InfoNu.nl > Sport > Diversen > Uitzendrechten en Olympische Spelen 2016 live op tv

Uitzendrechten en Olympische Spelen 2016 live op tv

Uitzendrechten en Olympische Spelen 2016 live op tv De Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro vinden plaats van 5 augustus 2016 tot en met 21 augustus 2016. Over de hele wereld zullen de sportliefhebbers de Olympische Spelen live volgen via tv en internet. De Nederlandse kijker kan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro live op tv volgen via de NOS op NPO1. Na de Olympische Spelen van 2016 is NOS de uitzendrechten van de Olympische Spelen kwijt en kan men de Olympische Spelen hoofdzakelijk volgen via Eurosport en het nieuwe tv-kanaal Olympic Channel. Het IOC is de eigenaar van alle uitzendrechten van de Olympische en Paralympische Spelen.

De Olympische Spelen van 1936 voor het eerst op tv

De Olympische Spelen van 1936 in Berlijn waren de eerste Olympische Spelen die werden uitgezonden op tv. De uitzendingen werden uitgezonden door de Nazi-tv. De Duitsers keken met duizenden mensen naar de sportwedstrijden in tv-cafés. De televisies waren in die tijd alleen nog erg klein en niet geschikt voor zulke grote aantallen toeschouwers. De tv's waren ongeveer 20 tot 25 cm groot. Tijdens het eerste jaar dat de Olympische Spelen werden uitgezonden waren de kijkcijfers al hoog. Op het hoogtepunt van de Olympische Spelen in 1936 keken zo'n 160.000 mensen naar de sportprestaties in Berlijn.

Populairste sportmoment Olympische Spelen 2012

De Olympische Spelen van 2012 werden uitgezonden door de NOS. Bijna negentig procent van alle Nederlanders van zes jaar en ouder (ongeveer 13,4 miljoen Nederlanders) hebben de Olympische Spelen 2012 in Londen via de NOS gevolgd. Het populairste sportmoment van de Olympische Spelen 2012 was de finale 100 meter vrije slag vrouwen. 3,7 miljoen kijkers zagen Ranomi Kromowidjojo het Olympisch goud winnen.

De Olympische Spelen 2016 live op tv en internet

De uitzendrechten van de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro liggen in handen van de NOS. De NOS zal niet alleen alle live uitzendingen op tv, maar ook de livestreams op internet verzorgen. Daarnaast komt de NOS met een avondprogramma, NOS Studio Olympic Park, het late night programma van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een gemiddelde dag van de NOS zal om 7:00 uur beginnen met een terugblik van de afgelopen sportnacht. Vervolgens zal de NOS de ‘match of the day’ uitzenden. De "nieuwe" Olympische dag begint vervolgens om 14:00 uur met eerste van drie edities NOS Rio Live.

De livestreams en tv-uitzendingen van de NOS alleen te volgen in Nederland

De Olympische tv-uitzendingen en livestreams, met betrekking tot de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro die worden uitgezonden door de NOS, zijn alleen binnen Nederland te bekijken. De website van de NOS is wel toegankelijk in het buitenland, maar de video’s en livestreams van de Olympische Zomerpelen 2016 kunnen buiten Nederland niet worden afgespeeld. De NOS doet dit vanwege een keiharde contractuele verplichting naar het Internationaal Olympisch Comité (IOC) toe.

IOC en de uitzendrechten

Het IOC is de eigenaar van de wereldwijde uitzendrechten voor de Olympische spelen. De rechten zijn met inbegrip van de uitzendingen op televisie, radio, mobiele en internet platformen. Het IOC is verantwoordelijk voor de toewijzing van de Olympische uitzendrechten aan mediabedrijven over de hele wereld. Dit gebeurd door middel van onderhandelingen over de overeenkomsten voor de uitzendrechten. Uitzending van de Olympische Spelen is de belangrijkste financieringsbron voor de financiering van de Olympische organisatie en de groei van de Olympische spelen. De wereldwijde populariteit en de wereldwijde vertegenwoordiging in het IOC en de stimulering van de deelname aan de Olympische Spelen en het uitdragen van de Olympische waarden hecht het IOC waarde aan de uitzending van de spelen in zoveel mogelijk landen. Het beleid van het IOC rond de uitzendrechten is fundamenteel gebaseerd op het Olympisch Handvest.

Het handvest

In het handvest van he IOC staat: "Het IOC neemt alle nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat er door de hulp en steun van de verschillende media een zo'n grootst mogelijke dekking is voor de Olympische spelen en dat deze beschikbaar is voor een zo'n breed mogelijk publiek in de wereld ."

Olympic Channel uitzendrechten tv in 2016

Het IOC begint vanaf de Olympische Spelen 2016 in Rio haar eigen (online) Olympisch tv-kanaal. Het IOC is al sinds 2014 met de voorbereidingen bezig van dit tv-kanaal dat Olympic Channel gaat heten. Olympic Channel zal een geheel onafhankelijke en gratis Olympische tv-zender worden. De bedoeling is dat dit online kanaal ook na de Olympische Spelen nog toegankelijk zal zijn. Het IOC zal binnen een tijdsbestek van ongeveer zes jaar meer dan 458 miljoen euro in het Olympic Channel investeren. Deze investering wordt mede gedaan omdat de uitzending van de Olympische Spelen volgens het IOC het belangrijkste middel is om mensen over de hele wereld de magie van de Olympische spelen te laten ervaren.

