mijn kijk op

Werkt curves? Effectiviteit van curves is twijfelachtig!

Curves richt zich op de vrouwelijke sporter. Curves is een circuittraining in groepsverband waarbij gepretendeerd wordt dat zowel kracht, spiermassa als conditie wordt verbeterd in slechts een half uur. Ook wordt beweerd dat tot wel 500 calorieën in een half uur worden verbrand. Hoewel elke vorm van bewegen en dus ook curvestrainingen beter zijn dan niet bewegen, moet de effectiviteit van curves met een korreltje zout genomen worden. De geringe effectiviteit van curves is te wijten aan het soort krachttrainingsapparaten dat wordt gebruikt. Bij curves wordt namelijk gebruik gemaakt van hydraulische apparaten. Het grote nadeel van deze apparaten is dat ze een belangrijk deel van de spiersamentrekking buitenspel zetten en dat het curvesprogramma zeer weinig variatie kent. Hierdoor is een curvestraining minder dan half zo effectief als een circuittraining waarbij gebruik wordt gemaakt van traditionele krachttrainingsapparaten en -oefeningen.

Een spier kan concentrisch, isometrisch en excentrisch samentrekken

De samentrekking van een spier wordt een contractie genoemd. Een spier kan op drie verschillende manieren samentrekken. Deze drie verschillende manieren waarop een spier kan samentrekken zijn de:
 1. Concentrische spiercontractie
 2. Isometrische spiercontractie
 3. Excentrische spiercontractie

Elk van deze vormen van spiercontractie wordt hieronder toegelicht.

Concentrische spiercontractie

Bij een concentrische spiercontractie verkort de spier tegen de zwaartekracht in. Wanneer iemand staande een gewicht vasthoudt en zijn arm buigt, dan moet de biceps concentrisch samentrekken.

Isometrische spiercontractie

Bij een isometrische spiercontractie blijft de spierlengte hetzelfde, maar moet de spier wel kracht leveren. Wanneer iemand in hurkzit zit, dan moet de quadriceps isometrisch contraheren.

Excentrische spiercontractie

Bij een excentrische spiercontractie verlengt de spier met de zwaartekracht mee. Wanneer iemand staande met gebogen arm een gewicht vasthoudt en de arm weer rustig en gedoseerd strekt, dan maakt de biceps een excentrische contractie.

Excentrische contractie zeer effectief om spieren steviger te maken

Juist de excentrische spiercontracties zijn het meest effectief in een krachttraining. Excentrische contracties veroorzaken spierschade. Deze spierschade is onder andere verantwoordelijk voor het sterker en steviger worden van spieren.

Curves minder effectief door het uitschakelen van de excentrische spiercontractie

Bij het curvesprogramma wordt gebruik gemaakt van hydraulische trainingsapparatuur. Kenmerk van hydraulische trainingsapparatuur is dat deze apparatuur de excentrische contractie uitschakelt.

Op de hydraulische trainingsapparatuur moeten de spieren wel concentrisch contraheren om het trainingsgewicht te verplaatsen, maar niet excentrisch. Bij hydraulische trainingsapparatuur moeten in de ene beweging bijvoorbeeld de borstspieren concentrisch contraheren om het gewicht weg te duwen en in de teruggaande beweging op hetzelfde trainingsapparaat moeten de rugspieren concentrisch contraheren. Je duwt en trekt een gewicht als het ware op en neer op hydraulische trainingsapparatuur. Meer dan de helft van een normale trainingsprikkel wordt daarmee uitgeschakeld. Er wordt namelijk geen gebruik gemaakt van de excentrische contractie zoals bijvoorbeeld bij traditioneel bankdrukken, squatten en latt pull down wel het geval is.

Niet alleen missen de spieren een belangrijk deel van de trainingsprikkel om steviger te worden. Ook is de verbranding een stuk lager als het trainingsapparaat de excentrische contractie buitenspel zet. De excentrische contractie verhoogt namelijk het caloriegebruik tijdens een krachttraining. Zelfs het caloriegebruik na een krachttraining wordt verhoogd door de excentrische contractie. De excentrische contractie veroorzaakt namelijk spierschade. Deze spierschade moet het lichaam herstellen en dat herstel kost energie. Het herstel van spierschade heeft een sterkere en dikkere spier tot gevolg. Een dikkere, stevige spier gebruikt meer calorieën, dan een dunne, slappe spier.

Curves minder effectief door steeds dezelfde soort training

Bij curves wordt bij elke training gebruik gemaakt van dezelfde trainingsapparatuur. Hierdoor worden de spieren elke keer op dezelfde manier belast. Wil iemand trainingsvooruitgang boeken, dan is variatie een van de belangrijkste trainingsprincipes! Steeds hetzelfde trainingsrondje uitvoeren, is het tegenovergestelde van variatie.

Verbranding door curves schromelijk overschat

Het effect van curves op de stofwisseling wordt zwaar overschat. Er wordt beweerd dat in een training van een half uur tot wel 500 calorieën verbrand kunnen worden. Om 500 calorieën in een half uur, of 1000 calorieën in een uur te verbranden moet iemand ontzettend fit zijn. Duizend calorieën verbranden in een uur staat gelijk aan ruim 13 kilometer hardlopen in een uur. Deze trainingsintensiteit wordt nooit bereikt in een curvestraining.

