InfoNu.nl > Sport > Diversen > Toerisme Israël: Op de fiets langs populaire routes

Toerisme Israël: Op de fiets langs populaire routes

Toerisme Israël: Op de fiets langs populaire routes Steeds meer Israëliërs en buitenlandse toeristen ontdekken de fiets als vervoersmiddel om door het land te trekken. De laatste decennia zijn overal in het land fietspaden aangelegd, van de zuidelijke Negev tot aan het heuvelachtige Galilea in het noorden. Ook in de steden wordt de fiets steeds populairder. In het weekend trekken veel mensen er met hun auto's op uit met daarop fietsen gemonteerd op weg naar speciale fietsroutes. Een fietsroute van Metulla in het uiterste noorden naar Eilat in het uiterste zuiden is in aanleg. Andere routes zijn al klaar, zoals in de Negev, Tel Aviv, Jeruzalem, de Kustvlakte, het Ben Shemen bos en Galilea/Golan Hoogvlakte.

Fietsen in de Negev Woestijn

Er zijn diverse fietsroutes in de Negev aangelegd die uit twee soorten bestaan: routes voor de ervaren rijders die de uitdaging van de woestijn willen aangaan en routes voor gezinnen en groepen die het wat rustiger aan willen doen en van het landschap willen genieten. De fietspaden zijn veilig en goed gemarkeerd. Er zijn routebeschrijvingen met kaarten in het Engels verkrijgbaar. Er kunnen fietsen gehuurd worden.

Enkele routes zijn:
 • De beeldenpark-fietsroute bij de Ramon-krater (voor gezinnen en groepen) – de route is slechts 4 kilometer lang door prachtige sculpturen die op natuurlijke wijze zijn gecreëerd door het werk van de natuur in het midden van de Negev-woestijn, met prachtige uitzichten op de Makhtesh Ramon op de achtergrond.
 • Sde Boker Terraces Cycling Trail (voor gezinnen en groepen) – de route is slechts 10 kilometer lang die loopt door Nahal Haroah (de 'Haroah droge stroom') met veel overblijfselen van de oude vormen van landbouw in de regio.
 • 'Het Boom' fietsen in de Halukhim Range (voor iets meer gevorderde fietsers) – de route is 13 kilometer lang en begint en eindigt in Sde Boker en biedt een mooi uitzicht op het Halukim gebergte.
 • Fietsen van Mitzpe Ramon naar de Zin-vallei (voor iets meer gevorderde fietsers) – de route is 16 kilometer lang en biedt spectaculaire uitkijkpunten in de Ramon-krater en de omliggende woestijn.

Fietsen in Tel Aviv en omgeving

De laatste jaren is fietsen in de stad Tel Aviv en omgeving sterk toegenomen. Overal in de stad zijn plekken waar fietsen gehuurd kunnen worden. Er kan gefietst worden in het Hayarkon Park en in de omgeving van Tel Aviv. Veel inwoners van de stad pakken in het weekend de fiets om in de natuurlijke omgeving buiten de stad te fietsen.

Er is een speciale route in de stad aangelegd die gaat over fietspaden en boulevards. Het biedt de mogelijkheid om op plekken in de stad te komen waar je met de auto niet kan komen. De route omvat o.a. het Hayarkon Park - de 'groene long' van Tel Aviv, Tayelet Broadwalk van Tel Aviv, de haven van Tel Aviv, de 'Tachana' (het oude spoorwegstation), de "witte stad", het Rothschild Boulevard, Neve Tzedek, het Habima Nationale Theater en het Rabinplein.

Fietsen in Jeruzalem

Vergeleken met Tel Aviv is fietsen in Jeruzalem minder aantrekkelijk vanwege het heuvelachtige karakter van de stad. Toch worden er steeds meer fietspaden in de Joodse hoofdstad van Israël aangelegd. In de Oude Stad van Jeruzalem, waar geen auto's mogen komen, is het gebruik van de fiets handig.

Er is een speciale fietsroute aangelegd die langs mooie gedeelten van de stad gaat. Fietsen kunnen gehuurd worden en er zijn Engelstalige gidsen aanwezig. De trip gaat zowel door het oude als het nieuwe Jeruzalem. Er wordt daarbij ook gewandeld. De trips duren maximaal 4 uur en omvatten o.a. het historische centrum van de stad, de Calatrava-brug, de Knesset en het Hooggerechtshof, Vallei van het Kruis, Rehavia Talbiya, Duitse kolonie, de Hass-promenade, Mishkanot Sha'ananim, Jaffa Poort en het Russische erf. De kosten zijn wel ruim 250 dollars per groep. Er zijn ook 's avonds fietstochten door de stad die adembenemend zijn.

Fietsen in de Kustvlakte

De Kustvlakte is de populairste regio waar veel gefietst wordt. Er zijn honderden paden van verschillende lengtes, door de landelijke uitgestrekte gebieden, bossen en parken in de regio. Israëliërs trekken in de weekenden de prachtige natuur in die voor hun deur ligt.