De tv-uitzendrechten van de Olympische Spelen vanaf 2018 naar Discovery en Eurosport

De Olympische Zomerspelen van 2016 zijn de laatste Olympische Spelen die te volgen zijn bij de NOS. Vanaf de Olympische Winterspelen van 2018 zijn de uitzendrechten niet meer in handen van de publieke omroepen, maar zullen de Olympische Spelen in heel Europa worden uitgezonden door Discovery en Eurosport. Eigenaar Discovery Communications heeft de uitzendrechten van de Olympische Spelen gekocht van:
  • De Olympische Winterspelen 2018 in Pyeongchang
  • De Olympische Zomerspelen 2020 in Tokio
  • De Olympische Winterspelen 2022 in Peking
  • De Olympische Zomerspelen 2024 in Los Angeles, Hamburg, Parijs, Rome of Boedapest.

Discovery Communications heeft de uitzendrechten

Doordat de rechten vanaf 2018 in handen liggen van Discovery Communications heeft niet alleen de NOS geen uitzendrechten meer van de Olympische Spelen, maar zullen de Olympische Spelen ook in de overige Europese landen niet meer worden uitgezonden door de publieke omroep. De gehele Olympische Spelen zijn vanaf 2018 dus ook niet meer via de ARD, ZDF en BBC te volgen.

Toch Olympische Spelen bij de NOS in 2018?

Ondanks het feit dat de uitzendrechten van de Olympische Spelen in handen zijn van Discovery Communications, is de kans groot dat de NOS vanaf 2018 toch enkele Olympische sporten live op tv gaat uitzenden . Discovery heeft laten weten dat er vanaf de Spelen van 2018 per land aparte deals worden gesloten met grote, publieke zenders, zodat ook de publieke omroepen nog delen van de Olympische Spelen kunnen blijven uitzenden. Het zal dan gaan om sporten die in een bepaald land erg leven, zoals bijvoorbeeld het schaatsen in Nederland.

Update 21 maart 2016

De NOS heeft een overeenkomst bereikt met Discovery Networks Benelux voor een sublicentie van de Winterspelen in Pyeongchang ( 2018) en Zomerspelen in Tokio (2020). De NOS zal hierdoor alsnog een groot gedeelte van de Olympische Spelen kunnen uitzenden. Wat de NOS precies mag en gaat uitzenden wordt later bekend gemaakt.

Lees verder

© 2016 - 2018 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Olympische Winterspelen 2018 live op tv en livestreamsDe Olympische Winterspelen 2018 live op tv en livestreamsVanaf de Openingsceremonie, op 9 februari 2018 tot en met de sluitingsceremonie op 25 februari 2018, zijn alle Olympisch…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema triathlonOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema triathlonOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema triathlon. Op 4 en 7 augustus 2012 wordt de triathlon gehouden op de Olympisc…
Olympische Spelen 2016: synchroonzwemmen - programma, tvOlympische Spelen 2016: synchroonzwemmen - programma, tvProgramma synchroonzwemmen Olympische Spelen 2016. De wedstrijden synchroonzwemmen vinden plaats tussen 14-19 augustus 2…
Europese Spelen (EOS) 2015, de Olympische Spelen voor EuropaEuropese Spelen (EOS) 2015, de Olympische Spelen voor EuropaHet Europees Olympisch Comité (EOC) heeft in december 2012 ingestemd met het invoeren van de Europese Spelen. De Europes…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema moderne vijfkampOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema moderne vijfkampOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema moderne vijfkamp. Op 11 en 12 augustus 2012 vindt de moderne vijfkamp plaats…
Bronnen en referenties
  • http://www.volkskrant.nl/sport/tv-rechten-olympische-spelen-naar-eurosport~a4090833/
  • http://www.mediacourant.nl/2012/08/nos-blij-met-hoge-kijkcijfers-olympische-spelen/
  • http://www.nrc.nl/next/2016/02/01/terugkijken-via-de-olympische-netflix-1586060

Reageer op het artikel "Uitzendrechten en Olympische Spelen 2016 live op tv"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Meijer, 08-08-2016 16:13 #1
Het gaat allemaal om geld, geld en geld. Fijn hoor online gratis kanaal maar ik kijk liever op mijn tv en is dan elke sport te zien of bepalen zij dat? Ik kom op deze site omdat ik eurosport aanzette en er geen spelen op te zien waren. Reactie infoteur, 10-08-2016
Goedenavond meneer Meijer,

De uitzendrechten worden door de organisatie van de Olympische Spelen verkocht. Om te kunnen kijken is bepalend wie in een land de uitzendrechten heeft. In Nederland is op NPO 1 veel sport te zien.
Een alternatief zou kunnen zijn het kijken op een Belgische zender.

TekstSchrijverT

Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 02-08-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Special: Olympische Spelen 2016
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!