InfoNu.nl > Sport > Diversen > Voorjaarsklassiekers wielrennen 2018: uitslagen en winnaars

Voorjaarsklassiekers wielrennen 2018: uitslagen en winnaars

Voorjaarsklassiekers wielrennen 2018: uitslagen en winnaars Eind februari start traditioneel het klassieke wielervoorjaar. De eerste voorjaarskoers op de kalender is de Omloop Het Nieuwsblad en wordt steeds gereden in het laatste weekend van februari. Vanaf deze periode strijden de klassieke renners gedurende een tweetal maanden voor de bekende voorjaarskoersen zoals De Ronde Van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik of de Amstel Gold Race. Typische favorieten en mogelijke winnaars voor deze voorjaarskoersen zijn Greg van Avermaet, Philippe Gilbert, Niki Terpstra, Peter Sagan of Alejandro Valverde. Tussen eind februari en eind april worden een groot aantal voorjaarskoersen afgewerkt, met als voornaamste locatie België. Na het klassieke voorjaarswerk staan de grote rondes zoals de Giro (Italië), Tour de France (Frankrijk) en de Vuelta (Spanje) op de wielerkalender.

Vlaanderen en Nederland zijn gek van wielrennen

Wielersport is voor heel wat Vlamingen en Nederlanders een favoriet tijdverdrijf, zowel op actieve als een passieve manier. Niets zo fijn als een spannend wedstrijdverloop onder een stralende lentezon. De wielersport brengt ook heel wat mensen samen en de grote voorjaarsklassiekers zijn als het ware echte volksfeesten. Strijd, spanning, een hotdog of hamburger met een pintje zijn de ideale ingrediënten voor een namiddagje ontspanning. Bij de grote wielerklassiekers wordt er de dag voor de koers een wielertoeristen-evenement gehouden. Duizenden wielertoeristen kunnen de dag voor de wedstrijd van de profs het parcours uitproberen die de renners de dag erna zullen rijden. Men kan dan kiezen voor een korte, middellange of de volledige afstand van het parcours. Met een mogelijks stralend zonnetje is het heerlijk vertoeven voor de wielertoeristen. Na een stevige inspanning kunnen ze na de wedstrijd nagenieten van een heerlijk biertje met wat lekkers erbij.

Wielrennen is een volksfeest en brengt duizenden mensen samen. / Bron: 673440, PixabayWielrennen is een volksfeest en brengt duizenden mensen samen. / Bron: 673440, Pixabay

Tienduizenden mensen volgen de koers op televisie en op straat

Traditioneel volgen heel wat mensen de voorjaarsklassiekers op de voet. De wielersport is een echte volkssport en mensen kunnen heel eenvoudig supporteren aan hun voordeur, indien hun woning zich langs het parcours bevindt. Nog meer fervente supporters gaan op zoek naar een supporterstent, een café in de buurt of gaan kijken naar de aankomst om een glimp van hun favoriete renner op te vangen. Ook op televisie worden de voorjaarsklassiekers in het wielrennen uitgezonden. In België gebeurt dit op het kanaal van Sporza en in Nederland op het kanaal van NOS Studio Sport. Daarnaast zijn de voorjaarsklassiekers ook te volgen op het kanaal van Eurosport.

De wielerkalender 2018 en de respectievelijke winnaars

Tijdens het voorjaar worden de wedstrijden in sneltempo afgewerkt. De meest belangrijke wedstrijden van het voorjaar zijn Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik.

DatumWedstrijdWinnaarTweede plaatsDerde plaats
24 februariOmloop Het NieuwsbladMichael Valgren Andersen Lukasz WisniowskiSep Vanmarcke
25 februariKuurne-Brussel-Kuurne (België)Dylan GroenewegenArnaud DémareSonny Colbrelli
3 maartStrade Bianche (Italië)Tiesj BenootRomain BardetWout van Aert
14 maartNokere Koerse (België)Fabio JakobsenAmaury CapiotHugo Hofstetter
17 maartMilaan-Sanremo (Italië)Vincenzo NibaliCaleb EwanArnaud Demare
23 maartE3 Harelbeke (België)Niki TerpstraPhilippe GilbertGreg Van Avermaet
25 maartGent-Wevelgem (België)Peter SaganElia VivianiArnaud Démare
28 maartDwars door Vlaanderen (België)Yves LampaertMike TeunissenSep Vanmarcke
31 maartVolta Limburg Classic (België)Jan TratnikMarco TizzaJimmy Janssens
1 aprilRonde van Vlaanderen (België) Niki TerpstraMads PedersenPhilippe Gilbert
4 aprilScheldeprijs (België) Fabio JakobsenPascal AckermannChristopher Lawless
8 aprilParijs-Roubaix (Frankrijk)Peter SaganSylvan DillierNiki Terpstra
11 aprilBrabantse Pijl (België)Tim WellensSonny ColbrelliTiesj Benoot
15 aprilAmstel Gold Race (Nederland) Michael Valgren AndersenRoman KreuzigerEnrico Gasparotto
18 aprilWaalse Pijl (België) Julian AlaphilippeAlejandro ValverdeJelle Vanendert
22 aprilLuik-Bastenaken-Luik (België)Bob JungelsMichael WoodsRomain Bardet