Mountainbiken in het Ben Shemen bos

Het Ben Shemen bos in het centrum van het land tussen Tel Aviv en Jeruzalem is een goed gebied om te mountainbiken. Er is een pad aangelegd van 32 km dat opgesplitst is in een traject van 25 km en 10 km. De fietspaden van Ben Shemen maken deel uit van een breder netwerk van vrijetijdsactiviteiten in het bos, waaronder andere fiets- en wandelpaden en observatie- en erfgoedlocaties. Gebouwd en onderhouden door het Joods Nationaal Fonds, die de verantwoordelijkheid hebben genomen voor het beheren en creëren van veel van de prachtige bossen die over heel Israël te vinden zijn, zijn de paden goed gemarkeerd.

Fietsen in Galilea en op de Golan Hoogvlakte

Galilea en de Golan kennen een heuvelachtig landschap. Voor de gemiddelde Nederlandse toerist, die gewend is aan vlak land, zal het fietsen behoorlijk vermoeiend zijn. Er zijn diverse fietspaden aanwezig op verschillend niveau. Langs het Meer van Galilea kan ook gefietst worden.

De Golan is in de zomer populair bij fietsers die de Hermon berg op willen en dan afdalen. Er is een speciaal fietspark aangelegd. Er zijn drie fietspaden: een relatief eenvoudige, voor het leren van mountainbiken en het oefenen van techniek; en twee 4,5 kilometer lange afdalingen die van de top naar beneden van de ski-site lopen en sprongen en andere kenmerken bevatten. Fietsers gebruiken de skistoeltjesliften om ze naar de top van het parcours te brengen. Een liftkaart voor de hele dag kost NIS 135. Op de Golan is in totaal 125 km aan paden aangelegd.

Israël kent geen wielercultuur

Ondanks dat fietsen steeds populairder wordt in Israël, kent Israël geen of amper een wielercultuur. Israël kent nauwelijks professionele wielrenners. Pas in 2014 werd de eerste Israëlische professionele wielerploeg (Israel Cycling Academy) opgericht door zakenman Ron Bar-on en oud-wielrenner Ran Margaliot die ooit in de Tour de France reed maar nooit Parijs haalde. In 2017, het derde jaar van de korte geschiedenis van de Cycling Academy, lijkt het erop dat het team (met veel buitenlandse renners) indrukwekkende vooruitgang heeft geboekt en de verwachtingen van de oprichters heeft overtroffen. Met veelbelovende jonge wielrenners van over de hele wereld neemt het team deel aan honderden racedagen (o.a. een aantal grote klassiekers in Europa), won tientallen van hen en promoot Israëlische fietsers die in staat zijn om aan de compromisloze normen van dit meest veeleisende sportveld te voldoen. Het team steeg internationaal naar de tweede plaats en concurreert in steeds belangrijkere races. Tegelijkertijd is een volledig Israëlisch ontwikkelingsteam opgericht, dat dienst doet als een kweekvijver voor jonge fietsers voordat ze bij de oudere professionals komen.

Lees verder

© 2018 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kibboets hotels: Kust, Jeruzalem, Dode Zee, EilatOveral in Israël bevinden zich kibboets hotels. Dit zijn hotels die in een landelijke omgeving liggen. In dit artikel aa…
Geografie Israël: Wat maakt Tel Aviv aantrekkelijk wonen?Geografie Israël: Wat maakt Tel Aviv aantrekkelijk wonen?De huizencrisis in Israël in 2011 waarbij vooral studenten demonstreren tegen hoge huizenprijzen doet de vraag rijzen wa…
Giro 2018 – eerste etappe: tijdrit in Jeruzalem, live op tvGiro 2018 – eerste etappe: tijdrit in Jeruzalem, live op tvDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2018 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op vrijdag 4 mei. De start en…
Giro of Ronde van Italië in 2018: etappeschema en uitslagenGiro of Ronde van Italië in 2018: etappeschema en uitslagenDe 101ste editie van de Giro of Ronde van Italië, die deel uitmaakt van de UCI World Tour, zal plaatsvinden van 4 tot 27…
Geografie Israël: spoorlijn Eilat-Tel Aviv / Ramon AirportGeografie Israël: spoorlijn Eilat-Tel Aviv / Ramon AirportBegin oktober 2013 heeft het Israëlische kabinet goedkeuring gegeven voor de bouw van een peperdure spoorwegverbinding t…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pixabay.com, Pexels (bewerkt)
 • https://www.touristisrael.com/biking-in-israel/458/
 • https://www.touristisrael.com/biking-in-the-negev/5605/
 • https://www.touristisrael.com/tours/tel-aviv-bike-tour/
 • https://www.touristisrael.com/tours/jerusalem-bike-tour/
 • https://www.touristisrael.com/mountain-biking-in-the-ben-shemen-forest/3715/
 • https://www.touristisrael.com/golan-hiking-trail/5594/
 • https://www.touristisrael.com/mount-hermon-mountain-bike-park-by-summer/1107/
 • https://www.touristisrael.com/sea-of-galilee-walking-or-biking-trail/8506/
 • http://israelcycling.com/ENG/Main.html
 • https://www.israelcyclingacademy.com/pages/our-story

Reageer op het artikel "Toerisme Israël: Op de fiets langs populaire routes"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 10-07-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Special: Toerisme Israël
Bronnen en referenties: 11
Schrijf mee!