van Midden-Brabant
2011 1ste Halle-Ingooigem

Andere resultaten: grotere rondes

JaarResultaat
2008 Opgave Parijs Roubaix
108ste Amstel Gold Race
12de Parijs Tours
2009 103de Ronde van Vlaanderen
Opgave Amstel gold Race
31ste Parijs Tours
2010 83ste Ronde van Vlaanderen
Opgave Parijs Roubaix
86ste Amstel Gold Race
19de Parijs Tours
20ste Gent Wevelgem
2011 156ste Ronde van Spanje
Opgave Ronde van Vlaanderen
83ste Parijs Roubaix
109de Amstel gold Race
9de Parijs Tours
20ste Gent Wevelgem
2012 135ste Ronde van Frankrijk
Opgave Ronde van Vlaanderen
Opgave Amstel Gold Race
13de Parijs Tours
Opgave Gent Wevelgem
2013 145ste Ronde van Frankrijk
104de Milaan San Remo
81ste Ronde van Vlaanderen
78ste Parijs Roubaix
87ste Amstel gold Race
74ste Parijs Tours
Opgave Gent Wevelgem
2014 116de Ronde van Frankrijk
90ste Milaan San Remo
85ste Ronde van Vlaanderen
Opgave Parijs Roubaix
117de Amstel Gold Race
85ste Parijs Tours
101ste Gent Wevelgem
2015 106de Ronde van Frankrijk
104de Milaan San Remo
81ste Ronde van Vlaanderen
68ste Parijs Roubaix
Opgave Amstel Gold Race
Opagev Gent Wevelgem

Andere resultaten: kleinere rondes

JaarResultaat
2006 3de Profronde van Fryslan
2007 1ste Stage 8 Olympia's Tour
9de Delta Profronde
2de Profronde van Fryslan
2008 3de Omloop van het Houtland
9de Omloop van de Vlaamse Scheldeboorden
2009 7de Ronde van Drenthe
9de Profronde van Fryslan
9de Sparkassen Giro Bochum
7de Kampioenschap van Vlaanderen
2010 8ste Paris–Brussels
10de Overall Circuit Franco-Belge
2011[1ste Halle–Ingooigem
7de Sparkassen Giro Bochum
8ste Omloop van het Houtland
2013 4de GP Impanis-Van Petegem
5de Overall World Ports Classic
5de Grote Prijs Jef Scherens
2015 5de Kampioenschap van Vlaanderen
10de Binche–Chimay–Binche

Lees verder

© 2015 - 2020 Ballerina, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Maarten DucrotBiografie: Maarten DucrotMaarten Ducrot was een redelijke wielrenner van Nederlandse afkomst. Sinds 2004 is Ducrot in dienst van de NOS, waar hij…
Jaap Eden, schaatser en (baan)wielrennerJaap Eden, schaatser en (baan)wielrennerJaap Eden is wellicht de meest veelzijdige sporter uit de Nederlandse geschiedenis. Wereldkampioen in twee verschillende…
The Program: een film over Lance ArmstrongThe Program: een film over Lance ArmstrongIn 2015 ging de film over wielrenner Lance Armstrong en zijn dopingverleden in première. In 2012 beschuldigt het Amerika…
Wielrennen: de vijf continentale circuitsWielrennen: de vijf continentale circuitsMeestal gaat de aandacht over wegwielrennen in de media uit naar de wedstrijden uit de World Tour-categorie. Maar er zij…

Wielrennen: wie is Eddy Planckaert?Wielrennen: wie is Eddy Planckaert?Eddy Planckaert maakte de verkeerde keuzes en vertrouwde de verkeerde mensen, dit kostte hem zijn geld. Hij kwam zo diep…
Wielrennen: wie is Bram Tankink?Wielrennen: wie is Bram Tankink?Hij staat bekend als knuffelbeer van Nederland in de wielrennerij, hij is altijd vrolijk, geeft netjes antwoord en houdt…
Bronnen en referenties
 • http://roycurvers.nl/about/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Roy_Curvers
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Roy_Curvers
 • http://familiecurvers.nl/?page_id=17
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1018/Wielrennen/article/detail/2136576/2008/04/18/Eeuwig-houvast-aan-het-wielrennen.dhtml
 • http://www.nu.nl/sport/3837745/renners-giant-en-belkin-komen-met-schrik-vrij-bij-valpartij.html
 • http://www.ad.nl/ad/nl/1018/Wielrennen/article/detail/4102899/2015/07/17/Curvers-We-moeten-voor-iedere-kans-van-Degenkolb-gaan.dhtml
 • http://roycurvers.nl
 • http://www.nrc.nl/sport/2015/07/10/lukt-het-giant-alpecin-vandaag-aan-de-sfeer-ligt-het-niet/
 • https://toffepeer.wordpress.com/category/roy-curvers/page/2/

Reageer op het artikel "Wielrennen: wie is Roy Curvers?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ballerina
Laatste update: 26-11-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Special: Wielrennen: de professionals
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!