De meest populaire wedstrijden in Vlaanderen, Nederland en Frankrijk

De Ronde van Vlaanderen 2018 in België

De Ronde van Vlaanderen wordt in 2018 gereden op paaszondag 1 april. Het is de grootste Vlaamse wielerklassieker in het voorjaar. Door het Vlaamse landschap heen worden heel wat hellingen beklommen zoals de Oude Kwaremont, de Berendries, de Leberg, de Muur van Geraardsbergen, enzovoort. Naast de beklimmingen staan er ook enkele kasseistroken op het programma. De 102de editie start in Antwerpen en komt aan in Oudenaarde, waar de Oude Kwaremont en de Paterberg de finale zullen kleuren. De winnaar van de editie in 2018 is Niki Terpstra.

De naam 'Amstel Gold Race' komt van de hoofdsponsor, het biermerk Amstel. / Bron: Wouter Kiel, Flickr (CC BY-2.0)De naam 'Amstel Gold Race' komt van de hoofdsponsor, het biermerk Amstel. / Bron: Wouter Kiel, Flickr (CC BY-2.0)

Amstel Gold Race 2018 in Nederland

Op zondag 15 april wordt de 53ste editie van de Amstel Gold Race gereden in het Zuid-Limburgse heuvellandschap. De start vindt plaats in Maastricht en de renners komen aan in Valkenburg. Het parcours kenmerkt zich door het vele aantal klimmetjes en het oneindig draaien en keren in de pittoreske straatjes van Zuid-Limburg. De meest bekende hellingen op het parcours zijn de Cauberg, de Keutenberg en de Eyserbosweg. De laatste helling is de Bemelerberg. De Amstel Gold Race is een WorldTour klassieker. De winnaar van de editie in 2018 is Michael Valgren Andersen.

Parijs-Roubaix 2018 in Noord-Frankrijk

De 116de editie van de kasseienklassieker Parijs-Roubaix wordt gereden op zondag 8 april 2018. De renners leggen een parcours af van 257 kilometer. Er zijn in totaal 54 kilometer kasseien die worden verdeeld over 29 ‘secteurs’. Parijs-Roubaix is een zeer specifieke en zware wedstrijd, geschikt voor sterke figuren. Indien het regent, dan wordt het een modderpoel. Bij droog en zonnig weer rijden de renners door het stof. De winnaar in 2018 was Peter Sagan.

Belgische en Nederlandse kanshebbers in de voorjaarsklassiekers

  • Belgen: er zijn heel wat Belgen die mogelijk als winnaar over de streep kunnen rijden. Bekende namen zijn Greg van Avermaet, Jasper Stuyven, Sep Vanmarcke, Oliver Naesen en Philippe Gilbert. Echter een verrassing bij de Belgen is steeds mogelijk. Indien de echte topfavorieten te veel naar elkaar kijken, zou een Belgische outsider eveneens een voorjaarsklassieker kunnen winnen.
  • Nederlanders: de topfavorieten uit Nederlandse hoek zijn Niki Terpstra en Dylan van Baarle. Het rijtje kanshebbers is kleiner bij de Nederlanders dan bij de Belgen, maar een verrassing is uiteraard nooit uitgesloten.
© 2018 Auteurjr, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
UCI WorldTour: wielrennen kalender 2018De UCI WorldTour is de Champions League voor wielrenners. Het zijn de wedstrijden waar de grootste teams en grootste ren…
Het palmares van Philippe GilbertPhilippe Gilbert (°1982) behoort tot de absolute top van het wielrennen. Vooral in eendagskoersen blinkt de Waal uit. Af…
Amstel Gold Race 2018: Programma, live op tv en livestreamAmstel Gold Race 2018: Programma, live op tv en livestreamOp zondag 15 april 2018 wordt de 53e editie van De Amstel Gold Race verreden. Deze voorjaarsklassieker is de bekendste N…
Wielrennen: wie is Bram Tankink?Wielrennen: wie is Bram Tankink?Hij staat bekend als knuffelbeer van Nederland in de wielrennerij, hij is altijd vrolijk, geeft netjes antwoord en houdt…
Wielrennen: wat zijn de "vijf grote monumenten"?Wielrennen: wat zijn de "vijf grote monumenten"?In het wielrennen zijn er verschillende soorten wedstrijden, gaande van eendagskoersen tot meerdaagse rittenkoersen. Van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JuniorMp, Pixabay (bewerkt)
  • Voorjaarsklassiekers.be, http://www.voorjaarsklassiekers.be/
  • Sporza.be, http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/kalender/1.516165
  • Afbeelding bron 1: 673440, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Wouter Kiel, Flickr (CC BY-2.0)

Reageer op het artikel "Voorjaarsklassiekers wielrennen 2018: uitslagen en winnaars"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Auteurjr
Laatste update: 22-04-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!