InfoNu.nl > Sport > Diversen > Baloise Belgium Tour 2018: etappes, uitslagen en aankomsten

Baloise Belgium Tour 2018: etappes, uitslagen en aankomsten

Baloise Belgium Tour 2018: etappes, uitslagen en aankomsten De Baloise Belgium Tour (vroeger Ronde van België) is een jaarlijkse meerdaagse wielerwedstijd die plaatsvindt in België. De wedstrijd vindt plaats van woensdag 23 mei tot zondag 27 mei 2018. Traditioneel bestaat de wedstrijd uit een aantal ritten in lijn en een tijdrit. De tijdrit is in de vorige edities mee bepalend geweest voor de eindoverwinning in de Baloise Belgium Tour. In de editie van 2018 zijn er 5 etappes. De aankomsten vinden in 2018 plaats in Buggenhout, Knokke-Heist, Bornem, Wanze en Tongeren. De winnaar van de editie in 2018 was de Belg Jens Keukeleire. De wedstrijd wielrennen voor de vrouwen heet de Lotto Belgium Tour. De live-uitzendingen worden verzorgd door de Vlaamse TV-zender één. Het etappeschema, de uitslagen en de aankomsten (aankomstplaatsen) geven een mooi overzicht van de Baloise Belgium Tour in 2018.

Baloise Belgium Tour: wielrennen door België

De Baloise Belgium Tour is een wielerwedstrijd die volledig België doorkruist. Het is dan ook niet onlogisch dat de wedstrijd vóór 2013 de Ronde van België werd genoemd. Het parcours is veelzijdig met sprintersetappes, een rit door de Belgische Ardennen en een individuele tijdrit. Naast de traditionele voorjaarsklassiekers, zoals de Ronde van Vlaanderen of Gent-Wevelgem, vindt er dus ook een meerdaagse rittenwedstrijd plaats op Belgische bodem. Echter de populariteit van de Baloise Tour is toch minder groot dan de zeer populaire Belgische voorjaarsklassiekers. Toch slagen de organisatoren erin om aan de start en aankomst heel wat toeschouwers op de been te brengen. Het is duidelijk dat België een wielerland is en Belgen van de koers houden.

De Belgium Baloise Tour vindt elk jaar plaats in de maand mei. / Bron: 673440, PixabayDe Belgium Baloise Tour vindt elk jaar plaats in de maand mei. / Bron: 673440, Pixabay

De verschillende etappes in de Baloise Belgium Tour 2018

Het etappeschema van de Baloise Tour werd half februari 2018 gepresenteerd. In de finale van elke etappe wordt er gewerkt met een plaatselijke ronde, dit om de finale wat aantrekkelijker te maken voor de toeschouwers langs het parcours. De etappe op zaterdag 26 mei 2018 is de koninginnenrit, gezien het parcours door de heuvelachtige Belgische Ardennen loopt. Op vrijdag 25 mei vindt in Bornem een individuele tijdrit plaats over een afstand van 10,6 kilometer.

Etappeschema Baloise Belgium Tour 2018

 • Woensdag 23 mei: Buggenhout – Buggenhout – rit in lijn - 179 km
 • Donderdag 24 mei: Lochristi – Knokke-Heist – rit in lijn - 162 km
 • Vrijdag 25 mei: Bornem – Bornem – individuele tijdrit - 10,6 km
 • Zaterdag 26 mei: Wanze – Wanze – rit in lijn - 151,5 km
 • Zondag 27 mei: Landen – Tongeren – rit in lijn - 158 km

Uitslagen: etappewinnaars en de verschillende klassementen

RitEtappeWinnaar etappeAlgemeen klassementPuntenklassementStrijdlust
Rit 1Buggenhout - Buggenhout André GreipelAndré GreipelAndré GreipelAimé De Gendt
Rit 2Lochristi – Knokke-HeistAndré GreipelAndré GreipelAndré GreipelAimé De Gendt
Rit 3Bornem - BornemChristophe LaporteChristophe LaporteAndré GreipelAimé De Gendt
Rit 4Wanze - WanzeJelle VanendertJens KeukeleireAndré GreipelThomas Sprengers
Rit 5Landen - TongerenBryan CoquardJens KeukeleireAndré GreipelThomas Sprengers

De verschillende aankomsten (aankomstplaatsen) in de wielerwedstrijd

Buggenhout

Buggenhout is een kleine gemeente van 14.000 inwoners in de provincie Oost-Vlaanderen. De allergrootste trekpleister is het Buggenhout-bos. Het bos is 190 hectare groot en er is een boskapel aanwezig. Buggenhout ligt in het midden van Vlaanderen en telt 2 brouwerijen: brouwerij de Landtsheer (bier Malheur)en brouwerij Bosteels (bekende bieren zijn Pauwel Kwak, Tripel Karmeliet en DeuS). Buggenhout wordt al heel lang opgenomen als vertrek-of aankomstplaats in de Baloise Belgium Tour.

