Toerisme Israël: Op de fiets langs populaire routes

Toerisme Israël: Op de fiets langs populaire routes Steeds meer Israëliërs en buitenlandse toeristen ontdekken de fiets als vervoersmiddel om door het land te trekken. De laatste decennia zijn overal in het land fietspaden aangelegd, van de zuidelijke Negev tot aan het heuvelachtige Galilea in het noorden. Ook in de steden wordt de fiets steeds populairder. In het weekend trekken veel mensen er met hun auto's op uit met daarop fietsen gemonteerd op weg naar speciale fietsroutes. Een fietsroute van Metulla in het uiterste noorden naar Eilat in het uiterste zuiden is in aanleg. Andere routes zijn al klaar, zoals in de Negev, Tel Aviv, Jeruzalem, de Kustvlakte, het Ben Shemen bos en Galilea/Golan Hoogvlakte.

Fietsen in de Negev Woestijn

Er zijn diverse fietsroutes in de Negev aangelegd die uit twee soorten bestaan: routes voor de ervaren rijders die de uitdaging van de woestijn willen aangaan en routes voor gezinnen en groepen die het wat rustiger aan willen doen en van het landschap willen genieten. De fietspaden zijn veilig en goed gemarkeerd. Er zijn routebeschrijvingen met kaarten in het Engels verkrijgbaar. Er kunnen fietsen gehuurd worden.

Enkele routes zijn:
 • De beeldenpark-fietsroute bij de Ramon-krater (voor gezinnen en groepen) de route is slechts 4 kilometer lang door prachtige sculpturen die op natuurlijke wijze zijn gecreëerd door het werk van de natuur in het midden van de Negev-woestijn, met prachtige uitzichten op de Makhtesh Ramon op de achtergrond.
 • Sde Boker Terraces Cycling Trail (voor gezinnen en groepen) de route is slechts 10 kilometer lang die loopt door Nahal Haroah (de 'Haroah droge stroom') met veel overblijfselen van de oude vormen van landbouw in de regio.
 • 'Het Boom' fietsen in de Halukhim Range (voor iets meer gevorderde fietsers) de route is 13 kilometer lang en begint en eindigt in Sde Boker en biedt een mooi uitzicht op het Halukim gebergte.
 • Fietsen van Mitzpe Ramon naar de Zin-vallei (voor iets meer gevorderde fietsers) de route is 16 kilometer lang en biedt spectaculaire uitkijkpunten in de Ramon-krater en de omliggende woestijn.

Fietsen in Tel Aviv en omgeving

De laatste jaren is fietsen in de stad Tel Aviv en omgeving sterk toegenomen. Overal in de stad zijn plekken waar fietsen gehuurd kunnen worden. Er kan gefietst worden in het Hayarkon Park en in de omgeving van Tel Aviv. Veel inwoners van de stad pakken in het weekend de fiets om in de natuurlijke omgeving buiten de stad te fietsen.

Er is een speciale route in de stad aangelegd die gaat over fietspaden en boulevards. Het biedt de mogelijkheid om op plekken in de stad te komen waar je met de auto niet kan komen. De route omvat o.a. het Hayarkon Park - de 'groene long' van Tel Aviv, Tayelet Broadwalk van Tel Aviv, de haven van Tel Aviv, de 'Tachana' (het oude spoorwegstation), de "witte stad", het Rothschild Boulevard, Neve Tzedek, het Habima Nationale Theater en het Rabinplein.

Fietsen in Jeruzalem

Vergeleken met Tel Aviv is fietsen in Jeruzalem minder aantrekkelijk vanwege het heuvelachtige karakter van de stad. Toch worden er steeds meer fietspaden in de Joodse hoofdstad van Israël aangelegd. In de Oude Stad van Jeruzalem, waar geen auto's mogen komen, is het gebruik van de fiets handig.

Er is een speciale fietsroute aangelegd die langs mooie gedeelten van de stad gaat. Fietsen kunnen gehuurd worden en er zijn Engelstalige gidsen aanwezig. De trip gaat zowel door het oude als het nieuwe Jeruzalem. Er wordt daarbij ook gewandeld. De trips duren maximaal 4 uur en omvatten o.a. het historische centrum van de stad, de Calatrava-brug, de Knesset en het Hooggerechtshof, Vallei van het Kruis, Rehavia Talbiya, Duitse kolonie, de Hass-promenade, Mishkanot Sha'ananim, Jaffa Poort en het Russische erf. De kosten zijn wel ruim 250 dollars per groep. Er zijn ook 's avonds fietstochten door de stad die adembenemend zijn.

Fietsen in de Kustvlakte

De Kustvlakte is de populairste regio waar veel gefietst wordt. Er zijn honderden paden van verschillende lengtes, door de landelijke uitgestrekte gebieden, bossen en parken in de regio. Israëliërs trekken in de weekenden de prachtige natuur in die voor hun deur ligt.

Mountainbiken in het Ben Shemen bos

Het Ben Shemen bos in het centrum van het land tussen Tel Aviv en Jeruzalem is een goed gebied om te mountainbiken. Er is een pad aangelegd van 32 km dat opgesplitst is in een traject van 25 km en 10 km. De fietspaden van Ben Shemen maken deel uit van een breder netwerk van vrijetijdsactiviteiten in het bos, waaronder andere fiets- en wandelpaden en observatie- en erfgoedlocaties. Gebouwd en onderhouden door het Joods Nationaal Fonds, die de verantwoordelijkheid hebben genomen voor het beheren en creëren van veel van de prachtige bossen die over heel Israël te vinden zijn, zijn de paden goed gemarkeerd.