Eet gezonder en doe traditionele circuittraining met zware gewichten

Nu duidelijk is dat curves niet effectief is om af te vallen, sterker en steviger te worden wat moet je dan wel doen om deze doelen te bereiken.

Circuittraining om het calorieverbruik te verhogen

Om af te vallen, sterker en steviger te worden, is het belangrijkste om meer calorieën te verbranden en minder calorieën te eten en de juiste trainingsvorm te kiezen. Het calorieverbruik kan verhoogd worden en de spieren kunnen sterker en steviger worden door zware circuittraining te doen. Binnen deze circuittraining moeten oefeningen gekozen die grote spiergroepen belasten. Kies bijvoorbeeld de volgende oefeningen:
 • Squat (kniebuiging), of leg press
 • Bench press (bankdrukken)
 • Lunge
 • Lat pull down
 • Front press

Voer het circuit als volgt uit:
 • Kies bij elke oefening een gewicht waarbij hooguit 12 herhalingen gemaakt kunnen worden
 • Als 12 herhalingen bij een oefening zijn gemaakt, ga dan direct door naar de volgende oefening
 • Herhaal dit bij alle oefeningen en neem een minuut rust na de laatste oefening
 • Begin vervolgens weer bij de eerste oefening.
 • Herhaal dit principe een half uur lang.

Vervang na zes weken de voorgestelde oefeningen door andere grote oefeningen.

Vrouwen worden niet dubbelgespierd van krachttraining

Vrouwen hoeven niet bang te zijn dat zij dubbelgespierd worden van krachttraining. Om dikke spieren te krijgen, is het mannelijk geslachtshormoon testosteron nodig. Vrouwen maken zeer kleine hoeveelheden testosteron aan; genoeg om de spieren te verstevigen en het lichaam in vorm te krijgen, maar onvoldoende om gigantisch dikke spieren te kweken.

Afvallen door de calorie-inname te beperken

Om de calorie-inname te beperken, is het verstandig om geen suikerrijke, vetrijke en calorierijke voeding te eten. Schrap eveneens alcohol uit het dieet. Eet met name:
 • Volkoren producten
 • Magere melkproducten
 • Mager vlees en vis
 • Magere vleeswaren
 • Veel peulvruchten
 • Veel fruit en groente

Lees verder

© 2016 - 2020 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Curves: fitness voor vrouwenCurves is een nieuwe sport speciaal ontwikkeld voor vrouwen. De toestellen zijn eenvoudig in gebruik en er zitten geen g…
De zeven leukste sporten voor vrouwenDe zeven leukste sporten voor vrouwenDe vakantie zit er (bijna) op en het nieuwe school- en werkjaar kan weer beginnen. Tijd om weer actief te worden en jeze…
Effect en trainingswetten van krachttrainingEffect en trainingswetten van krachttrainingTijdens het trainen van kracht moet je met allerlei elementen rekening houden. Een paar keer gewichten heffen betekent n…
Fitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voedingFitnessschema afvallen: Cardio, krachttraining en voedingAfvallen kan op verschillende manieren. Een heel belangrijk onderdeel is voeding. Naast voeding is sporten een belangrij…

Fitbit Blaze HR: sporthorloge voor actieve mensenFitbit Blaze HR: sporthorloge voor actieve mensenDe Fitbit Blaze HR is een sporthorloge dat de hele dag kan bijhouden hoeveel beweging je krijgt en hoe actief je leven i…
Hardlopen met compressiekousenHardlopen met compressiekousenGoede sportkleding is niet alleen belangrijk voor de afvoer van zweet en het doorlaten van frisse lucht, maar kan ook bi…
Bronnen en referenties
 • www.curves.nl http://curves.nl/de-training/het-curves-circuit opgevraagd op 6-5-2016
 • www.lookgreatnaked.nl http://www.lookgreatnaked.com/blog/?s=curves&submit.x=0&submit.y=0 opgevraagd op 6-5-2016
 • www.lookgreatnaked.com http://www.lookgreatnaked.com/blog/bret-contreras-interview/ opgevraagd op 6-5-2016
 • www.pubmed.com http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4637911/ opgevraagd op 6-5-2016
 • www.pubmed.com http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3526879/ opgevraagd op 6-5-2016

Reageer op het artikel "Werkt curves? Effectiviteit van curves is twijfelachtig!"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Wübker, 07-01-2017 16:03 #1
Voor vrouwen die nog nooit aan sport gedaan hebben, kan Curves een mooi opstapje zijn naar meer bewegen. Ik heb ook twijfels bij de resultaten, zelf ooit bij Curves gesport, voor mij ook een opstapje, laagdrempelig. Maar op den duur wordt het ook saai, steeds hetzelfde rondje en het is ook een vrij dure sportschool zonder al teveel faciliteiten(geen douches, alleen circuittraining, hooguit wat zumbalesjes die dan in het circuit gedaan worden waardoor je op dat tijdstip wel mee moet dansen). Begrijp me goed, het is beter dan niet bewegen en een mooie opstap naar iets doen voor je gezondheid, maar het is niet echt een sportschool. Nadeel van zo'n circuittraining met een coach in het midden dat het neigt naar een soort uitgebreide theekrans met een hoop geklets en geleuter.

Infoteur: Wieschrijft
Gepubliceerd: Mei 2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 1
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.
Schrijf mee!