Knokke-Heist

Knokke-Heist is een rijke gemeente aan de Belgische kust en de meest prestigieuze badplaats van België. Knokke-Heist ligt tevens aan de grens met Nederland. De gemeente telt ongeveer 33.000 inwoners. Knokke-Heist is bekend omwille van het natuurreservaat ‘Het Zwin’. Het Zwin is een broedplaats voor zeldzame vogels. De gemeente is ook bekend omwille van het casino, het Internationaal Vuurwerkfestival, het Kneistival, enzovoort. De rijke elite heeft wel vaker een buitenverblijf in Knokke. Het vastgoed in Knokke is dan ook buitengewoon hoog geprijsd.

Bornem

Bornem is een gemeente van 21.000 inwoners in de provincie Antwerpen. De gemeente ligt aan de rechteroever van de Schelde. Door middel van de Scheldebrug zijn Bornem en Temse met elkaar verbonden. Puurs, Sint-Amands en Bornem worden samen Klein-Brabant genoemd. Bij de start en aankomst van de wedstrijd in Bornem zorgen de verenigingen, middenstand en vele vrijwilligers voor een onvergetelijke dag met heel veel sfeer en plezier.

Wanze

Wanze is een gemeente van 13.000 inwoners in het arrondissement Hoei in de provincie Luik. De rit van Wanze naar Wanze is de koninginnenrit door de Ardennen met onder andere een passage op de gekende muur van Hoei. Wanze bestaat uit 6 dorpjes en één gehucht en de gemeente heeft een moderne uitstraling. Er is een bekende suikerraffinaderij en bovendien heeft Wanze een bio-ethanolfabriek. De stad zet stevig in op ecotoerisme. Tevens zijn er heel wat wandel- en fietspaden die frequent gebruikt worden door recreatieve sporters.

Het standbeeld van Ambiorix op de Grote Markt in Tongeren. / Bron: Pixel2013, PixabayHet standbeeld van Ambiorix op de Grote Markt in Tongeren. / Bron: Pixel2013, Pixabay

Tongeren

Tongeren is een stad van ongeveer 31.000 inwoners in de provincie Limburg. Tongeren ligt aan de rivier de Jeker in de regio van Haspengouw. De provincie Haspengouw is in de lente enorm geliefd bij wandelaars en fietsers omwille van de prachtige bloesems aan de appel- en perenbomen. Tongeren heeft een hele mooie Grote Markt met het standbeeld van Ambiorix. Andere toeristische trekpleisters zijn de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, het begijnhof, het Agnetenklooster en de middeleeuwse wallen.

Recente winnaars van de Baloise Belgium Tour (2010-2017)

 • 2010: Stijn Devolder
 • 2011: Philippe Gilbert
 • 2012: Tony Martin
 • 2013: Tony Martin
 • 2014: Tony Martin
 • 2015: Greg Van Avermaet
 • 2016: Dries Devenyns
 • 2017: Jens Keukeleire
 • 2018: Jens Keukeleire

Baloise Belgium Tour 2018 live te volgen op televisie

De Vlaamse TV-zender één zendt de finale van alle ritten in de Baloise Belgium Tour uit. De uitzendingen starten om 14u45 tot aan de finish. Alle etappes van 23 mei tot en met 27 mei 2018 zijn dus live te volgen op televisie. Commentaar bij deze wedstrijden gebeurt door een VRT/Sporza commentator (mogelijkheden zijn Michel Wuyts, José De Cauwer, Sven Nys, Ruben Van Gucht, Renaat Schotte,…)

De vrouwenwedstrijd: Lotto Belgium Tour

De Lotto Belgium Tour is de wielerwedstrijd voor vrouwen. Deze wedstrijd wordt sinds 2012 gereden in september en behoort tot de UCI 2.1 categorie. In 2012 en 2013 won Ellen Van Dijk. In 2014 won Annemiek van Vleuten, in 2015 Emma Johansson, in 2016 Annemiek van Vleuten en de winnaar van de editie in 2017 was Anouska Koster.
© 2018 - 2019 Auteurjr, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ronde van België 2019 - live op tv en livestreamRonde van België 2019 - live op tv en livestreamOp woensdag 12 juni 2019 gaat de Ronde van België 2019 van start. Op zondag 16 juni wordt de slotetappe verreden van de…
De Tour de FranceDe Tour de FranceDe Tour de France, ofwel de Ronde van Frankrijk, wordt elk jaar gereden. Het is een wielerwedstrijd van meerdere dagen.…
De Giro d'ItaliaDe Giro d’Italia, ofwel de Ronde van Italië, is een jaarlijks terugkerende meerdaagse wielerwedstrijd in en rond Italië.…
Tourheld: Lucien Petit-BretonDe Fransman Lucien Petit-Breton was de eerste renner die erin slaagde om twee maal de Tour de France te winnen.
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: JuniorMp, Pixabay (bewerkt)
 • Sport.be, http://www.sport.be/baloisebelgiumtour/2018/nl/
 • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Buggenhout
 • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Knokke-Heist
 • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Tongeren_(stad)
 • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Wanze
 • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Bornem
 • Afbeelding bron 1: 673440, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Pixel2013, Pixabay

Reageer op het artikel "Baloise Belgium Tour 2018: etappes, uitslagen en aankomsten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Auteurjr
Laatste update: 27-05-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!