Fietsen in Galilea en op de Golan Hoogvlakte

Galilea en de Golan kennen een heuvelachtig landschap. Voor de gemiddelde Nederlandse toerist, die gewend is aan vlak land, zal het fietsen behoorlijk vermoeiend zijn. Er zijn diverse fietspaden aanwezig op verschillend niveau. Langs het Meer van Galilea kan ook gefietst worden.

De Golan is in de zomer populair bij fietsers die de Hermon berg op willen en dan afdalen. Er is een speciaal fietspark aangelegd. Er zijn drie fietspaden: een relatief eenvoudige, voor het leren van mountainbiken en het oefenen van techniek; en twee 4,5 kilometer lange afdalingen die van de top naar beneden van de ski-site lopen en sprongen en andere kenmerken bevatten. Fietsers gebruiken de skistoeltjesliften om ze naar de top van het parcours te brengen. Een liftkaart voor de hele dag kost NIS 135. Op de Golan is in totaal 125 km aan paden aangelegd.

Israël kent geen wielercultuur

Ondanks dat fietsen steeds populairder wordt in Israël, kent Israël geen of amper een wielercultuur. Israël kent nauwelijks professionele wielrenners. Pas in 2014 werd de eerste Israëlische professionele wielerploeg (Israel Cycling Academy) opgericht door zakenman Ron Bar-on en oud-wielrenner Ran Margaliot die ooit in de Tour de France reed maar nooit Parijs haalde. In 2017, het derde jaar van de korte geschiedenis van de Cycling Academy, lijkt het erop dat het team (met veel buitenlandse renners) indrukwekkende vooruitgang heeft geboekt en de verwachtingen van de oprichters heeft overtroffen. Met veelbelovende jonge wielrenners van over de hele wereld neemt het team deel aan honderden racedagen (o.a. een aantal grote klassiekers in Europa), won tientallen van hen en promoot Israëlische fietsers die in staat zijn om aan de compromisloze normen van dit meest veeleisende sportveld te voldoen. Het team steeg internationaal naar de tweede plaats en concurreert in steeds belangrijkere races. Tegelijkertijd is een volledig Israëlisch ontwikkelingsteam opgericht, dat dienst doet als een kweekvijver voor jonge fietsers voordat ze bij de oudere professionals komen.

Steeds meer dodelijke ongelukken met fietsers

Anno 2018 neemt het aantal fietsongelukken in Israël toe. Dit komt door de elektrische fiets die populair is in Israël. Omdat er weinig fietspaden zijn in Israël fietsen veel mensen roekeloos op het trottoir of op de drukke autoweg. In 2018 waren er 19 dodelijke ongelukken met e-bikes (in 2017 waren het er zeven). Het dodental bij ongelukken met reguliere fietsen nam ook toe 16 in 2018 ten opzichte van 12 in 2017.
© 2018 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toerisme Israël: een paradijs voor vogels en vogelspottersToerisme Israël: een paradijs voor vogels en vogelspottersElke herfst is de lucht van Israël gevuld met zo'n 500 miljoen vogels die vanuit Zuid-Europa naar warme klimaten in Azië…
Toerisme Israël: het klimaat in IsraëlToerisme Israël: het klimaat in IsraëlIsraël kent een Middellandse Zeeklimaat en in de Negev een woestijnklimaat. Hoewel de temperatuur in de zomer hoog is, i…
Grenzen van Israël: Vanaf de Romeinen tot modern IsraëlVanaf de Romeinen tot aan de moderne staat Israël zijn er verschillende grenzen en districten geweest van het Land Israë…
Israëlisch-Arabisch conflict: Vrede voor vredeIsraëlisch-Arabisch conflict: Vrede voor vredeHet voorstel om land te ruilen voor vrede is ongehoord in de annalen van de geschiedenis. Wanneer heeft een natie gebied…

Waarom houden Belgen en Nederlanders zo van de koers?Waarom houden Belgen en Nederlanders zo van de koers?De koers is enorm populair in de Lage Landen. De Belgen en Nederlanders zijn er gek van. De wielersport heeft er ook een…
Wereldrecords schaatsen (langebaan) mannen en vrouwenWereldrecords schaatsen (langebaan) mannen en vrouwenDe ISU houdt een lijst bij van officiële wereldrecords gereden bij het langebaanschaatsen bij zowel de mannen als de vro…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pixabay.com, Pexels (bewerkt)
 • https://www.touristisrael.com/biking-in-israel/458/
 • https://www.touristisrael.com/biking-in-the-negev/5605/
 • https://www.touristisrael.com/tours/tel-aviv-bike-tour/
 • https://www.touristisrael.com/tours/jerusalem-bike-tour/
 • https://www.touristisrael.com/mountain-biking-in-the-ben-shemen-forest/3715/
 • https://www.touristisrael.com/golan-hiking-trail/5594/
 • https://www.touristisrael.com/mount-hermon-mountain-bike-park-by-summer/1107/
 • https://www.touristisrael.com/sea-of-galilee-walking-or-biking-trail/8506/
 • http://israelcycling.com/ENG/Main.html
 • https://www.israelcyclingacademy.com/pages/our-story
Jehoeda (1.535 artikelen)
Laatste update: 13-07-2022
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.